Šta je novo?

Nokia Lumia 1520

Microsoft/Nokia pocinje da nervira koliko je spor sa objavom update-a.
Vreme izmedju najave update-a i dobijanja tog istog update-a je ogromno.

A update GDR 1 planiraju za Avgust mesec :D ala ce to biti ludo :) doduse GDR1 u avgustu za Developer Preview :)

ma izes Developer Preview :)
Kao sto ime kaze, nije namenjeno krajnjim korisnicima nego developerima i na dev telefonima. Nit podrske, nit garancije...

Jeli neko presao na Lumia 1520 sa androida, recimo sa note3 ili slicno?

Ekran na 1520 je nesto najlepse sto sam ikada video na mobilnom ili phabletu. Kad poredis note 3 i 1520 imaces utisak da gledas u 720p ekran sa napucanim bojama. Moras sam to da proveris posto je to jako subjektivna stvar. I ja sam jedan od amoled ljubitelja ali ekran na 1520 je :)
A jos od prednosti su
Baterija. Ja je nisam uspeo da istrosim za 24h note 3 itekako jesam
Kamera dosta bolja ovim videa naravno
Eto i da izrada je tipa meklaren fijat u korist nokije.

Poslednja izmena:
Odlicno,konacno da je neko presao na windows phone s androida i zadovoljan. Sta moze da se zameri, neke mane koje bi jos naveo?

Ја продадох 1320 и прелазим на 1520 , највише због камере....

@hunder јеси можда упоређивао 1520 и 1320 апропо екрана ?

Ma video mi nije najbitnija stvar.. Ali ekran jeste.. Sinoc sam izludeo.. Drugarica mi se udaje, ja vadim telefon da je slikam kako ulazi u salu, kamera nece da se ukljuci, tj ukljucila se ali nakon 20,30 sekundi, kad su vec prosli mesto gde sam zeleo da ih slikam.. I te tako sitne stvari u bitnim trenucima zbog kojih mi dodje da ga bacim na pod i izgazim.. Trazim sad da vidim dal neko oce da se menja, po netu, jer me ono sinoc izbacilo iz takta skroz..

Odlicno,konacno da je neko presao na windows phone s androida i zadovoljan. Sta moze da se zameri, neke mane koje bi jos naveo?
Ko kaze da sam bio zadovoljan sa wp ;). 8.1 i moze da prodje i koristio sam ga bas zbog onog sto sam naveo. Znaci baterija je vrh ekran takodje camera jedna od najboljih ...al zato nisam imao srece sa viberom i skype. To brate meni nije nikako radilo. Na kraju presao samo na what i to je ujedino jedina aplikacija koju sam koristio na njemu :). Ostalo je bombona...

Nisam poredio sa 1320 tako da tu ne mogu da pomognem

Takav mi treba... :) Ae posto hocu i ja sa N3 da predjem na 1520.. Reci mi par stavi koje su tebi bolje/losije.. Ima gomila raznih testova po netu, ali mi je bitan pravi utisak.. Najvise me brine ekran, nekako sam navigao na amoled..

Ajd biću malo opširniji:
- Telefon je ozbiljno, ali ozbiljno gabaritniji od Note3. Koristio sam ih uporedo 20-ak dana, razlika je nebo i zemlja. Sam kvalitet izrade i osećaj u ruci je definitivno na strani Nokie. Kada sve ovo kažem - mislim na bukvalno na kvalitet koji je za 3 klase iznad, ali sama veličine može biti i jeste problem u velikom broju situacija.

- Baterija: Daleko duže drži, kada kažem daleko duže, to znači da sam sa Note uspevao da je sasrčem "lagano" za dan, dok sa Nokiom to manje više nije moguće, šta god joj radio.

- Sistem: ujedno najveći i razlog zbog kog sam promenio Note. Sistem je najveća prednost i najveća mana ovog telefona. Uređaj je prebrz, sve je instant, lag u ovom sistemu ne postoji kao opis. Međutim, tragična podrška za aplikacije je nešto što zaista, zaista kvari celokupan utisak. Jednostavno, osim Skype-a koji je btw Microsoftov - sve ostalo od 3rd party aplikacija radi u manjoj ili većoj meri tragično. Ostavio sam ga kao poslovni telefon, ne bih li dočekao momenat da to sve profunkcioniše kako valja, jer ako ga prodam sa ovim relativno gorikim ukusom u ustima neću se nikad više vratiti na WP, a mislim da ima potencijala...

- Kamera: ne računajući one "kamera telefone" ala Pure View i slične, apsolutno nešto najbolje što sam video na telefonima. Koristio sam uporedo kao što rekoh Note, i sad Nexus, pa to je razlika kao nebo i zemlja. Retko snimam, tako da od 4k videa na Note i nisam imao neke preterane koristi osim što je jeo bolesno mnogo memorije.

- Ekran: Hmmmm, ne znam šta bih rekao po ovom pitanju, ali da je nešto najbolje što sam video - nije, daleko je od toga. Meni lično više prija ekran na Note iako ne podnosim organski samsungove napucane boje. Jednostavno, ovaj ekran mi je u najboljem slučaju solidan, ništa više od toga. I da, mekan je pošto je pukao pri padu sa 15cm ... :)

U nekim kraćim crtama - to bi bilo to :)
:wave:

Fala na kracim crtama.. :) to je bilo otprilike sve sto me interesovalo :) jos samo da nadjem nekog za zamenu.. :)

Оба имају шест инча екране а 1520 има бољи хардвер , батерија им је иста . Ја сам 1320 користио у сласт , поготово због батерије ....неописиво , три дана уз лагано коришћење а два уз иживљавање али камера му је треш...све што може да се уради са њом - може искључиво по сунчаном дану ....једино због камере га мењам за 1520...

Gledajuci komentare, dolazim do zakljucka da su jedini problem 3rd part aplikacije, e sada, posto sam davno koristio wp model hd7 i titan, interesuje me da li je moguce sada odkljucati mogucnost DEVELOPER UNLOCK uredjaj ili postoji neka druga shema da se mogu ubacivati i druge aplikacije koje recimo microsoftic ne daje besplatno?

I te komentare nekih clanova uzmi sa debelom rezervom. Na 8.1 je recimo odavno sredjen problem sa notifikacijama, bez problema rade i Viber i Skype i Whatsapp npr. Cinjenica je da je izbor aplikacija dosta manji nego na iOS ili Androidu ali za veliku vecinu stvari imas sasvim dobre alternative. Ne znam tacno sta koristis i koje su ti stvari bitne ali mislim da je to prva stvar koju trebas da proveris u smislu ima/nema, treba mi/ ne treba mi. Sistem kao sistem moze da ti se svidi ili ne u smislu nema cackanja kao na Androidu ali zato recimo uvek radi ultra brzo i bez ikakvih problema i konstantno imas isto korisnicko iskustvo. Pogotovo na hardveru kakav je 1520. Mozes da napravis developer unlock i da putem njeg ubacujes xap koje nisu sifrovane. Dakle ako mislis na varijantu skines sa store-a nesto pa preko kabla u telefon, od toga nema nista. Ali da, ima nekih krekovanih aplikacija ili nesto sto sam napravis putem onih MS template-a i slicno i to moze da se ubaci u telefon. Ja sam ranije kreirao neki nalog pomocu nekih edu email adresa i mogu da ubacim vise *.xap a sada sa ovim free developer unlock idu valjda max tri.

Cekaj, viber, fb, wa aplikacije rade *jednako dobro* kao na Androidu?

I te komentare nekih clanova uzmi sa debelom rezervom. Na 8.1 je recimo odavno sredjen problem sa notifikacijama, bez problema rade i Viber i Skype i Whatsapp npr. Cinjenica je da je izbor aplikacija dosta manji nego na iOS ili Androidu ali za veliku vecinu stvari imas sasvim dobre alternative. Ne znam tacno sta koristis i koje su ti stvari bitne ali mislim da je to prva stvar koju trebas da proveris u smislu ima/nema, treba mi/ ne treba mi. Sistem kao sistem moze da ti se svidi ili ne u smislu nema cackanja kao na Androidu ali zato recimo uvek radi ultra brzo i bez ikakvih problema i konstantno imas isto korisnicko iskustvo. Pogotovo na hardveru kakav je 1520. Mozes da napravis developer unlock i da putem njeg ubacujes xap koje nisu sifrovane. Dakle ako mislis na varijantu skines sa store-a nesto pa preko kabla u telefon, od toga nema nista. Ali da, ima nekih krekovanih aplikacija ili nesto sto sam napravis putem onih MS template-a i slicno i to moze da se ubaci u telefon. Ja sam ranije kreirao neki nalog pomocu nekih edu email adresa i mogu da ubacim vise *.xap a sada sa ovim free developer unlock idu valjda max tri.

Vrlo precizan odgovor, sve ovo me je u stvari zanimalo. Ono sto je meni vazno su naravno standardne aplikacije whats up,viber,skype,face, email klijenti za yahoo,gmail,outlook,tapatalk, zatim aplikacije za obradu fotografija, malo ozbiljnije aplikacije (ne znam sada koliko nokia ima dobar editor) zatim su mi potrebne vremenske prognoze tipa weather2umbrella itd.. igrice me ne zanimaju...
I da jos jedno pitanje da li je prednje kamera vredna pomena ili je dosta losija od 2mpx sa N3?

Cekaj, viber, fb, wa aplikacije rade *jednako dobro* kao na Androidu?

Da, ako treba da snimim kako rade, snimicu, nije problem. Jedino gde je razlika vidna je sporost Vibera pri prvom ucitavanju, 5-6-7 sekundi. To ce valjda da bude reseno ali za sad je tako. Poruke mi stizu bez kasnjenja, pozive nemam propustene. WA poruke mi stizu momentalno, FB notifikacije isto kao i poruke na FB messengeru. Wifi uvek ON, Data uvek ON, Baterry saver uvek OFF ako je bitno.

Nema potrebe nishta da snimash, imam 1520 uporedo sa Android telefonom, pritom Android organski ne podnosim, samo zelim da budem realan. No ako ti kazesh da rade dobro kao na Androidu, onda cu se sloziti poshto mozemo da se prepucavamo 3 dana i ti cesh i dalje ostati pri svom, ja pri svom...
Jednostavno wp 8.1 i dalje nije kompletan sistem i tacka.

Nije mi se burazer nikad zalio na Viber u vezi bilo cega.. Ja ga licno ne koristim. Whatsapp je pouzdan vec nekoliko meseci, ali.. ima fora da ako mi je whatsapp trenutno na ekranu, ugasi se ekran ili ga ja ugasim, necu dobiti notifikaciju, tek kad otkljucam vidim da je poruka stigla, znaci ne kasni, vec ne dobijem zvucno obavestenje. Takodje i nekad kad ga minimiziram preko Win tastera ista stvar.. Znaci uvek ce me obavestiti sa sigurnorscu, ako izadjem na back taster.. Mozda ima veze i 512mb sa ovim, al zna da bude iritantno..

Vrlo precizan odgovor, sve ovo me je u stvari zanimalo. Ono sto je meni vazno su naravno standardne aplikacije whats up,viber,skype,face, email klijenti za yahoo,gmail,outlook,tapatalk, zatim aplikacije za obradu fotografija, malo ozbiljnije aplikacije (ne znam sada koliko nokia ima dobar editor) zatim su mi potrebne vremenske prognoze tipa weather2umbrella itd.. igrice me ne zanimaju...
I da jos jedno pitanje da li je prednje kamera vredna pomena ili je dosta losija od 2mpx sa N3?

Sto se mail-a tice ja koristim ovaj default, koji cinjenica bi mogao da pokupi neki update uskoro. Vrlo verovatno i hoce jer sada postoji mogucnost update-ovanja tih sistemskih aplikacija nezavisno od update-a samog OS-a. U smislu ako udjes u email i kazes hocu da posaljem mail Peri sa PDF u atacmentu - to nece. Moze samo slika odatle. Vec moras da odes u File Manager da odes na konkretan file ili vise njih svejedno i da odatle kaze share. Postoji workaround ali cinjenica je da bi to bilo lepse iz samo email klijenta. Ima par ok klijenata za GMail, sto se yahoo tice nista ne znam jer isti ne koristim. Push na fabrickom mail klijentu radi bez problema kao i sinhronizacija kontakata, kalendara i to sve. Tapatalk je odlican tu nema problema. Sto se fotografija i programa za obradu istih tu imas milijardu programa i mislim da nikakvih problema neces da imas, bas je pre par dana izasao i Photoshop Express. Prognoza imas takodje 50, sto stranih, sto domacih, ovde se svi kunu u ovu ili onu, ja koristim najobicniju, Vreme u Srbiji se zove, jedina povlaci podatke sa RHMZ i pokazala se kao ubedljivo najpreciznija. Ne zanima me vreme u Njujorku i visina snega na Alpima. Bar ne da ih znam svaki dan.

Sto se kamere tice, nisam od pomoci, ova moja na 920 je korektna za Skype i slicno. No kako vise i ne ocekujem od nje, ne znam sta da postavim kao reper u smislu valja/ne valja.

Nema potrebe nishta da snimash, imam 1520 uporedo sa Android telefonom, pritom Android organski ne podnosim, samo zelim da budem realan. No ako ti kazesh da rade dobro kao na Androidu, onda cu se sloziti poshto mozemo da se prepucavamo 3 dana i ti cesh i dalje ostati pri svom, ja pri svom...
Jednostavno wp 8.1 i dalje nije kompletan sistem i tacka.

Pa da ali poenta je da aplikacije ne mogu selektivno da rade. Ili rade il ne rade. Tj ili je problem u losoj aplikaciji ili je do loseg hardvera koji to nesto ne moze da izgura kako treba ili do odredjenih podesavanja u telefonu. Posto kod mene rade kako treba a i vecina ovde kaze da im radi kako treba, a imas hardver koji sa lakocom moze da se nosi sa bilo cime sto stavis na telefon cenim da je nesto sa podesavanjima lose. Mada, da ne gresim dusu, ima slucajeva gde su se ljudi zalili konkretno na 1520 u kombinaciji sa WP8.1 DP da pravi probleme ali ne sa ovim sto si nabrojao(WA, Viber itd)...

Apsolutno nema razloga da se prepucavamo, mislim niko lud nije da koristi nesto sto mu ne radi i da jos pokusava da ubedi druge kako to u stvari ipak radi...

Hvala, na odgovorima, e sada komunikacija sa PC jeli i dalje trazi onaj zune itd? Koji sistem je najbolje koristiti za windows phone? Jeli sljaka na win7 ili se mora prelaziti na win8?
Malo van konteksta:
Neki dan sam bio u veleprodaji dodatne opreme i covek sto radi tamo na moj upit da li ima neku dodatnu opremu tipa maske case futrole itd za 1520 samo je prokomentarisao ..."au to je zver od telefona.." i onda kaze da ima samo par vrsta futrola..zar je moguce da je toliko slabo trziste ovde za dodatnu opremu? Mora izgleda ebay da radi...

Komunikacija sa kompom je da ga vidi kao USB drive.. Bez zune-a i ostalih zaebancija. Ja sam na Win 7 64bit. Nema AirDriod tip aplikacije ako ti to znaci.. Sto se maski tice, nemoj, nemoj molim te.. masku na ovakav telefon.. (ili bilo kakav :) )

Ne treba nista za PC, spojis ga na usb, vidi kao kao flash disk i to je to. Ne znam kako je na win7, ja imam win8.1 on ima i neki svoj WP program za sinhronizaciju slika sa telefonom ali to je sve ako hoces, ako neces prosto ugasis ga i to je to. Verujem da je i na win7 slicno.

Ja sam sve od dodataka porucio na ebay, i ledja i bezicni punjac. Cak sam i dobio gratis ove olovcice za kapacitivni ekran. Ovde kod nas je uzas sa dodatnom opremom. Pogotovo za tako redak telefon kao sto je 1520.

Vrh Dno