Šta je novo?

No DirectX 10 support for Windows XP

• Začetnik teme Začetnik teme kovacm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja evo furam Windows Media Player 11 na XP-u, a kao ne bi trebalo da radi na njemu nego samo na Visti.
Programi mogu da rade nego je samo problem instalacja, da li ce dozvoliti instaler pokretanje programa. To se lako isljuči a program se zove ORCA.msi

GoranM je napisao(la):
Samo neka oni lepo naprave vise OS koga ne zakucava glupi CD, sa onom porukom da vratim taj i taj volume ili da biram jednu od tri mogoucnosti ( a svaka ponovo izaziva iskakanje istog prozora). :smash: :smash: :smash:
da, ovo je vrh 🙂 ali ako si dovoljno uporan mozes da klikces ko blesav oko 10tak sekundi po "cancle" dugmetu i kad windows vidi koliko si uporan i siguran u ono sto hoces odustace od trazenja diska 🙂 provereno 😉

EDIT: worfe ajd malo pojasni tak orca.msi, to je poseban program ili je deo windowsa (xp)?

Poslednja izmena:
XXL je napisao(la):
Nemam nista protiv Bilove " genuinely brilliant idea to
sell the operating system at a deep discount... " a ovaj dalji deo sa kompaktibilnoscu,
ako je tacan, zasluzuje samo psovke i ako doticno koriste i danas u neprimetnijim razmerama
mislim da bi im se to razbilo o glavu do sada.

bravo xxl, vidim da uvidjas sta je problem sa M$-om. i nije pitanje da li to i danas rade, danas to rade sasvim javno i niko im nista ne moze!
SAD ih osudi da su monopolisti i sta je kazna? da isporuce software u vrednosti od pola milijarde dolara skolama!?! da se josh vise populacije navikne i nauci na Windows i da ucvrste svoje monopolske pozicije! s.t.r.a.s.n.o.!

kovacm je napisao(la):
da, ovo je vrh 🙂 ali ako si dovoljno uporan mozes da klikces ko blesav oko 10tak sekundi po "cancle" dugmetu i kad windows vidi koliko si uporan i siguran u ono sto hoces odustace od trazenja diska 🙂 provereno 😉

EDIT: worfe ajd malo pojasni tak orca.msi, to je poseban program ili je deo windowsa (xp)?

Ma ne treba orca , samo raspakuj instaler pomocu zipa negde i pokreni dva tri exe fajla da se instalira (ne setup.exe) i to je to.

Moze i ovako kako je iznad napisano ali je mnogo gotivnije kad se edituje setup pa sve radi automatski! :d

ORCA:
http://www.student.tue.nl/R/b.h.g.heesakkers/orca.msi

Otvorite iz ORCA-e paket (bilo koji program) i sa leve strane kliknete na InstallExecuteSequence ako postoji. Sa desne strane kliknete desnim dugmetom na CHECK_WGA i selektujete Drop Row pa OK. Snimite to i pokrenete paket i sve radi.

Disclaimer:
Ovo je bilo samo u obrazovne svrhe, naravno! Ovo probajte samo ukoliko ste kupili program.

Poslednja izmena:
genuine je napisao(la):
Sta cete vi da radite? Mislim svako moze da nabavi krekovan Windows i sl.. ali stavimo se u svet profesionalaca koji postuju monopol i nemaju slobodu?
U svetu profesionalaca je vise para,a i ne treba im DX10!😀

ma, 'tako treba' i 'Ko zna zasto je to dobro',
Kao sto napisa chova :
" We still have to hold our breath and wait ... give it some time. "

Do tada, moze da se desi i da MS ukine support za win XP 😀

Njemu dugujemo jedno "zlo-dizelasko" punjenje boolje simikama :d,
bacio nam je kosku da raspravljamo ovde o necemu sto jos niko nije video
jer nije ni gotovo niti iko ima HW da ga pokrene, a po svemu sudeci, ako
ga puste pocetkom sledece godine, prelaz ce da bude kao sa 7-ice na DX8.

Procitao sam ovde na bencu jednu veoma pametnu konstataciju
u fazonu, kako se vrti u krug :
Covek je uzeo extra monitor,
prikazuje neverovatno "ostru" sliku a onda sledi grafulja koja omeksava
ivice i "brlja" prikaz...

" ah, hvata me tuga " :bottle:

Poslednja izmena:
LOL😀

XXL je napisao(la):
.
Procitao sam ovde na bencu jednu veoma pametnu konstataciju
u fazonu, kako se vrti u krug :
Covek je uzeo extra monitor,
prikazuje neverovatno "ostru" sliku a onda sledi grafulja koja omeksava
ivice i "brlja" prikaz...

" ah, hvata me tuga " :bottle:

Da znas...
:wave:

Da budemo realni! DX10 nikada,ali nikada nece moci da se instalira na Win XP a zashto...?Zato shto ce svi vodeci proizvodjachi igara favorizovati igre za DX10 koji ce biti sastavni deo Viste jer ko bi kupovao novi hardware ako bi mu igre radile i na rachunaru iz 2003. godine ?
Industrija komponenti je u krizi i cheka da je pokrene neshto a to je Vista!!!
Realno zbog chega bi kupovali AM2 ili Core 2 Duo,te novu plochu i DDR2 i PCI-X karticu koja ce narafski biti u vrlo dogledno vreme DX10 kompatibilna!!!?
Zbog novih naslova od kojih ce prva 3 biti mogu da se kladim neshto spektakularno i radice samo na Visti! Evo neka svi upamte ovaj odgovor pa se vidimo za nekih 8 meseci do godinu dana.Pozdrav svima!

Poslednja izmena:
Bojim se da ipak proizvođači igara neće tek tako lako odreći 90+% računara koji nemaju Vistu, a opet, imaju dovoljan potencijalni hardver.

Do juče je gotovo svaka igra mogla da se pokrene i na Win98, na Win2k apsolutno svaka. Prelazak na Vistu mora da bude poprilično gladak, kako sa strane korisnog softvera, tako i sa strane igrica.

Ja sam bez brige da će u prvog turi DX10 da radi na obe platforme. Sledeća generacija dvojezgarnih kanti i novi pad cene RAM-a, koji će uslediti neminovno kad se raširi Vista će polako eliminisati smisao držanja XP na računaru, kao što je sad besmisleno držati 98icu, pa i 2000rku na kanti. Onda ćemo svi da vozimo Viste i da pikamo igrice u DX10 ili DX11. 😉

Mislim da ce ipak pokusati da sa DX10 primoraju ljude na prelazak sa Xp-a na VISTU, jer ce u suprotnom to da se desi daleko kasnije, a i proces prelaska ce biti znatno sporiji...

Nedjo je napisao(la):
Ljudi, pa ovo je stara vest! Ne vidim u cemu je frka!
i onako cemo svi preci na vistu do vremena kada DX10 akceleraori postanu prstupacni

Nije problem u tome što ćemo svi preći na Vistu, ako je besplatna. Pošto nije, mislim da je krajnji bezobrazluk terati korisnike da kupuju novi OS samo da bi mogli da poteraju nove igre.

SomiKnight je napisao(la):
Cudno ja bas ne znam ni jednog jedinog korisnika 2000-ke. Moj ortak je imao pre 2 godine otprilike i posle petljancije sa nekim drajverima stavio je xp i nema problema od tada. Moj brat se zadrzao na njemu mesec dana kad je prelazio sa 98-ice, i zavrsio sa xp-om, par igara nije htelo da radi. I sta je kriv M$ sto pojedine firme prave program samo za xp (ako nije u dogovoru sa njima), trebalo bi isto tako da mrzimo i njih, ali popularno je M$ da svi pljuju pa aj po njima. Hocu da kazem, nije ti Adobe zasmetao, nego M$ u startu je takav i takav.

Sve u svemu mozda Vista bude bolja po pitanju sigurnosti... 😉

Evo ja koristim Win2000 na laptopu. Zadovoljava moje potrebe i osim šarenijeg korisničkog interfejsa stvarno ne vidim nikakvu razliku u odnosu na XP. Dodano je par stvarčica koje su u Win2000 radili programi nezavisnih proizvođača (kao npr. rezanje diskova, kompresija muzike, firewall), ali suštinskog napretka nema. Na kućnim mašina na kojima je XP ni jednu od tih opcija ne koristim već opet koristim programe nezavisnih proizvođača.

Sale je napisao(la):
Nije problem u tome što ćemo svi preći na Vistu, ako je besplatna. Pošto nije, mislim da je krajnji bezobrazluk terati korisnike da kupuju novi OS samo da bi mogli da poteraju nove igre.
Jedan od bitnih faktora u citavoj prici oko DX10 je i novi pristup pisanju drajvera koji Vista zahteva. Tako da obrni-okreni DX10 je vezan za Vistu...

Ja i dalje ne vidim razloga ovolikoj halabuci zbog Microsoftove odluke. Nije da se ista prica nije desavala i u proslosti sa starim OS-ovima i novim verzijama DX-ova...

Pa DX9 radi od Win 95 OSR2 pa naviše tako da je ovo ipak prekretnica ne neki način. Može biti da će se vremenom pojaviti neka "prilagođena" verzija za XP, ipak je to OS na kojem će ljudi još dugo biti.

Nedjo je napisao(la):
Ja i dalje ne vidim razloga ovolikoj halabuci zbog Microsoftove odluke.

Nedjo nije bas tako, recimo da DX10 bude kompatibilan sa Xp-om, ne bih imao potrebu da prelazim na VISTU, jer sam i sa Xp-om zadovoljan tako da bih odlozio prelazak za trenutak kada to postane nuzno, ne mogu da tvrdim, ali mislim da se jos ljudi slaze sa ovom teorijom...
:wave:

Poslednja izmena:
XXL je napisao(la):
@mr. kovacm

obrnuto cu da pljunem po win2k>
Inace 2000ice (govorim i o legalnnim instalacijama) su po nestabilnosti na
ne-brand masinama (99.9% u srbiji) jace i od prvih verzija live linux-a,
zapravo cini mi se da je problematicniji (cak i kada ne govorimo o multimediji)
od toliko ispljuvanog win-a ME, koji stvarno drzi rekord u ne-nepretku u
odnosu na 98icu. Skidam kapu toj masi ljudi koja ga koristi.

Prvo, ne bih se složio oko problema sa stabilnošću. Moja instalacija radi od septembra 2002 do danas bez ikakvih problema.
Drugo, ne znam zašto bi bilo koji OS bio stabilniji na brand name mašinama. OS nema pojma da li se vrti na brendiranoj ili nebrendiranoj mašini i probleme koji nastaju zbog lošeg (ili loše podešenog) hardvera ne treba pripisivati OS-u.

XXL je napisao(la):
Generalno nije sve bas tako crno sto se avanzovanja tice ima malo i belog a ti
se bunis sto ga ima malo i tu se potpuno slazem.
Ali ako umes bolje ili uradi ili nemoj da koristis ili milivanili
bezveze je da ga pljujes i koristis, najbolje predji na taj macos pa
da te bog vidi :-devil-:

Ne znam zašto korišćenje bilo kog OS-a mora biti uslovljeno bezrezervnom podrškom tog istog OS-a? Većina nas koristi Windows jer nema alternativu, ali ne znam zašto bi svi morali da ga volimo? Pun je mana i valjda o tome sme bar da se priča?

DX10 nece raditi na XP-u zato sto XP kernel nema podrsku za takav driver model (LDDM). Ako MS odluci da doda podrsku za takavi driver model u XP onda ima sansi da DX10 radi na XP-u. Bez kernel patche, DX10 nece moci da radi na XP-u ni sa trikovima.

Ako procjene da se isplati, "izmesarit" će oni njega da radi. Nego ... evo možda i jednog od razloga za DX10.1, Direct Physics
http://techreport.com/onearticle.x/10212

Ovo mi je upalo u oko:
"ExtremeTech does point out, however, that Microsoft licensed Ageia's PhysX SDK for an apparently unrelated robotics project."
Unrelated malo sutra, klasična MS taktika ... pravne mućke. Bojim se da će Ageia izvući deblji kraj ako nisu pazili,

Poslednja izmena:
so'long 2k

@Sale

To su moja iskustva, sto ne mora da znaci da sam u pravu.
Mozda zato sto nikada nisam dodavao SP na njih, ili neki drugi djavo, ili gremlin.
Administriram vecu racunarsku mrezu gde imam i par stabilnih isntalacija
ali to je premalo od broja koliko sam ih postavljao i menjao.
Prigovorio sam coveku jer ode u totalno drugu krajnost, te XP nista ne valja,
te sve je isto, itd... ispljuva ko iz vodenog topa OS koji je, koliko god se neki
oko toga bunili, trenutno najbolji nama dostupni.
(@kovacm - ne smaraju me tvoji postovi, samo udri po TRAStaturi)

Svakako da trebamo da prijavljujemo svaku gresku, vecina proizvodjaca softvera cak i
placa za tako nesto, daleko od toga da ga volim, mislim - volim windows !? (no trpim)😀
Sto se brenda tice tj. hardvera, evo kao primer, sa sigurnoscu mogu da kazem da
nemas matsonic plocu niti k-world tv karticu, a verovatno ni ne menjas programe
na njemu cesto, jer bi ti rogovi izrasli do sada. Itekako ima veze od cega je
sastavljen racunar, sta sve moze da zeza, prvobitni xp recimo nije mogao da prodje
instalaciju sa vecinom eagle gf4, da ne smaram, ne postoji 100% stabilni, samim tim savrseni
program, mozda je sve sto me je zezalo ispravljeno do sada ali kazem,
sa 2k samo losa iskustva kod mene.

Bilo kako bilo, niste mi ni malo promenili misljenje, i ne morate to da radite,
ich bin bandoglav. :wall:
Verovatno je bilo rasprava na benchu, ali nisam ni jednu procitao.
2K je bio-prosao OS a nije ni tema ovog treda, otvori novi da se tamo raspravlja,
mada je sve to kao sto rece to3a kraba - topla voda.
Ni ja necu da radim obrnuto, od mene vise ni reci o 2k, uh, jel znate vi kada je bila
cuvena emisija "posle dvehiljadite" ?

Da se vratimo na temu, verovatno je i bolje da ne radi na XP-u, onda uslovljavanje nije
samo na MS-u, vec to moraju da rade svi u kolu, proizvodjaci hw i sw sto se nemoze desiti
u bas tom obliku - vise ne pravimo u dx9, pa kome ce da prodaju ?

Do juče je gotovo svaka igra mogla da se pokrene i na Win98, na Win2k apsolutno svaka.
Prelazak na Vistu mora da bude poprilično gladak, kako sa strane korisnog softvera, tako i sa strane igrica.
bas tako, nemoze to preko noci, noviteti ce morati da se prave sa podrskom za obe varijante odvojeno.

Nego, ljudi, kuj' je pametniji ? vi ovde sto nagadjate ili konzolasi ili zadovoljni korisnici svojih P3
integrusa na kojima radi sve sto im treba k'o podmazano i radice jos ju-hu-hu ?
Ovo je preraslo iz hronicnog bacanja para u odvajanje od 'leba, mislim, ko hoce na pc-ju da se igra.
I jos povrh svega sada treba da se sekiramo za neki takmo dx10, ajdeee

Upravo su me "izderonzirali" Heroes5, doslo mi da kiknem svoj "bio extra skupi - sve jeftiniji, jos malo pa badava"
kompjuter za igranje, dzaba im predivna dx9-efektna grafika i zvuk koji lepe za ekran, kada je igra zesca sitina!
Na trenutak sam cak pomislio da bih se nekako navikao na onaj izgovor za dzojstik na konzolama.

Evo novi sig i moja parola - dx9 do kraja 2009! - ostavite Dx10 za 2010 !
ako ni zbog cega drugog, da se lakse zapamti kada je izasao.

Pazite, vec ima 10.1 i 10aaaaaaargh

XXL je napisao(la):
...Prigovorio sam coveku jer ode u totalno drugu krajnost, te XP nista ne valja, te sve je isto, itd... ispljuva ko iz vodenog topa OS koji je, koliko god se neki oko toga bunili, trenutno najbolji nama dostupni.
(@kovacm - ne smaraju me tvoji postovi, samo udri po TRAStaturi)

sale je rekao apsolutno sve sto i ja; samo sa "malo" manje zara 😉 dakle: "Zadovoljava moje potrebe (Win2K) i osim šarenijeg korisničkog interfejsa stvarno ne vidim nikakvu razliku u odnosu na XP. Dodano je par stvarčica koje su u Win2000 radili programi nezavisnih proizvođača (kao npr. rezanje diskova, kompresija muzike, firewall), ali suštinskog napretka nema. Na kućnim mašina na kojima je XP ni jednu od tih opcija ne koristim već opet koristim programe nezavisnih proizvođača." * by sale 🙂

mene smara kad neko prica kako je XP bolji od Win2K a ne moze da navede ni jednu jedinu konkretnu stvar po cemu je bolji*. (WinNT vs. Win2K ima dosta poboljsanja dok WinXP vs. Win2K samo ono sto je sale naveo... prevrnuo sam pola neta da vidim sta ljudi kazu i to je to - nista vise, nista manje). Dakle M$ nam je "podario" WinNT 3.x, sa verzijom 5.0 (Win2K) fino ga doterao i uvalio nam XP.
* tvoje iskustvo sa brandname masinama je ok primer...

