Šta je novo?

Netflix je u Srbiji (Pročitati prvi post)

Kod mene ništa sve isto.
Ne znam da ne grešim negde zaboravio sam malo proceduru.Kada kreiraš nov nalog kreneš na kreiranje naloga pa kada te pita da izabereš paket onda upališ VPN Nigeria, ideš na najslabiji paket da ti ne bi tražili broj mobilnog, ubaciš karticu i onda isključiš VPN?

Mene kada izbaci, otvorim incognito u chromu, kreiram novi nalog, izaberem mobile ili basic paket, jer te tu ne pita za potvrdu telefona. Kasnije samo prebacim na viši paket. Visa mi nije prolazila nikako, uvek master.

Meni nisu na premium paketu tražili broj telefona, prošla master iz prvog puta odmah na premium, videćemo sada za dve nedelje hoće li proći i uplata za drugi mesec 😆

Da li prilikom dodavanja nove kartice za plaćanje (Nigerija edition) pošto stara ističe, treba ponoviti VPN kačenje ili ne?

Kod mene nije bilo potrebe, karticu koja je jos validna sam zaturio negde, blokirao i dodao novu bez problema i VPN-a.
Da dodam, standardno skinuli par din za proveru i vratili ih, jos nije prosla prva naplata sa nove.

Cao ekipa. Da li se nekom desava da mu Netflix prikaze gresku: netflix server 2 nw-4-7 error.
To se desava kada pokusa da pristupi Smart TV preko VPN-a. Standardno ne.

VPN mi je podesen na ruteru i ne bih da cackam kad sam vec podesio da sve radi.

Moze da ti radi ili vpn ili netflix. biraj

Sto koristis VPN za Smart TV?
Meni sve ide preko ruter VPN sem Smart TV, tako da Iris radi, Netflix radi , Prime radi, Apple TV radi Disney+ radi.
Sve servisi za koje ne treba VPN.

Poslednja izmena:
Imam Yettel net i koristim pozajmljeni iris nalog koji radi samo kada se konektuje preko VPN-a.

Ne znam koji ruter je u pitanju i kakve sve opcije ima za podesavanje, ali recimo kod softverskog vpn-a podesenog u windowsu (surshark) ima opcija da se bira koje ce aplikacije ici preko vpn konekcije a koje nece. Tako da je moguce izbeci ove probleme. Pretpostavljam da je to neki obican ruter bez nekih specijalnih podesavanja za vpn. Mozda bi koriscenjem nekog naprednijeg rutera moglo da se podesi pojedinacno za svaku aplikaciju ili servis, ako vpn za PC operativni sistem nije opcija za razmatranje.

Asus ruter moze 5 OpenVPN i 5 Wireguard clijenata da postavi.
Sto bi u prevodu znacio da moze 10 uredjaja da budu na razlicitim VPN adresama.
A sto bi isto znacilo da svi ostali idu mimo VPN, tvoj problem je sto na istom uredjaju imas dve striming aplikacije koje nece preko istog VPN.
Ako ne moze drugacije moras da iskljucujes VPN kad gledas Netflix a ukljucujes kad koristis IRIS.

Kod mene je ovako podeseno:
yettel ruter => Pfsense => Tplink 108e => Ubiquity AirCube preko koga se kacim sa svih uredjaja preko wifi.
Nisam bridgeovao konekciju da mi zena ne izvadi oko ako ne radi Netflix a njoj se bas gledaju neki Korejanci.

Kod mene je ovako podeseno:
yettel ruter => Pfsense => Tplink 108e => Ubiquity AirCube preko koga se kacim sa svih uredjaja preko wifi.
Nisam bridgeovao konekciju da mi zena ne izvadi oko ako ne radi Netflix a njoj se bas gledaju neki Korejanci.
Čemu služi yettel ruter u celoj priči?

Pretpostavljam da je pitao jer smatra da trebam da bridge-ujem konekciju.
Ja to ne mogu da radim jer imam fiksni telefon koji koristim svakodnevno (zove me moja baba od 100 godina svakog dana na fixni).
Jebi ga, to je prioritet nad netflixom. :)

Ne kapiram kako utice bridge mode na fiksni telefon?
Ja sam MTS Ont bridgovao i povezao sa Asus ruterom koji radi sve sto treba.
Dok je u MTS ONT i dalje uboden telefon i radi normalno.
Na cemu ti je Pfsense?

