Šta je novo?

Nokia Lumia 920 and 820

Hvala. Samo problem je što aplikacija nije besplatna, ok košta smešnu sumu novca ali opet smaranje je to pomalo.

Hvala još jednom !

Ako sam lepo video, a msm da jesam, ovo nije zvanicni google translate.. Mozda ce WP8 biti neka google app kao npr za Win8 tj za njegov metro, gde su svi google alati (gmail, calendar, valet, maps, translate.. ) objedinjeni u jednu aplikaciju..

Pa nadam se da će do Nove Godine izaći Google Translate koji je optimizovan za WP8, ova je za WP 7.5 ili higher, što znači da ne radi kako treba na WP8 telefonima.

Ne znam kakve su neke druge aplikacije za prevod, ima li neka koja je po fondu reči iole dostojna sa ovom ? Ako ima molim da okačite ovde link, unapred hvala.

Ovde u Ofenbahu kod mene, u Saturnu, videh u subotu po prvi put Nokia Lumia 920 i 820, i ostadoh oduševljen kako dizajnom tako i brzinom rada. Razmišljam da za jedno 2 ili 3 meseca uzmem 920 na ugovor od dve godine. Cena je 1 evro za telefon, a mesečna pretplata je 30 ili 40 evra, zavisno od paketa koji se odabere.

Pa nadam se da će do Nove Godine izaći Google Translate koji je optimizovan za WP8, ova je za WP 7.5 ili higher, što znači da ne radi kako treba na WP8 telefonima.

Ne znam kakve su neke druge aplikacije za prevod, ima li neka koja je po fondu reči iole dostojna sa ovom ? Ako ima molim da okačite ovde link, unapred hvala.

Ovde u Ofenbahu kod mene, u Saturnu, videh u subotu po prvi put Nokia Lumia 920 i 820, i ostadoh oduševljen kako dizajnom tako i brzinom rada. Razmišljam da za jedno 2 ili 3 meseca uzmem 920 na ugovor od dve godine. Cena je 1 evro za telefon, a mesečna pretplata je 30 ili 40 evra, zavisno od paketa koji se odabere.

1e za lumiu 920??? Hmm, znaci svabe povojnije i to dosta od francuza, npr u Fr u Orange mrezi je Lumia 920 skoro 100e uz najveci paket.. Nije malo to, imajuci u vidu da je tebi ta cena pretplate od 30, 40 e smesna..

edit:
Evo bas gledam http://mobile-shop.orange.fr/telephone-portable/nokia-lumia-920

uz taj paket za koji ces ti uzeti Lumiu za 1e, znaci 40e, u Fr bi morao da platis Lumiu 350e, a najveci paket koji kosta 60e mesecno spusta cenu Lumie na 100e.. I posle kazu ``ovi iz Nokie nisu normalni`` a operateri ne znaju gde i kako biju sa cenama sve.. c c c

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
.. kao i svuda na 24 meseca.. aa da ima jedna Srbija tu je ugovor na 36 meseci.. :mad:

Verujem da su sve to bagovi vezani za sam software, koji ce vrv vrlo uskoro biti reseni, s obzirom da update-ovi za wp telefone obezbedjuje i distribuira sam MS, a ne kao kod androida Samsung, Htc i kompanija, pa posle pola godine ti obrisu telefon iz svake moguce liste za update..

Inace Lumia 920 je rasprodata u Nemackoj, ostalo je ono sto je bilo po prodavnicama i kod operatera.. :) Kapiram da nije neki veliki broj, ali potraznja postoji, a to znaci da ce rasti broj app, sto je verovatno najveci neprijatelj ove platforme..

Inace Lumia 920 je rasprodata u Nemackoj, ostalo je ono sto je bilo po prodavnicama i kod operatera.. :) Kapiram da nije neki veliki broj, ali potraznja postoji, a to znaci da ce rasti broj app, sto je verovatno najveci neprijatelj ove platforme..

Kako misliš "najveći neprijatelj platforme" ? Da lio bi ovo mogao malo da pojasniš ? Pa valjda je dobra vest što je prodaja Nokia Lumia 920-ce odlično startovala, i logično je da je dobro da izlaze što više KOMPATIBILNIH WP8 aplikacija.

Pa imaš li, možda, informacija o zvaničnoj Google Translate aplikaciji ? Ili mi makar reci da li postoji još neko rešenje na koje mogu da se oslonim a da ima veliki fond reči i tačan prevod, za WP8 naravno.

Kapiram da je dobro da se sačeka ovaj prvi i drugi talas prodaje, da se rasprodaju ove prve bagovite serije pa da se lepo kupi tamo negde oko januara-februara 2013. kada se svi bagovi isprave. :)

Reklame su im totalno glupe i "namestene", tako ih je jedan lik sa unapred podesenim androidom (kao na ovoj gde on pokazuje slanje sa unapred podesenim grupama) pobedio, pa nisu hteli da mu daju nagradu.

A da ih pitas nesto drugo.. npr.. kako da platis parking u bgd sa 2 klika? ili... kako da proveris kada stize bus na stanicu broj 123?
Nista od navadanog nije moguce na wp8. App ne moze da posalje sms bez odobrenja korisnika, a ni slanje USSD kodova ne radi.

Kako misliš "najveći neprijatelj platforme" ? Da lio bi ovo mogao malo da pojasniš ? Pa valjda je dobra vest što je prodaja Nokia Lumia 920-ce odlično startovala, i logično je da je dobro da izlaze što više KOMPATIBILNIH WP8 aplikacija.

Pa imaš li, možda, informacija o zvaničnoj Google Translate aplikaciji ? Ili mi makar reci da li postoji još neko rešenje na koje mogu da se oslonim a da ima veliki fond reči i tačan prevod, za WP8 naravno.

Kapiram da je dobro da se sačeka ovaj prvi i drugi talas prodaje, da se rasprodaju ove prve bagovite serije pa da se lepo kupi tamo negde oko januara-februara 2013. kada se svi bagovi isprave. :)

Tek sad kad sam procitao sta sam napisao skapirao sam da sam se izrazio kao kromanjonac.. :) Hteo sam da kazem da je ``najveci neprijatelj`` platforme, trenutni mali broj app, kao i ovo o cemu govori yooyo, tj USSD kodovi, koji su izuzetno znacajni kod nas (App moze da salje poruke, samo je treba oznaciti kao ``trust``), ali bez kodova je NO GO.. Nisu mi jasni sa ovim kodovima, to se vuce jos od WP7 gde nije radilo uopste, ni na WM 6.5 nije radilo kako treba, ali je makar radilo..

Translate app bice sigurno, ukoliko ne bude google( a skoro sigurno hoce), izbacice i sama Nokia nesto svoje, to je sigurno, msm da ne treba da brines kad je to u pitanju..

Poslednja izmena:
Pa s obzirom da planiram da intenzivno koristim kako Nokia Maps (ili Google Maps svejedno) tako i ostale aplikacije naravno da mi je sve ovo dosta bitno.

Zašto bih kupio neki telefon ako nema podršku za USSD kodove...ok možda to i nije toliko bitno ali s druge strane odražava slabost Microsofta da izbaci normalan Windows Phone sistem.

Ako se pokaže da do januara-februara svi ovi problemi ne budu u velikoj meri rešeni, onda ću videti da li da kupujem Windows Phone, ma koliko superiorne tehničke karakteristike mu bile.

Motorola Razr M je čujem odlična. Ali, zasad se držim kursa i čekam situaciju sa 920-com.

Pa s obzirom da planiram da intenzivno koristim kako Nokia Maps (ili Google Maps svejedno) tako i ostale aplikacije naravno da mi je sve ovo dosta bitno.

Zašto bih kupio neki telefon ako nema podršku za USSD kodove...ok možda to i nije toliko bitno ali s druge strane odražava slabost Microsofta da izbaci normalan Windows Phone sistem.

Ako se pokaže da do januara-februara svi ovi problemi ne budu u velikoj meri rešeni, onda ću videti da li da kupujem Windows Phone, ma koliko superiorne tehničke karakteristike mu bile.

Motorola Razr M je čujem odlična. Ali, zasad se držim kursa i čekam situaciju sa 920-com.

Ma naravno slazem se ja u potpunosti sa tobom, jedino sto mene sad drzi podalje od ovog telefona pored cene od ~600e je i cinjenica da se jos ne zna kako stoji sa app ( mada su mi i na WP7 one osnovne zavrsavele posao), kao i to kakav ce MS biti po pitanju update-a, jer sam se najstrasnije razocarao u samsung i rekao sam da ga necu kupiti dok god budem imao neku drugu soluciju, *** jedan Prestigio za svoje tablete izbacuje redovniji update nego Samsung.. Tako da ja i na tu stavku gledam i cekam da vidim sta ce i kako biti, a cena se nadam da ce ubrzo pasti na prihvatljivih 400e... Mada i to je puno, ali dati 550-600 je ludost.. Po meni..

Vec sam rekao, ali ajde.. Ono sto mene privlaci kod WP telefona je jednostavnost za svakodnevni rad (koju oni i potenciraju na reklami, rekoste da su mu namestene precice, gospodjica i da je htela da stavi neke precice na svoj IP ne bi mogla, jel tako? Tako je.. :) ), a tu je i brzina samog sistema, narocito sad sa ovim hw, koji je za neke zastareo, ali ja sam siguran da za dobro optimizovani mobilni sistem, dual core je sasvim dovoljan, naravno da je quad pozeljan, al msm da konkretno WP-u to trenutno ne treba..

E sad, ono sto me posebno privlaci mimo svega je taj osecaj kada ga drzis, msm telefon :) (Nisam drzao 920, ali jesam 900) koji nije bas isti, ali, telefon kao da ti govori da imas TELEFON u ruci, znaci jednostavno osecas se tako.. Dizajn je po meni jedan od najlepsih u zadnje vreme i ma koliko ga mng osporavali, telefon je fenomenalan.. Msm da su uboli pravo vreme sa ovim lansiranjen u novembru, dok se procuje za njega, i eto kupovine za Bozic i Novu Godinu.. :D Neki svesno, neki nesvesno.. :)

Lansiranje u vreme Nexusa 4? Pa fail je u najavi vec...

Lansiranje u vreme Nexusa 4? Pa fail je u najavi vec...

Nexus 4 se jedino na GP prodaje jeftino, inace u prodavnica po evropi ukoliko ga bude bilo imace cenu od ako se ne varam 500-600e.. Normalno da ce biti izbor mnogih zbog kupovine preko google play-a, ALIII, mng ne znaju da kupuju na taj nacin, stalno zaborvljate tu cinjenicu, ovde se ne radi samo o ljudima koji su tehnoloski, koliko toliko potkovani, radi se o ljudima, razlicitog kalibra.. Npr ja sam pricao sa nekim svojim drustvom koji npr ne bi uzeli ni Nokiu ni taj LG nexus, vec ljdui hoce iphone, ja ne bi nikad uzeo iphone, a ovaj nexus ne bi uzeo samo zato sto ga sklapa LG i sto je toliko nezan (nzm da li je s namerom takav ili je u pitanju losa izrada) da je to strasno, nisam u fazonu da kadjam kerove telefonima, ali svima se desi pre ili kasnije da padne telefon, a ne treba mi onaj kome ce puci staklo i to na ledjima.. Znam da vise nijedan brend nije kao pre, ali mng su kredita ispucali LG tel kod mene, tako da to nece ici..

Djilkose - Citajuci mng tvoje postove zakljucio sam da si i vise nego ok lik i sve, ali zar moras u ovoj temi da delujes toliko destruktivno, skoro svaki tvoj post koji je ovde postavljen u ovoj temi, je na principu `` dani su im odbrojani``, ``FAIL``, ``EPIC FAIL`` . . . Slicno rade i neki drugi ali oni pak iznose i neke druge cinjenice, ti se javis samo kad imas priliku da ispod nekog posta napises FAIL.. :D :smackbum: :)

Apropo ovih nokia mapa, koje ne obuvataju Srbiju (tako sam cuo). Juce sam nesto gledao bing (microsoft) mape i pise (to ranije nisam primecivao) "Bing-nokia". Pritom gledao sam neke ulicice u Sremcici recimo i lepo je prikazivao sve i imena i sve. E sad, ne razumem o cemu se radi. Kako je moguce da nokija nema mape za Srbiju (u okviru navigacije), a opet koriste bing mape koje su koliko kapiram dosta dobre za Srbiju.

Slažem se za aplikacije, kod Androida je sve to na daleko višem nivou (koristim Lumia 800) i ono što je rekao yooyo je suština te priče iako i na WP marketu ima sasvim solidan broj aplikacija
Na WP marketu najviše smara što se aplikacije slične funkcionalnosti koje su na Androidu besplatne ovde plaćaju i što obično postoje free i pro verzija, mislim postoji to svugde ali imam utisak da se ovde to baš potencira za razliku od Google Play Store gde ima krš odličnih a free aplikacija

Poslednja izmena:
@promaster pa zašto da tupim kad su već pre mene objasnili, a i zar treba da se objašnjava rečenica da je fail u isto vreme izbaciti kada i N4? :)

Nisam destruktivan, nego realan, ja mislim da WP telefoni nema sta da traže na tržištu. Iskreno ja sam pre 7 dana prvi put video u kafiću u gradu lika koji ima WP telefon i to je bila lumia (ne znam koja) i to je bio stranac mislim Nemac neki...

Sto se tiče plaćanja online... U inostranstvu to nije špansko selo kao kod nas i kad treba da se plati nešto neće početi da vrište i pričaju o tome da će neko da te zaebe ako budes plaćao i da će ti sve pare skinuti sa računa uhakovati podatke uzeti kuću i sve ostalo (o da bas ovako razmišljaju mnogi koje ja poznajem i to samo pri pomenu plaćanja online) tako da prodavaće se samo tako. Ja samo ne znam ko je lud, da pored živog (koji imaju mogućnost) Google Play-a plaća LG cenu... :)

Meni nije jasno zasto se dosta vas ovde toliko brine za sudbinu nokije, wm, microsoft-a i tako dalje. Ako vam se ne svidja ta ideja, taj os, bilo sta, jednostavno kupite ili koristite nesto sto vam se svidja i to je to. Ne razumem sto toliko potencirate tu pricu o nexus-u i tako dalje. Ako hocete nexus, kupite nexus. Eto ja prvi necu da kupim nexus, a razmisljam ozbiljno o ovoj nokiji. Moje pare, moja stvar, na sta cu da ih potrosim. Eto ja sam recimo godinama koristio iPhone, koristio sam u par navrata i androide i jednostavno me je sve to smorilo i hocu nesto novo, nesto trece i hocu wm. Treba mi telefon koji ima kvalitetan ekran, koji ima odlicnu kameru i tako dalje, dakle lumia je izbor. Jednsotavno android mi se smucio jer samo jos u sporete i frizidere nisu poceli da ga ugradjuju i meni je to uzasno. Apple je izgubio svoj "mojo" od kada je umro SJ i trazim nesto novo, nesto trece. I eto, hocu da pruzim sansu wm. I briga me sto je n4 jeftiniji sto ima milion aplikaciju, necu njega da kupim, jer ne zelim android, zelim dobru kameru i zelim jos neke stvari koje on nema, a ovaj ima i tako dalje.

I sve se nesto palsim da jedna od najvecih i najbogatijih kompanija, microsoft i do skoro najveci svetski proizvodjac mobilnih telefona ne znaju sta rade, ne znaju da vode marketing i tako dalje, pa im treba neko sa nekog srpskog foruma, da ih uci kako se to radi.

Dakle, ako vam odgovara, kupite ga, ako ne, nemojte. Nemojte samo da brinete tudje brige i proricete buducnost. Da li ce uspeti ili ce propasti vreme ce pokazati. Ja eto mislim, iako je moje misljenje podjednako nebitno kao i misljenje svakog ko ovde predvidja buducnost, da ce ovo postati vrlo brzo ozbiljan sistem i ozbiljan igrac u svetu mobilnih telefona.

