Šta je novo?

Nod 32 antivirus program

mikelebg26

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
09.10.2005
Poena
319
Da li je istina da je ovo trenutno najbolji anti-virus program na trzistu i koliko "jede" memorije????

Ajde,oce neko da pusti komentar za ovaj AVP???

Interesuje me jos da li trosi vise memorije i resursa u poredjenju sa Kasperskim, da li ima upadate, da li moze da se iskljuci u traya kad hocu da igram igre i koliko ima aktvinih procesa!?!?

Ajde pisite, hitno mi je, i trebaju mi proverene informacije!

Mozes da ga ugasis is traya, ima update redovan, sto se tice resursa evo trenutno iz task managera:

nod32krn.exe ~ 16.900 K
nod32kui.exe ! 2.100 K

Lagan, dobar i jednostavan za koriscenje.

Da li je to manje od Kasperskog i realno koji je bolji od ova 2??!?!?

Nisam nervozan, vec mi je pun _ _ _ _ _ instaliranja razno raznih anti-virus gluposti. Zelim najbolje, najsigurnije, lagan za koriscenje, i da ne trosi resurse puno. Dakle, molim vas odgovore! Hitno mi je!!!

mikelebg26 je napisao(la):
Da, to je nešto manje od Kasperskog ali na pitanje koji je bolji ne postoji univerzalni odgovor. Nekom jedno, nekom drugo.

Zelim najbolje, najsigurnije, lagan za koriscenje, i da ne trosi resurse puno.
I tata bi sine. ;)

EDIT:
Nedavno je vodjenja diskusija baš sa nazivom KAV vs NOD32. Evo >> ovde << , pa izvuci sam zaključke.

Poslednja izmena:
Ja ne znam sta su i kako su testirali ovi sa rogi-evog linka,kada im nod32 ima 50% propustenih virusa...Po toj logici moj hard disk bi odavno bio "pokojan"...
Nod32 ima specificna podesavanja jacine scan-a,opciju adv. heuristicks i jos stosta u opcijama.
Inace,imam KAV pored noda (kao backup) i NIKADA nije nasao nesto sto je nod propustio(desavalo se obrnuto kada je KAV bio primarni AV).
Inace svasta sam skidao sa net-a i nikada nista nije proslo pored noda(KAV potvrdjuje,znaci nije da pricam napamet).
A to koliko nod manje zauzima resurse od KAV-a,to necu ni da pominjem.Kad pustim KAV full scan(na max osetlj.),mogu na komp da zaboravim jedno 45 minuta :d .Kod nod32 to uopste nije slucaj.

Poz

Momci su testirali Anti-viruse, rezultati su takvi kakvi su, ja nisam kriv što NOD nije dobar!

Evo link koji sam ja nasao(ova dva zadnje navedena nesto ne rade):
http://www.av-comparatives.org
Odavde izaberite online comp. za novembar
Znaci nod32 jedini je dobio advanced+ rejting...
I to je mnogo bolji izvor rezultata nego onaj domaci

Poslednja izmena od urednika:
Moja preporuka je NOD 32,nekoristi puno resorsa,definicije izlaze maltene svaki dan,lak za korishcenje,brz,.....bla bla bla :) instaliraj slobodno
Poz

Nisam nervozan, vec mi je pun _ _ _ _ _ instaliranja razno raznih anti-virus gluposti. Zelim najbolje, najsigurnije, lagan za koriscenje, i da ne trosi resurse puno. Dakle, molim vas odgovore! Hitno mi je!!!
NOD32 2.5 resurse trosi mnogo manje od Kasperskog 5.0, bolje detektuje i blokira crve, trojance, cak i spyware-ove, a pored toga ima advanced heuristics, pa moze da detektuje maliciozni kod bez update-a ili antivirusne definicije za razliku od Kasperskog, teze ga syebe virus nego Kasperskog, ne drlja ko ***** po CDrom-u sto ume da smara kod Kasperskog.
U firmi radi na Celeronima na 900Mhz sa samo 128MB RAM-a bez narocitog usporenja, cak je bez problema radio i na masinama od 400-500 mhz !!!
NOD32 je sigurno naj naj antivirus. Ima cak i verzija za Win64.

rogi23 je napisao(la):
Momci su testirali Anti-viruse, rezultati su takvi kakvi su, ja nisam kriv što NOD nije dobar!
Nisi ti kriv, ali nisi ni kriv sto nemas licnog iskustva sa zarazenim masinama :D
Prvo, NOD32 koji su testirali je rev 2.1, a sada je aktuelna ver. 2.5. Druga stvar, vecina inficiranih masina u 99% je inficirana sa trojan-downloaderima, wormovima itd.... za sta je NOD32 keva, u odnosu na bilo koji drugi AV. Vecina ovih testiranih AV programa prepoznaje viruse koji vise "nisu u modi" :d
Pored toga NOD ima sjajnu heuristiku, mada ima i Panda 2005. ali je Panda jedno 10 puta zahtevnija.
Od 20 masina zarazenih virusima, 19 je bilo zarazeno wormovima i trojancima, a od tih 19, 10 je imalo instaliran AVG pored kojeg je proslo sve i svasta. 5 masina je imalo Norton, a ostatak Kaspersky. Sta da ti kazem, kada je na masini instaliran i updateovan AVG, a u Task Manager-u lepo vidis dva-tri procesa kojima tu nije mesto. Udjes u registry i vidis da se "to" startuje sa sistemom.
Najbolja kombinacija za danasnje viruse bi bila NOD32 + Microsoft Antispyware (a.k.a. Gian AntiSpyware), koji detektuju bilo kakvu promenu u sistemu, a da pri tom ne uzimaju znacajno resurse.
Jedina mana NOD-a je sumnjiva mogucnost detekcije infiltriranih batch fajlova. Mada M$ antispyware to detektuje bez problema.
Prema tome, batali ti te testove i gledaj kako sta radi u praxi. Niko vise ne pravi klasicne link viruse ili boot block viruse, to nisam video 100 godina, a malo ce i teze da to proradi na XP-u sa SP2 u NTFS fajl sistemu.

Nije nimalo los NOD32, vredi ga instalirati. Sve dok ne dodje KAV 6 ;-)

Malo sam zbunjen sa onim primarni i sekundarni AVP. Da li to znaci da pored programa koji imam (pccillin) mogu da instaliram i NOD32 i da se nece "svadjati" i kociti jedan drugog? To ranije nije pilo vodu nikako. Moze li neko objasnjenje situacije?

Jedan od njih ti se startuje sa Win-om,dok drugi sluzi za On Demand scan(ili obrnuto,sve zavisi koji si stavio u Startup a koji ne).
Vazno je da oba "real time monitora" nisu ukljucena u isto vreme(nesto kao Nod control center(amon...) i Kav u isto vreme)

drfedja je napisao(la):
Nisi ti kriv, ali nisi ni kriv sto nemas licnog iskustva sa zarazenim masinama :D
Prvo, NOD32 koji su testirali je rev 2.1, a sada je aktuelna ver. 2.5. Druga stvar, vecina inficiranih masina u 99% je inficirana sa trojan-downloaderima, wormovima itd.... za sta je NOD32 keva, u odnosu na bilo koji drugi AV.

10 je imalo instaliran AVG pored kojeg je proslo sve i svasta.

Prema tome, batali ti te testove i gledaj kako sta radi u praxi. Niko vise ne pravi klasicne link viruse ili boot block viruse, to nisam video 100 godina, a malo ce i teze da to proradi na XP-u sa SP2 u NTFS fajl sistemu.

1.koristim AVG-pro dugo i upravo nije tacno sto pises za taj av.
2."nod32" nije keva za trojance kao i "avg" vec upravo "kav".
3."stari" virusi su upravo boljka(ako se to moze tako navesti) avg-a koji u potpisima virusa nema te "stare"viruse.
osnovna razlika u radu izmedju "nod32" i "kav"-a je u nacinu detekcije virusa gde se nod32 oslanja na heuristiku a "kav"na update svakih 1h.gde se update pokazao boljim od heuristike.

drfedja je napisao(la):
NOD32 2.5 resurse trosi mnogo manje od Kasperskog 5.0, bolje detektuje i blokira crve, trojance, cak i spyware-ove, a pored toga ima advanced heuristics, pa moze da detektuje maliciozni kod bez update-a ili antivirusne definicije za razliku od Kasperskog, teze ga syebe virus nego Kasperskog, ne drlja ko ***** po CDrom-u sto ume da smara kod Kasperskog.
U firmi radi na Celeronima na 900Mhz sa samo 128MB RAM-a bez narocitog usporenja, cak je bez problema radio i na masinama od 400-500 mhz !!!
NOD32 je sigurno naj naj antivirus. Ima cak i verzija za Win64.
Daj,samo malo na Google i pogledas jedno 20-tak testova na stranim sajtovima,pa ces da vidis koji zauzima koje mjesto.Pa i ovdje je bilo tih testova da se vidi,ja koliko se sjecam uvijek je Kav bio prvi.Jedina prednost Nod-a je sto manje opterecuje racunar,a to sto brze skenira meni ne treba kad posle 15 dana koriscenja instaliram Kaspersky 5 i on pocne da kvichi ko lud,8 puta...Ne kazem da je Nod losh,ali i ptice na grani znaju koji je trenutno najbolji anti virus,to sto neko ima odbojnost prema njemu je druga stvar.Ja cu prvi preci na drugi neki kad vidim da je bolji!

Hehe,KAV najbolji AV,hehe...hehehee... :bottle:
A vi cete momci da naucite drfedju da sve ono sto je naucio do sada bilo u praksi ili na netu moze da baci u vodu jer ste ga vas dvoica "prosvetlili".Oce to :d

imam jedan problem sa NOD-om, a tice se iskoristenja resursa - posle par dana/nedelja od instalacije NOD32 na svakih 3-4sec digne zauzece procesora drasticno (kao neke pikove da pravi) - ovo mi u Win-u ne smeta, ali kad pokrenem neku igricu zaseca na svakih 3-4sec, sto bas iritira. Znam da cete vi sada reci - pa ugasi NOD kad se igras, ali ja bih neko elegantnije resenje bez cimanja da ga palim/gasim - znaci jel postoji neko podesavanje da se ovo sredi ili mi ne ostaje nista drugo sem da ga gasim? :(

Kako je lepo kada se javi "struchnjak" sa eksplicitnim izjavama :wall:

drfedja je napisao(la):
NOD32 2.5 resurse trosi mnogo manje od Kasperskog 5.0

Manje -da, "mnogo manje" - nikako pogotovo kada se uzmu u obzir resursi iole novihih mashina (gledano od 128 mega rama pa navishe!)

drfedja je napisao(la):
NOD32 2.5...bolje detektuje i blokira crve, trojance, cak i spyware-ove

Pomenuti testovi u ovom thread-u ukazuju na sasvim supronu chinjenicu:

"Results over Backdors, Trojans and other Malware detection:

1. Kaspersky 99.9%
2. Symantec 98%
3. BitDefender 96%
4. NOD32 95.8%
...
9. TrendMicro 81.7%
10. Avast & AVG 78.9%
11. Sophos 67.7%

drfedja je napisao(la):
NOD32 2.5ima advanced heuristics, pa moze da detektuje maliciozni kod bez update-a ili antivirusne definicije za razliku od Kasperskog

Opet delimichna istina - SVAKI antivirus ima heuristiku, bolju ili goru.
Ista test laboratorija koja je dala gornje rezultate je testirala i heuristiku i chinjenica je da je NOD32 imao najbolju heuristiku ALI:

1. NOD32 61%
2. BitDefender 49%
3. McAfee 35%
4. Kaspersky 32%
...
9. Symantec 11%
10. AVG 4%

Ovde dolazi do izrazhaja duga diskusija i podela mishljenja shta je generalno bolje: heuristika ili brzo punjenje baza.

Kaspersky ima prosechno vreme od 15 minuta za koje pune baze (opet neki test rezultati), a NOD32 u najboljem sluchaju za jedan dan poshto se oslanja na "advanced heuristisc".

