Šta je novo?

NBS - Sistem instant plaćanja

Moji su vec dobili tih 3000 pre koji dan.

Nego, jel neka banka updatovala aplikaciju da može da čita bar kodove?

Немају гдје да журе,рок је до 1. априла.У принципу је битније да су увели у ел. и мобилно банкарство,иако још то ни све банке нису урадиле.

Meni su nezvanicno rekli da ce i onih 5 banaka od NG biti u sistemu instant placanja iako im je rok do aprila meseca naredne godine jer su zavrsili sva podesavanja i testiranja.
Ako su bankari i neki faktori u NBS lagali mene, onda i ja lazem vas.

Kada svi budu u sistemu, nadam se da će krenuti sa upgrade-om aplikacija i ubacivanjem QR kod plaćanja.

Od 1.aprila kreću QR kodovi i sve banke će biti u IPS-u.

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

"Plaćanje telefonom, tabletom, putem skajpa ne zahteva nova tehnička rešenja niti će banke koštati novca"

"putem skajpa"

Jel neko uopste iz ministarstva sto pise ove gluposti zna da su gluposti? Nadam se da postoji bar neki nivo samosvesti.

Dobro nisu ubacili i Viber, mada je i to veca realnost nego preko skajpa.

Vec moze da se placa preko Vibera, cini mi se, u Addiko.

"Plaćanje telefonom, tabletom, putem skajpa ne zahteva nova tehnička rešenja niti će banke koštati novca"

"putem skajpa"

Jel neko uopste iz ministarstva sto pise ove gluposti zna da su gluposti? Nadam se da postoji bar neki nivo samosvesti.

Dobro nisu ubacili i Viber, mada je i to veca realnost nego preko skajpa.

Extra, sad snimim nekog punog para i streamujem ga na Skajpu kad treba nešto da se plati :D. Sjajna je ova Jorgovanka, naprosto sjajna.

Ljudi, to vec postoji u svetu, i kao sto rekoh, mislim da postoji i kod nas.

Slazem se, ipak.je to.app nad kojim banke nemaju ni uvid, kamoli nadzor ili kontrolu.

• Like
Reagovanja: M J
Скроз непотребно и сувишно за наш начин коришћења и плаћања.Довољна је моб. апликација с интегрисаним бар-код скенером-што чекамо,као и већ постојеће методе аутентификације и ауторизације. Ово је свакако у складу с летећим аутомобилима.

Kakva je tacno situacija sa MB i KB sto se tice IPa? Jedna od te dve mi se cini da mi nije knjizila vecinu stvari, i da sam oko 9 ujutru dobijao poruke o izvrsenju tek?

Da li ce to sa QR zaobici kartice npr u marketu i omoguciti jednostvno p2p?

Sent from my iPhone X using Tapatalk

To je ideja. Samo da naši ne ubrljaju sa implementacijom.
Primer, udjes u Maksi, ona otkuca sve artikle, kažeš QR i na ekranu okrenutom prema tebi se pojavi kod koji skeniras i plaćeno.

Ili ti generišeš QR kod I daš nekome da skeniras, da bi ti prebacio pare.
Ili ti generišeš podatke za plaćanje I daš primaocu da skenira tvoj kod I preuzme pare sa tvog računa.
Kurirska služba ti donese paket, ti skeniras kod i pošiljalac paketa istog trenutka dobija novac, a kurir obaveštenje da može da ti preda paket.
Ako prodavnice budu mogle da skeniraju kodove radi naplate, onda otvara opciju i za poklanjanje kodova.

Banke ne zele da to zazivi, zaradjivace manje.

Ili kao sto intesa naplacuje svako dinarsko placanje Visa business karticom - prave nalog za prenos i naplate proviziju.

^stvrno? Nikada je za dinarske potrebe nisam koristio izgleda, sada je jasno zasto stoji "Popust 40% na tarifu za platni promet" za koriscenje Visa Business Electron.

Zamolicu koleginicu da pregleda račun sa provizijama. Nisam do sada primetio da nam naplaćuju proviziju za Visa Bussines. Ne koristim je svakog dana, ali bude dana da je provučem i 5+ puta, pa bi smo primetili toliki broj linija više. Proverim.

Alfa, zaboravih da ti javim, svakog dana dobijamo dva listinga za POS i na jednom od njih su navedeni procenti za svaku transakciju. Ja to ne gledam, ali koleginica svakog jutra to otvori i do sada su sve provizije bile 1.7 i 2.3%. Nisu nam naplacivali više za biznis kartice (to si me pitao pre nekog vremena). To će se verovatno desavati kad dobijemo novi ugovor sa nižim provizijama, jer su sada u obavezi da prikažu strukturu troškova, a postoji razlika za kreditne, debitne i poslovne kartice. Do sada su provizije bile, ma nije važno koja je kartica, zaokruži sve na najveću i dodaj još malo preko :d

:D

Moram da nadjem gde sam video strukturu provizija skoro za sve kartice, trenutne max. koliko moze da kosta banku akceptanta. Cini mi se da su sve bile <1%, cak i Amex (sto je logicno, jer jedino je Intesa i izdavalac i akceptant).

Daj nađi tu tabelu i šalji!
Ja sam je juče tražio, kao da je u zemlju propala. Ima ona sa međubankarskim transakcijama kroz novi sistem, ali tu nema kartica.

To za VBE naplate kao zbirnu proviziju svakih 10 dana. Pogledajte na eBank... inace nema provizije za placanje u inostranstvu (sa posebne devizne partije).

A jesi siguran da je ta provizija za VBE a ne za obicne racune?

Proverio sam, jeste za VBE. Kakav ološ!
Em prodavcu uzmu proviziju, em kupcu naplate transakciju.

Pogledao sam samo jedan listing, u tih 10 dana sam je koristio 2x, jedna transakcija je oko 7.000, a jedna nešto oko 2000. Obe provizije su 39 dinara.
Često se dešava da kupujem neki sitan potrošni materijal tom karticom, lepljiva traka, lepak i slično, po 100-200-500 dinara. Menjamo navike, ne zbog troška, već zbog principa.

Ima li neko ovih provizija kao PREDUZETNIK?

Probao sinoc iz KB i iz RF u TB da platim. Oba placanja su tek jutros prosla. Nista od IP.

TB (fizicko) na Unicredit (preduzetnik) proslo instant... ne znam sta ceka Intesa

Nazad
Vrh Dno