Šta je novo?

No DirectX 10 support for Windows XP

• Začetnik teme Začetnik teme kovacm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
hehe, a sta mislis da ce nVidia reci ? reci ce "we will put enough pixel and vertex shader units so we won't have to worry about lack of either of them whatever task you give to the card" Nece sigurno reci "OMG they killed Kenny, you bastards ! " :d

uostalom i i na samom ATI-ju sa razdvojenim pixel s. / vertex jedinicama recimo Oblivion moze bolje radi nego na njihovm xbox360 cedu sa unified arhitekturom zar ne ? Ocu da kazem da tom resenju sa radvojenim jedinicama jos uvek nista ne fali, a unified arhitektura ima jos dosta da se razvija dok ne bude savrsena, verovatno vidija zato ne ide grlom u jagode...Znajuci njih, do izlaska Viste imace oni jos 3 nove karte inajavu za novi GPU, kako to po obicaju ide negde na jesen...

Poslednja izmena:
veoma interesatno...

One of the biggest issues is the fact that Nvidia or ATI won't have any mainstream or entry-level cards until at least mid- to end of Q1 2007. This suggests that if Vista tips up around the beginning of the year, gamers will be turned off by it.

mislim da entry level dx10 karte nece moci da pariraju visem mainstream-u dx9 generacije, tipa 7600gt, 7800gt, pa sa padom cena i x1900xt, 7900gs/gt...

ali videcemo kako ce se te karte ponasati u dx9L naspram full dx10 entry level i mainstream karti.

Dobra vest je sto ce 2 GIGA rama jos uvek biti dovoljno jer ce se oostati na win XP jos dosta vremena.

Ser_Zile je napisao(la):
sta mislis zasto je M$ toliko ulozio u razvoj DX-a?
sad kad imaju monopol tebi ne preostaje nista drugo no da koristis njihov OS.
kako bi prodali vistu da dx10 postoji i za winxp ili neki non-M$ OS?

hehe - in your face matori ! 😛

Poslednja izmena:
cekaj, cekaj jos to nije instalirano na nasim masinama 😉

Nedjo nije bas tako, recimo da DX10 bude kompatibilan sa Xp-om, ne bih imao potrebu da prelazim na VISTU, jer sam i sa Xp-om zadovoljan tako da bih odlozio prelazak za trenutak kada to postane nuzno, ne mogu da tvrdim, ali mislim da se jos ljudi slaze sa ovom teorijom...
:wave:

Apsolutno! Vista nema ništa što mi je neophodno, tako da ću na Vistu na kraju preći samo kada se pojavi prava DirectX10 igra (naravno, dobra igra) i to kao Dual Boot...

U pravu si! Uradio sam dalji research... Inquirer je napisao gomilu artikala o DX9.0L, ali na kraju sam naisao na onaj koji potvrdjuje tvoju pricu: http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=35140

Ali opet sigurno ce biti DX10 za Windows XP, ali koliko vidim, ipak u neoficijelnoj formi. Neko ce vec odraditi port, a mi nesretnici sa XP-om cemo download-ovati taj paket.

"L is for Longhorn. D'oh!"

Zanimljivo je da su svi objavili tu udarnu vest, ali ni jedan site (sem Inquirer-a) nije bio dovoljno dobar da napravi ispravku.

lol. gloopost, pa najobicniji dx9 paket se moze opusteno instalirati na vistu..ne vidim cemu onda L for longhorn 🙁 Videcemo sta ce game developeri uraditi, verovatno vise nego m$

Pazi... ta "L" revizija predstavlja DX9 koji se izvrsava mnogo bolje i brze pod Vista-om, ili bar tako pise u onim chlancima. Ja sam probao i uverio se da nije tako...

Sramota je da XP gubi podrsku a sledeci os nije ni izasao. Win98 je imao podrsku do pre par meseci. Sad ko kupi racunar sa XP jer noviji nepostoji treba da racuna sa tim da vecina programa koji se ubuduce pojave nece na njemu raditi i da ce za nekoliko meseci morati da plati jos jedan os ako zeli da ostane u trendu. Sa druge strane kad mi je juce explodirao prastari disk sa win2k i upropastio nov dvd-rw shvatio sam da je napredak ipak neminovnost.
Ali polako . Ako micro$oft ne shvati da ce ga pohlepa odvuci na dno svejedno ce dokoni programeri odraditi svoj deo posla.

Toliko smo se raspisali, a pojedinci i dalje neshvataju da DX10 ne moze na XP zabog toga sto mu je neophodan Vistin WDDM!
Ne radi se ovde o nikakvoj pohlepi, vec o cinjenici da se u jednom momentu mora napraviti prekid sa starim, kako bi se ostvario progres. Steta je samo sto Microsoft nije Vistu izdao iskljucivo kao 64bitni OS. Inace DirecX9.0Ex (nije vise "L") za razliku od 9.0c podrzava WDDM!
Sto se tice prelaska na Vistu, ja bih presao sad, samo da postoji odgovarajuca drajverska podrska, jer Vista jeste intuitivniji i bolji OS u odnosu na XP. I u finalnom buildu je zaista brz.
Licno, jedva cekam ovo:

http://xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=128986

Ako je realni napredak u pitanju onda je prekid kompatibilnosti opravdan sa tim da ce programeri morati da se dodatno potrude da se nihovi programi/igre izvrsavaju i na dx9 bar jos neko vreme. Nije XP dosad bio dzabe pa da odjednom kazu cao od sutra nema vise.

Toliko smo se raspisali, a pojedinci i dalje neshvataju da DX10 ne moze na XP zabog toga sto mu je neophodan Vistin WDDM!
Ne radi se ovde o nikakvoj pohlepi, vec o cinjenici da se u jednom momentu mora napraviti prekid sa starim, kako bi se ostvario progres. Steta je samo sto Microsoft nije Vistu izdao iskljucivo kao 64bitni OS. Inace DirecX9.0Ex (nije vise "L") za razliku od 9.0c podrzava WDDM!
Sto se tice prelaska na Vistu, ja bih presao sad, samo da postoji odgovarajuca drajverska podrska, jer Vista jeste intuitivniji i bolji OS u odnosu na XP. I u finalnom buildu je zaista brz.
Licno, jedva cekam ovo:

http://xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=128986

To je definitivno to. MacOS za posao i XSOS za gaming 🙂

videcemo..upravo ocu da mu postavim vezano za zastite tipa Star Force itd. Ako se ti drajveri instaliraju, tj ako se moraju instalirati da igra radila, a OS nema DRM support i pola servisa koje starforce inace njaka - tesko cemo se naigrati.

Sve mogu da razumem, ali da se toliko prica o vistinoj hardverskoj zahtevnosti ne mogu.

Neki kao da taj OS nisu ni probali vec ponavljaju procitan "vista je jako zahtevna" hype lansiran jos pre vise od pola godine ne bi li se svi mi zaleteli kao majmuni u frenetican pazar. Secam se da se pricalo da bez 2gb rama AERO interfejs nema sanse da radi kako treba, a gle cuda, vista mi LETI kao marvelov super heroj na 1gb rama.

Mislim, budite realni. 😉

mislim, aj sad trk pa pokreni gothic3 na visti i na XP-u sa giga rama pa javi utiske ;P

pa ne sluzi valjda racunar sa Vistom da samo gledamo filmove i pustamo muziku zar ne ? A ako treba da stavim novi OS koji zahteva da izvrnem jos i 100e pride za memoriju kakav je onda to OS ? Jel brzi ili sporiji ?

Poslednja izmena:
Kratko i jasno, zasada nisam primetio nikakva znacajna usporenja igrajuci Oblivion, NFS carbon i jos po koju igru + 3d mark testove.
Radi. Na 1gb rama. Gothic 3 me ne zanima pa ga nisam ni probao 😉

U istoriji Microsofta se nije pojavio OS koji je bio isto ili manje zahtevan od onog koji nasledjuje, pa mi je nejasno zasto se ljudi obeznanjuju takvim sledom dogadjaja, kao da je to nesto novo. Naravno da ce Vista cak i kada se zaleti i optimizuje i dalje biti zahtevnija od XP-a, ali je cinjenica da nece biti zahtevna toliko koliko pojedinci i razne interesne grupe to pokusavaju da predstave. To je poenta.

e nije ovo topik za tu raspravu, vec smo imali topik sa tom raspravom i vecina je zakljucila da nam je od mikrosofta trebao samo dx10 i nista vise. Sve ostalo je nepotrebno i za 90% ljudi suvisno. Pitanje je ZASTO da kupujem dodatnu memoriju kad mi to sto vista smesta u nju UOPSTE ne treba, niti aero, niti DRM niti razni keylogeri i ta srnja. U sustini kao sto sam i rekao - treba nam dx10 zbog igara, ostalo vec imamo, vista nije nista revolucionarno ako bi je stripovali dx10.

Pa nije frka, niko nas ne tera pushkom 😉

Bice onako kako njima bude profitnije, tako da verujem da cemo pre ili kasnije skoro svi preci na nju jer ni u najludjim snovima nemogu da zamislim da MS izbacuje DX10 za XP.

To ti je MS, jako lako im provalis strategiju, ali im ne mozes nista 😀

ako te ne mrzi i imas jos informacija mogao bi otvoriti novu temu 🙂

da nije monopola ovakvih nameskih OS-ova bi bila gomila.

Ovaj XSOS 3.0 je super stvar. Nije mi doduse jasno kako u onom kilometarskom tredu na XS-u niko ne kapira da je u pitanju okljastena Windows Vista (nesto kao TinyXP koji je super za gaming). U svakom slucaju, stvar je 100% nelegalna, ali vidim da se ne sekiraju previse oko toga. Sa druge strane, likovi su iz Viste uklonili sistem DRM zasite (ne treba cak ni serisjki broj), pa ce svako ko zeli da igra DirectX naslove moci na XSOS-u najverovatnije da ih igra kao da ima DX10 na Windows XP. Cak navode da su hardverski zahtevi XSOS-a manji nego sto je to slucaj sa regularnim Windows XP. Super stvar.

BTW: ISO XSOS 2.0 je tezak svega 58 MB 🙂

Poslednja izmena:
videcemo..upravo ocu da mu postavim vezano za zastite tipa Star Force itd. Ako se ti drajveri instaliraju, tj ako se moraju instalirati da igra radila, a OS nema DRM support i pola servisa koje starforce inace njaka - tesko cemo se naigrati.
Ma Star Force je mrtav! Svi su izbacili patheve kojim zabijaju SF u svojim naslovima!

e nije ovo topik za tu raspravu, vec smo imali topik sa tom raspravom i vecina je zakljucila da nam je od mikrosofta trebao samo dx10 i nista vise. Sve ostalo je nepotrebno i za 90% ljudi suvisno.
GX-e jesi li ti probao Vistu?! Ja sam bio isto takav skeptik dok jenisam instalirao na Laptop sa sempronom 3400, 512MB DDR2 memorije i integrisanom GeForce 6100 grafikom (koja odvaja 16MB RAM-a za sebe)! i guess what! Vista fercera!!
Secam se da sam kod Delimira pokusavao da nesto uradim pod Vistom i nista mi nije polazilo od ruke! Medjutim, nakon dva dana igranj na notebooku, shvatis da Vista zaista ima neke suptilne promene u odnosu na XP, koje zaista znace lakse, brze i intuitivnije snalazenje u OS-u.
Kada se iskristalise situacija sa drajverima definitivno prelazim na Vistu. U krajnjoj liniji, Vista ce sa svojim rigoroznim zahtevima uticati na pisanje kvalitetnijeg koda za softver koji bude kompatibilna sa njom. A to implicira i boljitak za krajnjeg korisnika.

ok Nedjo kapiram te ja, nije to frka, ne znam kako je na laptopu, ipak su desktop potrebe i laptop potrebe razlicite pa ne bih znao, inace na svojoj masini NISAM probao vistu ali jesam na nekoliko drugih, sto mu dodje isto kao i da sam na svom probao. *** druze znas kako, i ja bi najvise voleo da dokupim jos 2GB rama i da se ne sekiram, al Srbija brate...nema se i za RAM i za kola i za graficku i za garderobu, mora nesto da ceka, a to ce biti Vista u mom slucaju 😛

PS ja sam rekoa da sem DX10nema nista revolucinarno kao skok sa win98 na winXP gde je i DX9 kao i stabilnost bilo nesto sto je donelo da microsoftu prozori i asfalt pod njima bude mnogo manje ispljuvan. 🙂

@delimir:

nn kaze da je GUI preuzet od viste ali da je kernel linux ?!?!??

Kakvo lakse snalazenje: TotalCommander i BBbox. Od M$ GUI-a nema ni G 🙂 explorer se ucitava samo kad treba da prikaze Control Panel 🙂

@nedjo kako mislis "Vista ce sa svojim rigoroznim zahtevima uticati na pisanje kvalitetnijeg koda za softver..."? na kakve rigorozne zahteve mislis? moze neki link?

ma nece programeri nista bolje pisati kod...sve su gori i gori jer se oslanjaju da mi njihov nedostatak vremena i truda kompenzujemo u prodavnicama hardwera. Kamo srece da gresim....

Ili je možda sve kompleksnije i kompleksnije, a zahtevi veći eksponencijalno pa se mnoge stvari ne mogu adekvatno ispratiti 🙂

da, uzasno, pogotovo sto sve jadni pisu peske u C-u kao pre 10 godina... Mora da je zesce kompleksno ubaciti da WMP moze da ucita subtitles, ili da paint u "new" ponudi da biras velicinu stranice, a muce se i 3rd party programeri, recimo u Ahead software-u jos uvek pokusavaju kako da provale kako da program zvani Nero zapamti velicine kolona da korisnik ne mora svaki put pri startovanju programa da ih razvlaci ponovo, Opera jos nije uspela da se izbori sa flash i swf instalerima, a u start meniju -> programs mi je i dalje highlitovan kx drivers folder kojisam instalirao pre 4 meseca i isao u njega bar 100 puta... Znaci sve ogromni problemi 😀 Mozda ja ipak zahtevam previse 🙂

Nazad
Vrh Dno