U "teorijskom" sluchaju da se pojavi virus koji nije ni u bazi KAVa ni u bazi NOD32...verovatnoca da ga KAV ulovi je 32% a da ga NOD ulovi je 61% - medjutim, vec posle 15min taj virus je u bazi KAVa i verovatnoca da ga KAV ulovi postaje 100% a da ga NOD ulovi ostaje i dalje 61%...tachnije, ako je u onih ipak velikih 39% koje promaknu i NODu, procice dosta vremena dok NOD ne pochne da ga lovi kroz bazu, a KAV ce ga vec loviti odavno.

Tako da strikno gledano jeste da NOD ima jachu heuristiku, ali gledano ukupno kako koji antivirus lovi viruse, praktichno ako nisi medju prvima u svetu koji fasuju nepoznat virus, pre cesh biti sachuvan KAVovom bazom nego NODovom heuristikom!

drfedja je napisao(la):

Verovao ili ne, kod drugara radi KAV5 radi na K5-100mhz sa 32 mega rama na W98SE...i mashina radi onoliko brzo koliko i mozhe da se ochekuje od takve mashine - Mozilla 1.7.12 (!!!) se dizhe za oko 25 sekundi sa sve KAVom aktivnim na Max podeshavanjima

:banana:

Poslednja izmena:
ivanbo2003 je napisao(la):
Hehe,KAV najbolji AV,hehe...hehehee... :bottle:
A vi cete momci da naucite drfedju da sve ono sto je naucio do sada bilo u praksi ili na netu moze da baci u vodu jer ste ga vas dvoica "prosvetlili".Oce to :d

ovaj forum je upravo mesto gde se moze nesto nauciti.

i niko(ali niko) nije "sveto pismo". :beat:

i ako sam ja napisao to sto sam napisao verovatno sam to negde proverio.
pomenut je ovde jedan drugi forum gde su momci odradili za nase prilike dobro,opisi programa su suvise licni,ali virusi nisu,a imali su ih preko 20.000 sto novih sto "starih",i fakat je fakat.
ako nisu slagali a verujem da nisu,tamo lepo pise sve.
i nije samo tu pokazano "koji je bolji" nego je puno testova na netu koji pokusavaju da odgonetnu sta je starije: jaje ili кокош.
ako izuzmemo da je 98% testova cista komercijala,u ostala 2% je kaspeski bolji.
i to je fakat. :beat:

Poslednja izmena:
ivanbo2003 je napisao(la):

Jok - pashcemo nichice na zemlju i poklonicemo se mudrim tvrdnjama dokazanog struchnjaka drfedje...samo josh da ih potkrepi nechim! :mad:

Nemam nishta protiv choveka, jedino je BLJAK ovakvo idolopoklonstvo bilokome... a shto se same diskusije oko njegovih tvrdnji tiche, napisao sam kontra argumente potkrepljene test rezultatima nezavisne kuce...

E sad ti ivanbo2003 reci meni argumentovano gde mislish da greshim u odgovoru drfedji?

Aman ljudi nije nista uklesano u kamen,vec sam i ja ponudio link na kom su Nod i BitDef. dobili najvise ocene.A kav nije los,samo nije toliko dobar overall koliko nod.To je poenta.I nije to jedini test gde je KAV losije prosao.Ima ih na netu koliko hocete.Google je cudo.Inace,ja licno imam nod32 kao glavni AV,a KAV kao backup i nikada ali nikada nije nod32 nesto propustio(oba su namestena na najjaci on demand kao i active mon. scan).Desavalo mi se upravo suprotno ranije(a ne samo meni,nego mnogi prijatelji su imali slicne simptome):KAV na poslednjim definicijama propusta par(razlicitih...) virusa,dok nod posle on demand scan-a nalazi i vadi stvar.Sada NIJEDAN od tih prijatelja nema vise nikakvih problema(nod primarni,kav sekund.),naravno MS Antispy. je jos tu da pomogne kao i Outpost FW :)
To je moje misljenje zasnovano na (dobrom) licnom isqstvu kao i net testovima(koje sam dooobro procesljao pre poklanjanja "blanko poverenja" nekom AV-u).
Toliko od mene ljudi.Neka svako drzi na racunaru sta zeli,sam odgovara ;) za postupke.

Poz

Koliko se sećam kaspersky je ranije koristio rezultate av-comparatives da je pronalazio 99% malware-a za svoje reklame po raznim časopisima .Sad je druga priča,mada to uopšte ne znači da je kav loš.

Ljudi sa mycity-a su test uradili sasvim ok i rezultate pokazali distributerima koji nisu našli mnogo zamerki na validnost testa.Više o tome pročitajte ovde:
http://www.mycity.co.yu/phpbb/viewtopic.php?t=17773

Ja nod32 koristim već nekoliko meseci i zadovoljan sam u potpunosti,mada kao ni sa bilo koji drugim av programom nisam savim siguran.Pošto koristim Operu čak sam sigurniji sa nodom nego što bih bio sa kavom,jer više puta su se ljudi žalili da im malware prolazi pored kava kad koriste Operu ili FF.

Nod32 jeste vrhunski av,ali nije ni on ultimativna zaštita već moćna alatka u rukama "čoveka" koji misli da antivirus mora da ispravlja njegove gluposti i kriv je ukoliko ne nađe gluposti koje je "čovek" uspeo da skine sa neta.

Da li neko od vas ima iskustva sa kombinacijom nod32 i BitDefender free(bez real-time zaštite)?

homer s. je napisao(la):
Koliko se sećam kaspersky je ranije koristio rezultate av-comparatives da je pronalazio 99% malware-a za svoje reklame po raznim časopisima .Sad je druga priča...

Pa nije druga prica - i dalje ima preko 99.9% detekciju na tom testu...samo ne gledas pravi test :)

Jedan test (mislim avgustovski) je za detekciju sa "punim" bazama, a drugi (novembarski) je za detekciju sa "polupraznim" bazama gde se testira heuristika.

Postoji jedan mali problemcic kod same metodologije takvog nacina testiranja heuristike...pre testa se u bazu antivirusa unesu samo definicije do npr 01. novembra, a onda se testira pronalazenje virusa koji su se pojavili posle toga datuma. Problem je sto se ne zna da li su neki od tih novih virusa pravljeni "speciijalno" da ih neki odredjeni AV ne pronalazi, pa tako nisu svi antivirusi u "jednakom" polozaju...mada, iskreno ne znam kako bi se drugacije heuristika testirala pa se moze reci da je to najpribliznije realnom rezultatu.

Ali, ono sto je pisao dundjer je potpuno tacno - antivirus se ne sastoji samo od baze ili samo od heuristike, vec se ponasa kao slozen sistem koji nesto detektuje pomocu baze, nesto pomocu heuristike...
Cinjenica je da Kaspersky najbrze na trzistu dopunjuje baze i da je "filozofija" da se ne "bakcu" mnogo sa super rezultatima heuristike jer ako nesto prodje heuristici za 15-ak min ce biti u bazi.
Ako heuristika nema bar 95% efikasnosti (a na trzistu jos nema heuristike sa efikasnoscu vecom od 70-ak posto), onda se ne moze na nju oslanjati nego treba sto pre puniti bazu :)
Uostalom, da je heuristicka metoda dovoljno razvijena kao koncept, ne bi bilo potrebe za bazama...ona je vise kao pomocno sredstvo koja moze da se "nadje" u nekim situacijama, ali kako testovi kazu - u ne vise od 70% slucajeva novih virusa...

Poslednja izmena:
Pa nije druga prica - i dalje ima preko 99.9% detekciju na tom testu...samo ne gledas pravi test

Jedan test (mislim avgustovski) je za detekciju sa "punim" bazama, a drugi (novembarski) je za detekciju sa "polupraznim" bazama gde se testira heuristika.

Što je brzo to je i kuso...

Najvažnije što sam hteo da kažem:
Nod32 jeste vrhunski av,ali nije ni on ultimativna zaštita već moćna alatka u rukama "čoveka" koji misli da antivirus mora da ispravlja njegove gluposti i kriv je ukoliko ne nađe gluposti koje je "čovek" uspeo da skine sa neta.

Vrh Dno