radnica mi reče da bi se brzine trebale povećati za 50% u oktobru
Evo moje realnosti..
A ovako je u Bugarsku http://net1.bg/node/22
45 Mbit/sec.. oko 1000 (hiljadu) puta brze..
mi smo septicka jama evrope..
Ovo mi smrdi na to da će dupliranja na ADSL biti tek od početka naredne godine...
Naravno da plaćamo Internet mnogo skuplje. 10x sporiji net zaista znači i 10x skuplji net. Ovo je lako pokazati.Naravno, to i kazem. Ne placamo mi internet mnogo skuplje nego u okruzenju, nego za iste pare dobijamo mnogo manje brzine.
Tacno tako:wave:...Svi ovde sto pricaju kako im je dosta nasa brzina interneta i kako ne mogu da skinu vise 100Gb podataka mesecno i slicno se tese..Kad bi imali net ko bugari ili ako stvarno dobijemo taj 10x brzi net,onda se javite i recite koliko ste skinuli:dNaravno da plaćamo Internet mnogo skuplje. 10x sporiji net zaista znači i 10x skuplji net. Ovo je lako pokazati.
Neko ko plaća 1000 din za 10 Mbps može da skine X podataka za mesec dana.
Nekome ko plaća 1000 din za 1 Mbps za istu količinu podataka potrebno je 10 meseci, odnosno on mora da plati 10x više.
To što u praksi razlike nisu ovako drastične jer skoro niko ne drži download non-stop ne menja ništa u suštini stvari: za istu količinu novca 10x sporije = 10x skuplje. Ostalo je demagogija.
Tim više je demagogija jer u proseku surfer sa 10x bržom vezom zaista skine 10-tak puta više podataka mesečno od onog sa 10x sporijom vezom, pa sve i neka je to 1% maksimalno mogućeg protoka.
Naravno da plaćamo Internet mnogo skuplje. 10x sporiji net zaista znači i 10x skuplji net. Ovo je lako pokazati.
Nekome ko plaća 1000 din za 1 Mbps za istu količinu podataka potrebno je 10 meseci, odnosno on mora da plati 10x više.
Pa nemoj mi reći da je svejedno da li za 2900 din možeš da kupiš kilo mesa ili deset kila. To što pričaš je isto kao kad bi rekao da kod nas meso nije skuplje nego u okruženju, nego "samo" dobiješ za iste pare 10x manju količinu.Da, ali na kraju svakog meseca ja cu u novcaniku imati 2900 dinara manje
Taкo je. Овде је проблем с брзинама, а не с ценама, мада је СББ поправио стање. :wave:Da, ali na kraju svakog meseca ja cu u novcaniku imati 2900 dinara manje, bilo da imam 1.5 mbit (kao kod naseg telekoma) ili 8 mbit (kao u Hrvatskoj).
AKo nasi provajderi povecaju brzine 10 puta ja opet placam isto, tako da sa moje tacke gledista internet nije nista jeftiniji. Kvalitetniji jeste, ali jeftiniji nije
A jeftiniji nece ni biti, jer ovo su prilicno realne cene (za ovaj deo Evrope), ali su brzine te koje su problem.
Ukratko, cak i kada taj pravilnik stupi na snagu provajderi verovatno nece spustati cene, vec ce "samo" znatno povecati brzine.
Мислим да га ниси добро разумео. Цене услуга ће остати исте у апсолутном износу (маси), али ће по јединици ићи на доле.Pa nemoj mi reći da je svejedno da li za 2900 din možeš da kupiš kilo mesa ili deset kila. To što pričaš je isto kao kad bi rekao da kod nas meso nije skuplje nego u okruženju, nego "samo" dobiješ za iste pare 10x manju količinu.
Ove tvoje računice se čak ni Mišković & političari nisu setili. Nije skuplje, samo dobiješ manje. Ajde!
OK, u Bugarskoj se prodaje 10 kg mesa za 100 evra, ovde se prodaje 1 kg mesa za 100 evra. I ti onda kažeš "nije problem u ceni, cena je ista, nego u količini".Taкo je. Овде је проблем с брзинама, а не с ценама, мада је СББ поправио стање.
Pa nemoj mi reći da je svejedno da li za 2900 din možeš da kupiš kilo mesa ili deset kila. To što pričaš je isto kao kad bi rekao da kod nas meso nije skuplje nego u okruženju, nego "samo" dobiješ za iste pare 10x manju količinu.
Ove tvoje računice se čak ni Mišković & političari nisu setili. Nije skuplje, samo dobiješ manje. Ajde!
To sam ja razumeo, ali to se ne kaže "ista je cena" kao u okruženju, to se kaže onako kako si sad rekao.Ne razumes sta hocu da kazem. Naravno da nije svejedno, ali poenta moje price je da cene nece ici na dole i da ce mesecni izdatak svakog od nas ostati isti.
To sam ja razumeo, ali to se ne kaže "ista je cena" kao u okruženju, to se kaže onako kako si sad rekao.
Ali ni to ne mora biti tačno, neko ko skida XY filmova za godinu dana možda će sa većom brzinom da ih sve skine za mesec dana, a ostalih 11 meseci će gledati filmove. Njemu će cena biti 12x niža.![]()
Petar Petrović je neupućen korisnik (da nije neupućen ne bi net koristio samo za surf) i on ne traži objašnjenje. :dMozes posmatrati tako, ali onda imamo problem da Petru Petrovicu (koji internet koristi uglavnom za surf, i koji mesecno svuche maksimalno 20 GB podataka) objasnimo
OK, u Bugarskoj se prodaje 10 kg mesa za 100 evra, ovde se prodaje 1 kg mesa za 100 evra. I ti onda kažeš "nije problem u ceni, cena je ista, nego u količini".
Ja moram da primetim da je ovo potpuno neobična upotreba jezika. Kad se za iste pare dobije 10x manje nečega onda se u tom slučaju kaže 10x je skuplje. Vi koristite neko sopstveno značenje reči "jeftinije-skuplje", pa u vašoj upotrebi te reči ne znače ono što inače znače.
Ne razumes sta hocu da kazem. Naravno da nije svejedno, ali poenta moje price je da cene nece ici na dole i da ce mesecni izdatak svakog od nas ostati isti. Kada je nesto jeftinije, onda se placa manje. Znaci "manja cena = manje dinara", a ne "manja cena = manje dinara/mbps". Kod mesa, secera i drugih namirnica je lako, jer ti mozes kupis koliko god hoces (mozes kupiti sto grama, 200 grama, 700 grama, 700 kilograma...) dok kod interneta nemas taj izbor. Kada bi internet placali po kbps i bili u mogucnosti da kupimo koju god brzinu pozelimo onda bi ta analogija sa mesom imala smisla.
Evo ti jedan bolji primer. Zamisli jednu komunisticku, izolovanu zemlju...neka se zove npr. Srbija :d Sa druge strane zamisli normalnu zemlju koja se zove Nemacka. U Srbiji mozes kupiti tri modela Yuga za 5000, 7000 i 10000 evra. U Nemackoj za te iste pare mozes kupiti tri mnogo bolja modela automobila. Znaci i mi placamo isto kao i Nemci, ali dobijamo mnogo losiji kvalitet. Drugi izbor nemamo. Ako jednog dana nasa komunisticka zemlja postane otvorena za nemacke automobile, mi necemo ustedeti ni jedan jedini dinar, ali cemo se zato vozati kao carevi
p.s. evo sada si sam lepo naveo telefonske impulse. telefon ti je primer placanja po jedinici potrosnje kao i meso. Internet se placa fixno bez obzira na jedinicu potrosnje. Kod telefona imas izbor koliko ces da potrosis i ako neko promeni cenu za jedinicu potrosnje naravno da to utice na ukupnu cenu na kraju meseca. Kod interneta takva mogucnost ne postoji.
Нотингем је објасниоTo sam ja razumeo, ali to se ne kaže "ista je cena" kao u okruženju, to se kaže onako kako si sad rekao.
Ali ni to ne mora biti tačno, neko ko skida XY filmova za godinu dana možda će sa većom brzinom da ih sve skine za mesec dana, a ostalih 11 meseci će gledati filmove. Njemu će cena biti 12x niža.![]()
Ovo je sasvim dovoljan razlog da tražiš da ti vrate pare za diplomu. :dЈа сам га разумео и без објашњења, јер сам економиста по занимању
Ovo je sasvim dovoljan razlog da tražiš da ti vrate pare za diplomu. :d
I posle se pitamo sto nam drzava u kur*u...Ovo je sasvim dovoljan razlog da tražiš da ti vrate pare za diplomu. :d
ova racunica ima veze s'mozgom samo ako si toliko zaludan da skidas 24/7. za sve ostale normalne ljude brzi Internet ne znaci jeftiniji Internet. ko skida umereno, njemu nije jeftinije. ko ne skida nista, nije ni jnemu jeftinije, dakle za ogromnu vecinu nije jeftinije. poredjenje sa mesom ti takodje ne stoji jer bi to znacilo da je u Bugarskoj meso po kilu 10x jeftinije (tvoj imaginarni primer) i nikako ne moze da se izvuce analogija sa njihovim 10x vecim brzinama Interneta.Naravno da plaćamo Internet mnogo skuplje. 10x sporiji net zaista znači i 10x skuplji net. Ovo je lako pokazati.
To što u praksi razlike nisu ovako drastične jer skoro niko ne drži download non-stop ne menja ništa u suštini stvari: za istu količinu novca 10x sporije = 10x skuplje. Ostalo je demagogija.
Tim više je demagogija jer u proseku surfer sa 10x bržom vezom zaista skine 10-tak puta više podataka mesečno od onog sa 10x sporijom vezom, pa sve i neka je to 1% maksimalno mogućeg protoka.
Ne kaki, molim te. Jes' i ti ekonomista?ova racunica ima veze s'mozgom samo ako si toliko zaludan da skidas 24/7
nisam ekonomista ali nisam ni glup. primere koje ti navodis...treba samo imati IQ veci od broja cipela pa videti da nemaju veze s'mozgom. tel. impuls (lepo ti je Nothingman odgovorio), cena mesa (kupis i stavis u zamrzivac 10 kila i jedes po potrebi i tako te ispadne jeftinije) i ona bisercina sa filmovima i kako tog zgubidana ispadne net 12x jeftiniji :zgran::zgran: nemam reci :smoke: ne da se ne mogu porediti sa cenom Interneta nego nisu ni blizu.Ne kaki, molim te. Jes' i ti ekonomista?
Evo čovek je dao konkretan primer:
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1575858&postcount=53
I ja sam dao neke primere, baš da bih izbegao 24/7 prigovor, ali si ti te primere (slučajno?) elegantno preskočio u svom reply-ju.
Budi ljubazan pa ostavi onima koji ovo čitaju da procene jesi li glup ili nisi. Ja bih se uzdržao od komentara tvog IQ, mada indirektno nešto već jesam o tome rekao na drugom topiku. Mislim da su oni sa "većim od broja cipela" tada shvatili šta sam rekao.nisam ekonomista ali nisam ni glup.
da podpadas u definisanu grupu (IQ veci od broja cipela) verovatno bi shvatio da se to odnosi na tebe, te da ne treba biti Ajnstajn pa ne praviti onakve sumanute analogije...medjutim ti ih pravis. mozda nosis jako veliki broj cipela, ko ce ga znati :dBudi ljubazan pa ostavi onima koji ovo čitaju da procene jesi li glup ili nisi. Ja bih se uzdržao od komentara tvog IQ, mada indirektno nešto već jesam o tome rekao na drugom topiku. Mislim da su oni sa "većim od broja cipela" tada shvatili šta sam rekao.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari