Šta je novo?

Nikon D3000/D3100

djordje29

Slavan
Učlanjen(a)
04.09.2009
Poena
360
Uspeo sam da nategnem kintu za Nikon D3000, da li činim pravi izbor, ima li bolji izbor u ovom cenovnom rangu?

Poslednja izmena od urednika:
Uzmi sta tebi vise odgovara ne mora da bude bas dslr i pl1 nije los uopste al za pocetak ce raditi posao!Koliko vidim tebi vise odgovara PL1 od na primer d3000,ako hoces da kupis uvek ima na oglasima neki i mozes a odes i pogledas kod prodavca i videces da li je za tebe il ne!

Realno :) Evo sad sam poslao par poruka ovima sto prodaju PL1 da vidim mozda neko hoce moj P300 i doplatu :p Al nije mi jasno zasto prodaju polovne PL1 za 280-300 eur kad je nov u vise prodavnica 290-310 :p Stvarno ne mogu da ukapiram sta se tu desava...

Za 200e canon 400d ili nikon 40d(60d) sa kit objektivom.ima toga stalno po oglasima odnosno to je njihova trenutna cena!

Sudeci po sempl slikama koje sam video na netu matori 400d pravi lose slike sa kit objektivom makar. Svaki noviji Canon digitalac od 150-200 eura pravi iste ako ne bolje fotke.
E sad ako ti treba dslr da bi slikao razlicitim objektivima onda bih razumeo kupovinu 400d. Inace bacanje para

Sudeci po sempl slikama koje sam video na netu matori 400d pravi lose slike sa kit objektivom makar. Svaki noviji Canon digitalac od 150-200 eura pravi iste ako ne bolje fotke...

Nesto si ti tu lose video (da "svaki noviji Canon digitalac" itd...). Jedino ako je taj kit bio neispravan... ili mozda rukovalac aparatom (ili oboje).

Pozdrav!
MrBigJump.gif

400d je bolji od bilo kog digitalca pa makar slikao sa starim 18-55mm objektivom i dalje je sve na strani DSLR-a.Na primer dof(deep of field) na dslr je odlicno izrazen zbog velikog senzora dok kod digitalca(compact) moze jedino da se dobije kad slikas macro ili kad je na vecoj ziznoj daljini(tad se gubi vec na ostrini) i jos mnogo stvari je u korist dslr.

Pogledajte sample images na sajtu photography blog. Uvecajte u prirodnoj velicini. Evo link
Kvalitet ovih slika je absolutni drek, ne mozete da me ubedite u da nije. Slike na mom Ixus115 ispadnu lepse ali iskreno. Dal je do fotografa ne znam.

Poslednja izmena:
Nasao sam telo Oly PL1 za 100 evra, za pocetak sam mislio da kupim adapter i neki jeftiniji objektiv da se vezbam pa posle da uzmem neki dobar, aj molim vas da cujem neka misljenja vezana za objektiv? Ovaj decko sto mi prodaje telo kaze da je panasonic mnogo bolji od kit objektiva za mirrorless...

Pogledajte sample images na sajtu photography blog. Uvecajte u prirodnoj velicini. Evo link
Kvalitet ovih slika je absolutni drek, ne mozete da me ubedite u da nije. Slike na mom Ixus115 ispadnu lepse ali iskreno. Dal je do fotografa ne znam.

Aj obrisi brzo post dok neko ne vidi :d

Nasao sam telo Oly PL1 za 100 evra, za pocetak sam mislio da kupim adapter i neki jeftiniji objektiv da se vezbam pa posle da uzmem neki dobar, aj molim vas da cujem neka misljenja vezana za objektiv? Ovaj decko sto mi prodaje telo kaze da je panasonic mnogo bolji od kit objektiva za mirrorless...

Nije mi jasno koji Panasonic je bolji od kit objektiva za koji mirrorless :d

Na to telo moze da ide bilo koji objektiv, ali obrati paznju da onda nece imati autofokus...

E-PL1 evo ti poredjenje Olympus E-PL1 vs. Nikon D3000 a i procitaj ceo review. mism da ima po oglasima za oko 300e.

evo i nekih slika sa tim aparatom
http://www.flickr.com/groups/e-pl1/

Problem je sto ono zbog cega je DSLR bolji od P1, prosecni kupac ne moze da provali dok ne uhvati u ruku jedan i drugi. Fotografije jesu vrlo slicne na niskim ISO po suncanom danu, ali tako se mogu porediti razni aparati bez nekih drasticnih razlika. Ono u cemu se razlikuju oni je kada nemash direktno sunce, kada ti treba da odvojish planove plitkim dofom, kada ti treba brzina, ergonomija, kada preexponirash ili podexponiras fotku pa onu sa DSLRom 'ladno vratish kao da nista nije bilo. Ima previse situacija gde je DSLR u prednosti, i zato njih ne treba porediti.

Nije bitno to sto to telo kosta 100e, moze da kosta i nista, problem su objektivi koji kostaju i vise nego za DSLR, pa se onda budzi sa manuelcima i u kombinaciji sa svim manama mirrorlessa josh nemash ni AF, pa zato vidish te olympuse po oglasima i niko nece da ih kupi osim opet nekog neobavestenog kupca koji hoce po svaku cenu da ima veci senzor :) Zato mi ovde i sedimo da onima koji nemaju iskustva skratimo put, i umesto da kupe dva tri tela i sami provale da to nije tako kao sto su zamishljali, ima ko da im kaze.

Poslednja izmena:
ako zna sta radi moze i sa camerom sa mobilnog da napravi dobru fotku xD, ja nigde u ovo temi nisam video da se s16 izjasnijo sta ce slikati ili je pocetnik.

Ja ne znam gde bijem, tako da i pocetnik sa DSLR-om je za mene izmislio slikanje :p Hmm sta cu da slikam, sve sto mi se cini zanimljivim :) Trenutno mi se prelaz na mirrorless cini bezbolnim, telo PL1 100 evra i panasonic lumix G 14-45 (nasao za 120 evra), koliko sam skontao dobijem mnogo brzi fokus nego sa kit objektivom :) E sad, nocas sam dobio i ponudu da zamenim moj P300 uz doplatu (50 evra) za P1, sto mi je jos bezbolnije. Gledam na to kao jako malu investiciju, a usput cu nauciti kako da koristim fokus rucno, malo naucim o objektivima, sta je zasta itd...

Uzeo bih ja dslr, al trenutno jesam kratak sa parama, mogao bih da se nateglim ali opet... Ovako necu imati veliki trosak, a opet cu osetiti skok sa P300 na Olyja i imati mogucnost da nucim jos dosta :)

Npr naleteo sam na Pentacon 1.8/50 za 30 evra sve sa adapterom za micro 4/3, i malo gledao fotke u kombinaciji sa Oly P3 (to sam jedino nasao) i fotke su zlo :D

Znam znam, hvala :) Jel imas ti neku preporuku za objektiv u slucaju da uzmem PL1 telo?

@s16, ako nemash pare za DSLR, necesh ih imati ni za objektive za EP1 :) Za iste pare uvek mozesh da kupish DSLR koji ce da ga odere, a manuelne objektive mozesh da koristish na oba, pitanje je samo koliko to ima smisla :)

ako zna sta radi moze i sa camerom sa mobilnog da napravi dobru fotku xD, ja nigde u ovo temi nisam video da se s16 izjasnijo sta ce slikati ili je pocetnik.

Eto reseno, nek fotka mobilnim, a oni cobani sto su pokupovali silnu DSLR opremu su stvarno budale :d

Glavni razlog je taj sto je tvoj aparat slike agresivno obradio pre nego sto si ih video, DSLR to radi vrlo slabo i ti sa onim fotkama mozesh da radish shta hocesh, da ih uostrish koliko hocesh. Naravno, ti mozesh u podesavanjima da odvalish kontrast i ostrenje pa da ti fotke iz aparata budu duplo ostrije nego sto ih imash na Ixusu. A cak i da su fotke u ovim uslovima potpuno iste, sta se desava kad samo sunce ode iza oblaka, a da ne pricam o manje svetla od toga, necemo ni da pricamo. Ko fotka amaterski samo na suncu i samo na ISO100, bice zadovoljan bilo kojim fotoaparatom, ali je problem sto u zivotu ima mnogo vise situacija u kojima nisu ti uslovi....

A inace, ostrina nije jedina osobina koja se gleda kod fotoaparata. Dinamicki raspon je daleko bitnija stvar, i tu se nista od kompakt aparata ne moze porediti sa DSLRom. Cak i medju raznim velicinama senzora kod DSLRa postoje znacajne razlike.

Poslednja izmena:
Glavni razlog je taj sto je tvoj aparat slike agresivno obradio pre nego sto si ih video, DSLR to radi vrlo slabo i ti sa onim fotkama mozesh da radish shta hocesh, da ih uostrish koliko hocesh. Naravno, ti mozesh u podesavanjima da odvalish kontrast i ostrenje pa da ti fotke iz aparata budu duplo ostrije nego sto ih imash na Ixusu. A cak i da su fotke u ovim uslovima potpuno iste, sta se desava kad samo sunce ode iza oblaka, a da ne pricam o manje svetla od toga, necemo ni da pricamo. Ko fotka amaterski samo na suncu i samo na ISO100, bice zadovoljan bilo kojim fotoaparatom, ali je problem sto u zivotu ima mnogo vise situacija u kojima nisu ti uslovi....

A inace, ostrina nije jedina osobina koja se gleda kod fotoaparata. Dinamicki raspon je daleko bitnija stvar, i tu se nista od kompakt aparata ne moze porediti sa DSLRom. Cak i medju raznim velicinama senzora kod DSLRa postoje znacajne razlike.

Hvala na objasnjenju. Sad kapiram.

Vec sam spremio dedine stare objektive pa se vi smejte, Industar 50-2, Industar 61, Jupiter 80 i 2/50, jos uvek stoje na Zorkiju :)

Jel zna neko jel kod nas neko pravi adaptere? Jer samo nalazim one sa potvrdom fokusa a to mi ne treba :p

Ne pravi niko adaptere, ali se mogu kupiti i bez potvrde fokusa. Ali ja ti predlazem da kupis jedan adapter i da probas to, posto cesh za nedelju dana da dignesh ruke i kupis pravi objektiv :)

Sva cetiri matora idu na isti adapter, tj sva cetiri su bila na Zorkiju. Sigurno da cu morati da uzmem i af normalan objektiv, al ovi matori ce definitivno biti zanimljivi :p Jel ima jos negde tih adaptera, jer u moneti imaju samo neke od 9000din za m4/3...

Na koju foru isti adapter na ebay-u i jos par mesta kosta 14 eur, dok kod nas (identican adapter, znaci oznaka, proizvodjac) kosta 80 eur :/ wtf... Treba mi m39 > m4/3 i Canon FD > m4/3.. Jel zna neko jel toga ima negde da se nadje kod nas ili negde gde moze relativno brzo da dodje jer sa ebay je gnjavaza...

Hahahaha, verujem da bi i to bilo jeftinije :p Nego koliko vremena od prilike treba da stigne? Jel narucujes sam ili preko nekog? :)

Evo veceras idem da vidim taj e-p1 sto treba da se menjam, pa ako je takav kao sto covek kaze uzecu njega, ako nije, onda sutra uzimam e-pl1 samo telo za 100 evra al izgleda kao da je sutirano po zemlji a i opalio je oko 20k slika :p Pa ti se onda javljam :)

Uzeo sam P1, dao moj P300 i doplatio :) Ovaj je u bas extra stanju, 7254 fotki i nema tacku jednu na sebi, bas se vidi da je cuvan :D Saljem ti pp...

Svima najlepse hvala na savetima i zivcima :)

Poslednja izmena:

Skoro sve slike sa tog konkretnog testa pucane su na iso 1600, bez obzira što svetla očigledno ima na tone. Mislim, inače su slike sa dslra manje procesirane, kao što je već rečeno, ali u ovom slučaju problem jeste u fotografu i neizbežnom šumu na tolikoj osetljivosti. Ili je baja hteo da nam pokaže koliko je u stvari malo šuma na iso 1600, koj će ga znati ;)

Nazad
Vrh Dno