Šta je novo?

Nokia 1020

• Začetnik teme Začetnik teme Emix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Poslednja izmena:
A new edition to the saga?

1532124_10151815602907397_756808695_n.jpg

Nokija okacila na FB ahaha :d

Iznenadjen sam kako ISO podesavanja uticu na kvalitet nocnih slika i kako uopste ispadaju slike nocu, ovo je za telefon stvarno odlicno.
Skoro potpuni mrak, vrata zatvorena iz susedne sobe samo malo svetlosti dopire kroz prozor iznad vrata, kod ISO 100 i 200 sam pomerio ruku a mora BAS mirno da se drzi:

Auto:
auto.jpg

100:
100.jpg

200:
200.jpg

400:
400.jpg

800:
800.jpg

1600 daje slicne rezultate kao Auto, cini mi se da sto se boja tice najrealnija slika je 400 ali i 800 nije daleko.
Jos jedan dokaz da treba istrazivati, isprobavati i da mogu mnogo bolji rezultati da se izvuku uz podesavanja, i ako je auto dosta napredovao ipak nije to to.

Kakav je ovo potpuni mrak?

Pa i skoro potpuni mrak isto, sta to znaci?

Ovo je bre svetlo ko dan. Mozda mi ne valja monitor ili vise ne znam sta je mrak, a sta dan.

Pa i skoro potpuni mrak isto, sta to znaci?

Ovo je bre svetlo ko dan. Mozda mi ne valja monitor ili vise ne znam sta je mrak, a sta dan.

Da li je tebi dobro covece?? Da li mislis da ja stvarno imam potrebe da namestam ovde bilo sta i lazem ljude pre svega?
Evo sad cu da ti dokazem da je kao sto sam rekao skoro potpuni mrak, ali ovo je stvarno prvi i poslednji put da radim ovo zbog ljudi kao sto si ti.

Acer S500:

img20140112220418.jpg

Samsung Wave:

20140112.jpg

Lumia 1020:

wp20140112212927raw.jpg

Sve je slikano u isto vreme, auto podesavanja, bez blica.

Ne zna djilke koliko utice iso na konacni ishod fotografije, nije to smesno, pogotovo u skoro mrklom mraku kao u uslovima koje je emix okacio, linkajte mu tamo brza mala skola fotografije, iso vrednosti itd.. 😉

Poslednja izmena:
Ne zna djilke koliko utice iso na konacni ishod fotografije, nije to smesno, pogotovo u skoro mrklom mraku kao u uslovima koje je emix okacio, linkajte mu tamo brza mala skola fotografije, iso vrednosti itd.. 😉

Sta cu mu ja? Ima google pa neka se informise.

Primetio sam par ljudi je postavljalo slike u mraku, i on odmah skoci: "Mrak?? Ovo mrak?, Ovo svetlo ko dan!" Mislim sta reci.

I ja sam isto jednom forumasu rekao za LG G2 ali je on napisao potpuni mrak a slikao monitor ili TV ne znam sta je bilo koji osvetli pola sobe u mraku.
Ja sam napisao onako kako jeste, znaci ja kad udjem sobu gde je ovo slikano skoro nista se ne vidi, a postavljao sam i slike dezedoransa koje sam slikao u mrklom mraku tako da... sve je ovo namesteno... pre nego sto slikam upalim 12 sveca, donesem reflektor i zamolim sve iz kuce da mi drze lampe uperene... :d

Dobro Emix. Neka bude da je mrak. Ti iovako uvek imaš najbolji telefon u trenutku nošenja. Još samo da vidim kad budeš kupio telefon uskoro neki Sony, pa budeš pravio podvodne slike kao sa animal planete da budu kao po danu i to u vodi. Tad će biti ribice verovatno krive, one daju svetlost...

Da da kačio si slike sećam se.

ISO test, potpuni mrak.

Auto:
Auto.jpg

100:
100.jpg

200:
200.jpg

400:
400.jpg

800:
800.jpg

1600:
160.jpg

Samo što se ovde vidi lepo razlika, a na ovim poslednjim se ne vidi... Dobro zaboravih Emix da ti poseduješ ovaj telefon. Izvini.

Poslednja izmena:
Zaboravio si da je taj test je bio pre crnog update (očito poboljšan auto mod sa poslednjim update, kao i kvalitet fotki). I po tom testu vidiš kada je podigao ISO da je kao dan. Ne znam šta te čudi.

Cudi me ISO 100 i 200. Ostalo je ok. Ispravljeno? Ne znam bas. Neka bude, iovako je ovo Emixova tema, da se ne ljuti puno.

Dobro de, on bi mogao da kaže da je jedno vreme ceo podforum Android platforma bio tvoj dok si birao telefon, pa onda tema G2... to što je on ovde prvi nabavio telefon i prenosi utiske je plus a ne minus, nikako njegova tema (u suprotnom bi se stekao utisak da si ljubomoran na kameru 1020 jer na G2 nije baš kakvu očekujemo da jeste (sam si napisao da čekaš uopdate 4.4 i da će biti više fotki)). Ko misli da nije tako može da nabavi telefon i da ga demantuje. Jeste da hvali telefone ali ima najbolje u klasi, ne mogu da kažem da je note 3 loš telefon zato što je meni velik. Zbog ovih njegovih slika i člana @SretenBG sve sam bliže da kupim ovaj telefon. Samo me koči WP na njemu. Moram malo da se informišem šta tačno donosi black.

ps. Što se mene tiče hvala članovima @Emix i @SretenBG na komentarima i slikama iz prve ruke. Ko njima ne veruje nek ide na YT ili neke leve testove kojih je pun net.

Poslednja izmena:
Dobar si ajde.

Ivane kamera na G2 ne moze biti bolja od onoga sto jeste bar po tim slikama sto vidim, znaci maksimalno je iskoriscen hardver i preko toga nema 🙂 1020 ima jos potencijala....

Nisi ti video G2 lepo 😀 kad ne zoom-iras ne vidi se problem, ali vec malo kad uvelicas vidi se bre kao pastelne bolje, ulje na platnu, ne znam kako bi nazvao, sharpness nula, a denoise veliki itd. Koreanci kazu da je sa update-om reseno to... No da ne spamujemo ovde o G2.

1020 najbolja kamera na svetu, od noci pravi dan itd 🙂

Dobro Emix. Neka bude da je mrak. Ti iovako uvek imaš najbolji telefon u trenutku nošenja. Još samo da vidim kad budeš kupio telefon uskoro neki Sony, pa budeš pravio podvodne slike kao sa animal planete da budu kao po danu i to u vodi. Tad će biti ribice verovatno krive, one daju svetlost...

Da da kačio si slike sećam se.

Samo što se ovde vidi lepo razlika, a na ovim poslednjim se ne vidi... Dobro zaboravih Emix da ti poseduješ ovaj telefon. Izvini.

Ja uopste ne pokusavam da kazem i pokazem da je telefon koji ja nosim najbolji. Samo pokusavam da pokazem koliko su kamere na telefonima napredovale i kako je Black update ispravio dosta stvari. Ne znam iz tvojih postova zakljucujem kao da ti smetaju moji i postovi pojedinih forumasa, kao da si iz nekog razloga bitter i pokusavas da me napravis ovde lazovom bez ikakvog razloga, samo da kontriras.

Apsolutno nemam nista protiv tvog misljenja, iznesi i napisi sta god zelis, ali nemoj da mi govoris da lazem i izmisljam, molim te.
Ocigledno se ne razumes dovoljno ili prosto nisi svestan sta kamera na nekim telefonima danas moze.

Poslednja izmena:
Stunning Black imaging on the Lumia 1020: the road to 'Perfect'

Perfection: achieved. Next?

I had high hopes for the Black firmware update for the Lumia 1020, with the new oversampling algorithms, and I wasn't disappointed. The gold standard for oversampling is the Nokia 808's hardware processing of the 41MP sensor data and, with this update, the Lumia 1020 matches what the 808 achieves in terms of reducing noise and creating 'purer' pixels. It's true that the software-based approach here is still a lot slower - shot to shot times on the 1020 are still over three seconds - but the important thing is that the 'PureView' vision is fully realised on Windows Phone with this update.

In fact, in terms of image quality, I'd declare the Lumia 1020 with Black to be nigh on 'perfect', and you'd hopefully agree, given the images above? Aside from faster shot to shot times (achieveable perhaps with a 1020 successor in 2014 with four times the chipset speed?), there's almost nothing that can be improved on here.

Of course, having declared the 1020 to be 'perfect', there's the other 99.9% of smartphones (sold) to be considered, most of which fall horribly short when trying such a wide set of test shots as used here. So, across the industry, there's clearly a long, long way to go. But at least we have a new gold standard, a new benchmark.

And, as with the 808 PureView before it, I suspect the only way the Lumia 1020 will now be topped for photo quality will be by the introduction of its own successor.

Fora kod svih Lumija, ne samo 1020, je da kad se ručno podesi ISO, drži otvor blende jako dugo otvoren i to ide čak do 4 sekunde, što se pri ISO 100 i mrklom mraku stalno dešava. Zbog toga slika izgleda kao dan. Nisam siguran kako je na drugim telefonima, ali mislim da maksimalno idu do 0,125 sekundi sa vremenom otvora blende, pa otuda tako drastična razlika (do 32x veća količina svetlosti koja pada na senzor).
Takođe, jasno je da za tako nešto treba osloniti aparat na neku stabilnu površinu ili još bolje stativ. 😀 I svako slikanje pokretnih objekata je osuđeno na propast. 😀

Naravno, 1020 se razlikuje od ostalih modela po brutalnom senzoru i (osim 920 i 925) po OIS-u, pa su čak i slike na ISO 800 ili čak ISO 1600 dosta ili dovoljno upotrebljive.

JiWO0DPTrjWC_Zx760-VBjek5owGBI4A-RQAdziLQL6g=w312-h176

Stvarno šteta što se prodaju MSu.. Sa ovakvim hardverom trebalo je da postignu globalni uspeh, a ne da se dovedu do bankrota..

nesposobnost i korupcija, kombinovano

Surova realnost je da bi. Sigurno bi prodali desetine miliona, ovako se moraju zadovoljiti hiljadama.

Nazad
Vrh Dno