Šta je novo?

Nepristojne ponude - Bench trading

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni je cena polovne robe skroz relativna, zavisi sta je al za polovnu komponentu ne bih dao vise od 70% cene nove.

@CAR

Pa cesto bi ljudi dali neku robu daleko ispod cene pa zasto ne probati :)
Evo nedavno sam prodao UPS nov al bez garancije vredi 400+ evra ja sam ga dao za 250e. Meni se cini kao ne bas zanimljiva roba i tesko je prodati pa nek ide - nije mi bila nepristojna ponuda a za vecinu bi garant bila.

Ma sve je relativno a mislim da su prodavci ovde na benshu uglavnom nerealni, al njihova stvar, pa zato oglas za istu komponentu ponavljaju mesecima dok se ne pojavi neka budala da kupi:D

Ne motajte cika Peru(ako bas na tog Peru mislite),covek je stvarno korektan,onima koji se imalo razumeju covek sve lepo objasni,moje iskustvo sa njim je jedno od prijatnijih.
Sto se tice nepristojnih ponuda,ako vec neko kapira da "to i to" vredi "toliko i toliko",stavi cenu i zdravo,nije bench e-bay,pa ko da vise(ovde mislim bas na "ponude na PM",sta sad ja recimo znam da komponenta vredi,npr. 100 eura nova,a ponudim npr. 80,i neko mi kaze jesi l00d pa to vredi minimum 120....mislim tako se samo dolazi do klasicnog cenkanja i ciganisanja,bez uvrede ikome ali po meni je i to "PM",nepristojna ponuda na neki nacin.

Narodna umotvorina:Ko prije djevojci,sam u nju upada ;)

Možda se većini neće svideti ali treba uvesti pravilo da se formira barem okvirna cena, time će se izbeći veliki broj problema, spama i kilometarskih razgovora u ovoj temu. Stvarno ne razumem ljude koji tu tobože iznenađeni i uvređeni ako im neko ponudi od recimo realnih 100e / 60e pa počnu okolo da vređaju. Lepo staviš da ti to ceniš 100e i da je cena ili fikna ili ne i ti si sebe ogradio pa ko želi da kupi kupiće. Pa valjda ste toliko svesni ako ste stavili oglas i na kraju oglasa "ponude na pm" da će biti svakojakih ponuda ali ih treba primiti na šaljiv način, a ako neko krene da smara tu je ignore lista.

Svaka roba nađe svoga kupca što sam video milion puta u životu i više bi osudio ove što ostave "ponude na pm" nego što je neko lupio tamo neku cenu pa sad mi ovde razglabamo o tome i smejemo mu se iza "leđa". Ali to su uglavnom preprodavci(ovi sa PM:D), a ne klasičan "trade" između dva korisnika benča.

Meni je cena polovne robe skroz relativna, zavisi sta je al za polovnu komponentu ne bih dao vise od 70% cene nove.
Da, ali se postavlja pitanje i sta se podrazumeva pod terminom "polovna roba"... i roba stara 1 dan je polovna, bar je tako mnogi ljudi gledaju ;)
Ili koliko je koriscena.

Naravno, nije isto da li je nesto staro dan, dva ili nedelju dana... mesec, dva ili tri... ili godinu i kusur. I, naravno, ni procena cene ne moze biti ista.
@CAR

Pa cesto bi ljudi dali neku robu daleko ispod cene pa zasto ne probati :)
Evo nedavno sam prodao UPS nov al bez garancije vredi 400+ evra ja sam ga dao za 250e. Meni se cini kao ne bas zanimljiva roba i tesko je prodati pa nek ide - nije mi bila nepristojna ponuda a za vecinu bi garant bila.
Sledeci put da mi pustis PM kad imas tako nesto - budzasto - na prodaju :D:D:D

Mislim, UPS mi zaista ne treba, al' ako ga vec dajes bagatelno... :d
Ma sve je relativno a mislim da su prodavci ovde na benshu uglavnom nerealni, al njihova stvar, pa zato oglas za istu komponentu ponavljaju mesecima dok se ne pojavi neka budala da kupi:D
Realno - na bench-u su OK, uostalom, to su uglavnom ljudi koji se i medjusobno znaju, pa i nema nekih problema, preterivanja sa cenama i slicno... naravno, naleti poneki indijanac povremeno :)
A i neko je svojevremeno rekao da na ovom forumu "ne moze da se trguje, jer svi znaju sve cene" :D:D

Zato je na PC Berzi, Halo oglasima i slicno - strasno... ne kazem da tamo tuku po usima, uglavnom je i tamo na nekom normalnom nivou. Ali tamo vec moze da se naleti na svakakva cudesa... i to prilicno cesto.

