Ja sam imao 40D, to je sjajno telo, e sad meni se dopada sto je metalno ali je za moj ukus bio preglomazan i pretezak.. sad imam 550D, iskreno bolje fotke pravi, a cena polovnjaka je ista .. sto se tice objektiva, kupi prvo objektiv, pa onda telo ;-)
Slikam sve sto mi zapadne za oko, recimo kerove i kompjuterske delove najvise.. Nisam primetio da ima polovan negdeRaw mi manje-vise i ne treba, pogotovo ako ima dobar jpeg. A jel kvalitet fotki u rangu entry dslr ili ne? I sta je toliki problem kad se slikaju ljudi?
Kako to mislish, pa polovna oprema je najbolji value for money koji mozesh napraviti. Na telu si prvi dan izgubio 100e, na polovnom telu te klase, 100e cesh izgubiti za godinu, ili nekad dve. A tek na polovnim objektivima gubitka nema ni posle 5 godina, tako da je kupovina nove opreme (u ovoj zemlji) cisto bacanje para. Najbolja kupovina je preko ili polovno...
Za 550e se moze kupiti jedva koriscen 550D sa kitom i 50/1.8, a toliko otprilike kosta novi D3100 u istoj kombinaciji, a ne mogu da se porede ni za fotke, a pogotovo za video...
Hvala puno na detaljnom odgovoruSamo mi reci jos jednu stvar, ja imam Nikon P300, licno meni on ima bolje fotke nocu od ,recimo, S95, e sad znam da to ne moze da se poredi sa dslr-om, al kazu za PL-1 da nije bas za nocno (predpostavljam da porede bas sa nekim dslr-om), pa me interesuje kakav je u poredjenju sa kompaktima?
Sta, neko ceka do drugog tela da provali kakav je kit![]()
Ja dok sam gledao, taj s canon je bio najbolji sa kvalitetom slike od svih kompakta. Sjajna dinamika, super iso, f/2.0 na širem delu, nenad****ve dimenzije i odličan video. Cena je nažalost povisoka ovde.
Za slikanje sa malo svetla, rekoh ti vec, epl1 je ok do nekih iso 1600 i to je sa kit objektivom u zatvorenom jedva upotrebljivo bez blica, mada ima brzih palačinki koje bi popravile situaciju...
Savet - idi na dslr ako te fotografija zanima. Imaš relativno dobar kompakt i nemoj ga menjati nečim što je tek delimično bolje. Kupi bilo koje polovno telo od pre tri godine pa na ovamo a preporuka je da se izuješ za objektiv jer stakla prave razliku!
Dosta sam objektiva kupio i kasnije prodao za 10-20 eura manje a pritom se fino naslikao za sitne novce. Shvati ulaganja u stakla kao štednju
p.s. E da, još jedna dobra stvar kod epl1 u odnosu na dslr za nekog ko je početnik je face recognition koji radi super, nema potrebe za rekadriranjem kod portreta i eksponira prema licu tačno baš kako treba.
Ti Olympusi su verovatno najgora DSLR tela ikad napravljena
Ne znam gde si video da je novo jeftinije od polovnog, ali ti za oko 200e mozes da kupish razne polovne i Canone i Nikone, i kada to vec pominjem, ja bih se tu zadrzao. Sve van ta dva brenda jednostavno nema smisla kupovati, prvo zato sto su oni najbolji, a drugo zato sto je podrska za njih najbolja, a pogotovo u ovoj zemlji. Zato se koncentrisi na ta dva i po oglasima vidi sta mozesh da kupish za pare koje hocesh da das, vise sam i zaboravio koji ti je budzet...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari