Šta je novo?

Nikon D3000/D3100

djordje29

Slavan
Učlanjen(a)
04.09.2009
Poena
360
Uspeo sam da nategnem kintu za Nikon D3000, da li činim pravi izbor, ima li bolji izbor u ovom cenovnom rangu?

Poslednja izmena od urednika:
Ajde da nastavim ovu temu da ne otvaram novu... Posto od trenutka kad sam kupio P300 (a imao i S95 na kratko) nekako se tripujem da moram da kupim dslr, a onda u medjuvremenu pojavili se kod nas mirrorless-i u velikom broju, tipa Nikon 1J1 i Olympus PL-3 i pogotovo PL-1 koji je fazon ispod 300 evra. Ja koliko sam uporedjivao, imaju vrlo slicne fotke ako ne i bolje u odnosu na D3100, jel moze neki vas komentar vezan za kvalitet fotki uporedjen sa DSLR-om do ~450 sa kit objektivom, jer me samo to interesuje, video mi je nebitan... Vazan mi je PL-1, koji malo kosta a ima jako dobre fotke po onome sto sam video...

Poslednja izmena:
E-PL1
Šta slikaš? Ako su ljudi u pitanju, zaboravi.

Kvalitet slike je dobar u dobrim uslovima, upotrebljiv ISO1600. Lep jpeg, raw ni za šta ne služi. Kontrole nezgodne. Sve je u DOFu, pogotovo ako koristiš kit objektiv i tada nije ni naročito kompaktan (mada je ipak značajna razlika u odnosu na najmanji dslr)

Zaboravi ili kupi polovan budzašto pošto ga se ljudi uglavnom ratosiljaju. Kada se izigraš, prodaćeš ga za još manje :D

Slikam sve sto mi zapadne za oko, recimo kerove i kompjuterske delove najvise.. Nisam primetio da ima polovan negde :( Raw mi manje-vise i ne treba, pogotovo ako ima dobar jpeg. A jel kvalitet fotki u rangu entry dslr ili ne? I sta je toliki problem kad se slikaju ljudi?

550d sam ja pre vise od god dana platio 450e. Danas vec ima polovnih za 400e ako se ne varam (mislim da sam skoro video takav oglas).
Na to dodaj kit za 60tak eura + kasnije 50mm 1.8 (a moze i m42-eos adapter + nadje neki matori zenit sa sve 50ticom za 200din na buvljaku i uzivka + nauci nesto).

Ja sam imao 40D, to je sjajno telo, e sad meni se dopada sto je metalno ali je za moj ukus bio preglomazan i pretezak.. sad imam 550D, iskreno bolje fotke pravi, a cena polovnjaka je ista .. sto se tice objektiva, kupi prvo objektiv, pa onda telo ;-)

A najbolje fotografije pravi - fotograf! :p

Slikam sve sto mi zapadne za oko, recimo kerove i kompjuterske delove najvise.. Nisam primetio da ima polovan negde :( Raw mi manje-vise i ne treba, pogotovo ako ima dobar jpeg. A jel kvalitet fotki u rangu entry dslr ili ne? I sta je toliki problem kad se slikaju ljudi?

Mislio sam na ljude u smislu nečeg što se mrda i ima donekle nepredvidivo kretanje... sporiji je fokus pa se može desiti da često omaši u takvim situacijama. Kompjuterski delovi nisu problem ali mi nije jasno šta tu ima da se slika :D

Za kvalitet slike pogledaj primere po netu pa uporedi, sasvim je zadovoljavajući za veliku štampu. Samo imaš beskonačan dof i tu si dosta ograničen (nemaš bokeh i ne postoji mogućnost izolacije). Takođe, slike su u 4:3 odnosu.

Lično bih išao na dslr. Imao sam ga dugo a onda sam ga menjao za m4/3 a onda ga prodao i opet uzeo dslr i tu avanturu sam lepo platio :) E sad olympus sam češće nosio sa sobom ruku na srce i "kvalitet slike" na koji misliš mi je bio najmanji problem.

Hvala puno na detaljnom odgovoru :) Samo mi reci jos jednu stvar, ja imam Nikon P300, licno meni on ima bolje fotke nocu od ,recimo, S95, e sad znam da to ne moze da se poredi sa dslr-om, al kazu za PL-1 da nije bas za nocno (predpostavljam da porede bas sa nekim dslr-om), pa me interesuje kakav je u poredjenju sa kompaktima?

Poslednja izmena:
Ne moze mirrorless da se poredi sa DSLRom ni u cemu, jedina prednost su im par tih palacinka objektiva i to je sve, pa kao manjih su gabarita, ali i dalje za jedne i druge moras da nosis "dedicated" torbe. Ako ih poredimo direktno, mozda razlike na ISO100 nisu drasticne, ali upravo je velicina senzora ta koja diktira gde ce fotka krenuti da se raspada, i to za dve stvari, kako krenes na vishi iso, i kako krenes da je maltretiras u obradi. A takodje, kod veceg senzora dobijas i ostala svojstva koja su fizicki vezana za njega, plici DOF, lepshi bokeh, dinamicki opseg. I to je samo kada pricamo o kvalitetu slike, brzina, ergonomija, trazilo, prave jos vecu razliku izmedju njih, tako da ja stvarno ne vidim u kom scenariju ce neko uzeti mirrorlessa umesto DSLRa, zato skoro svi koji su ga uzeli, na kraju su presli na DSLR i zato Olympusa ima u oglasima po ceni kompakta :)

Sto se tice Nikona J1, tu je jos drasticnija situacija, on ne da ima sva svojstva kompakta, nego ima i senzor takav, ne znam o cemu su razmishljali kad su ga pravili, bolje je umesto njega uzeti Olympus XZ-1 koji ima i raspon objektiva i blendu i bolji senzor od njega, za manje para...

Poslednja izmena:
Stavi i Sony NEX-5N u tu priču ako si imao prilike da ga doživiš pa da zaokružimo sliku.

I Samsung NX200 :) Svi ga hvale ali bas bas...

Ja bih i dalje voleo da naletim na nekog od tih sto su probali PL-1 pa ga prodaju, cisto da ga i ja probam, pa ako mi se ne svidi da idem na dslr...

Poslednja izmena:
Kako to mislish, pa polovna oprema je najbolji value for money koji mozesh napraviti. Na telu si prvi dan izgubio 100e, na polovnom telu te klase, 100e cesh izgubiti za godinu, ili nekad dve. A tek na polovnim objektivima gubitka nema ni posle 5 godina, tako da je kupovina nove opreme (u ovoj zemlji) cisto bacanje para. Najbolja kupovina je preko ili polovno...

Za 550e se moze kupiti jedva koriscen 550D sa kitom i 50/1.8, a toliko otprilike kosta novi D3100 u istoj kombinaciji, a ne mogu da se porede ni za fotke, a pogotovo za video...

Kupiti polovan 550D za te novce ide malo teze, posto jako malo ljudi prodaje 550D dan kasnije za 100 eur manje. Pazljivim odabirom "prodavnice" razlika u ceni novog i polovnog se dodatno smanjuje.

Moj komentar se odnosio na inicijalnu ideju da kupi D3000 polovan, gde vec kupovinom dva upotrebljivija objektiva cena tela cini 1/3 sistema a i dalje ima lose telo. Ta racunica (D3000 vs D3100/550D) nema mnogo smisla.

Poslednja izmena:
Hvala puno na detaljnom odgovoru :) Samo mi reci jos jednu stvar, ja imam Nikon P300, licno meni on ima bolje fotke nocu od ,recimo, S95, e sad znam da to ne moze da se poredi sa dslr-om, al kazu za PL-1 da nije bas za nocno (predpostavljam da porede bas sa nekim dslr-om), pa me interesuje kakav je u poredjenju sa kompaktima?

Ja dok sam gledao, taj s canon je bio najbolji sa kvalitetom slike od svih kompakta. Sjajna dinamika, super iso, f/2.0 na širem delu, nenad****ve dimenzije i odličan video. Cena je nažalost povisoka ovde.

Za slikanje sa malo svetla, rekoh ti vec, epl1 je ok do nekih iso 1600 i to je sa kit objektivom u zatvorenom jedva upotrebljivo bez blica, mada ima brzih palačinki koje bi popravile situaciju...

Savet - idi na dslr ako te fotografija zanima. Imaš relativno dobar kompakt i nemoj ga menjati nečim što je tek delimično bolje. Kupi bilo koje polovno telo od pre tri godine pa na ovamo a preporuka je da se izuješ za objektiv jer stakla prave razliku!
Dosta sam objektiva kupio i kasnije prodao za 10-20 eura manje a pritom se fino naslikao za sitne novce. Shvati ulaganja u stakla kao štednju :D

p.s. E da, još jedna dobra stvar kod epl1 u odnosu na dslr za nekog ko je početnik je face recognition koji radi super, nema potrebe za rekadriranjem kod portreta i eksponira prema licu tačno baš kako treba.

Nikon updates entry-level DSLR with 24MP D3200 and optional WiFi

"The camera can now shoot up to 1080p30 video (rather than the D3100's 24p) and has a 920k dot LCD, up from 230k dots. Beyond this, and improved continuous shoot rate despite the pixel-count hike, the biggest change is the ability to add the Wi-Fi unit. The WU-1a will sell for a recommended sale price of $59.95/£54.99/€59 and will be able to broadcast to smartphones over a 49ft range. The D3200 is expected in late April at an MSRP of $699.95/£649.99/€699."

Pa sve zavisi od ocekivanja i potreba, meni je nekad i mobilni dovoljan, a nekad bi mi legao novi 24-70/2.8 II, koji jos nije izasao :)

Ja dok sam gledao, taj s canon je bio najbolji sa kvalitetom slike od svih kompakta. Sjajna dinamika, super iso, f/2.0 na širem delu, nenad****ve dimenzije i odličan video. Cena je nažalost povisoka ovde.

Za slikanje sa malo svetla, rekoh ti vec, epl1 je ok do nekih iso 1600 i to je sa kit objektivom u zatvorenom jedva upotrebljivo bez blica, mada ima brzih palačinki koje bi popravile situaciju...

Savet - idi na dslr ako te fotografija zanima. Imaš relativno dobar kompakt i nemoj ga menjati nečim što je tek delimično bolje. Kupi bilo koje polovno telo od pre tri godine pa na ovamo a preporuka je da se izuješ za objektiv jer stakla prave razliku!
Dosta sam objektiva kupio i kasnije prodao za 10-20 eura manje a pritom se fino naslikao za sitne novce. Shvati ulaganja u stakla kao štednju :D

p.s. E da, još jedna dobra stvar kod epl1 u odnosu na dslr za nekog ko je početnik je face recognition koji radi super, nema potrebe za rekadriranjem kod portreta i eksponira prema licu tačno baš kako treba.

Hvala puno, i tebi i driver-u. Odustacu onda od PL1, pogotovo sto ga ljudi prodaju polovnog skuplje od novog iz meni nepoznatog razloga :p Nego jel moze neki komentar za Olympus E-450 evenutalno E-520, jer sam nasao samo tela za 140 i 180 eur? Nikon ako bih kupovao, kupio bih nov, jer opet npr D3000 je jeftiniji nov od polovnog (wtf-oba imaju kit objektiv)...

Ti Olympusi su verovatno najgora DSLR tela ikad napravljena :)

Ne znam gde si video da je novo jeftinije od polovnog, ali ti za oko 200e mozes da kupish razne polovne i Canone i Nikone, i kada to vec pominjem, ja bih se tu zadrzao. Sve van ta dva brenda jednostavno nema smisla kupovati, prvo zato sto su oni najbolji, a drugo zato sto je podrska za njih najbolja, a pogotovo u ovoj zemlji. Zato se koncentrisi na ta dva i po oglasima vidi sta mozesh da kupish za pare koje hocesh da das, vise sam i zaboravio koji ti je budzet...

Ti Olympusi su verovatno najgora DSLR tela ikad napravljena :)

Ne znam gde si video da je novo jeftinije od polovnog, ali ti za oko 200e mozes da kupish razne polovne i Canone i Nikone, i kada to vec pominjem, ja bih se tu zadrzao. Sve van ta dva brenda jednostavno nema smisla kupovati, prvo zato sto su oni najbolji, a drugo zato sto je podrska za njih najbolja, a pogotovo u ovoj zemlji. Zato se koncentrisi na ta dva i po oglasima vidi sta mozesh da kupish za pare koje hocesh da das, vise sam i zaboravio koji ti je budzet...

Hvala na zivcima i odgovorima :)

200 evra, hvala bogu, imam uvek da dam, al ja nikako da vidim to negde, gledao sam npr. na Kupujem-Prodajem, Nikon D3100 ispod 500 evra sa kit objektivom nema od D40/60 ni traga ni glasa... Tehnicki gledano, 200-250 evra mi je max za polovan, i nekih 450 max za nov, jer nov mogu da provucem na karticu na rate pa je s toga veci budzet za nov :p Najjeftiniji nov D3100 sam video za 445 eur sa kit objektivom sto mi ajde kao odgovara, ali ima 345 eur D3000 nov (a video mi nije bitan), a npr polovan na kupujem-prodajem je 400 :p Zato sam u zestokoj konfuziji...
U slucaju da uzimam DSLR, sto je najverovatnije, jer ste me odgovorili od PEN i sl. moram da ostavim moj P300, jer je malo verovatno da cu DSLR vuci svugde sa sobom :p

Poslednja izmena:
Samo da ustanovim nesto, live view je ono da ne moram da gledam viewfinder vec mogu na ekranu kao na kompaktu? Sto znaci onda mi se izbor svodi na D3100 od Nikona i 1000D i 1100D od Canon-a? D40/60/3000 nemaju to :(

Sa koliko para ti raspolazes? :)

za polovan do 200-250... Al ako ne mogu da uzmem ono sto hocu polovno za te pare, nategnucu se pa cu uzeti nov D3100/1100D (475/430 eur) na rate :p

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Pazi da se razumemo, PL-1 bih uzeo bez razmisljanja i to nov, jer ga ima za 290 eur sa kit objektivom (a i polovnih ima za oko 220-240). Ali sad, problem je sto svi koji koriste DSLR (pro ili amaterski) pljuju po mirrorless-ima, i to najstrasnije, dok ce svaki review sajt reci da PL-1 ima i bolji kvalitet slike, i da je laksi za koriscenje, itd od npr D3000... Procitao sam taj review najmanje 3 puta i sludjen sam.

Naravno da ce da pljuju, pa ko jos uzima bilo sta drugo osim DSLR-a? DSLR je pro, mega ultra :)

Uzmi i fotkaj, sve ti je jedno sta uzmes ako ne umes da fotkas. DSLR je super, strava, ali dzaba dok ne skapiras kako to radi. Obrati paznju na to koji objektivi se koriste u primerima posto je 17/2.8 malo skuplji od tog kit objektiva koji mozes dobiti za 290eur.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno