Šta je novo?

Niže cene interneta uz konkurenciju

Po logici nekih ljudi ovde Srbija i Evropa imaju istu CENU interneta,20eur placmo i mi i Nemci,Francuzi.To sto oni za te pare imaju tri,cetri puta brzi net od nas to nema veze.

Mislim da svi na ovom forumu znaju da je nama sporiji net od evrope,a za iste pare,i sa manjim standardom,ali ako ti neko kaze da ce intrnet pojeftiniti,to bi trebalo da znaci,zadrzacemo ove brzine a kostace vas manje!

Jer ja cu da ti kazem,mom caletu ako kazu da je pojeftinilo 50%,on ce poneti 700din umesto 1400din,a onda bih voleo da vidim facu onima u Sezamu dok mu objasnjavaju kako je ustvari on dobio duplo brzi download,upload je ostao isti a i cena je ostala ista,pa je pojeftinilo 50%???!!!:wall:

Poslednja izmena:
Po logici nekih ljudi ovde Srbija i Evropa imaju istu CENU interneta,20eur placmo i mi i Nemci,Francuzi.To sto oni za te pare imaju tri,cetri puta brzi net od nas to nema veze.
Da,ali prosecan evropljanin izdvoji 3 % svoje plate za internet,dok Srbin mora da izdvoji do 40 % svoje plate.
wiz011 je potpuno u pravu sto se tice svega.Onaj ko nije u saglasnosti sa tim mora da poseduje 100%-nu Srpsku tvrdoglavost.

kaze drugar iz telekoma da ce biti povecanje brzine krajem oktobra? tj da se prica tako

ima li neko neki info vise?

Da,ali prosecan evropljanin izdvoji 3 % svoje plate za internet,dok Srbin mora da izdvoji do 40 % svoje plate.
wiz011 je potpuno u pravu sto se tice svega.Onaj ko nije u saglasnosti sa tim mora da poseduje 100%-nu Srpsku tvrdoglavost.
A jel ce onda izdvojiti 20% od plate,kad bude povecanje brzine a ostane ista cena?!:wall:

A jel ce onda izdvojiti 20% od plate,kad bude povecanje brzine a ostane ista cena?!:wall:

Srbi samo tuku glavom od zid.A gde to na telekomovom sajtu pise da ce biti povecanje brzina i pad cena ? A sto ne bi zvao i tehnicku da ih pitas hoce li biti.Kad ih pitas prenesi mi odgovor.Tebe niko ne primorava da placas skuplji paket,imas jeftinijih,a to sto se ti pravis kabadahija to je druga stvar.

Srbi samo tuku glavom od zid.A gde to na telekomovom sajtu pise da ce biti povecanje brzina i pad cena ? A sto ne bi zvao i tehnicku da ih pitas hoce li biti.Kad ih pitas prenesi mi odgovor.Tebe niko ne primorava da placas skuplji paket,imas jeftinijih,a to sto se ti pravis kabadahija to je druga stvar.

Uzmi procitaj topic od pocetka,pa mozemo da diskutujemo,pre svega mozes bar naslov da procitas,a eventualno i prvi post!
Pored toga, pogresno razumes ono sto citiras,pa taj Wiz sa kojim se ti slazes, prvi tvrdi da je dupliranje brzine isto sto i pojeftinjenje,a zatim navodis kako je to 40% srpske plate i ocigledno kako je to mnogo za nase uslove,mislim,razmisli malo o kontradiktornosti svojih stavova.

Poslednja izmena:

naravno da ce izdvajati 20% mesto 40% sem ako ga provider ostavi po default na dupliranom linku za iste novce sto je bila praksa do sad, a onda kome to smeta nek ulaze protest kod providera il se prebaci na jeftiniju varijantu (pratim topic od pocetka i sad ovde posle uvodjenja vodovoda, jedan je od zabavnijih koji se pojavio u skorije vreme :D)

a to, recimo moze isto da vazi i za svabe i evo recimo sta znaci konkurencija u nemackoj za npr "kabel internet flatrate ohne limit" kod ovog providera i sta se sve nudi za 12,95e, a sto je do juce kostalo recimo 25,90e

