Šta je novo?

NOKIA N8 - prvi Symbian^3 telefon

Znam, mislio sam na zastupljenije starije verzije, sada cu da editujem:wave:

Ne razumem sta vam je sad krivo sto je nokija izbacila nov tel sa simbijanom?Ruku na srce al moje mislenje je da ce to biti tel broj jedan,a vi pricajte sta hocete.
Sto se tice simbijana,ne znam da li je netko od vas imao prilike da proseta novi fw-v4 hyperx-a na samsung omniji hd pa onda da prica nesto o simbijanu.

Ти прелази са анимацијама могу да се укључе у опцијама. И онда има и Symbian све те шљокице. Мени на Е52 не сецка ама баш ниједна анимација, једино је мало спорији прелаз између два профила. Али је N8 далеко бржи хардверски, а софтвер је додатно оптимизован, не верујем да ће то да остане тако.

Све у свему, ја не знам шта то фали Symbian телефонима, а што конкуренција има. Apple има iTunes+AppStore, што је огроман плус, али мимо тога, шминка је једино што челници из Nokia-е годинама игноришу.

Ma ne ignorisu oni sminku i usability, nego nije to tako lako napraviti. AVKON UI (3rd edition i 5th edition) je optimizovan za dugmetarenje sto recimo za posledicu ima cuveni dupli pritisak na nesto da bi se aktiviralo. Pa onda problemi kompatibilnosti sa starim aplikacijama...
Da bi taj problem resili morali su da naprave potpuno novi UI toolkit, sto je masivan posao koji jos nije gotov. S^3 donosi tone unapredjenja po pitanju UIja ali jos vise po pitanju interne arhitketure. Ocekujem da ce S^3 biti za klasu bolji od sadasnjeg Nokia touch interfejsa ali vrlo verovatno kao i sve 1.0 verzije nedoradjen u nekim segmentima.
Prava stvar bi trebalo da bude S^4 (Qt bazirani Orbit UI), Nokijin problem je u tome sto ce on tek dogodine.

Sto se n8 tice mislim da ce uprkos svim manama da se prodaje ko lud.

Pa s obzirom da je 3-ica open source moze se ocekivati i poplava 3rd party besplatnih aplikacija na OVI store, SDK slobodan sve otvoreno, nema vise gluposti sa sertifikatima...

Ma ne ignorisu oni sminku i usability, nego nije to tako lako napraviti. AVKON UI (3rd edition i 5th edition) je optimizovan za dugmetarenje sto recimo za posledicu ima cuveni dupli pritisak na nesto da bi se aktiviralo. Pa onda problemi kompatibilnosti sa starim aplikacijama...

Sto se n8 tice mislim da ce uprkos svim manama da se prodaje ko lud.

Apsolutno tacno, cak mislim da sam i negde procitao da ce se ipak aplikacije radjene za Symbian^1 aka S60v5 izvrsavati bez problema i na buducim verzijama Symbiana :)... Jedan od problema koji je zameran Nokiji u vezi Symbiana, je bio ta nemogucnost upgrade-a OS-a telefona, vec je tel. bio osudjen na verziju koju ima. Veujem da ce se to promeniti sada sa ovim otvaranjem Symbiana i da ce se sve novije verzije portovati na sve telefone koji mogu da ih podrze :)

A sto se tice popularnosti, cenim i ja da ce N8 biti ekstremno popularan. Ipak ima HDMi izlaz :) :zgran:

Ne znam koliko to ljudi koriste, ali ja sam na ovoj mojoj Nokiji 5800 poceo da koristim ovaj TV izlaz i kada god negde idem gde nema mogucnosti pustanja DivX, XviD, mkv i ostalih stvari, lepo tu je tel. sa svojim TV mogucnostima.. Zao mi je sto toga jos nema recimo na Androidu..

Ne razumem sta vam je sad krivo sto je nokija izbacila nov tel sa simbijanom?Ruku na srce al moje mislenje je da ce to biti tel broj jedan,a vi pricajte sta hocete.
Sto se tice simbijana,ne znam da li je netko od vas imao prilike da proseta novi fw-v4 hyperx-a na samsung omniji hd pa onda da prica nesto o simbijanu.

ma kakav symbian to je "haus" od OS-a, spor, secka, bugg itd, da bi radio kako treba morao bi telefon da imam "minimum" 1ghz 512 Ram-a, u mene frend ima SE Satio (znate vec kakav mu je hardver al opet dzaba), telefon sporo radi to je nevjerovatno:wall: pogotovo kad stavi memory karticu od 8-16 gb, dobro sad Omnij-u HD nisam probao al vjerujem da isto radi kao Satio jer imaju identican OS:p
to sto hocu da kazem je: da je symbian jedna velika NULA u poredenu sa npr Android itd...krivo mi je sto nokija neradi na maemo OS , jer svako zna da je maemo bolji od symbiana, mislim puno bolji :) a ako nokija vec voli toliko taj "uzasni" symbian nek se onda bar potrudi da ga napravi da valja!

Prije bih kupio HTC Desire za 600 evra nego 2-ije N8 za iste pare :-devil-:

Nije mi kod Nokie jasno zbog čega toliko "experimenata"?!?

Što ne usavrše jedan? Maemo, Symbian, il' neka pređu na Android. Ovako, malo su razapeti ni tamo ni ovamo. K'o da traže pravi kurs.

Ni meni nisu jasni, valjda im prodaja ide svejedno jer su izvikani, pa ih bas briga. Mislim tako ozbiljna kompanija se glupira sa OS-evima, dozvoljava sebi neke modele kao sto je N97, definitivno imaju problem, na duge staze tesko da ce da zadrze trziste.

Ako Nokia uspesno odradi trenutnu tranziciju, (s^3, s^4 low to mid i maemo 6/meego 1 za highend) ozbiljno ce uzdrmati konkurenciju.

Sto se tice Symbiana u pitanju je odlican OS za mobilne uredjaje sa trenutno zastarelim UIjem (sto ce s^3 i s^4 da promene), koji moze da radi i sa skromnim resursima sto znaci da moze da se koristi na jeftinim uredjajima koji se najvise prodaju, tako da mozete ocekivati znacajan rast trzisnog udela ovog OSa u neposrednoj buducnosti.
Maemo/Meego idu u highend jer za taj OS su potrebni ozbiljniji resursi (recimo da n900 koji je jedini telefon sa Maemo OSom trenutno ima slicnu hardversku specifikaciju kao iPhone 3gs). Maemo je buduci direktan suparnik Androidu i iPhone OSu, Symbian to vise nije.
Symbianu je konkurencija Bada OS koji ce Samsung poceti jako da gura ovde godine.

Kada se ovako stvari posmatraju N8 nije namenjen da bude top model iz Nokia ponude (mada istina nema boljeg u najavi za sada). To je neka visa-srednja klasa.

Ovo sve lepo izgleda na papiru ali problem je sto u ispunjenju planova Nokia kasni barem pola godine. Razloga je mnogo a najveci je da je Nokia ogromna kompanija koja tesko radi brze zaokrete. To ce imati za posledicu moguci privremen gubitak dela trzista ove godine. Ne ocekuje se veliki pad ali 1-2% i nije zanemarljivo. Naravno mozete ocekivati naslove na poznatim blogovima (a ne sumnjam da ce biti toga i na ovom forumu) koji ce po ko zna koji put proreci skoru propast Nokie i potpuno globalnu dominaciju Androida i iPhoneOSa.

Nokija nikad nece uzeti Android u razmatranje za OS na svojim uredjajima, jer to nema nikakvog strateskog ni poslovnog smisla za njih. Primer promasene orijentacija ka Androidu je recimo Motorola koja je usvojila Android only politiku kao slamku spasa a sada srlja u propast (uprkos malom profitu koji je ostvaren, broj prodatih uredjaja nastavlja da se smanjuje velikom brzinom). Ironija je da je Moto bila drugi po velicini proizvodjac mobilnih uredjaja pre samo 4 godine, sa 20% udela na trzistu.
To se desava jer su zanemarili prostu cinjenicu, koju zanemaruju skoro svi popularni tech blogovi a i mnogi clanovi ovog foruma: mindshare != marketshare.

Sorry za dugacak post :)

Poslednja izmena:
al si napisao post ko da radis u nokii... :d

samo gresis u par stvari... n8 je top model... Symbian je itekako suparnik Androidu i OSx jer je namenjen sirokom dijapazonu telefona od low, mid pa do high end... Maemo je zanemarljiv trenutno i bilo bi suludo kada bi se nokia uzdala u njega samo za high end... takodje sto se tice roadmapa nije previse pomeren osim za par modela i to high end upravo zbog problema sa s^3/4 i kasni se sa 1 Maemo uredjajem... ostalo je tu negde...

cini se da previse citas blogove...

Ne znam koliko to ljudi koriste, ali ja sam na ovoj mojoj Nokiji 5800 poceo da koristim ovaj TV izlaz i kada god negde idem gde nema mogucnosti pustanja DivX, XviD, mkv i ostalih stvari, lepo tu je tel. sa svojim TV mogucnostima..
Koji player koristiš za mkv?

Top model Nokie (a i svih drugih proizvodjaca) je uvek kostao ~500-550e. Ovaj kosta 370e, sto slozices se nagovestava njegovu poziciju. I ja mislim da ce sledeci top model biti Symbian jer jednostavno Maemo nije kompletiran.
Stratestki Symbian ide u low-mid segment a Maemo u highend (posto planove ne znam, mozda ce se i preklapati sa Symbianomm barem neko vreme). Za takvu tranziciju je potrebno vreme, po mojoj proceni kraj 2011-pocetak 2012 ako se nesto ne promeni.
Opet ko zna sta vreme nosi. Mozda Nokia pocne da koristi Android... :)

to je cena bez poreza i taksi...a cene top modela su pale... prosto kriza je ozbiljno pogodila mobilni svet a i konkurencija se zahuktala...

Gresis, ostatje symbian uvek i u high endu samo ce broj maemo uredjaja biti vetji i udeo na trzistu, logicno, ce rasti... al symbian postaje potpuno dominantan...

Tesko da ce koristiti android...

Evo bas procitah sada da Eldar tvrdi da Nokia u sustini i ne zna sta bi sa Maemo/Meego i celom tom pricom. Kaze da ce sledeci Maemo/Meego uredjaj biti highend ali opet geeky slicno n900 tj nece biti mass market... Sad ti budi pametan...

Problem maema su aplikacije i ono sto nokia mora da forsira a sto je budutjnost a to je OVI... to su lepo skapirali i dok vetjini nije jasna politika nokie sa telefonima oni furaju OVI i drze marketshare ali im prihodi od aplikacija rastu... Nije poenta samo prodati telefon vise nego i usluge uz njega... Tako da sada sa maemom ispituju trziste i pokrivaju niche market...

A Eldara ne uzimaj previse ozbiljno... nije ni on vise ono sto je bio ( citaj, previse trci za kintom i gleda na Rusiju... )

Koji player koristiš za mkv?

Offtopic: ma samo sam rekao da tamo gde nema mogucnosti za pustanje tih video formata koristim tel. :) A koristim FormatFactory za konvertovanje u njegov mp4 :)

Ontopic: Citao sam negde da je Nokia izjavila da ce MeeGo gurati uglavnom u high-end tel. tipa N900 (internet tablete i sl.) dok ce Symbian gurati u sve ostalo. E sad tacno je da, cini mi se, ni sama Nokia ne zna sta ce sa MeeGo-m, prventstveno zbog aplikacija, mada sa druge strane, obzirom da ce i MeeGo i Symbian koristiti QT biblioteke, to znaci da ce aplikacije biti kompatibilne sa oba sistema. Tako da sam zbunjen :p

Ako izuzmemo igrice, na ovom klipu ja ništa novo nisam vidio u odnosu na moju N97, sve je bukvalno isto.

Android (1.6 i <) na mobu = Windows Vista (lep i saren, ali nedovrsen - zaboga, slanje fajlova preko bt-a ne moze da se obavi, a to mogu na starom se t610!);

Radi ako je rootovan telefon. Zar neko stvarno toliko koristi transfer fajlova preko BT pa da je to bitan feature? Ali svakako, radi.

iPhone ne mogu da komentarisem posto nisam imao prilike da radim sa njim, ali kao i sve sto dolazi od Apple-a (sem OSX-a:) smatram da je pomodarsko sr*** :D

Da, pomodarsko ****** koje je u suštini i nateralo da se počne sa Androidom i sa svim "iphone killerima".

Ovaj Symbian je smešan, spor i ružan.

Radi ako je rootovan telefon. Zar neko stvarno toliko koristi transfer fajlova preko BT pa da je to bitan feature? Ali svakako, radi.

Da, pomodarsko ****** koje je u suštini i nateralo da se počne sa Androidom i sa svim "iphone killerima".

Сложио бих се само да је спор =) Ружан није, јер можеш све и свашта ставити као тему, од провидности почетног екрана па надаље.
А слажем се и за овај дио везан за ајфон =)

ko o cemu baba o ustipcima.Najveca mana symbiana po meni je manjak ram memorije pa shodno tome i eto njegove sporosti.128mb je dovoljno samo ako se ne instalira nista od programa i igrica ali cemu onda smartphone.ovo znam licno jer sam koristio sve tri platforme.iphone dok namestis da radi onako kako bi trebao,fabricki ostane oko 50tak slobodnog rama tako da zna i on da zasteka.to se odnosi i na ovaj android koga svi tako hvale.trenutno sam na galaxy i7500 i daleko je to od savrsenstva.po meni je android nista manje nego iphone clone koji vremenom postane nesto.na kraju symbian,sta reci njega sam najduze koristio i nekako mi je prirastao za srce.kad nokia ukapira i pocne da ubacuje jace procesore i vise memorije tek tad cemo videti sta znaci symbian.licno mislim da je n8 uvod u sasvim novu pricu...

Poslednja izmena:
Plus ljudi nikako da skapiraju da je ovo novi Symbian dok se recimo S^1 oslanja na S60 zarad kompatibilnosti aplikacija
Drugo ne vidim po cemu je to Symbian ruzan, sasvim pristojno izgleda ona default siva tema naravno govorim za 3rd series
Imam utisak da su pojedini koristili Symbian ovde zadnji put na Nokia 6600 pa kukaju kako im je ruzan interfejs i sve im je sporo :smoke:
I daleko od toga da je Symbian krs, pocev od samog mikrokernela pa nadalje - wiki malo u sake pa se bolje informisite :eyebrows:
Svidja se i meni Android i to veoma, mada je moj favorit RIM (lepo, jednostavno i pregledno, nista coveku vise ne treba sem sto opet ne volim telefone poput Blackberry-ja koji su vezani za pojedine usluge) ali ne treba i preterivati sa rezonom tipa "Symbian sucks"

Poslednja izmena:
Daleko od toga da je Symbian spor, pogotovo na novim telefonima, ali zreo je za ulepšavanje. Nije se značajnije promenio od kada je izašao. Bilo je nekih manjih vizuelnih prepravki ali ništa preterano.
Npr.: Andorid mnogo lepše izgleda i na prvi pogled može korisniku više prirasti za srce pa da ga privoli na kupovinu, ali svako uzima ono što će mu najbolje odraditi posao.

1. Nije poenta da radi ako je telefo rutovan, vec bi to trebalo da radi "fabricki". Neko koristi cesto, a neko ne bt transfer, ali je to svakako jedna od osnovnih funkcija koja se ne moze i ne sme zanemariti, narocito kod smartphone-ova! Moja zamerka se odnosila na nedovrsenost Android platforme, s obzirom da je jos uvek veoma mlada... Inace podrzavam u potpunosti Android kao koncept i veoma rado bih kupio Android 2.1 telefon kada bi postojao dati mob u srednjoj klasi ~200e, ali kako trenutno stvari stoje, pristojnog Android telefona u ovoj klasi nema (Htc tatoo nije to too:)

2. Po pitanju iPhona i Apple-a, ne poricem da su dobri i da unose inovacije, vec... Najbolje cu iskazati svoje misljenje kroz metaforu: "Ne smeta meni toliko Grand muzika kao muzika, koliko oni teleci pogledi u publici koji ushiceno aplaudiraju i vriste." ,)

Poslednja izmena:
1.nema potrebe za rootovanjm telefona vec je potrebno samo instalirati program za transfer(ima na marketu)
2. android telefoni su pravljeni za americko trziste, a tamo je strogo zabranjena piraterija tako da je to jos jedan od razloga.. sada vidite da se to kod android 2 vec resilo...

Ako izuzmemo igrice, na ovom klipu ja ništa novo nisam vidio u odnosu na moju N97, sve je bukvalno isto.

pa da.....u principu je symbian^3 obradeni s60v5 to bih trebao znati, symbian^4 ce slijedece godine tako da ce biti vecih promijena nego na 3.

N8 koristi isti CPU kao n97 (ARM11) samo sto je overclockovan sa 434 na 680 mhz, a to znaci da ce tesko da gura symbian :S:

hehe pogledajte ovo bas je Cool:
http://www.youtube.com/watch?v=pQ-5WAcj6o0&feature=player_embedded

Poslednja izmena:
Auu bre, pa to je super :)...pod pretpostavkom da N8 koristi isti procesor kao N97 i 5800, sto znaci da je arhitektura ista, sto ponovo znaci da se procesori na ova prethodna dva modela mogu overklokovati bez problema, sto ponovo znaci i da bi se sam S^3 mogao portovati i na 5800 i na N97 :d (sad jedini je problem nepostojanje ovog grafickog akceleratora :p)

naravno da ne koristi isti procesor samo overklokovan... imaju 4 tipa ARM11 procesora...

Auu bre, pa to je super :)...pod pretpostavkom da N8 koristi isti procesor kao N97 i 5800, sto znaci da je arhitektura ista, sto ponovo znaci da se procesori na ova prethodna dva modela mogu overklokovati bez problema, sto ponovo znaci i da bi se sam S^3 mogao portovati i na 5800 i na N97 :d (sad jedini je problem nepostojanje ovog grafickog akceleratora :p)

hehe nije to tako jednostavno:) N8 je na neki nacin zakljucan za S3 kaze NOKIA. tako da se nece moci mijenjati OS ili nesto sl. n97 5800 da rade sa S3 tesko bogami:S: a sto se tice procssora u sustini su ista samo sto nerade na istom taktu...al samo mi nije jasno sto je nokija "strpala" ARM11 u svoj novi model pored ARM Cortex-A8 . Snapdragon-a...neznam stvarno:bottle:

pa da.....u principu je symbian^3 obradeni s60v5 to bih trebao znati, symbian^4 ce slijedece godine tako da ce biti vecih promijena nego na 3.

Jesi siguran?
Ne moze se vezivati nista za S60 zbog zatvorenosti koda i otvorenosti nove S^3 platforme - ili gresim?
Zato je valjda Nokia tek sa S^3 krenula u open source jer se prethodne edicije nastavljaju na S60?

Poslednja izmena:
Vrh Dno