Šta je novo?

NASA bombarduje Mesec

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tачно оно о чему причам. ЧОВЕК уништава земљиште и претвара га у пустињу. И тако ће цела Амазонија за 100 година бити необрадива. И од чега ћемо да се хранимо онда? А уопште не мора тако да буде. Ако се поштује природан циклус, земљиште не мора уопште да губи својства.

Већ годинама се производи мање хране него што се поједе. Број гладних расте свакодневно и процене су да сваки седми човек гладује. А обрадивих површина је све мање и мање. И за све је заслужан човек, јер је тотално неумерен.

Za to je zaslužan čovek, zato što je po priorid naivan.

A ako stvarno ne budemo imali šta da jedemo. Zašto je toliko strašno? Nestaćemo kao vrsta i doviđenja (mada stvarno ne znam kako ćemo bez hrane da ostanemo kada možemo ribu da jedemo dok nam se ne smuči :D). Ne znam što ste toliko zapeli da čovek mora da preživi po svaku cenu. Ne mora. Mi smo jednako bitni kao i tasmanijski leptir.

A da li možemo nešto povodom toga da uradimo. Svkako da možemo. Ali ne tako što ćemo biti eko-ludaci, da skidamo gaće i otvaramo novčanike. Već da se bolje informišemo i obrazujemo.

"U vreme knjaza Miloša, 65 odsto države je bilo pod šumama, a danas samo 27 odsto. Vojvodina, sa samo 7 procenata pod šumama predstavlja najogoljenije područje Evrope. Mnoge biljne i životinjske vrste, mnoga jedinstvena prirodna staništa i ekosistemi su nestali, vode su nam izuzetno lošeg kvaliteta i uglavnom zagađene."

Evo jednog tipicnog manipulisanja podacima, upravo ono o cemu je BaneR pricao.

Ajde posto cu citirati Wiki, ne kazem da su podaci uvek tacni, ali ovo se moze uzeti kao reprezentativno.

Na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima, Srbi su 1848. godine proglasili Srpsku Vojvodinu, koja se sastojala od Srema, Banata, Bačke i Baranje. Sledeće, 1849. godine, ova teritorija je priznata za legitimni deo Austrijske carevine, pod imenom Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat (Wojwodschaft Serbien und Tamisch Banat) , a sastojala se od Banata, Bačke i Srema.

Posle raspada Austrougarske monarhije, Narodno veće u Novom Sadu je 25. novembra 1918. godine proglasilo ujedinjenje Vojvodine sa Srbijom, odnosno, otcepljenje Banata, Bačke i Baranje od Ugarske i njihovo priključenje Srbiji, što je kasnije ozakonjeno Vidovdanskim ustavom. Jedan dan pre toga (24.11.1918.), skupština Srema, održana u Rumi, se takođe izjasnila za priključenje Srema Srbiji. Delegaciju Narodnog veća primio je regent Aleksandar u Beogradu 1. decembra 1918. godine, kada je proglašeno stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
Ne navodi se da tada Vojvodina nije ni bila deo Srbije, ali kada bi neko ovako uzeo da gleda procente rekao bi OMG pa mi smo spali na ~40% suma. U samom clanku se navodi da Vojvodina po sumama spada u najogoljenije podrucje u Evropi, i naravno kada dodate teritoriju tolike povrsine da je neminovno da se procenat suma drasticno smanji. Evo i karte Srbije iz 19. veka i naravno da ovaj deo sadasnje srbije ima najvise suma a tada je bio dominantni deo zemlje.

Sada je neko tu pio pametan pa je lepo stavio procente, ali je namerno prevideo da uracuna i podatke o velicini teritorije.

Serbia1849_04.png

Sada naravno da je procenat suma manji, ali da ispade da sa 65% je spao na 27% je tezak BS i manipilisanje podacima. :wc:

Doduse, ja mislim da je covek poprilicno uticao na zagadjenje, ali ovako ubedjivanje je stvarno jadno ko god da ga je radio.

Poslednja izmena:
I ko plaća najviše nameta i time još više biva vezan okovima države? Pojedinac. Zato što je lakoveran i naivan.

Covek u sustini jeste naivan i lakoveran i u danasnje vreme ga je lakse nego ikad ubediti u nesto da veruje. Narocito generaciju koja ne cita knjige i ne trazi informacije iz drugih izvora, kao recimo nas 1 % koji koristimo Internet, a verujemo da ovde predstavljamo makar 80 % populacije. Veruje samo onome sto se cuje na TV-u a ta informacija je debelo "obradjena" i "sazvakana" za prosecnog gledaoca da je lakse "svari".
Prvo, povecanje tolerancije/ravnodusnosti i neodbojnosti prema svemu sto nije normalno, od seksualnih (gej, lezbo) i instiktivnih poriva (samo seks bez emocija Srbina spasava, trenutno zadovoljenje svih potreba, "hoces kola/stan/_____(stavi po zelji) ODMAH, uzmi kredit i isplacuj rate do smrti") do prezivljavackih (vestacka hrana se tretira kao prihvatljiva) i tolerancije na smrt (nasilje na ulici, filmovima, zavestanje organa kao najnormalnija pojava). Ljudi koji se ne uklapaju u ove "okvire" koji pokusavaju da ukazu na gluposti sistema se tretiraju u zavisnosti od njihovog "greha", zatvorom, smrcu, ismejavanjem, proglasavanjem ludim.

I sta covek kao usamljena jedinka moze da uradi? Da se izjada sacici ljudi i pomisli da je pokusao da promeni svet? Da izgubi godine zivota pokusavajuci da ubedjuje ljude da pusenje/alkohol/droga/industrijska hrana/zivot ispred TV/monitor ekrana/facebook/veliki brat/ nije zivot nego imitacija tudjeg zivota?

Poslednja izmena:
^^
"nenormalno" rece covek, po sopstvenoj percepciji, u manjini. sedi 1. ;)

Па не мора да преживи човек. Када се сагледа општа слика, нормално је да нисмо ништа битнији од било које друге врсте. Али није ни битно то. Ја кажем да човек итекако има утицаја на Земљу у глобалу. Само то. И ето, на примеру земљишта смо се сложили.

Појединац не може никако да промени свет ако не утиче на друге. Све док се толеришу корпорације, владе, тајкуни и ко све не у намерама да уништавају шта год им се прохте, тако ће и бити. Све док народ не схвати да је он који има моћ, само ако се организује, цивилизација ће ићи у овом смеру.

Bane necu da te citiram jer trebao bi do sutra da pisem ali uopste nisi u pravu.
Zamisli samo jedno drvo kome treba najmanje 10 godina da odraste a covek uz danjasnju tehnologiju moze da ga obori za minut ili manje, i ako tako nastavi sta mislis koliko moze priroda da izdrzi? Sume nestaju jedna po jedna i to nije nesto sto se smatra kao rekla kazala, nego postoje precizni podaci i zajedno sa tim sumama nestaju i zivotinje koje tamo zive.
Sta je bilo sa toliko vrsta zivotinja koje su izumrle samo zbog coveka? Zasto je izumrla na primer ptica dodo ako covek ne utice na unistavanje zivotne sredine?
To sto su vulkani nekada bili na zemlju nije nikakvo opravdanje da i ljudi danas truju i unistavaju zivotnu sredinu jer sami sebi kopaju jamu. Planeta ili priroda nece nestati ali covek nece vise moci da zivi na njoj.
I da ti odgovorim na onaj post, upravo ja sam odrastao na selu i puno boravio u prirodi oko sela, i dan danas idem veoma cesto i mogu ako hoces da ti napravim gomilu slika narocito na selima gde je takvo stanje da mislis da ulazis u depojij a ne u nekom selu, sve je prepuno narocito plasticnih flasa i kesa, to je strasno. Pre samo 20 godina nije bilo ni 10% toliko plasticnih kesa i flasa u opticaju. Moguce da ti to ne primecujes u BG jer ujutru krenu maloumnici sa bacanjem djubreta na sve strane i preko noci djubretari to ocisti ali po selima i u prirodi nije tako.
Sto se tice TV-a, kazes da preteruju i plase narod. Moguce da to rade u naprednim zemljama, ali kod nas ako vidis jednu reklamu za ocuvanje prirode u mesec dana.
Zato nam i zemlja izgleda kao deponija, svi misle da priroda ce progutati sve i bacaju djubre kroz prozor. Ja sam dosta putovao kroz zapadnu evropu i tamo nikome ni ne pada na pamet da baca djubre pored puta i nemaju takve probleme sa civilizacijom. Zato kada putujes kroz njihove planine mozes da uzivas u prirodi, mozes da vidis zelene poljanje bez kesa i flasa, u gradovima nemas djubreta na ulicii.... ali problem je sto razvijenih zemalja ima jako malo a vecina se ponasaju kao i mi, gusimo se u djubretu a deremo se na sve strane da nam ne fali nista. :))

Poslednja izmena:
@ priest77

WORD

Prilozi

• pollution. what pollution.jpg
    pollution. what pollution.jpg
    58.3 KB · Pregleda: 90
***!!! Nema me 2 dana i vidi sta napraviste!!?? Pa kako sad ovo da pocistim???