Na MiniPC-u sam digao Proxmox pa Pfsense u VM.

Bas me zanima koj odgovor je ocekivao…kako bez dolaznog interneta
Odmah da kazem, nisam uvredjen tvojim postom, ali jesam razocaran sto sam morao da ga procitam.
Godinama biramo drustvo i ljude kojima smo okruzeni i rezultat je krug ljudi oko kojih nam je lepo, imamo slicna interesovanja i uopsteno zelimo da budemo u njihovom okruzenju. U mom slucaju, dojma sam da su ti ljudi oko mene inteligentni, obrazovani, kulturni, postuju tudje misljenje...
Ipak, sa vremena na vreme kroz taj filter proleti neko kao ti, makar i kroz neki besmisleni post i malo me vrati u stvarnost proseka ljudskog drustva koji sam pokusao da izbegnem.

Jasno mi je da nisi upucen u to sto je kartingdriver rekao, kao i da nisi razumeo sta sam i zasto pitao pa cu ti objasniti sve redom.
1. yettel internet radi preko optike i za ostvarivanje usluge je potreban ONT (jedan mali uredjaj) koji, najlakse receno, pretvara opticki kabl u mrezni kabl, da ne ulazimo sada u tehnicke detalje.
Nakon ONT se stavlja bilo kakav ruter jer je signal vec obradjen. Yettel ruter nije specijalan po bilo cemu, osim sto je konfigurisan.
2. pfsense je softver koji moze preuzeti funkciju rutera. Na stranu sto mu je glavna namena firewall, kada se instalira na odgovarajuci hardver, ceo taj sklop moze preuzeti funkciju komercijalnog rutera poput tp link i slicnih, samo sa vise fukncija i sa vise snage. Takodje moze preuzeti funkciju yetetl rutera.

Ako malo uprostimo celu pricu, kartingdriver je na ONT zakacio jedan ruter pa na njega jos jedan ruter i onda na to dodao switch i access point (sw i ap su skroz ok, kao i ont na pocetku).
Moje pitanje je bilo cemu sluzi yettel ruter jer je apsolutno isto podesavanje moguce uraditi i u pfsense koji takodje radi kao ruter, odnosno, zasto postoje dva umesto jednog. Izbacivanje relativno prosecnog yettel rutera i ubacivanje neceg boljeg poput asus ili jos boljeg poput pfsense je nesto sto su mnogi korisnici ovde, ukljucujuci i mene uradili.

Odgovor (osim prvog koji je pretpostavljam bio sala) je donekle zadovoljavajuc, jer mini pc i pfsense nemaju RJ11 port za telefon, dok yettel ruter ima, pa ostaje neophodan.
Licno, to bih resio IP telefonom ili mozda cak softverskim resenjem kada na mini pc vec postoji proxmox. Postoje i voip adapteri koji sluze da pretvore IP protokol u obican fiksni signal, mada je to nova investicija od ~2000rsd.

@TwistedMind hvala za detaljno objasnjenje. Mislim da nikome nije bila namera da bilo kog provocira, samo prepiska mora da se posmatra u malo sirem kontekstu, a ne samo poslednjih par redova u temi. Na taj nacin se smanjuje mogucnost za nesporazume.

Prošla mi je jednom uplata preko Visa kartice na Nigeriju. E sad traži mi da update odradim jer ne može da prodje uplata za sledeći mesec.
Pokušao sam sa istom karticom (ukucam samo CVV) a probao i sa novim i neće da prodje.
Njihov suport kaže da je do banke i da oni ne mogu manuelno da odrade dodavanje kartice.
Šta mi je činiti? Ima neko rešenje? Da li ima svrhe zvati banku?

Izmena:
Za sada normalno radi netflix i mogu da gledam sve.

Hvala.

Isto i kod mene od pre par dana, Nigerija, radilo je OK poslednjih pola godine ili više.
Sad mi ne prolaze ni Visa ni Mastercard (NLB banka).
Moguće da više neće prolaziti domaće kartice.

Nazad
Vrh Dno