i sta? jel treba se nadje neki svaba i kaze: "e u q koji je moj sad ovo? meni se ne isplati da dajem 12,95e za 21/1mbit vetj sam zadovoljan i sa 5e za 512/128kbit tako da tju samo 0,3% umesto 0,4% od plate da odvajam za internet kao i do sad, ali wtf? pa nema vise tog kesa paketa pa sam silom prinudjen da uzmem naj naj naj jeftiniji 1mbit/128kbit paket od preskupih 9.90 te me sad internet izadje 2x skuplji!, mora da propada ova nemacka ko i amerika :trust:, ali mein got, sva sretja da postoji makar 1 drzava u evropi ispod nemacke koja zbog njihovog telekoma i nekakvog ratela nije u stanju ni da primirisi nemackoj"

drugim recima, da svaba razmislja na ovakav nacin kao neki odavde, jasno je da bi srbija odavno bila 3 svetlosne godine razvijenija drzava od nemacke :smoke:

Poslednja izmena:
naravno da ce izdvajati 20% mesto 40% sem ako ga provider ostavi po default na dupliranom linku za iste novce sto je bila praksa do sad, a onda kome to smeta nek ulaze protest kod providera il se prebaci na jeftiniju varijantu

Ocigledno ne pratis bas pazljivo,jer ako si na najeftinijem paketu,neces imati tu mogucnost!
Cisto da ti navedem jos jedan primer,posto igram CounterStrike,potreban mi je brz net,ADSL ima manu,da je dosta losiji od kablovskog za online igranje,pa sam ja posle proslogodisnjeg dupliranja umesto 768/192 dobio 1536/192 i nisam presao na jeftiniji jer je upload katastrofalan,da ne spominjem ogranicenje za skype.

Ukoliko budu duplirali i upload i download,preci cu na sporiji paket,identican ovom sad i placacu manje,ali se donja cena placanja ADSL-s ne menja ,ona ostaje onolika kolika je i bila,a to je ~1300-1400 din za Flat,pa se samim tim ni procenat od plate/penzije ne menja u tom slucaju!

Mom caletu je taj paket 6% od penzije i mislim da bi mu vise odgovaralo da placa 3% nego da ima duplo brzi net.;)

Poslednja izmena:
@Somilic

nismo vidoviti da znamo da li ce provideri ostaviti postojetji najmanji paket ili tje ga ukinuti, a mozda i dodati neki vetji npr od 6mbit po ko zna kojoj ceni, ili se tebi mozda "javilo" pa si siguran u to? (mada smo videli da su se neki shogorski provideri na svojim sajtovima vetj puvali unapred da tje polovinom septembra poceti distribuirati duplirane linkove po istim cenama a nista od toga ni sada) :d

u svakom slucaju ako si u nedoumici slobodno postavi tjaletu pitanje npr: "tjale, prica se da tje dotji do dupliranja linka, pa ako otjes sad ti stavka za internet verovatno netje vishe biti 6% vetj 3% od penzije za 1,5mbit, ali ako mozes ipak da izdrzis toliki udar na kutjni budget od 6% jer ipak je 3>1,5mbit za istu cenu, a meni je to bitno jer pichim cs online?" ;)

znaci svakako sam ispratio i ovaj tvoj post i zakljucio da si sam sebi dao odgovor bas zbog tjaleta i budgeta, a "Ocigledno ne pratis bas pazljivo" moje misljenje o korisnicima najsporijih paketa, ma kolike brzine bili, a koji mogu nestati sa trzista

u svakom slucaju nije bitna donja cena najmanjeg linka vetj sta sve dobijas za svojih 1din ili 10.000din posle najavljenog pojeftinjenja linka od strane telekoma prema providerima a pogotovo kada provideri pocnu da uvoze link iz inostranstva po 8x manjim cenama :smash:

Mom caletu je taj paket 6% od penzije i mislim da bi mu vise odgovaralo da placa 3% nego da ima duplo brzi net.;)

Resenje za caleta je da podeli net sa komsijom pa ce placati 3%.

Problem koji se ovde javlja je sa korisnicima paketa 512 koji ce posle dupliranja imati 1M ali ce i dalje placati 1400din,oni bi zeleli da im ostane paket 512 za 700din.
Mislim da to nece biti nego ce najmanji biti 1M za 1400din,tako ce da postavi Telekom a drugi provajderi ce da prate.
Do smanjenja cena(manje para za 1M)bi moglo doci kad se ukine monopol Telekoma ali ni u ovo nisam 100% siguran.Nije iskljuceno da ce provajderi kupovati linkove po jeftinijoj ceni nego do sada a zadrzati postojece cene i dobru razliku staviti u dzep,nase firme su poznate po ovakvom nacinu poslovanja.

@Somilic

nismo vidoviti da znamo da li ce provideri ostaviti postojetji najmanji paket ili tje ga ukinuti, a mozda i dodati neki vetji npr od 6mbit po ko zna kojoj ceni, ili se tebi mozda "javilo" pa si siguran u to? (mada smo videli da su se neki shogorski provideri na svojim sajtovima vetj puvali unapred da tje polovinom septembra poceti distribuirati duplirane linkove po istim cenama a nista od toga ni sada) :d

u svakom slucaju ako si u nedoumici slobodno postavi tjaletu pitanje npr: "tjale, prica se da tje dotji do dupliranja linka, pa ako otjes sad ti stavka za internet verovatno netje vishe biti 6% vetj 3% od penzije za 1,5mbit, ali ako mozes ipak da izdrzis toliki udar na kutjni budget od 6% jer ipak je 3>1,5mbit za istu cenu, a meni je to bitno jer pichim cs online?" ;)

znaci svakako sam ispratio i ovaj tvoj post i zakljucio da si sam sebi dao odgovor bas zbog tjaleta i budgeta, a "Ocigledno ne pratis bas pazljivo" moje misljenje o korisnicima najsporijih paketa, ma kolike brzine bili, a koji mogu nestati sa trzista

u svakom slucaju nije bitna donja cena najmanjeg linka vetj sta sve dobijas za svojih 1din ili 10.000din posle najavljenog pojeftinjenja linka od strane telekoma prema providerima a pogotovo kada provideri pocnu da uvoze link iz inostranstva po 8x manjim cenama :smash:

Stvarno si smesan,kao i McAlister,ali dobro ovaj forum je pun nabedjenih likova!

Da si procitao par postova gore,shvatio bi da moj mladji burazer zivi sa roditeljima i oni zajedno koriste 512/64,sa kojim se inace ne moze igrati CS;),ja zivim odvojeno i sam placam 1.5Mbit flat,ali mislim da sve ovo nema nikakve veze sa temom.

@Somilic:Svako placa ono sto mu odgovara,ja mislim da je poenta bila da samo treba da dobijemo brzi net jer za pare koje placamo trebalo bi da imamo net ko japanci:d

McSomilic;) nemoj mnogo da se nerviras zbog ADSL-a,salimo se malo dok ne dupliraju brzine :smoke:

@Somilic:Svako placa ono sto mu odgovara,ja mislim da je poenta bila da samo treba da dobijemo brzi net jer za pare koje placamo trebalo bi da imamo net ko japanci:d
Slazem se,ali se nisam slagao sa konstatacijom da dupliranje brzine automatski znaci jeftiniji net,moze i ne mora!

Rezime:
Ova tema je pocela izjavom da je internet kod nas visestruko skuplji nego u regionu i da mora da pojeftini,pa se povela rasprava o tome da li se pojeftinjenjem smatra povecanje brzine ili ce osnovni paketi da stvarno pojeftine,to je stvar licnog shvatanja i na to i udaraju?!
Nek ponude npr. 512/64 Flat za 700-800din i to ce biti pojeftinjenje koje ce onda privuci sire narodne mase.

Poslednja izmena:
Trebalo bi da postoji neki flat paket tipa 512/64 koji neće biti više od 800-900din za one kojima treba kvalitetan pristup internetu za surf, komunikaciju i da skinu po neki film i program... a što nije moguće izvesti sa dial-up... Tako bi internet bio pristupačan za svaku kuću u Srbiji i bilo bi imati net sasvim normalno isto kao što je kablovska TV...

Ali to teško da će biti izvodljivo kod nas... bar još neko vreme...

Jel postoje neke pouydane inofrmacije o svemu ovome????

Ne znam zasto su neki ovde toliko naivni da misli da ce se cene neta nesto smanjiti? Dupliranja ce biti ali ne i smanjenja cena, u ovo sam potpuno siguran mada bih voleo da nisam u pravu. Naime, ako pogledate zemlje koje imaju pakete od 24Mbps i koji recimo kostaju ~30e (ovo sam lupio ali nije bitno) kod njih nema paketa od 256Kbps koji kostaju 0.31e. Prema tome ja ocekujem od najavnjenog "smanjenja cena interneta" realno povecanje brzine interneta bez promena cena a ne smanjenje cena bez povecanja brzine, dok za i jedno i drugo "ce da izvinemo, malo".

Stvarno si smesan,kao i McAlister,ali dobro ovaj forum je pun nabedjenih likova!

Da si procitao par postova gore,shvatio bi da moj mladji burazer zivi sa roditeljima i oni zajedno koriste 512/64,sa kojim se inace ne moze igrati CS;),ja zivim odvojeno i sam placam 1.5Mbit flat,ali mislim da sve ovo nema nikakve veze sa temom.

neka sam smesan, nabedjen i bilo sta drugo ali direktnim pozivanjem providera da ostave prepotopske pakete po bilo kakvim cenama vodi samo unazadjivanju interneta u srbiji i bacanje u zabludu normalnih korisnika koji zele napredak, jer po toj logici moze da se javi user kome odgovara i 128k pa na sva zvona moze da pocne da kuka kako je njegov internet preskup tj nista jeftiniji sada posle dupliranja

blah, priznajem, ipak neuspesno pokusavam jednim postom da objedinim vise razlicitih postova, iako sam napisao "npr" sto ne mora tako da bude, te sad shvatam da bi morao u diskusiji sa tobom da budem extra konkretan, zbog tvojih uskih shvatanja, no offence ;)

i zato umesto da smirujes usere (npr @wiz011) i nazivas ih smesnim i nabedjenim (npr @Alister, mene) pogledaj dalje od svog nosa, naravno ako mozes, i jos jednom pokusaj da shvatis sta ovaj covek pokusava da kaze:

p.s. evo da ti pripomognem i za pitanje: ko tu koristi skuplji a ko jeftiniji internet za iste novce, tj ciji je link brzi a ciji sporiji za iste novce? :wall:

Poslednja izmena:
i zato umesto da smirujes usere (npr @wiz011) i nazivas ih smesnim i nabedjenim (npr @Alister, mene) pogledaj dalje od svog nosa, naravno ako mozes, i jos jednom pokusaj da shvatis sta ovaj covek pokusava da kaze:

Napisao sam vam da ste smesni i nabedjeni,zbog prozivki tipa "ako bi caletu da ustedis pare,predji na manji paket",iako sam lepo objasnio pre toga da zivimo odvojeno i imamo razlicite pakete,tako da nemoj da pricas kako si ispratio svaki post od pocetka.

Poslednja izmena:
Ti teras svoju pricu,koja ne vazi za svaki paket,vec su ti ljudi objasnjavali,ali da rezimiram,kod vecine provajdera je trenutno 512/64 flat~1400 din,moji roditelji toliko placaju i nije im mala stavka,posto i burazer koristi, uzeli su flat,ako ima ja kazem da ce pojeftiniti 50% od nove godine,oni ocekuju da placaju 700din mesecno,a da li je 512 ili 1Mbit,je vec u drugom planu!

E sad ako moj paket od 1536/192 ode na duplu brzinu,ja cu moci da predjem na jeftiniji i da zadrzim sadasnju brzinu,i onda mogu zeni da podnesem izvestaj, kako od sada placamo manje ADSL a imamo istu brzinu(s tim sto se prelazak na manju brzinu placa,pa i to treba uracunati+upload je manji jer njega nece povecati)!!!

Po meni bi trebao da se malo smiris,jer ne mozes nikako biti 100% u pravu,iako se iz petnih zila trudis da dokazes!;)

@Djape1
Ovo citirano je bio moj prvi post u ovom threadu,a obracao sam se wiz011!

Postavicu ti prosto pitanje,koje je u skladu sa temom:"Sta bi po tebi bilo pojeftinjenje interneta za korisnike koji su sad na 512/64 Flat ADSL-u?"

Inace procente koje si navodio za Nemce,da li mu je bitno da je cena paketa 0.3% ili 0.4% od plate,su 10-20 puta manji ako se gleda odnos nasih paketa i prosecne plate/penzije,pa ima smisla razmisljati o pojeftinjenju osnovne cene paketa.
pozivanjem providera da ostave prepotopske pakete po bilo kakvim cenama vodi samo unazadjivanju interneta u srbiji i bacanje u zabludu normalnih korisnika koji zele napredak...
a to, recimo moze isto da vazi i za svabe i evo recimo sta znaci konkurencija u nemackoj za npr "kabel internet flatrate ohne limit" kod ovog providera i sta se sve nudi za 12,95e, a sto je do juce kostalo recimo 25,90e

i sta? jel treba se nadje neki svaba i kaze: "e u q koji je moj sad ovo? meni se ne isplati da dajem 12,95e za 21/1mbit vetj sam zadovoljan i sa 5e za 512/128kbit tako da tju samo 0,3% umesto 0,4% od plate da odvajam za internet kao i do sad, ali wtf? pa nema vise tog kesa paketa pa sam silom prinudjen da uzmem naj naj naj jeftiniji 1mbit/128kbit paket od preskupih 9.90 te me sad internet izadje 2x skuplji!, mora da propada ova nemacka ko i amerika , ali mein got, sva sretja da postoji makar 1 drzava u evropi ispod nemacke koja zbog njihovog telekoma i nekakvog ratela nije u stanju ni da primirisi nemackoj"

drugim recima, da svaba razmislja na ovakav nacin kao neki odavde, jasno je da bi srbija odavno bila 3 svetlosne godine razvijenija drzava od nemacke

Pa naveo si cene iz Nemacke koje su 9.90Eura za 6/0.5Mbit i 12.5 za 21/1Mbit i tvrdis da ovde kod nas ne treba da pojeftini internet??!
Pa mogu da ga dupliraju,tripliraju kolko hoce bicemo opet 2-5 puta skuplji od nemaca sa 2-5 puta nizim standardom,ali je bitno da se provajderi ne uznemiravaju i uostalom sami smo krivi za takve uslove zbog loseg srpskog mentaliteta!?

Cene u Srbiji moraju da se prilagode standardu u Srbiji,a brzine maximalnim tehnickim mogucnostima u Srbiji.

Poslednja izmena:
@Somilic

1. usled pojeftinjenja linka odogovor na tvoje pitanje moze biti samo 1, a to znaci da tje korisnici koristiti link od 1024/128 za istu ili manju sumu novaca (novac je kao i internet link roba koja je podlozna merenju)

2. upravo tvrdim suprotno

3. nije sve u mentalitetu, nesto je i u monopolu sto je prirodno za sve drzave

4. cene u srbiji tje se prilagoditi onog momenta kad udje konkurencija na trziste, dok su tehnicki uslovi odavno obezbedjeni za 10x vetje brzine nego sto ih imamo sad

cheers

Ni kad se uvede konkurencija cene u Srbiji nece biti kao one u Nemackoj jos jedan izvestan vremenski period. Razlog je sto je kod nas jos uvek slabo razvijena infrastruktura, a njen razvoj na nivo koji je priblizan kao u Nemackoj ce platiti korisnici kroz cene interneta. Nemci su u mogucnosti da imaju tako niske cene jer je njihova infrastruktura izgradjena i velikim delom otplacena odavno.
Jos kad kablovski operateri kod nas budu prisiljeni da uzemlje sve kablove, ne smem ni da pomislim na frku koja ce da nastane i kako ce to da se plati :)
Problem je sto se kod nas sve radi naopako. U razvijenim zemljama da biste postavili novu optiku sve sto treba da uradite je da postavte kabal u kanale koji su predvidjeni i izgradjeni za te potrebe mnogo ranije. Kod nas je situacija takva da u vecini slucajeva mora da se kopa, jer se ovde kuca gradi od krova.
Evo kod mene su asfaltirali ulicu pre 2 godine, a danas je celom duzinom i shirinom prekopavaju kako bi povezali neko kanalizaciono cvoriste sa susednim naseljem :d
I barem da se sada IKOM seti da to iskoristi pa da polozi kablove kroz zemlju (a ne kroz vazduh kako je sada sluchaj), ali ne, oni ce da chekaju da budu prisiljeni na to, pa ce za 2 godine opet da mi prekiopavaju ulicu :d

Ni kad se uvede konkurencija cene u Srbiji nece biti kao one u Nemackoj jos jedan izvestan vremenski period. Razlog je sto je kod nas jos uvek slabo razvijena infrastruktura, a njen razvoj na nivo koji je priblizan kao u Nemackoj ce platiti korisnici kroz cene interneta. Nemci su u mogucnosti da imaju tako niske cene jer je njihova infrastruktura izgradjena i velikim delom otplacena odavno.
Jos kad kablovski operateri kod nas budu prisiljeni da uzemlje sve kablove, ne smem ni da pomislim na frku koja ce da nastane i kako ce to da se plati :)
Problem je sto se kod nas sve radi naopako. U razvijenim zemljama da biste postavili novu optiku sve sto treba da uradite je da postavte kabal u kanale koji su predvidjeni i izgradjeni za te potrebe mnogo ranije. Kod nas je situacija takva da u vecini slucajeva mora da se kopa, jer se ovde kuca gradi od krova.
Evo kod mene su asfaltirali ulicu pre 2 godine, a danas je celom duzinom i shirinom prekopavaju kako bi povezali neko kanalizaciono cvoriste sa susednim naseljem :d
I barem da se sada IKOM seti da to iskoristi pa da polozi kablove kroz zemlju (a ne kroz vazduh kako je sada sluchaj), ali ne, oni ce da chekaju da budu prisiljeni na to, pa ce za 2 godine opet da mi prekiopavaju ulicu :d

Surova realnost :d:S:

Mozda je glupo pitanje:
Hoce li Telekom pojeftiniti ADSL vodove od korisnika do provajdera?

A, pa nije to zato što smo neorganizovani. Redosled poslova ide nekako ovako:

1) Uzme se kredit u iznosu od 500.000$ za unapređenje, rekomunalizaciju, evropeizaciju, kablizaciju i trangefrangizaciju.

2) Onda ja otvorim firmu po principu "tašna, mašna i mobilni" koja je registrovana za "unapređenje, rekomunalizaciju, evropeizaciju, kablizaciju i trangefrangizaciju".

3) Onda se raspiše tender, gde moja "firma", naravno, pobedi.

4) Ja uzmem 500.000$, ali pošto moja "firma" ima samo tašnu, mašnu & mobilni, onda ja "kao podizvođača" uzmem nekoga ko zaista ima opremu, ljude, znanje i iskustvo da uradi "unapređenje, rekomunalizaciju, evropeizaciju, kablizaciju i trangefrangizaciju" i njima za taj posao platim 50.000$. Dobar sam 450.000$.

Nagradno pitanje glasi: da li ću ja zaraditi više ako se ulica prekopava samo jednom ili ako se prekopava 10x? :d

Naravno, ali to sve jeste posledica neorganizovanosti drzavnih institucija. Da su one uredjene kako treba i da u njima rade sposobni ljudi, a ne muljatori po partijskoj osnovi, taj sa masnom bi odavno gulio krompir.

A, pa nije to zato što smo neorganizovani. Redosled poslova ide nekako ovako:

1) Uzme se kredit u iznosu od 500.000$ za unapređenje, rekomunalizaciju, evropeizaciju, kablizaciju i trangefrangizaciju.

2) Onda ja otvorim firmu po principu "tašna, mašna i mobilni" koja je registrovana za "unapređenje, rekomunalizaciju, evropeizaciju, kablizaciju i trangefrangizaciju".

3) Onda se raspiše tender, gde moja "firma", naravno, pobedi.

4) Ja uzmem 500.000$, ali pošto moja "firma" ima samo tašnu, mašnu & mobilni, onda ja "kao podizvođača" uzmem nekoga ko zaista ima opremu, ljude, znanje i iskustvo da uradi "unapređenje, rekomunalizaciju, evropeizaciju, kablizaciju i trangefrangizaciju" i njima za taj posao platim 50.000$. Dobar sam 450.000$.

Bolju i tacniju predstavu poslovanja "biznismena" slizanih sa drzavnim organima nisam procitao!
Svaka cast!

Nazad
Vrh Dno