Šta je novo?

Niste normalni :)

Nisam preterano razmisljao o tome kako "sam ih ostavio" tj samo Dagoht Ur-a sam ostavio, ko mu kriv, sta je koji k**** morao da cacka alatke, da se malo strpeo i sacekao ostale da stignu, postao bi jedan od bogova svakako... Sa druge strane, da me kroz snove pozvao da budem sa njime i uz njega pa da mi tu nesto zajedno petljamo, mozda bi mu se i pridruzio. Ovako, zvao me je da ja njemu sluzim (koji bezobrazluk, ja sam mu bio gazda ! ) i tu uvredu je platio glavom LOL :D

Tog velikog covu-boga sto je on pravio nisam ni skontao, Dagoth je bio suvise napadan i nije mi ostavio puno vremena da razgledam okolo (sem inventorijuma) jos je bacio na sebe brdo nekog armora (u pret-prostoriji sam ga savladao lako sa nekoliko udaraca) i nije mi se svidelo kolko on meni skida i kolko ja njemu skidam heltha, tako da sam odleteo do srca i zavrsio to...

E sad reci mi ovo:

Ja sam ubio Vivec-a (da vidim sta ima za loot :) i da mu uzmem drugi wrethguard i da nahranim Azura's Star njegovom dusom i napravim sebi lepu sekiru :) ). Da li ce u ekspanziji on ponovo da ozivi ili moram da ga resurectujem uz pomoc konzole ? (pa sad ti vidi ko je Bog - on ili ja :) )

Drugo: Jel mogu ja da nekako drugacije udarim ono srce i postanem bog ?

Trece: da instaliram obe ekspanzije ili jednu pa drugu ?

Prvo: naravno da nece oziveti, sve sto si uradio uradio si za vek vekova

Drugo: ne, naravno. Poenta price i jeste da se velika trojka (Vivec, Almalexia, Sotha Sill) odrice besmrtnosti i bozanskih moci u zamenu za trajno unistenje zla tako sto to poveravaju tebi, reinkarnaciji najveceg medju njima. Unistenjem Srca od Kamena si prekinuo tu vezu sa besmrtnoscu

Trece: instaliraj obe, bre :) Mislim nista se strasno nece desiti, samo ce ti na mapi biti dodato jedno veliko ostrvo severozapadno od Vardenfella i moci ces da iz Ebonheartha otputujes u Mournhold, prestonicu Morrowinda

Ostaje samo jos ono pitanje: Da li znas da neko prodaje spell fortify strenght ? (i te atribute)

Hvala na svemu do sada :)

PS. Constant Effect moze samo na self da ide, nista od neistrosivog maca itd :( Ali nije vazno, odlican je Sunder :)

Poslednja izmena:
Nemam pojma ko prodaje taj spel

Sunder je sjajan. Mogu da se porede samo Goldbrand i Stalhrimov malj...Mislim da je ovaj poslednji najjace oruzje u igri. Ali do njega imas da sipcis ihahaj...

Ma kakav Sunder. Najače oružje u igri je bila deadric exe, enchantovana i preimenovana u Nikolina sekira. Trebao si da vidiš šta je ona radila. :smoke:

Dobro je da to nisi pomenuo ni 4 puta...
Ne racunam enchantovana oruzja, naravno...u tom slucaju najjaci je Filipenko's Longbow :)

Ne znam zasto ali krajem Bloodmoona kad krenu borbe sa dlakovukovima Stalhrimov malj se ispostavlja kao najbolji. Ima 30-90 + 40 frost damage, sto i nije mnogo vise od ostalih, medjutim iz neobjasnjivih razloga bilo koji dlakovuk sa samog kraja igre pada iz 3 udarca dok je sa bilo kojim drugim oruzjem makar imalo i priblizno isti damage (Goldbrand boginje Beothijah, na primer) trebalo zviznuti dlakovuka sigurno 10, a Boga mi i 15 puta

Alo ljudi, ucutite...
Dovoljno ste se raspisali, bas ste spoileri :)
Ja se jos uvek zadovoljavam sa Umbra sword-om. Dopada mi se boja, a i bije zadovoljavajuce.
Mada sam kasnije naisao i na, cini mi se, mocnije stvari.

Poslednja izmena:
Mmmm, kad onako krene da se presijava njegova lila boja dobija se utisak uspinjanja na pijedestal kosmickih visina! :d

P.S. ja sam misljenja da u Morrowindu niko ne moze napisati spoiler. Igra je toliko glomazna i atipicna, posebno po nazivima likova/mesta i tako to da je gotovo nemoguce napisati nesto sto je spoiler jer onaj ko dotle nije vec dosao nema skoro nikakve sansi da provali o cemu se pise. Zaista ne vidim kako ce neko ko jos nije stigao dotle da izvali sta ja to u stvari kazem kad pitam da li je neko od Dagoth Vermina pokupio Koening? :) A dok dodje dotle ionako ce zaboraviti imena jer su totalno atipicna i nece se ni secati sta sam ja to rekao.

Naravno, ovo govorim i delimicno iz sopstvenog iskustva. Posto sam ja malo kasnije presao Morrowind nego drugi kad god sam nesto procitao u nekom postu sto bi se moglo smatrati spoilerom niti sam ista razumeo niti sam imao volje da citam dalje od druge recenice, naravno, iz tog razloga sto nista nisam razumeo...;)
Osim toga koncepcija je toliko nelinearna da zaista gomilu stvari covek moze nikad na ne nadje sem ukoliko ne naidje na svojevrsan spoiler...nalik na ovom sto cu sad dati:

Tip of the day (spoiler!) : Goldbrand Longsword

Istocno od mesta Dagon Fell, na krajnjem severoistoku Vardenfella naci cete na jednog usamljenog Kajhitta na malom ostrvu. Popricajte sa njim i on ce vas izbombardovati suludim idejama o tome kako krabe preuzimaju svet, kako su ljudi u stvari reinkarnacija pobijenih bizona i slicno. No, jedan od njegovih odgovora, o potopljenom gradu i kipu mocne boginje u njemu, ce trigerovati quest "Boetijah's quest"

Na zapadu Vardenfella nalazi se mesto Hla Oad. Severoistocno od njega, nesto udaljen od obale mora nalazi se grad koji je sad podvodna rusevina. Dole na dnu u centru nalazi se polomljeni kip boginje Beotijah, izlomljen na 3 dela - noge koje stoje, torzo i glava koji su polomljeni i na dnu su mora. Treba popricati sa glavom.

Boginja zahteva da napravite ponovo njen kip u svoj slavi i obecava bogatu nagradu ako uspete. Upucuje vas na Calderu, mesto severno od Balmore. Idite tamo i raspitajte se za "skulptora". Uputice vas ljudi na jednu kucu na cijem cete poslednjem spratu (kuca gde je Kreeper) naci orka koji je voljan da to za 2000 zlatnika uradi, ali mu fali prikaz boginje da bi odradio kip.

Idite u Vivec, foreign quarters i idite u Jobasha's rare books, poznat iz glavnog questa. On ce vam reci ime doticne knjige, kupite je. Vratite se u Kalderu i dajte sve tupavom Orku. On ce kip da gradi na Khartag pointu, severno od Hla Oada. Sacekajte nedelju dana (ili radite nesto ili se jednostavno odmorite 7x24h, ja sam tako) i idite tamo.

Pridjite velicanstvenom kipu vaskrsle dedricke boginje i popricajte. Nakon zavrsenog monologa u inventar ce da vam metne mac Goldbrand, moje 2. omiljeno oruzje u igri

To je bio tip of the day! :)

ajd jedno pitanje ;)
kada radite questove (posto su u ElderScroll-u izuzetno opsirni i atipicni za sve igre) jel radite jedan po jedan, ili banete u neko mesto i sa svima zivim izrazgovarate i pokupite sve moguce questove?!
ja sam radio ovo drugo i smorio se zesce :S

ToxiC je napisao(la):
ajd jedno pitanje ;)
kada radite questove (posto su u ElderScroll-u izuzetno opsirni i atipicni za sve igre) jel radite jedan po jedan, ili banete u neko mesto i sa svima zivim izrazgovarate i pokupite sve moguce questove?!
ja sam radio ovo drugo i smorio se zesce :S

Naravno da tako - ne treba raditi :) Ja sam tako radio kad sam prvi put krenuo Morrowind, sa nekom mrcinom Orkom, koga sam brutalno zbudzio ali sam odustao od igre jer mi se nakupilo zilion kvestova.

Ne treba ici jedan po jedan, ali kad ides negde treba prikupiti/imati na umu jedno 2-3 kvesta...
E sad tu dolazi do izrazaja jedan problem koji ja nemam ali drugi mozda imaju - mapa. Nemas pojma kako je lepo izvuci iz kutije originala mapu kompletnog ostrva sa sve ucrtanim polozajima dedrickih rusevina i tako to, baciti pogled na zurnal i onda odrediti kojim bi to pravcima najbolje bilo ici da bi se za najkrace vreme odradilo najvise kvestova. Posebno sto su na mapi sva imena ucrtana a na mini-mapi u igri nema imena dok se ne predje misem, a pored toga sve je zatamnjeno dok ne otkrijes, a tad je kasno za planiranje, zar ne? :)

filipenko je napisao(la):
Nemas pojma kako je lepo izvuci iz kutije originala mapu kompletnog ostrva sa sve ucrtanim polozajima dedrickih rusevina i tako to....
naughty boy :)
a da ti nama malo skeniras tu mapu, pa preko imageshack-a linkujes ovde :eyebrows:
i vuci siti i ovce na broju :d

Nema prodaje mape, bre :)
I nema tolikog skenera :d

He, he ja Morrowind presao 3 puta (jednom osnovnu, pa kad je izasao Tribunal ispocetka, i na kraju sa BloodMoon-om...) KOTOR I i II po 2 puta...

Kad se malo ufurate potrazite pluginove po netu ima dosta korisnih stvari npr. onaj koji pripitomljava one dosadne pticurine (na pocetku imaju smisla, ali posle kad je dovoljan jedan zamah macem... posebno uz moju omiljenu kombinaciju levitate+boots of blinding speed -inace obavezan item...)

Zatim ona mobilna palata sa vitrinama za oruzje, bazenima itd. -nesto za trosenje bolesno velikih kolicina zlata koje kasnije "zaradis"

Onda negde sam nasao programcic sa mapom koji ima mogucnost pretrazivanja po imenu...

Hajde ufotkaj deo po deo mape, pa onda ja lepo taj deo po deo o'stampam, spojimo, zalepimo, razvijemo biznis i prodajemo... jer, gomila se ponovo nalozila da zaigra Morrowind, koliko primecujem. Razumem ih potpuno.

Roj Jones svaka cast za mapu,extra je.
A filipenko je cicija :d
Odoh da igram...

Ja stvarno ne kapiram kako se niste smorili sa tom igrom. Sistem unapredjivanja lika je zamisljen perfektno, a stravicno lose implementiran. Dovoljno je na samom pocetku igre ubiti dva - tri Dremora Lorda (ili Golden Sainta) uzeti neko oruzije koje kosta cca 50k zlatnika, raditi kupoprodaju kod gremlina u Calderi, naci trenera i nabudziti lika. Svojevremeno sam bez ikakvog varanja nabudzio lika na 42.gi nivo, sa svim "telesnim" statistikama na 100 (neke i vise uz pomoc magije) i tek onda zapoceo igru.
A tada je zavladao SMOR cak i na Hard nivou tezine (osim u retkim slucajevima dosadne "strenght kuge")...

Slazem se ja da je Morrowind slobodna igra, ali jednostavno je PREVISE slobodna. Ipak treba da postoji gradacija protivnika kao u Diablu,Baldurs Gateu ili NWN-u!

E pa igra upravo treba da bude takva kakvom si je opisao. Ti si se iscimao i ismarao na pocetku i onda projurio kroz glavnu pricu. Zasto ti je to bezveze? Meni je to upravo dobro, jer konacno mozes da osetis kako je to kad si heroj baya macho tip. Svako moze da radi kako zeli, ko zeli da se cima od starta sa glavnom pricom na malim levelima - to moze da uradi, ko zeli da balansira i ide malo glavnim kvestom malo side kvestovima moze i to, a ko hoce da se budzi u side kvestovima pa da se tek onda vrati na glavnu pricu - moze i to
Za nekoga sve - za svakog ponesto :)

Gradacija protivnika svakako postoji. Ali i gradacija oruzja postoji. Najjaca oruzja seku kao kroz sir, sto po mom misljenju i treba da bude. Mislim, cemu nalazenje oruzja samih bogova, ako trebas 15 puta da zamahnes da bi ubio bubu u sumi istocno od Urshilaku kampa?
Tacno je da u nekim okolnostima i najjaci protivnici postaju relativno smesni, ali opet, sto nisi isao malo glavni kvest malo sve ostalo?

Gradacija protivnika itekako postoji samo kad se (pre)nabudzis preko jedne tacke i nadjes odlicna oruzja i oklope ona postaje relativno irelevantna. Zamisli da postoji gradacija protivnika kakvu ti prizeljkujes - u odnosu na level - cemu onda okakvo budzenje ako ces ti ekstra da se cimas bez obzira kako si igrao do tada? Bio bi totalno demotivisan da radis sporedne kvestove (makar ja ;) ) i samo bi isao na glavnu pricu.
A ako mislis da bi trebalo da jedva ubijes protivnike na levelu 50 sa bozanskim oruzjima sta bi radio neki mucenik koji dodje dotle na levelu 20 sa socijalnom opremom.

Da kazem po 5. put, gradacija protivnika postoji, dok se ti ne prebudzis. Uostalom tako i treba da bude jer ti si reinkarnacija Nerevara, besmrtnog Boga-Kralja Dunmera tj. Dark Elfova, ujedinitelj naroda i pobednik nad surovim Dwemerima. Ti moras biti baya, a ne drugi :)
Pravi filing toga se stekne kroz expansione ;)

evo original mape, treba je samo odprintati. Na tom sajtu imate i ostale original mape od ekspanzija.

http://www.rpgplanet.com/morrowind/chalice/corner/display.shtml?img\map-morr-huge.jpg

@filipenko:

koristim Sunder i ne bih ga menjao zato sto mi daje 20 strenghta samim tim mi se menja odnos tezine stvari koje nosim. Sto ce reci nosim 480 pointa stvari od 500 koliko je moguce sa 100 strenghta. Athletics skill mi je 100, ali posto sam mnogo tezak ne mogu bas mnogo da skacem. sa Sanderom i jos par itema koje sam napravio imam strenght 150 i kusur (valjda, nisam igrao vec par dana) i mogu da nosim skoro 800 pointa, a nosim onih 480. Ovo mi omogucuje da mogu da skacem mnogo bolje :) . Sto se tice tabananja, to je proslost, prsten sa 3 levitate pointa i boots of blinding speed cine to da letim brze nego sto inace hodam sa tim cizmama ;) Na zemlju se spustam samo kad ulazim u neke objekte posto kad letis lik se nekako zabaguje i zaglavi pa me to nervira.

Sto se tice najboljih oruzja (bez ekspanzija) meni je Sunder ubedljivo najbolji. Daje konstant effect na atribute, ima ubedljivo najveci damage od svih oruzja, tj. dosta veci od najjaceg maca, koji inace zauzima obe ruke pa ne mozes da koristis stit, dok sa sanderom mozes i stit da koristis.

Inace nasao sam one spelove koje sam trazio (za fortify attribute strenght/agility/ sve ostalo). http://www.buttersky.com/morrowind/ pa sam odatle otisao na neki spell finder sajt koji je sjajan :)

Meni je najbolje oruzje bez ekspanzija Goldbrand

Inace u kasnijem periodu igre, nakon ekspanzija nosio sam tuce elitnog oruzja u inventaru, od Umbre preko Sundera, Goldbranda, Hopesfire-a, Trueflame-a i slicno :d

Anyway, u celoj igri mi se najbolje pokazao malj koji dobijem u glavnom kvestu Bloodmoona od poglavice Skaala (mislim da se zvao nesto "XYZ mace of Stalhrim" mada mozda i gresim...). Mozda sam to vec rekao negde ali u finalnim obracunima sa dlakovukovima kad me Hircin otme u njegovu dimenziju (ne i sa dlakovukovima na povrsini, oni su smesni) na Sunder sam mogao da se popisam, trebalo mu je 15-ak udaraca, dok je pomenuti malj bez greske iz 3 udarca ubijao, bez obzira sto statisticki nije logicno i bez obzira da li se istrosilo punjenje za bonus 30 frost demidza koliko udara pored osnovnih 30-90

Tip of the day:
Kad u Bloodmoonu dodjete do kraja i sukobite se sa Dedrickim lordom Hircinom on ce vas upitati koji je glavni atribut ratnika: Strenght, Speed ili Guile. Ako odaberete speed on ce se pretvoriti u nekog jelena i kad ga ubijete ispasce mu neki amulet fortify athletics, speed & acrobatics 10-15. Ako odaberete Strength pretvorice se u medveda sa rogovima jelena (!!!) i nakon smrti izbacice amulet sa fortify strength & endurance 10-15.
A ako odaberete Guile, Hircine ce ostati u difolt formi, bice najteza bitka (mada nijedna nije problem za jakog karaktera) i izbacice Unholy Spear of Hircine, fantasticno oruzje, mozda i najubistvenije (zavisi od ukusa ;) )

Poslednja izmena:
:::spoiler:::
koliko mi treba do Umbra sword-a? nalazim se u Balmori!! Prvi sam level!
I gde ima neki guild za marksman-e?

Ne postoji guild za marksmane. Postoje Fighter, Mage, Thives guild, zatim jos postoje Assasin's guild, Commona Tong, Imperial Legion, Blades (u kojima si automatski po difoltu), zatim velike kuce Hlaalu, Telvani i Redoran (ciji ces Hortator ionako morati da postanes ali ne moras da budes clan da bi to uradio) i to bi otprilike ovako iz glave bilo to...

Kako mislis koliko ti treba do Umbra Sworda? Ork Umbra se nalazi u brdima severoistocno od grada Surana. U Suran stizes direktno transportom iz Balmore

P.S. cestitam na izboru klase, to je bio i moj izbor. Mada Elder Scrolls favorizuje borbu izbliza. Koju si rasu uzeo? Ja Wood Elfa (koji je za archera logican izbor)

filipenko je napisao(la):
Ja Wood Elfa (koji je za archera logican izbor)
jes' vala, ali ja sam uzeo Dark Elf-a!!!! i class: SpellSword, ali sam hteo da iz prikrajka shoot-am sa strelama! :D
ja bih po logici trebao da se pridruzim Mage guild-u?
p.s.
za taj Umbra sword, mislio sam oces negde u nekom gradu dobiti spiku (eventualno quest) da odes tamo i pokupis(osvojis) ga ili samo tumaranjem da nabasam na njega?!

Poslednja izmena:
Mislim da ces dobiti kvest od nekog od stanovnika Surana (valjda) ali ja sam to otkrio kad sam prvi put krenuo sa Dark Elf Battlemagom koji je sporiji od Puza. Sledeci put sam krenuo sa Orkom i odmah svratio do Umbre :d I konacno, kad sam treci put krenuo sa karakterom sa kojim sam posle isao do kraja takodje sam posetio sirotog orka Umbru i pitao ga za zdravlje...

Kvest za Umbru zadaje neka teta sto seta po Suranu, koja kaze da postoji luDJak u brdima i zeli sa svima da se bije. Prvi put nisam uspeo da nadjem lika (mrzelo me je da onako spor zaobilazim brda), a posle nekoliko dana igranja mi je pao na pamet i resio sam malo da levitiram ka severoistoku od Surana, kad, eto ga. Iako sam vec bio poprilicno jak, propisno sam bio izmlacen, ali dosao sam do poslastice sa kojom sam prakticno zavrsio glavni kvest.
Inace, teta koja je zadala kvest nestaje kasnije i nisam nikako mogao da joj se zahvalim, a zasluzila je. Sada koristim Sunder, ali nikada necu zaboraviti Umbra sword i stotine zarobljenih dusa...

@ToxiC: Kao prvo, Ork koji "mlatara" Umbra swordom je prilicno cvrst i opasan, ja sam ga mlatnuo tek nakon glavnog kvesta i nije mi bio problem medjutim morao sam dobrano da ga batinam dok nije skikno (jedno 6-7 puta Sunderom, sto je za Sunder mnogo :) ) Tako da nemoj da se nadas da ces ga skinuti dok si level 1 :) Cenim da ces morati skill sa oruzjem koje koristis da nabudzis bar na 90 (da ne bi promasivao) i i da imas neki dobar armor iz svoje klase. Umbra jednim udarcem skida ~50 health-a, a cenim da ti skupa tolko imas sad :) Za pocetak bih ti preporucio da ides i radis obicne kvestove i lutas okoloso po pecinama, tek da vidis kolko si slab :) Kasnije kad budes poceo da prolazis Deadric shrinove bez mnogo znojenja ces lako otici po Umbra sword...

Sto se magija tice, pogledaj koja "skola" ti je primarna. Mislim da je tebi Destruction. Svaka magija pripada odredjenoj skoli. Cena bacanja magije i uspesnost zavise od tezine spella i tvoje istreniranosti u oblasti skole iz koje je magija (i inteligencije). Destruction i Restoration su dobri za pocetak, kasnije ces videti sta ti svidja i sta ti koristi. Probaj da ucis Alhemiju, na taj nacin ces moci sam sebi da pravis bocice za lecenje i mnoge druge (treba ti bar Mortar & pestille , to je alat koji iz inventorijuma drag&dropujes na sliku svog lika) Ovo ce ti ustedeti dosta novaca na pocetku igre (citaj: prvih 30 sati igranja :D ) I moci ces cak da zaradis prodavajuci napitke.

@Agilni:

Nije bas zanimljivo da trosis soul gemove na svako ***** koje mlatnes macem...bar meni nije. Desice ti se da zarobis recimo flame attroach-a u grand soul gem, a mogao si da castujes golden sainta i da ga zarobis umesto attroach-a...Mali soul gemovi (petty soul gem, lesser soul gem) su beskorisni, u to staju pacovi i tako neka stvorenjca, sa time ne mozes ni dopuniti iteme ko covek...

Nazad
Vrh Dno