Ovaj ceo topik je kao kad ona dva matorca sa balkona iz mapetovaca razgovaraju...
Dokoni ljudi pa im sve zanimljivo :d:d

Da, ali se postavlja pitanje i sta se podrazumeva pod terminom "polovna roba"... i roba stara 1 dan je polovna, bar je tako mnogi ljudi gledaju ;)
Ili koliko je koriscena.

Naravno, nije isto da li je nesto staro dan, dva ili nedelju dana... mesec, dva ili tri... ili godinu i kusur. I, naravno, ni procena cene ne moze biti ista.

Da ali ovde nesto satro 2god u garanciji jos 1god i novo kosta 50 a traze 45e. Mislim "ipak jo to u garanciji kao da je novo" a sto je staro 2god nema veze, i za mene ponekad i nema nesto specijalno al za 5e uzecu novo a posto imam dilersku dodje mi na isto :-devil-:

Realno - na bench-u su OK, uostalom, to su uglavnom ljudi koji se i medjusobno znaju, pa i nema nekih problema, preterivanja sa cenama i slicno... naravno, naleti poneki indijanac povremeno :)
A i neko je svojevremeno rekao da na ovom forumu "ne moze da se trguje, jer svi znaju sve cene" :D:D

Ne ne ne na ovom forumu svi sve znaju a koliko je to realno e to... :type:

Mislim da predlog od gore da mora de se da neka okvirna ili fiksna cena je ok - a bice uvek losih prodavaca a jos vise losih kupaca ili obrnuto, ko trguje zna, zar ne?;)

Pa ne bih se bas slozio sa tobom po ovom pitanju. Nije tacno da SVI znaju SVE, jer bi u tom slucaju Socrates bio budala. Ima hrpa ljudi koji ne trose previse vremena na forumu i samim tim ne znaju cene i za njih ovak jedan forum predstavlja nesto po cemu ce se "meriti" i skontati koliko sta kosta (barem okvirno)

A sto se tice "ponude na PM" to me podseca na novosadski Gradjanski oglasnik koji u rubrici polovni automobili ne stavljaju cenu pa mi to izgleda kao da se neko hvali da ima taj i taj auto. Sta je tako tesko staviti cenu? Ili se svi nadaju da ce zavrnuti nekoga za 5 ili 10 evra? Bedno.

Da ali ovde nesto satro 2god u garanciji jos 1god i novo kosta 50 a traze 45e. Mislim "ipak jo to u garanciji kao da je novo" a sto je staro 2god nema veze, i za mene ponekad i nema nesto specijalno al za 5e uzecu novo a posto imam dilersku dodje mi na isto :-devil-:
Kazem, da vidis tek na Berzi kako je - takvih stvari ces da se nagledas! :D:D

I da - cisto da se zna, vi sa dilerskim cenama se ne racunate! :d

Mene samo zanima sledece: da li se ikada desilo, da npr za svoji polovni lap-top koju planirash da prodash izracunash da vredi 700E ali ne napishesh 700E vec napisheh samo "ponude na pm". Da li se ikada desilo da dobijesh vishe nego sto si planirao? Tipa dodje lik i kaze - nudim 800E?

lol za dilerske cene :D Znaci ako sam ja nesto sto kosta 7000din u MP platio 5500din i sad to prodajem posle 3 meseca (cena ostaje ista) i trazim 5500din, onda user soni moze da mi kaze da je to nepristojna ponuda posto isto toliko kosta i novo (za njega, posto ima dilersku isto kao i ja). Mislim...

Dalje, recimo HDD, recimo 250GB sata seagate sa 3god garancije, nov je 54e, ja recimo ocu da prodam moj, star 5 meseci, pre mene je neki burzuj (ili neko koga bole uvo) prodavao isti takav za 30e i sad ako ja trazim 45e to ce biti nepristojna ponuda ? (soni ga ima po 48e dilerska :p )

@Haludza:

to verovatno moze da se desi samo ako prodajes bartona ili s939 dualcore :)

Poslednja izmena:
Dalje, recimo HDD, recimo 250GB sata seagate sa 3god garancije, nov je 54e, ja recimo ocu da prodam moj, star 5 meseci, pre mene je neki burzuj (ili neko koga bole uvo) prodavao isti takav za 30e i sad ako ja trazim 45e to ce biti nepristojna ponuda ? (soni ga ima po 48e dilerska :p )

Pa taj Seagate ti nikad ne bi uzeo kad nov Maxtor (Seagate na kome pise Maxtor) kosta tacno 40e, dakle 30e pa da razmislimo ;)

Poslednja izmena:
lol za dilerske cene :D Znaci ako sam ja nesto sto kosta 7000din u MP platio 5500din i sad to prodajem posle 3 meseca (cena ostaje ista) i trazim 5500din, onda user soni moze da mi kaze da je to nepristojna ponuda posto isto toliko kosta i novo (za njega, posto ima dilersku isto kao i ja). Mislim...

Naravno:D
To je ok ponuda, ali nije bas razlika tolika izmedju dilerske i maloprodajne pa to ne stoji, jedino ako to nije maloprodajna cena "Forum Racunara" :D

Nece biti nepristojna ali verujem da je realnije da bude 40e, to je ipak polovo. A novi 250GB kosta sada oko 42e a onda mislim da je realno za polovni da bude 30-32e max, po meni.

Jeb*iga sada sve ima tri godine garanciju pa ljudi tako i razmisljaju pa shodno tome formiraju i cene. Razlika u cenama je mala izmedju nove i polovne komponente da se ni ne isplati kupiti polovnu...

Kazem, da vidis tek na Berzi kako je - takvih stvari ces da se nagledas! :D:D

I da - cisto da se zna, vi sa dilerskim cenama se ne racunate! :d

Heh, jedini oglas preko koga radim su Bench oglasi, ne zbog cena - koje znamo kakve su, blago dranje;)- nego zbog ljudi, nekako imam poverenja u njih, e sada da li bi trebao da imam to je vec pitanje, jer vidim da ima dosta ljudi sto su ispaljeni al ja licno nikad nisam imao losa iskustva ni sa jednim clanom a kupio sam i prodao prilicno komponenti. Imam ja svoje trziste a preko oglasa ne radim nikad osim bencha kada mi nesto treba, kao sto rekoh.
A naravno dobijao sam gomilu nepristojnih ponuda al sve je to deo posla - navikao sam, opusteno:type:

Lepa tema....Ja sam svoje komponente uvek davao po principu...Kupio sam je polovnu za 70e prodacu ju za 10-15e manje jer sam je i ja koristio...Ili ponekad jednostavno pogledam(ako sam uzeo novo) oglase na benchu kod normalnih oglasa...Gledam cena za grafu najmanja 90e ja ponudim moju za 85e i uglavnom prodam odma...Niti mi se da da cekam 2-3 meseca da prodam moje(koje mi ne treba) niti cu umreti za nekoliko evrica...

Tako da ljudi ako vidite moj nick na oglasu znajte da je jako povoljno :) :)

Sad gledajuci oglase upisa se od smeha kad ljudi traze za X600 grafu 30e ili za one X850Xt 45e....Ocigledno nisu culi za GSO :) Smetaju mi ovi oglasi jer sam trazio neku backup grafu za 10e(PCIex) ali toga izgleda nema u ponudi...

I onaj lik sto prodaje matori p4 na 1.5 1500 din
matoru Rambus memoriju 2*256 za 3500 din.!!!
ako kupite to plocu poklanja!!! :d

+ sto prodaje Nvidia fx5600 za 3k din :D

Poslednja izmena:
Pa taj Seagate ti nikad ne bi uzeo kad nov Maxtor (Seagate na kome pise Maxtor) kosta tacno 40e, dakle 30e pa da razmislimo ;)

Prvo, to je figurativno receno, ne prodajem nikakav seagate, bitan je samo odnos cena, nazovi robu kako oces,

drugo, maxtor je otpad od seagate-a i ne bi ga uzeo ni za 10e. (bar sto se mene tice, a inace seagate drzi maxtor i to je im je "low-end" HDD tako nazovi)

trece, ko vama garantuje da nesto nije korisceno i pre nego sto je izaslo iz radnje ? Mozda je stojalo u servisu u nekoj masini za svrhe testa na kratko ili samo povremeno, mozda je korisceno u nekoj masini pa je neko reklamirao zbog ko zna cega pa je vraceno na stanje itd. Ovako kad kupujes i kad ti neko kaze 3 meseca staro, ima 3 god garancije, bar znas da je ispravno i da neces morati nazad do radnje da se cimas da menjas ako ne radi :p

PS @soni:
bas je onaj odnos u pitanju bio (6800 vs 5500), necu sad da imenujem ni firme ni robu, meni dobro :)

Poslednja izmena:
trece, ko vama garantuje da nesto nije korisceno i pre nego sto je izaslo iz radnje ? Mozda je stojalo u servisu u nekoj masini za svrhe testa na kratko ili samo povremeno, mozda je korisceno u nekoj masini pa je neko reklamirao zbog ko zna cega pa je vraceno na stanje itd. Ovako kad kupujes i kad ti neko kaze 3 meseca staro, ima 3 god garancije, bar znas da je ispravno i da neces morati nazad do radnje da se cimas da menjas ako ne radi :p
Apsolutno tacno...koliko puta su mi dolazili u radnju od dobavljaca hard diskovi koji su korisceni,procesori...sta su radili sa njima i zasto su korisceni,pojma nemam ali su dolazili sa regularnom garancijom od 3 g.

gx-x je napisao(la):
Prvo, to je figurativno receno, ne prodajem nikakav seagate, bitan je samo odnos cena, nazovi robu kako oces,
Nebitno da li prodajes ili ne, pricamo o cenama.
gx-x je napisao(la):
drugo, maxtor je otpad od seagate-a i ne bi ga uzeo ni za 10e. (bar sto se mene tice, a inace seagate drzi maxtor i to je im je "low-end" HDD tako nazovi)
Ovo za Maxtora ne znam o cemu pricas, predrasude sta vec, evo kod mene jedan sluzi kao storage i ceo download ide na njega, ne cuje se, ne greje se.
gx-x je napisao(la):
Znaci ti uvek uzimas polovnu robu? Takvi slucajevi su veoma retki, uostalom tu je garancija.

Poslednja izmena:
To je OK cena za RAMBUS... ma kako to zvuci smesno (s' obzirom na "performanse" iste), ta memorija i dalje drzu paprenu cenu, jer je retka, a nekima znaci :( Znaci im jer im ne treba za neki office desktop, vec za neki workstation/server, koji nije jeftino menjati tek tako, pa je isplativija memorija.
Ja sam dobio jedan Dell 530MT sa 3GB RAMBUS memorije - najobicniji E2xxx je brzi od njega - ali ***, samo memoriju sam prodao za 300e :D (i to su me pitali "zasto tako malo, sta joj fali?").
I onaj lik sto prodaje matori p4 na 1.5 1500 din
matoru Rambus memoriju 2*256 za 3500 din.!!!
ako kupite to plocu poklanja!!! :d

+ sto prodaje Nvidia fx5600 za 3k din :D

pa lepo vratish dobavljachu te prozvode i shta je problem ?

ili opet smaram i glup sam ?
Sto bi vracao kad imaju garanciju 3 god?To sto su oni polovni tj.korisceni mene ne zanima, ako su ispravni.

pa vidish obavezno mi javi u kojoj prodavnici radish da znam da ne kupim nishta jer ovaj nachin razmishljanja je vishe nego neverovatan...ja znam da ovde masa ljudi radi i drzhi razne maloprodaje veleprodaje, ima i preprodavaca i nakupaca i onih blejacha po raznim otpadima.ali da chovek koji radi u radnji [ ne daj bozhe da je vlasnik] i da kazhe da mu je svejedno da li je nova roba koja je uzeta i nije bash nova i da ga ne zanima sve dok radi je za mene neprihvatljivo.

u najgorem sluchaju ako i jeste tako, molim boga da to nije sluchaj sa vecjinom, i na kraju krajeva ovo si mogao da precjutish. jer ako se ovde na benchu ljudi ciganishu za 5-10 evra, i video ovo, bash me zanima da li bi iko josh reagovao ili je to "sasvim normalno" da eto..kupish nov hard ali u stvari mozhda i nije nego eto..malo su ga testirali pa pomocju recovery-a mozhesh da dobijesh i neki film plus

lol ?

Sto bi vracao kad imaju garanciju 3 god?To sto su oni polovni tj.korisceni mene ne zanima, ako su ispravni.
U, ovo ti je pogresno razmisljanje... najkrace moguce receno: ako je vec korisceno, onda treba da ga dobijes po nekoj nizoj ceni, po ceni koja bi vazila za polovnu stvar. A ne da placas po ceni za novo. Iako ima trogodisnju ili koliku vec garanciju.
(pa i polovne komponente imaju garanciju... i to su mozda stare po mesec-dva, tako da je i njima ostalo podosta garantnog roka)

Inace ti prodaju muda za bubrege.

Pa da Care ali kako bi onda mogao da prodaje novu stvar kao polovnu ? Shta da spusti cenu za taj isti procenat i na kraju krajeva ispadne hdd recimo od 500gb 35e ? Pa kome ne bi bilo tu neshto sumnjivo ?

Ne desava se to toliko cesto,ponekad dodje neki hdd ili proc.Ne ide to meni,to je u masinama za krajnje korisnike i meni licno je svejedno ako radi.Ako taj korisnik dodje posle 2 godine i 10 meseci i kaze crkao mi hdd,ja ga vracam dobavljacu koji je dao 3 god garancije,bez obzira koliko je ovaj pre toga koristen.Normalno,za nizu dilersku cenu za takve delove,dobio bi i manju garanciju,mislim da mi se ne isplati cimati?Rizik je na dobavljacu a ne na meni.Uglavnom su u pitanju hdd-ovi koji su im sluzili kao storage,mozda nemaju na lageru kad narucim,pa posalju bas taj,nemam pojma.

Poslednja izmena:
Pa da Care ali kako bi onda mogao da prodaje novu stvar kao polovnu ? Shta da spusti cenu za taj isti procenat i na kraju krajeva ispadne hdd recimo od 500gb 35e ? Pa kome ne bi bilo tu neshto sumnjivo ?

Zasto bi kupio onda od njega, ako mi spusti 5e necu naravno da kupim od njega jer kao da mi nista nije ucinio.

pa vidish obavezno mi javi u kojoj prodavnici radish da znam da ne kupim nishta jer ovaj nachin razmishljanja je vishe nego neverovatan...ja znam da ovde masa ljudi radi i drzhi razne maloprodaje veleprodaje, ima i preprodavaca i nakupaca i onih blejacha po raznim otpadima.ali da chovek koji radi u radnji [ ne daj bozhe da je vlasnik] i da kazhe da mu je svejedno da li je nova roba koja je uzeta i nije bash nova i da ga ne zanima sve dok radi je za mene neprihvatljivo.

u najgorem sluchaju ako i jeste tako, molim boga da to nije sluchaj sa vecjinom, i na kraju krajeva ovo si mogao da precjutish. jer ako se ovde na benchu ljudi ciganishu za 5-10 evra, i video ovo, bash me zanima da li bi iko josh reagovao ili je to "sasvim normalno" da eto..kupish nov hard ali u stvari mozhda i nije nego eto..malo su ga testirali pa pomocju recovery-a mozhesh da dobijesh i neki film plus

lol ?
Nisam vlasnik i ne radim vise tamo.Veliki dobavljac je bio,ne znam da li je jos.Jesi ti siguran da je svaka tvoja komponenta u racunaru apsolutno nova?Ploca i proc su ti bili zapakovani u celofan,grafika,hdd?
Shvatas li da je sve u garanciji,koliko firmi istestira (proba) proc ili hdd pre nego sto ga proda...da li je to novo ili polovno?

Pa i to se radi, zavisi od robe i od toga koliko je testirano, za cega korisceno isl. Ali kad ide kao polovna roba onda ne ide garancija, a cena ti bude otprilike kao kad kupujes od nekog sa bencha, stim sto ces od benchmarkovca dobiti garanciju ukoliko je roba poseduje.

Kao sto Scouser rece, ne desava se to cesto, ali desava se. Neke firme takve komponente redovno zavedu da su za servis i skinu sa stanja, neke ne...(a moze kasnije i da se vrati na stanje, ako ide kao polovno uglavnom se razgrabi odma na licu mesta od strane zaposlenih) Zato sam i pomeuo, nikad ne znas, a u sustini te ni ne interesuje ako radi i ne vidi se da je korisceno, niti se oseca da je korisceno (neces ni primetiti).

@WildBoy:

Kako si sad dosao do zakljucka da ja kupujem samo polovnu robu ? :) Uopste nije tako.
Ono za maxtora, ne znam sta ti nije jasno. To sto je tebi hladan i tih je subjektivna stvar. Maxtor je Seagatov i nizeg je kvaliteta danas nego kad nije bio Seagatov, a ni onomad nije bio bas 'vr kvaliteta. ;)
Uostalom, kao sto uvek kazem, bitno je da si ti zadovoljan :type:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno