Šta je novo?

Nokia Lumia 930

To za bateriju je smešno upoređivati, sve zavisi od korisnika do korisnika ko, kako i zašta koristi telefon.
========================
TT Nokia Lumia 1520

Poslednja izmena:
Pa nije baš glupo, jer tuđa iskustva mogu pomoći da neko donese pravu odluku pri kupovini.
Postoje zahtevni korisnici kao Darko1290, kojima nikako ne bi odgovarao ovaj model zbog nešto slabije autonomije baterije.
Postoje i korisnici kao što sam ja, koji telefon uglavnom koriste za njegove osnovne funkcije, uz umereni surf, povremenu navigaciju i slično. Takvim ljudima slobodno mogu da preporučim L930, jer će bez problema izgurati dan (pa i više) sa ovim telefonom.
Sve u svemu, dobro je izneti što više informacija, a onaj ko se interesuje za kupovinu će lako prepoznati ono što je za njega bitno u tuđim iskustvima.

Pa zto sam i rekao da je glupo upoređivati. Moje iskustvo je na primer drugačije od nekog drugog, ja na primer sam pogasio sve aplikacije da rade u pozadini ponekad i uključujem opciju ušteda baterije. Surfujem kad mi se surfuje viber, skajp... i ostale slične aplikacije me ne zanimaju, a one su i najveći potrošači baterije na bilo kom modeli telefona pogotovo viber, mene ta četovanja ne interesuju jer poruke kucam samo kada moram da platim parking za kola, baterija mi verovatno traje duže od nekoga ko me je viber i 3g upaljen konstantno.
Autonomiju baterije određuje sam korisnik prema svojim potrebama nisu svačije potrebe iste, nebitno koji je model telefona u pitanju.
========================
TT Nokia Lumia 1520

Kada napišeš kako koristiš telefon i koliko ti traje baterija sa takvim načinom korišćenja, tvoje iskustvo će biti značajno za eventualnog kupca koji koristi telefon na sličan način kao i ti.
Što više različitih tipova korisnika uporedi svoja iskustva, utoliko će bolju sliku dobiti neko ko se dvoumi između ovog i nekog drugog modela.

Meni je non stop upaljen net (3g), nikad nisam niti cu gasiti isti. Koristim Facebook, Messenger, Twitter, Whatsapp, dosta novosti citam...itd. Meni na Nexusu izgura nekako baterija do kraja dana, pa me zanima sta mogu ocekivati od 930 i 1520?

Napisao sam ti već. Ako te baterija na N4 zadovoljava biće ti i 930 ok jer će biti za nijansu bolja. 1520 je tu van konkurencije jer ima vanserijsku autonomiju i uz tvoje korišćenje sasvim sigurno bi držala bar 2 dana.

Jeste da 930 moze da izgura uz umereno koriscenje vise od jednog dana, al ja s njom nisam smeo napolje kad je imala ispod 50%

***... Ja sa svakim izlazim sa 100%, punjač u kolima i svim lokacijama.. Nisam još koristio telefon da preživi dan, isto mi je... L620 ili L1020, čim imam mogućnost, ja blejim po netu... I ode bakterija... :(

***... Ja sa svakim izlazim sa 100%, punjač u kolima i svim lokacijama.. Nisam još koristio telefon da preživi dan, isto mi je... L620 ili L1020, čim imam mogućnost, ja blejim po netu... I ode bakterija... :(

Ja sam sa z2 izlazio sa 30% i provodio po 5-6 sati napolju uz konstantan 3g..
Po mom misljenju, jedina greska je sto su Qi stavljali po svaku cenu. Uredjaj ima debljine, mogla je stati ooogrooomna baterija

Poslednja izmena:
Znaš kako, ja ti svaki dan telefon koristim kao prvi dan kad ga kupim... Zato i ne može duže od dana... ;)

Polakoslinim na pomisao kupovine 1520.. :D

Dobro razmisli :D

Uzasan je problem kada se naviknes na dobru bateriju pa svoje korisenje telefona prilagodis tome. Ja sada na OPO zavisno od koriscenja imam izmedju 7 i 10h SOT-a sto je bilo nezamislivo za 920 recimo. I sada je ozbiljan problem vratiti se na nesto slabije. Pogotovo sto neke stvari mi trebaju tipa GPS. 920 je cesto morala da se dopunjava u toku dana, ako nista drugo na auto punjac u kolima. Sa jakom baterijom ne razmisljam, znam da sta god da radim nece da se potrosi i da do uvece dok legnem na spavanje ne moram da se dopunjavam.

Sto rece Stojan, sa Lumiom nisam bas uvek smeo opusteno napolje. Doduse izuzimam 1520 iz te price. Ona je u WP svetu bukvalno ovo sad sto imam na OPO.

Ja se ozbiljno razmisljam za 1520 iako mi se dizajn 930 vise svidja. Ono sto me vuce vise ka 1520 jeste velicina ekrana, i baterija. Ono sto me vise privlaci ka 930 jeste Amoled i gustina piksela....

Ma gustina pixela nije tolikonprimetna izmedju ova dva modela. Tu su negde po ostrini. Jedan je Amoled a drugi IPS to je kljucna razlika

IPS na Lumiama je fantastican... Ja iskreno njega volim mnogo vise nego amoled, no ukusi su razliciti. No taj ekran na 930 je problematican u smislu sto je upravo on razlog velike potrosnje baterije i nemanja glance screen opcije. Gustina pixela, na toj rezoluciji + u kombinaciji sa WP izgledom... Ne opterecuj se time. Na mnogo manjim rezolucijama se razlika tesko vidi jer je WP prosto takav "kockast". Lepo ti pazari 1520 i ne razmisljaj previse :)

Po mom misljenju, jedina greska je sto su Qi stavljali po svaku cenu. Uredjaj ima debljine, mogla je stati ooogrooomna baterija
Qi nema veze sa debljinom telefona i izborom kapaciteta baterije.
L930 je dizajniran tako kako jeste da bi se izbeglo štrčanje kamere, kao i da bi se postigla simetrija u zaobljenosti ekrana i pozadine kada se gleda sa strane.

Ono sto me vise privlaci ka 930 jeste Amoled i gustina piksela....
L1520 ima sasvim pristojnu gustinu piksela.
Nije AMOLED na L930 primetno lepši od IPS-a na L1520 zbog veće gustine piksela, već zbog toga što sam AMOLED u kombinaciji sa ClearBlack tehnologijom neverovatno dobro pristaje sistemu sa dominantnom crnom bojom kao što je WP.
IPS na L1520 pored L930 izgleda kao isprana i razvučena krpa, i to je trade-off sa kojim ćeš morati da računaš ako želiš duže trajanje baterije i phablet.

Mora imati veze sa debljinom, pa makar 1 mm.
Ali, kao skorašnji vlasnik 930-ice, mogu vam reći da mi nimalo ne smeta njena debljina. Štaviše, ovih dana sam se stalno igrao rođakovim IP6, i smetalo mi je što je onako tanak.
Sve je do navike, valjda...

To sto nema crnu kao amoled ne znaci da je los displej, uostalom nijedan IPS nema crnu kao amoled, posebno ne gledano iz ugla u zamracenoj sobi.

[YOUTUBE]-eRq8LCFXkk[/YOUTUBE]

Sad ti proceni sta ti je bitnije, amoled i crna u mraku iz uglova ili daleko bolja autonomija na 1520. Posle Nexus 4 IPS-a ovaj 1520 displej prosto ne moze da ti bude los.

Poslednja izmena:
Pa u odnosu na amoled sve je isprano, ali sve dok ti stoje jedan pored drugog. Da ne vidiš amoled sigurno ne bi ni skontao. Inače taj ips na 1520 je amoled za Nexus 4.

L1520 ima sasvim pristojnu gustinu piksela.
Nije AMOLED na L930 primetno lepši od IPS-a na L1520 zbog veće gustine piksela, već zbog toga što sam AMOLED u kombinaciji sa ClearBlack tehnologijom neverovatno dobro pristaje sistemu sa dominantnom crnom bojom kao što je WP.
IPS na L1520 pored L930 izgleda kao isprana i razvučena krpa, i to je trade-off sa kojim ćeš morati da računaš ako želiš duže trajanje baterije i phablet.

Upravo tako. Svaka ti ko u Njegosa :)

Samo ne mogu da se slozim da 1520 izgleda isprano. Pored prepucanog amoleda, da ali to samo ako se lozis na uzano vristece boje na amoledu.

Najbolji savet. :)
Zapravo, to je uvek i najbolji način prilikom odluke o kupovini.

Ma jok i nema veze sa debljinom, pogledaj koliki je namotaj na 930
Pogledaj ti. Namotaj sa sve folijom i flet konektorom u najgorem slučaju ima 0,5 mm debljine, ako i toliko.
Ljudi su modovali Lumiju 925 tako što su odlepljivali Qi modul sa odvojene maske i ubacivali ga ispod poklopca za bateriju.
Uostalom, Nexus 5 takođe ima ugrađen Qi modul, pa je debeo (tj. tanak) svega 8,6 mm.

Samo ne mogu da se slozim da 1520 izgleda isprano. Pored prepucanog amoleda, da ali to samo ako se lozis na uzano vristece boje na amoledu.
Na L930 postoje sasvim solidne opcije za kalibraciju ekrana, tako da u ovom slučaju ta priča sa užasno vrištećim bojama ne stoji.
Pomenuo sam "isprano" u kontekstu koji je pojasnio Djilkosh, svakako da L1520 ima sasvim ok ekran kada se posmatra separatno.
Kao što rekoh, AMOLED + ClearBlack u paketu sa dark temom na WP deluju izuzetno i prilično lepše u odnosu na IPS konkurente, ali to je moguće oceniti samo u poređenju uživo, a ne gledanjem YouTube klipova.

Činjenica je da ne postoji savršen telefon za svakog, i da svako od nas mora da napravi neke kompromise pri kupovini.
Upravo u tim kompromisima dolaze do izražaja različite sklonosti i ukusi svakog od nas, zato @KaSp3rSky poslušaj savet koji ti je MUzzY dao i pogledaj uživo koliko ti šta (ne) odgovara, a na prvom mestu odluči da li uopšte želiš phablet ili ne.

mislim da je yojimbo u pravu jer je na L830 debljina 8.5mm a ima ugradjen QI, isto tako kada skinem poklopac on je zaplepljen sa unutrasnje strane kao parce lima (+ preko folije).

Ja se dvoumim sad izmedju 1520 i 930. Sta mi vi preporucujete? Pre neki dan sam imao priliku da vidim telefon koji ima 6" dijagonalu i mnogo je dobar. U pitanju je neki LG. Pa bih sad uzeo sa velikim ekranom... :) Koje su prednosti a koje mane? U principu znam da 930 ima mnogo bolji ekran. Osim toga???

Ja sam imao L1520 i nakon pola godine presao na L930 koji imam i dalje.

Ekran jeste veci, ali aplikacije nisu prilagodjene da iskoriste tu povrsinu, tako da ces imati "samo" veci skaliran prikaz istog sadrzaja, koji je cak uglavnom prilagodjen ekrane manje i od 5'' (jer ih gro WP telefona ima), a na 6'' to ume da bude truba.
1520 ima dosta bolju bateriju. Meni je na poslu stajala na wireless punjacu i uvek me odusevljavalo kad u petak sa posla odnesem napunjen telefon i vratim ga u ponedeljak, grca na minimumu baterije ali je izdrzi ceo vikend.
I to su mi glavne razlike... I jedan i drugi telefon mi imaju odlican kvalitet izrade, tu nema znacajne razlike.

Ja sam 1520 uzeo jer je u tom trenutku bio dosta jeftiniji od 930, ali se sada ne bih vracao nikako na 1520. Jednostavno se nikad do kraja nisam navikao na vece dimenzije koje mi pri tome nisu donele neki benefit (video ne gledam na telefonu).

jox a koliko ti izdrzi baterija na l930? I kakav je tvoj prosecan dan sto se tice koriscenja telefona, sta koristis na istom?

Drzi primetno manje... recimo 2 dana max a cesto manje.
Ne njakam nesto aktivno telefon.
Stvari koje svakodnevno koristim su maltene iskljucivo komunikacija (sms&call, email, skype & viber) i redje fotkanje i news. Nista spec...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno