Šta je novo?

NOKIA N8 - prvi Symbian^3 telefon

480€ pre-order u Nemačkoj

Super; sad ce da ga opravljaju narednih par meseci preko firmwera :) U svakom slucaju bolje i tako, ima zaludjenika koji zive za ovaj telefon; ja se samo nadam da su mu sredili osecaj na dodir odnosno da je sada poput onoga na iphone i htc uredjajima!!

Nego kako samo lepo izgleda ovako na paletama kad se vidi :)

Ima kod nas da se kupi 800eu po radnjicama cenu su dobili ovom matematikom originalna cena plus ugradnja od 100% i eto ko da svi zivimo na Beverli Hilsu majku mu zeznuti ovi nasi trgovci.

Pa s ozbirom da i kod nas "idu" samo tako paprene igracke poput Ipad-a, ne vidim zasto ne bi i N8 :smoke:

sacekajte da se pojavi kod nekog operatera, i eto telefona za 300-400e :)

Nema zime za Nokia i ovo će se kod nas prodavati kao ludo (Nokia je to), po meni sve preko 350 eura je bacanje para za ovaj telefon kada Galaxy S može da se nađe za 420 eura.

sve preko 300e za ovaj tel. je po meni bacanje para ! a ako ću već da dam 300 daću i još 50, pa ću uzeti htc desire,mislim hoću da ipak osetim razliku u prelasku sa nokie 5800 (3.2") na bar 3.7" displey!
symbian generalno nema šta da uradi sto bi bilo toliko revolucionarno na tom telefonu pa nadoknadilo procesor slabiji od 1 Ghz (sto je danas već standard za klasu u koju N8 pokušava da se ufura!) onda sve boje sem svetlo i tamno sive mi liče na tinejdžersku igračku, a ne na ozbiljan smartphone ! http://www.mobilnisvet.com/compare.php?a=2591&b=2445&c=
mala šansa da ću se odlučiti da uzmem ovaj telefon, naročito ako budu tačna ova nagađanja o "preporučenoj ceni"...pitam se samo ko je "preporučuje", preporučim mu %&*%# ,)

Realno neko moje misljenje je da je sve preko 300eura bacanje para za mobilni telefon

Realno neko moje misljenje je da je sve preko 300eura bacanje para za mobilni telefon

Stvar aspekta. Zavisi koliko si dobar sa keshom,i sta ocekujes od telefona.
Meni da je neko pre par godina rekao da cu da dam i tri glave za telefon samo bi se slatko nasmejao...

P.S.

Da ne bude zabune,i ja sam u istom fazonu kao ti. :)

Pa dok sam mobilni telefon ne bude u stanju da potpuno zameni laptop po svim njegovim funkcijama stajacu pri ovoj izjavi...kada se to desi onda podizem prag na 600eura :)

[YOUTUBE][/YOUTUBE]

potpisujem ovo ! a sad već dolazimo do onoga što nam proizvođači i trendovi nameću tj. da budem jasniji, izvlače nam iz džepa mnogo više para nego što su naše realne potrebe...da ne dužim mob. tel. nikada neće moći da zameni laptop, bar ne u potpunosti jer onda gubi svoju osn. funkciju - ne može da stane u džep! :)
al da se vratim na ovo što sam hteo...znači stvar može da bude prilično prosta, ko voli da se igra nek kupi PS3 i nema brige, kome je potreban samo net - već za 200e može da se uzme netbook...Stvar je najgora za "prosečne korisnike" koji bi od svega pomalo jer ustvari hoćemo "zlatnu sredinu", npr.pristojne performanse za normalnu cenu, e tu nas mcrsft. app. i ostali stavljaju u sitaciju da šta god kupili to postane zastarelo posle jako kratkog vr. ali iako smo svesni toga nema druge alternative, sem da ne koristimo (kupujemo) te proizvode uopšte!
Kako god okrenem ja se osećam "prevarenim" svaki put kad treba da kupim nešto od cpu, smartphone i ostalih high tech stvari :mad:

Iz mog ugla nokia ima gadan problem sa UI. Niko ih nije obavestio da vise nije 2008 godina, nije im palo na pamet da vide kako to HTC radi, cisto radi orjentacije. Od n95 tu nema pravog telefona kojeg ljudi jako zele i koji se po necemu dobrom istice.
Raspisali su konkurs za symbian3 apps u USA sa AT&T u vrednosti 10 miliona $. Bolje da su taj kes dali da im neko napravi savremen UI ili komplet novi OS.

5800 se pokazao kao pun pogodak, a ovi prateći modeli uz N8 obećavaju (na papiru).

Nokiji je najvažnije da preživi (održi tržišno učešće) u visokom segmentu do sledeće godine kada kreće Symbian 4 (ovaj 3 je ništa drugo do 9.4 FP2) i MaeGo. Tek uz MaeGo treba očekivati totalni zaokret.

Nokija loše stoji u SAD, ali se po Evropi i Aziji i dalje odlično prodaje jer ne želi svako skup i pametan telefon ;), ali cena toga je smanjena prosečna cena prodatog telefona što je smanjilo dobit.

P. S.
Ko hoće, može kupiti N8 sa Androidom (izvinjavam se ako je ostavljeno) :p:
http://www.unwiredview.com/2010/08/04/new-nokia-n8-clone-runs-android-2-1/

Samo sto to nije N8 :)

Iz mog ugla nokia ima gadan problem sa UI. Niko ih nije obavestio da vise nije 2008 godina, nije im palo na pamet da vide kako to HTC radi, cisto radi orjentacije. Od n95 tu nema pravog telefona kojeg ljudi jako zele i koji se po necemu dobrom istice.
Raspisali su konkurs za symbian3 apps u USA sa AT&T u vrednosti 10 miliona $. Bolje da su taj kes dali da im neko napravi savremen UI ili komplet novi OS.

Lepo receno. Symbian je toliko zaostao za iOS-om i Androidom. Jedina cinjenica zbog koje nokia i dalje prolazi manje vise dobro world wide je u neupucenosti ljudi u nesto novo, u nesto drugacije. Svi su od davnina navilki na Nokiu i to ih jedino odrzava u zivotu.

Realno neko moje misljenje je da je sve preko 100eura bacanje para za mobilni telefon NOKIA

Ovaj telefon da nema AMOLED i dobru kameru, ona kineska kopija bi realno bio bolji telefon u svakom pogledu. Nokia je spala na jako niske grane, ako Kinezi ozbiljno zapnu sa svojim modelima i počnu stavljati kapacitivne ekrane i podignu kvalitet izrade (već ima modela sa boljom izradom od perjanice 5800 i njegovih derivata, problem je što Kinezi imaju mnogo krša pa se čini da svi loše sklopljeni) time će obesmisliti sve aktuelne Nokia modele. Nokia, wake up! Ne dozvoli da generički Kinezi prestignu, bruka je to.

^^ u poptunosti se slažem sa oba gornja posta, ljudi su navikli na Nokiu, al svakom ko prati teme o smartphone-ima je jasno da Nokia kao ime više ne znači ništa u tom svetu! htc, koji je donedavno bio potpuno stran na našem tržištu,koje inače ima neobjašnjivu odbojnost prema svemu što je novo i nema "world wide brend name", trenutno vodi za 3 dužine ispred Nokie! jedina novost koja nešto obećava (mada kad je Nokia u pitanju ja i to primam sa sumnjom) je taj MeeGo. http://meego.com/community/blogs/im...tform-netbook-user-experience-project-release

Sve to deluje fino MeeGeo, cak sta vise, mislim da ce da bude i dobar, jer lako je sad praviti novu platformu kad vec znaju sta ljudi zele i ocekuju. Android i iOS su vec postavili neke standarde smartphonova danas tako da se dalje ide utabanim stopama. Toliko reklame za onaj Maemo pa su koliko vidim i njega batalili. Ali opet napominjem nokia ce uvek imati odlicne prodaje bas zbog neobavestenosti i neupucenosti ljudi u nesto drugo. Evo i ja sam do skoro furo nokiu n97 koju sam platio preko 500€. Treba samo da osetite i vidite brzinu i response tog touch skrina. Jooj majko. Kolega na poslu furo htc magic od 150€ razlika ko nebo i zemlja. Bas da vam ispricam dozivljaj od pre dve nedelje. Odem sa zenom u usce, nesto setali kad prolazimo gore pored nokiine radnje i vidim neki guzvanjac i ja reko ajde da se prisnjuvam da vidim sta to dele :). Naravno tamo krdza do krdze (izvinjavam se vlasnicima nokia), i vidim neki lik sa ortakom merka nokiu n97 mini i to mislim onu zlatnu uauuu :). Vidim vec se tope koliko su se 'napalili' uh vidi kakva je, uh vidi ovo vidi ono. I na kraju cele balade lik izvadi 50k + din i uze je. Njih dvojica su bili toliko srecni, jer su bili ubedjeni da su uzeli trenutno najbolji telefon na trzistu. Ipak je to nokia. Ej zivote

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Brate mili koliko vi ovde lupetate pa to je za medalju, i to zlatnu. Niko link da postavi do neke slike telefona, nekog reviewa, nesto vezano za temu... ali zato zdusno diskutujete o stvarima o kojima nemate pojma.

Evo malo slika napravljenih sa n8:
http://thehandheldblog.com/2010/09/30/nokia-n8-review-camera-includes-75-camera-samples/

http://www.nokioteca.net/blog/2010/09/nokia-n8-vs-canon-ixus-130/

Evo jedan mali review:
http://www.allaboutsymbian.com/reviews/item/12149_Nokia_N8_part_1_hardware_and_m.php

Poslednja izmena:
niko nije rekao da je telefon s*anje, stavise ja bih voleo da ga posedujem, ali opet, nije to android i nokia ce bas zbog toga da izgubi dobar deo trzista...idu glavom kroz zid i to je cinjenica.

tacno je da je cpu mogao da bude bolji, ram 2x veci, interna memorija da bude barem par stotina mb veca...i da je dizajn malo bolji, jes' aluminijum, al je ruzan fon. amoled i kamera su stvarno plusevi za ovaj telefon, i ne sumnjam da je telefon dobar, ali je poenta da ne vredi vise od tih 400e.
stvarno su trebali android i bas mi bedak sto su umesto njega reinkarnirali mrtvi symbian....

@Ceasar, smešno i tužno..u isto vreme,al s obzirom na opštu finansijsku situaciju više ovo drugo ! lik verovatno i ne zna da je za te pare mogao da uzme Nexus One ili bilo koji dr. smartpnone, i to mmnogo bolji...ali na njemu ne piše :Klanjanje Nokia

@Skaarj, review smo vecina nas koji se iole interesujemo za N8 procitali, a verujem da su mnogi procitali isto i za ostale telefone drugih proizvodjaca koji su odavno izasli i vec se pokazalo kako sljakaju u praksi...bas otud i ovakvi komentari o N8 ! slike samog tel. nema sta da gledam, ja mislim da sam bar 10 x rekao da jedine 2 boje, u kojoj bih mogao da podnesem N8 su crna i event. siva...sve ostale (zuta, zelena,plava) su mi blago receno odvratne.

Poslednja izmena:
@Seraph
Vidim da ne pratis bas mobilno trziste kad ovako pises. Android nije ono sto Nokiji treba, u stvari proizvodjaci koji zasnivaju svoju buducnost na Androidu su osudjeni na tavorenje jer ce im Andorid postati omca oko vrata.

n8 ovakav kakav je, nije los, mogao je da bude bolji, ali ce se svakako prodavati u milionima primeraka. Tako da ce i Nokia i Symbian preziveti i nece znacajnije gubiti trziste na zalost mnogih.

Android možda nije ono što Nokiji treba ali je svakako ono što korisnici žele. Symbian niko ne želi i to je fakt.

@Ceasar, smešno i tužno..u isto vreme,al s obzirom na opštu finansijsku situaciju više ovo drugo ! lik verovatno i ne zna da je za te pare mogao da uzme Nexus One ili bilo koji dr. smartpnone, i to mmnogo bolji...ali na njemu ne piše :Klanjanje Nokia.
Tako je. Ipak je to NOKIA

@Seraph
Vidim da ne pratis bas mobilno trziste kad ovako pises. Android nije ono sto Nokiji treba, u stvari proizvodjaci koji zasnivaju svoju buducnost na Androidu su osudjeni na tavorenje jer ce im Andorid postati omca oko vrata.

n8 ovakav kakav je, nije los, mogao je da bude bolji, ali ce se svakako prodavati u milionima primeraka. Tako da ce i Nokia i Symbian preziveti i nece znacajnije gubiti trziste na zalost mnogih.
E vidis pre nego sto ti napises nesto ovako, prvo se upoznaj sa Androidom i iOS-om, pa onda donosi zakljucke o NOKIA-i. Da si samo nekad probao neki od ova dva pomenuta OS-a, na symbian bi gledao sa gadjenjem.

ljudi, šta ste napali nokiu toliko.
its not the technology, its what u do with it! fora je uraditi nešto korisno sa tim jakim hardverom koji telefoni danas poseduju.
http://www.youtube.com/watch?v=bIdRaMJpFmM
razvoj ovoga je koštao. treba pružiti podršku takvim projektima. gde bi nam kraj bio kad bi svi proizvođači telefona razvijali ovakve dodatke za svoje telefone. a sad se sve svelo na: dodaj bolji ekran, ips, amoled, megabajti, te ovo klizi, te ovamo ne klizi, te imam ovo te nemam ovo. ima lubrikant ako ne klizi dobro :) dajte nešto korisno nauci i društvu da se uradi.

OS koji nema klizeće tranzicije u 60 fps je đubre, to je valjda svakom dobronamernom čoveku jasno.

E vidis pre nego sto ti napises nesto ovako, prvo se upoznaj sa Androidom i iOS-om, pa onda donosi zakljucke o NOKIA-i. Da si samo nekad probao neki od ova dva pomenuta OS-a, na symbian bi gledao sa gadjenjem.

Tebi bi bilo bolje da se malo upoznas sa stvarnim svetom koji nije oslikan na americkim blogovima i mozda se iznenadis. U tom svetu Symbian se prodaje bolje nego iPhone i Android, a to je sve pre s^3.
Pa nije valjda da svi ovi ljudi grese:
http://mynokiablog.com/2010/10/01/nokia-n8-excitement-and-lines-around-the-world/

Probao sam i iOS doduse na iPadu ali mi se ne svidja cela iTunes prica, a nisam cuo za highend Android telefon kome baterija traje duze od dva dana bez dopune.
Nije Symbian najbolja stvar, ali Meego ce biti. ;)

Evo jedan test nekoliko programa za navigaciju na n8:
http://mynokiablog.com/2010/10/02/v...ia-n8-ovi-maps-city-guide-navitel-and-garmin/

Ja bih samo voleo da vidim MeeGo portovan na N8 kada izadje...tom telefonu tada ne bi bilo kraja

Nazad
Vrh Dno