Šta je novo?

NOKIA N8 - prvi Symbian^3 telefon

Jesi siguran?
Ne moze se vezivati nista za S60 zbog zatvorenosti koda i otvorenosti nove S^3 platforme - ili gresim?
Zato je valjda Nokia tek sa S^3 krenula u open source jer se prethodne edicije nastavljaju na S60?

pa da jesam siguran, skoro su identicni sto se izgleda (ne mislim na kompatibilnosti OS-ova) ali 100% ce biti aplikacije od s60 kompatibilne na S3. Nego mislil da ce S4 biti vise promijenjen u vizuelnom pogledu od S3 sto je dobro po mom misljenju,)

Some of you have probably heard of Damian Dinning (pictured right). As Senior Manager at Solutions Planning he has played a key role in projects developing the imaging experience and the camera/video quality for high-end products such as the Nokia N95, Nokia N73, Nokia N82, Nokia N86 8MP, among others, and currently he's using his expertise in the making and fine tuning of Nokia N8 camera.
:lupko:

haha znaci kad vidim high-end i N73 u istoj recenici dodje mi da puknem od smeha. :D

Govori se o kameri, 2006 i 2007 je N73 imao jako dobru kameru.

Moram priznati da ovaj telefon deluje vrlo interesantno i verovatno ce ostaviti traga na trzistu :d
Ima odlicnu kameru sa cime se HTC ne moze bas pohvaliti - neko se sada reci "ko jos kupuje mobilni zbog kamere" ali eto jedan od mojih drugova je zamenio svoju N95 za N82 samo zato sto ima xenon flash tako da izgleda i takva kategorija korisnika postoji :)
Takodje hdmi deluje odlicno sa cime se opet Android ne moze jos uvek pohvaliti, a kada tome dodamo otvoreni Symbian 3 i da je sada SDK sve na izvolte bez gluposti i sertifikata, OVI store moze postati vrlo konkurentan Android marketu kada se develi late posla sa besplatnim alatima i bez ikakvih ogranicenja
Kao slag na tortu pominje se cena od 370e u Evropi, doduse verujem da ce u Srbiji da nariktaju to i vise - citaj:skidanje koze sa kosom :smoke:
Zivi bili pa videli, dobro je da trziste ima konkurenciju koja utice na cene i overall bolji kvalitet proizvoda, ne kapiram zaista ljude koji hejtuju Symbian i Nokia-u, stvari ipak idu u nekakvom smeru napred, za razliku od npr WM 7 koji je kako stvari stoje fail u najavi :eyebrows:

Poslednja izmena:
Htc Hero daje mnogo čistiju sliku preko dana od N82 (skoro i da nema šuma na slikama u odnosu na Nokiu). Inače ne verujem da će ta Nokia biti ispod 450 eura.

Očekivao sam mnogo više, homescreen je i dalje jadan. Ceo sistem vizuelno izgleda potpuno identično kao prethodna verzija symbiana.

Pa dobro, cinjenica je da nece nista novo biti pre Symbiana 4 i 5 :)...ali i dalje ima odlicnu fukcionalnost N8 :)..mada bolje je pitanje da li ce N8 moci da se upgrade-uje na sledece Symbian OS-ove

Isto, samo za nijansu brže i tečnije. Ne vidim šta je tu dodato u odnosu na N97, pa i 5800XM, realno...

Ne folirajte se da ne vidite razliku, ja je vidim, ali slazem se da nije dovoljno velika...

Mnogo zanimljiv video i mnogo zanimljiva i korisna funkcija! ;)
[YOUTUBE]xl4oUoQOsBY&feature[/YOUTUBE]

Koliko mi je samo puta zatrebalo nesto da na brzinu prebacim sa flasha nesto bez kompa... USB OTG rules...

btw da li neko zna jos neki tel. koji ovo moze?

Malo sam istrazivao okolo i cini se da je ovo moguce uz dodatne programe postici na N900 (kao i da postoje implementacije za s40 na N6500, n7900 i 8800 arte, mozda i neki noviji) i nekim WinMob uredjajima (HD2, TG01).

Meni se telefon sviđa. Konačno neki Xenon telefon koji smo mi sa N82/6220C priželjkivali. Open Sourse je takođe plus, a 720p da ne pominjem. Ekran je isto odličan. Ovaj telefon će biti best buy definitivno! Još samo ako omoguće upgrade softvera sa s3 na s4 biće i potpuno zaokružen proizvod.

Poslednja izmena:
Како екстра ствар! Нисам могао да верујем како је све елегантно и једноставно урађено. А онда и како се тога нико раније није сетио.

Али, много је битније да нови iPhone добија подршку за фолдере, зато и добија много већу медијску пажњу:)

Eee lako je vama, vi ceo zivot drljate Symbian, pa vam je ovo sad superiska :)

Pa nije baš tako, ali simbi, barem meni, najviše leži.

Npr: Ima "last used" simbole u implementirane u sam sistem, dok za WinMobile moram da instaliram dodatnu aplikaciju za ovu opciju. Č Ž Š slova se nalaze na tastaturi iza osnovnih abecednih simbola, dok, opet, na WM moram da ulazim insert simbol. Manipulacija porukama je takođe lakša na s60 uređajima.
Izmeni, prosledi itd. Jedina zamerka koju imam na simbija je što ne mogu da pozovem nememorisani broj telefona na koji sam poslao poruku.

INAČE:

N8 ima XENEON Blic, što je meni jako bitno. Meni telefon sa lošom kamerom nije telefon. N82 ima ubedljivo najbolje noćne fotografije; u klubu, na kampovanju itd, ...ako se neko pita "kad to slikaš po noći" - Ja slikam :)
720P video je ubedljivo najbolja stvar pored xenona na ovom telefonu. Voleo bih da vidim uživo koliko će ti video zapisi tečno da izgledaju, ali dobro biće prilike. Ja dosta putujem, imam digitalni aparat, ali ga ne nosim uvek svuda sa sobom, pa mi je mob kamera veliki prioritet. Imao sam i Idou (na nedelju dana) i Omniu HD (3 nedelje) i nisu mi odgovarale. Sad trenutno "vozim" ubogi 6220c, ali barem kada slikam, slika ispadne kako treba. Na HTC-u slika je krš, koliko god to nekom smetalo, ili bilo nebitno. Android je ok, ali HTC i njegovi klonovi, koji ga furaju jednostavno nemaju dobre kamere. Ipaq uređaji takođe imaju loše kamere. Iphone neću ni da komentarišem. Svi koji su kupovali iPhone su hvalili ekran i pljuvali nokia touchscreenove. Slažem se sa tim, ali sada kada je Nokia implementirala u svoje uređaje dobar ekran, ne valja im nešto drugo. Nokia je napravila dosta promašaja u poslednje vreme. Počevši od n86 do n97. Zatim je zbunila svoje korisnike sa 5-6 vrsta operativnih sistema, dok je konkurencija nudila samo samo jedan (Apple, Google, MIcrosoft), zbog toga se nadam da će Nokia omogućiti upgrade sa s3 na s4 i zauzeti jak stav po pitanju svog operativnog sistema. Jeste da s3 malko secka, ali opet i na N97 vidimo isti efekat. Imao sam i n97 i nije mi se sviđao. Tako da nisam Nokia fan, niti hyper, već sagledavam situaciju realno. Ako ćemo da gledamo brzinu koju svi ovde potencijraju, telefoni sa LinuX su najbrži, poput Motorle ZN5 (koja ima i xenonxki blic). Probao, imao, prodao...

Poslednja izmena:
Koliko mi je samo puta zatrebalo nesto da na brzinu prebacim sa flasha nesto bez kompa... USB OTG rules...

btw da li neko zna jos neki tel. koji ovo moze?

mislim da moze meizu m8 ali nemoj da me drzis za rec

Пробао сам све популарније оперативне системе за мобилни, али функционалност као Symbian није достигнута нигде. Све може да се подеси, и свака опција постоји.

Чињеница да је ружнији и мање "finger-friendly" од iPhone-а и Android-а мени не значи пуно, јер је за мене довољно добар.

А било би добро стварно да убаце S^3 и у телефоне без екрана осетљивог на додир.

A drugi sistemi ne mogu da se "podese" ? Symbian ubedljivo najmanje može da se prilagodi potrebama korisnika.

А не могу баш конкретно да говорим, јер сам користио WM, Android и iPhone у релативно кратком року, када сам одлучивао који телефон да купим.

Рецимо, на Symbian-у се куцањем бројева на почетном екрану врши претрага контаката, постоји тастер за укључивање BT-а, фајлови могу без проблема да се шаљу и примају, mail се екстемно лако подешава, сви прикључени фајлови се лагано отварају, to do и календар су скоро савршени (једино WebOS је бољи, по ономе што сам видео)...

Не кажем да овога нема на Androidu или WM-у, али ми је све много лакше да нађем на Symbian-у. Можда јесте последица дугогодишњег коришћења (почео сам са N-gage QD:))

A drugi sistemi ne mogu da se "podese" ? Symbian ubedljivo najmanje može da se prilagodi potrebama korisnika.

Ono sto sam ja primetio je da android nema npr da se podesi raspored ime pa prezime ili obrnuto...
Nekako ne mogu da se otmem utisku da mnogi kude symbian bez validnih razloga. Ja necu reci da je on sjajan (kad nije), ali nije ni toliko los kao sto se prica :)
Naravno govorimo o novijim uredjajima, 6600 jeste bio mnogo spor :)

А не могу баш конкретно да говорим, јер сам користио WM, Android и iPhone у релативно кратком року, када сам одлучивао који телефон да купим.

Рецимо, на Symbian-у се куцањем бројева на почетном екрану врши претрага контаката, постоји тастер за укључивање BT-а, фајлови могу без проблема да се шаљу и примају, mail се екстемно лако подешава, сви прикључени фајлови се лагано отварају, to do и календар су скоро савршени (једино WebOS је бољи, по ономе што сам видео)...

Не кажем да овога нема на Androidu или WM-у, али ми је све много лакше да нађем на Symbian-у. Можда јесте последица дугогодишњег коришћења (почео сам са N-gage QD:))

Sve ovo moze i na Androidu konkretno da se radi bez ikakvih problema ;)

Не знам, Android ми је некако недовршено деловао, као да је на пола пута развоја. А и мени је графички лошији од Symbian-а. Оне иконице су ми баш ружне.

Ако све ове опције постоје и тамо, ОК, али су мени све много логичније на Symbian-у распоређене. Можда је навика, можда једноставно више одговара мојим потребама, али тако је.

Ова N8 ме је одушевила са пар ситница, али ме нервира рецимо, што су сви widget-и са оним глупим, непровидним оквиром. И што су фиксних димензија.

Ma navika je cudo ;) a svako koristi ono sto mu vise odgovara :) pozz

[YOUTUBE]7rER1fnBrJg[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]AM2FTzuQfo4[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]pWAUqkU45hw[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Vrh Dno