XXL je napisao(la):
2K je bio-prosao OS... ...vise ni reci o 2k, uh, jel znate vi kada je bila cuvena emisija "posle dvehiljadite" ?

da, i tamo su racunari razumeli glasovne komande i nisu bili sareni ko win xp 😀 😀

mozda jednostavno treba stati kod cinjenice da se microsoft-u moze i da nas niko ne bije po usima da kupujumo windows vec da sami biramo tu opciju....
u svakom slucaju daleko od toga da je windows los....
sto se tice odnosa xp vs 2000 meni jednostavno xp bolje prija vizuelno i zato ga koristim...
sto se tice opcija ne verujem da pola ljudi ovde koristi vise od 5% onoga sto vam os nudi... (sa casnim izuzecima )

hoce li directx 10 biti na xp mislim da vise nije toliko bitno jer cemo tada svi imati vistu kao sto danas retko ko ima windows 98...

inace van teme sto se os-a tice mislim da linux napreduje znatno brze od windows-a.... sve sto microsoft najavi linux ima vec za 2-3 meseca.. 🙂
ali mislim da ni to toliko vise nije bitno jer po meni buducnost je u virtuelnim masinama... nema veze koji os i arhitektura ako pokrece VM to je to...

vladat1 je napisao(la):
nije mi jasno zasto je izbrisan moj komentar o visti, directX 10, gejmerima i naravno BORGU??😡
zato sto si copy/paste iz nekog read.me! sa nekog wareza! To naravno nema veze sa ovom temom!

@kovacm:

samo bez predrasuda molim te 😉 da ti navedem razloge koji meni cine winXP MNOGO boljim od win2k

1. Dize se 4 minuta brze :d
2. Brze radi sa diskovima
3. Bolji swap fajl managment (ZNATNO bolji, ne izaziva krahove kog velikih swapova)
4. Ima vise opcija za fine-tuning sistema
5. Bolja podrska za mreze (jednostavniji setup za nekog ko nije expert za te stvari)
6. Ima hibernate mod (nemaju svi s3 state podrsku na plocama ili im to ne radi kako treba) - meni je ovo bilo ekstra bitno !!! (sad imamS3 koji radi pa vise nije)
7. napokon je izbacen "3D maze" screensaver
8. Ne radim reinstall svakih 5 meseci i svaki put kad menjam port/usb slot misu
9. Ne trazi da restartujem sistem posle uninstaliranja acrobat readera (i 95% ostalih programa)
10. Podrzava hot-swap uredjaja, ukljucujuci i najobicnije HDD-e
11. Ima virtal raid system, moze da radi sa svim mogucim tipovima particija, ne zahteva da idem u dos i kreiram tabele na diskovima itd.
12. Ima repair instalacije
13. Podrzava (sto mi je jako bitno) "selidbu" sistema i core fajlova
14. Ucitava se 4 minuta brze (znam da sam ovo vec pomenuo 😉 )
15 Ucitava se 4 minuta brze...

😉 E sad pitanje je sta tebi od ovoga treba, a sta ne, sve u svemu mogao bih da nabrajam jos ali i ovo ces sve negirati/odbaciti tako da necu da se bezveze zamram, niti imam nameru da se raspravljam.

A sto se VIste tice- Vista sux tacka. Nista, ama bas nista novo ne donosi sem povecanje zahtevnosti i tu se u potpunosti slazem.

@Svi ostali

Nasi racunari podrzavaju "boot from CD/DVD" jel tako ?! (jeste). 90% igracke populacije ima DVD jel tako ? (jeste). Za 90% igara koje pokrecemo iz windowsa potreban je samo fragment tog operativnog sistema, da ne idem u detalje, trebaju nam drajveri (ali zbog samog operativnog sistema ponajvise).

ZASTO ne mogu da ubacim HL2 boot DVD koji na sebi ima sve sto mu treba da pokrene igru ukljucujuci i DX10 ? Sto ne strrpaju tih dodatnih 200-300mb na DVD, odatle se bootuje samo ono neophodno, to bude standard, ja drzim disk sa drajverima koji redovno updejtujem, kazem "drajveri su u :x:install/drajveri" i igra radi ? Kako ce i koji ce oni os da koriste za pokretanje igre to je njihova stvar, ali ovo je 100% izvodljivo. Samo naravno programeri su lejmeri i mrzi ih da se igraju jos i sa time, pogotovo da dodatno placaju recimo mikrosoftu xyz para da im to dozvoli. Ali recimo hmm...linux, a umesto DX10 OGL api, preko koga ce za pocetak i tako da rade dx10 instrukcije... 😉 Samo jedno razmisljanje

sta mislis zasto je M$ toliko ulozio u razvoj DX-a?
sad kad imaju monopol tebi ne preostaje nista drugo no da koristis njihov OS.
kako bi prodali vistu da dx10 postoji i za winxp ili neki non-M$ OS?

Nazad
Vrh Dno