A zasto lepo ne pogledate one faq-ove koji sam vec nekoliko puta linkovao, tu je skoro sve objasnjeno
http://www.gamefaqs.com/computer/doswin/game/913818.html
Inace, Daggerfall, predhodni deo Elder Scrolls serijala, je bio jos kompleksnija igra od Morrowinda, po nekom mom utisku

Igra je bila iz 97-98 cini mi se, i konceptualno je bila jako slicna Morrowindu. Svi questovi sem questova glavne price su bili randomizovani i level up-ovanje je bilo nesto drugacije uradjeno (ne mogu da se tacno setim sad, ali mi se vise svidelo od ovog u morrowindu). U morrowindu mozes jako brzo da preletis mapu, sto malo kvari osecaj prostora, dok si u daggerfallu mogao da sipcis peske ili na konju jako dugo, pa je zato postojala mapa koja je imala opciju putovanja. Znaci, odaberes gde ces da odes i on ti kaze trajace putovanje 2 dana, pa sad sta te usput presretne :d Mada se ovako gubi mogucnost kao u Morrowindu da naletis na deadra ruinse na putovanjima... Takodje, i gradovi su bili veoma veliki.
Ono sto je bila velika muka u igri (sem brojnih bugova) je to sto su svi dungeoni bili nenormalno veliki, prosto je bilo mucno lutati njima

. To je pozitivna promena u Morrowindu, gde su dosta pojednostavili dungeone.
Ovako kad se pogleda, u Morrowindu nisu mnogo toga novog u odnosu na Daggerfall doneli, ali su uradili lepo kompletiranu igru. I pored toga, igra je proglasena revolucionarnom (zasluzeno), iako je prethodni deo od pre 5-6 godina imao dosta od svega toga. Pitanje je zasto se ne pravi vise igara ovakvog tipa. Da li ne umeju :d ili nemaju racuna...