Bas me zanima koj odgovor je ocekivao…kako bez dolaznog interneta
Odmah da kazem, nisam uvredjen tvojim postom, ali jesam razocaran sto sam morao da ga procitam.
Godinama biramo drustvo i ljude kojima smo okruzeni i rezultat je krug ljudi oko kojih nam je lepo, imamo slicna interesovanja i uopsteno zelimo da budemo u njihovom okruzenju. U mom slucaju, dojma sam da su ti ljudi oko mene inteligentni, obrazovani, kulturni, postuju tudje misljenje...
Ipak, sa vremena na vreme kroz taj filter proleti neko kao ti, makar i kroz neki besmisleni post i malo me vrati u stvarnost proseka ljudskog drustva koji sam pokusao da izbegnem.
Jasno mi je da nisi upucen u to sto je kartingdriver rekao, kao i da nisi razumeo sta sam i zasto pitao pa cu ti objasniti sve redom.
1. yettel internet radi preko optike i za ostvarivanje usluge je potreban ONT (jedan mali uredjaj) koji, najlakse receno, pretvara opticki kabl u mrezni kabl, da ne ulazimo sada u tehnicke detalje.
Nakon ONT se stavlja bilo kakav ruter jer je signal vec obradjen. Yettel ruter nije specijalan po bilo cemu, osim sto je konfigurisan.
2. pfsense je softver koji moze preuzeti funkciju rutera. Na stranu sto mu je glavna namena firewall, kada se instalira na odgovarajuci hardver, ceo taj sklop moze preuzeti funkciju komercijalnog rutera poput tp link i slicnih, samo sa vise fukncija i sa vise snage. Takodje moze preuzeti funkciju yetetl rutera.
Ako malo uprostimo celu pricu, kartingdriver je na ONT zakacio jedan ruter pa na njega jos jedan ruter i onda na to dodao switch i access point (sw i ap su skroz ok, kao i ont na pocetku).
Moje pitanje je bilo cemu sluzi yettel ruter jer je apsolutno isto podesavanje moguce uraditi i u pfsense koji takodje radi kao ruter, odnosno, zasto postoje dva umesto jednog. Izbacivanje relativno prosecnog yettel rutera i ubacivanje neceg boljeg poput asus ili jos boljeg poput pfsense je nesto sto su mnogi korisnici ovde, ukljucujuci i mene uradili.
Odgovor (osim prvog koji je pretpostavljam bio sala) je donekle zadovoljavajuc, jer mini pc i pfsense nemaju RJ11 port za telefon, dok yettel ruter ima, pa ostaje neophodan.
Licno, to bih resio IP telefonom ili mozda cak softverskim resenjem kada na mini pc vec postoji proxmox. Postoje i voip adapteri koji sluze da pretvore IP protokol u obican fiksni signal, mada je to nova investicija od ~2000rsd.