Čuj "WP8 nema šta da traži na tržištu".
Haha, da sigurno ćemo svi do kraja života da koristimo Ajfonove i Kamacrown, ovaj Samsung Android klonove :) Paz da ću.

Jedva čekam Nokia Lumia WP8, to je jedino zanimljivo što se događa na tržištu smartfonova već godinama. Ajfon iOS je dosadan, android smeće teško, i fala bogu na nečem novom modernom i svežem.

Aj videcemo za 6 meseci. Kin je opstao 6 nedelja na trzistu i prodali su 500 komada. Lumiji dajem 3 meseca.
Fndamentalna greska koju je Microsoft napravio je da ulazi na trziste gde vec imaju 2 jaka igraca sa zatvorenom platformom i forsirajuci svoje standarde. Nijedan Open standard nije ukljucen u WP, sto otezava portovanje aplikacija. Niko nece da se bakce sa programiranjem igrice od pocetka, ako nema dovoljan broj kupaca. Nokia treba da proda bar 10 miliona Lumija da bi opstala na trzistu.

@promaster pa zašto da tupim kad su već pre mene objasnili, a i zar treba da se objašnjava rečenica da je fail u isto vreme izbaciti kada i N4? :)

Nisam destruktivan, nego realan, ja mislim da WP telefoni nema sta da traže na tržištu. Iskreno ja sam pre 7 dana prvi put video u kafiću u gradu lika koji ima WP telefon i to je bila lumia (ne znam koja) i to je bio stranac mislim Nemac neki...

Sto se tiče plaćanja online... U inostranstvu to nije špansko selo kao kod nas i kad treba da se plati nešto neće početi da vrište i pričaju o tome da će neko da te zaebe ako budes plaćao i da će ti sve pare skinuti sa računa uhakovati podatke uzeti kuću i sve ostalo (o da bas ovako razmišljaju mnogi koje ja poznajem i to samo pri pomenu plaćanja online) tako da prodavaće se samo tako. Ja samo ne znam ko je lud, da pored živog (koji imaju mogućnost) Google Play-a plaća LG cenu... :)

Eee bas to lepo si rekao.. WP nece uzeti srpski srednjoskolac ili srpsko-crnogorski biSmiSmen u crnom odelu i belim carapama.. Msm takvi ne zasluzuju ni Symbian, ali dobro to nije bitno.. WP kupuju ljudi kojima treba produktivan telefon, bas kao sto kupuju iphone (opet ne svi).. E sad ta produktivnost je jos uvek na niskom nivou, jer je sama platforma kao platforma nova, jeste da je bio tu WP7 ali u MS su napravili rez za WP8.. Trenutno je to najveci problem, znaci kao nova ima jos uvek nekih bagova, malo app i slicno, ali sve to je to pitanje trenutka kada ce se resiti.. Mozemo do sutra da pricamo o raznoraznim glupostima MS, ali o losim Nokia telefonima, hmm to tesko..

- Niko od nas ne kupuje telefon da bi ga bacao, ali odgledaj ovo pa se zavisli, da li bi dao 350e (govorim o 16Gb ver, jer je ona najbliza Limiji posto 920 ima 32Gb) i da ti se desi ovo posle drugog pada.. http://www.youtube.com/watch?v=nlgG33n71m0 da ne bi gledao ceo, gledaj od 2:30 tad ga baca po drugi put sa malo vece visne, ali nista mng i puca mu staklo na ledjima..
A onda s druge strane imas Lumiu 920, koja trpi ovo bacakanje i to sa vece visine, plus je teza pa brze i pada i jace udara: http://www.youtube.com/watch?v=jH4xYN9I5Kw

I ovo maltretiranje kljucevima, nozem i cekicem: http://www.youtube.com/watch?v=yDEahsoa_N4

Poenta je slicna ovome: i Fiat pravi kola, ali ona riknjavaju posle 200 000km, dok nesto sto napravi Mercedes prelazi i 1 000 000 i zato je i skuplje.. Izmedju ostalog.. Ili ajde Mercedes je isuvise jak, uzmi Toyotu ili VW(mada su ovi postali gori od Fiata)..

Poslednja izmena:
Eee bas to lepo si rekao.. WP nece uzeti srpski srednjoskolac ili srpsko-crnogorski biSmiSmen u crnom odelu i belim carapama.. Msm takvi ne zasluzuju ni Symbian, ali dobro to nije bitno.. WP kupuju ljudi kojima treba produktivan telefon, bas kao sto kupuju iphone (opet ne svi)

Ne vidim kako si to zaključio, MS WP reklamira kao Social network sistem, nikada nisu produktivnost stavljali u prvi plan. I da šta smatraš pod produktivnost? Inače taj argument koji si ti sada izneo prvo su govorili za iPhone (profil kupca, bla bla) kada je krljao symbian kao od šale, sada kada je naišao veći igrač (android) i krlja iOS i wp sada to pričaju za njega...

- Niko od nas ne kupuje telefon da bi ga bacao, ali odgledaj ovo pa se zavisli, da li bi dao 350e (govorim o 16Gb ver, jer je ona najbliza Limiji posto 920 ima 32Gb) i da ti se desi ovo posle drugog pada.. http://www.youtube.com/watch?v=nlgG33n71m0 da ne bi gledao ceo, gledaj od 2:30 tad ga baca po drugi put sa malo vece visne, ali nista mng i puca mu staklo na ledjima..

Ne znam koliko desetina miliona prodatih iPhone4 i 4S govore da ljudima to nije uopšte bitno, i to za mnogo više para od N4.

Poslednja izmena:
Mozda sada, kada verovatno pokusaju da se probiju sto dublje do svih generacija, a socijalne mreze koriste svi..
Pa kad kazem produktivnost, smatram da ce taj telefon nekome ko je non stop u pokretu, ima sastanke, treba nesto da prezentira i slicno, moci da bude od koristi, znaci imas neku prezentaciju necega sto si radio i hoces da pokazes kolegama, nema potrebe da vucaras laptop, vec stavis na telefon i zavrsis s njim, s obzirom da WP telefoni dolaze sa Office paketom, namecu se kao logican izbor..

Zaboravih da odg na ovo

Kao neko ko je kupovao na netu i prolazio i dobro i lose, jasno je da nisam protivnik toga, ali je jasno i sledece, zasto da neko da google 350e, kada ce oticu kod operatera i uz paket uzeti i telefon ( bilo lumiu ili nesto drugo) to je druga strana strana price sad, koliko sam video negde nexus 4 nece biti kod operatera, nisam siguran, sto mislim da ce u mnogome smanjiti prodaju ovog modela, koji ce se ofc prodavati kao alva, ali...

A prezentuješ čime? Telefonom? :S: mora da se zezaš (uostalom sada je monderan iPad za "rad")? Jel si čuo da ima free office da se skine?

Poslednja izmena:
Mozemo do sutra da pricamo o raznoraznim glupostima MS, ali o losim Nokia telefonima, hmm to tesko..

A onda s druge strane imas Lumiu 920, koja trpi ovo bacakanje i to sa vece visine, plus je teza pa brze i pada i jace udara: http://www.youtube.com/watch?v=jH4xYN9I5Kw

I ovo maltretiranje kljucevima, nozem i cekicem: http://www.youtube.com/watch?v=yDEahsoa_N4

Poenta je slicna ovome: i Fiat pravi kola, ali ona riknjavaju posle 200 000km, dok nesto sto napravi Mercedes prelazi i 1 000 000 i zato je i skuplje.. Izmedju ostalog.. Ili ajde Mercedes je isuvise jak, uzmi Toyotu ili VW(mada su ovi postali gori od Fiata)..

Svaka čast na ovome, skidam kapu. Sve si veoma logično i lepo objasnio na primerima, bravo ! Sada mi se sve više i više dopada Lumia 920, samo ipak ću zbog ovih softverskih problema sačekati makar do sredine januara.

Šta je sve istrpela ova Nokia čudo jedno.

Nazad
Vrh Dno