***!!! Nema me 2 dana i vidi sta napraviste!!?? Pa kako sad ovo da pocistim???

chek, chek, samo da ubacim jednu kontru:D
Posto vidim da se pominju neki dokumentarci o zagrevanju treba cuti i drugu stranu, a to je: "The Great Global Warming Swindle"

btw HOME je vrh, mislim produkcija, fotografija... a radnja... pa ni ona nije losa, mada mi The Great Global Warming Swindle deluje realnije (ili sam ja optimista)

I yooyo mojne brises moj post posto je povezan sa vodom, a tema je bombardovanje vode na mesecu koliko sam shvatio:D
:wave:

Branko, čoveče... ako nismo ništa zagadili, kako to da je ugrožen ogroman broj životinjskih vrsta, od kojih su neke i zaštićene i kako objašnjavaš da su nestale tek u poslednjih 50 ili 100 godina? Šta, to bi se desilo i da nas nema?

Kisele kiše, za koje je dokazano zbog čega nastaju, prouzrokovao ih je samo čovek i niko više. A retke vrste kitova koje su retke zbog toga što smo ih lovili i istrebili... šta, svetska zavera, njih zapravo ima, ali nekome je u interesu da kaže da ih nema - zbog čega, jer će tako više zaraditi na mastima koje se prave od njih?

Istina je negde između, mada mi je nekad smešno koliko nemaš vere ni u šta... i koliko misliš da je sve prevara. I jeste, ali ti si baš otišao u totalnu krajnost.

Ovo vam je sjajna prilika da odmerite snage pred Big Race of Ada Huja.

Takmicenje je: Koji ce Branko prvi zakljucati temu? ;)

Branko, čoveče... ako nismo ništa zagadili, kako to da je ugrožen ogroman broj životinjskih vrsta, od kojih su neke i zaštićene i kako objašnjavaš da su nestale tek u poslednjih 50 ili 100 godina? Šta, to bi se desilo i da nas nema?

Kisele kiše, za koje je dokazano zbog čega nastaju, prouzrokovao ih je samo čovek i niko više. A retke vrste kitova koje su retke zbog toga što smo ih lovili i istrebili... šta, svetska zavera, njih zapravo ima, ali nekome je u interesu da kaže da ih nema - zbog čega, jer će tako više zaraditi na mastima koje se prave od njih?

Istina je negde između, mada mi je nekad smešno koliko nemaš vere ni u šta... i koliko misliš da je sve prevara. I jeste, ali ti si baš otišao u totalnu krajnost.

Bas vala, i zar nije logicnije da te lazu oni koji najvise i zagadjuju i kojima je u interesu da te ubede da su globalno zagrevanje i unistavanje zivotne sredine izmisljotina?!

Prvo, ja ne znam ko je došao na ideju da pravi države na ovako neplodnom mestu na vetrometini. Sve jake države moraju da imaju more. Nismo imali druge resurse, pa sekli šume. I dalje ih sečemo. Ali, ponavljam, kako smo uopšte došli na ideju da živimo u ovoj pustari.

Odgovor na ovo pitanje prevazilazi okvire ove teme.

E pa vidiš, to je prirodna selekcija. Ljudima iz Pančeva se dešava to što se dešava zato što ne znaju da se bore za sebe i dozvoljavaju da im se to dešava. Ne znaš da se boriš za sebe? Ne zaslužuješ da živiš. Ćao, zdravo. Još sad stigli Rusi, majko moja, koji, pazi sad, nemaju prava da budu tuženi. Mogu da prave humanitarne katastrofe tamo, niko im ne može ništa. Pa šta drugo očekuješ kad narod na to pristaje? Dobili su šta su zaslužili.

E pa vidiš, ti si još jedan primer "onih" "Beogradjana" koji su dovoljni sami sebi (srećom pa vas je malo, ali bi trebalo da vas bude još manje;)) pa misliš boli me uvo neka se sami brane. Kada smo protestvovali ispred tih fabrika niko nije došao da nas podrži, a mislim da ne treba da ti pišem i objašnjavam da Pančevce niko nije ni pitao da li da se te fabrike zidaju tu gde jesu. Verovatno i to znaš da je ta odluka doneta, pogodi gde, baš u tvom Beogradu. A sada svi dižete ruke od nas. Kada bi smo se mi izborili za to da se te fabrike zatvore, ajde pogodi koji grad bi to najviše osetio na svojoj koži...jeste, Beograd (prostom logikom, najviše ima ljudi). I znaš šta još, zagadjenja koja ispuštaju te fabrike pogadja Pančevo, ali Beograd je jakooo blizu, vazdušnom linojom svega par km, zar misliš da to zagadjenje ne stiže do vas???

Sa jedne strane jesi u pravu, postoji gomila ljudi koji pod maskom ekologije uzimaju silne pare za sebe, ali to ne znači da mi treba da prestanemo da brinemo, nego da treba da odstranimo takve ljude. Takodje si u pravu da mi ne možemo da uništimo planetu, ali ako ne povedemo malo računa o njoj ona će sa lakoćom uništiti nas.:wave:

@Bane R
Klima se ne prati zadnjih 50godina vec zadnjih hiljada godina, pre svega zahvaljujuci podacima iz ledenih kapa! Zahvaljujuci vazduhu zarobljenom u ledu tacno se zna kakva je atmosvera kada bila. Ako ovaj podatak ne znas meni izgleda da si ti vise izmanipulisan nego ceo forum zajedno;)

Uzgred, cak i da je sve tako kako tvrdis, jel to znaci da treba da arcimo prirodne resurse i da zagadjujemo planetu kao da sutra ne postoji?

Da ne bude potpuno off topic, voda je neophodna zbog prevelike cene transporta bilo kakve materije sa zemlje u svemir, mnogo je efikasnije preraditi vodu u vodonik i kiseonik za disanje nego da se transportuju u svemir. A vodonik koga je pun svemir malo necemo nahvatati sa danasnjom tehnologijom;)

... Takodje si u pravu da mi ne možemo da uništimo planetu, ali ako ne povedemo malo računa o njoj ona će sa lakoćom uništiti nas.:wave:

WORD!

To što mi nismo u stanju da potpuno uništimo prirodu (ona će postojati i posle nas, nevažno u kakvom obliku) ne daje nam za pravo da se neodgovorno ponašamo i da trujemo tu prirodu.

Valjda postavljaju neki od uredjaja koji je neophodan za svemisrski stit?
Zvanicna izjava mi , nekako ne pije vodu.
Odavno verujem u teroju zavere.

No comment.:)
Mogao bi da pisem 100 god dok ne napisem sve sto mislim :D
Ups, pa necu doziveti sto god. ako ovako nastavimo... m's'm :wall:

Zivotinje su ugrozene jer je covek kao vrsta postao jaci. Takodje, mnoge zivotinje su istrebljivane kao posledica siromastva miliona ljudi koji su ih lovili. Glavno je pitanje zasto su ti ljudi siromasni i gladni pa moraju da love razne zivotinje.

Bas vala, i zar nije logicnije da te lazu oni koji najvise i zagadjuju i kojima je u interesu da te ubede da su globalno zagrevanje i unistavanje zivotne sredine izmisljotina?!
Oni koji zagadjuju ce i dalje dobro poslovati bavili se mi ekologijom ili ne. Oni koji su napravili skroz novu industriju oko ekologije i globalnog zagrevanja, nece imati posla ako ljudi shvate da su izmanipulisani. Kome je onda u interesu? Ovima drugima, rekao bih.

E pa vidiš, ti si još jedan primer "onih" "Beogradjana" koji su dovoljni sami sebi (srećom pa vas je malo, ali bi trebalo da vas bude još manje;)) pa misliš boli me uvo neka se sami brane. Kada smo protestvovali ispred tih fabrika niko nije došao da nas podrži, a mislim da ne treba da ti pišem i objašnjavam da Pančevce niko nije ni pitao da li da se te fabrike zidaju tu gde jesu. Verovatno i to znaš da je ta odluka doneta, pogodi gde, baš u tvom Beogradu. A sada svi dižete ruke od nas. Kada bi smo se mi izborili za to da se te fabrike zatvore, ajde pogodi koji grad bi to najviše osetio na svojoj koži...jeste, Beograd (prostom logikom, najviše ima ljudi). I znaš šta još, zagadjenja koja ispuštaju te fabrike pogadja Pančevo, ali Beograd je jakooo blizu, vazdušnom linojom svega par km, zar misliš da to zagadjenje ne stiže do vas???
Iskreno, zabole me :). Ja sam za decentralizaciju i tu cu vas uvek podrzati, ali ja da se borim za vas, briga me, ni vi se ne borite za mene. Jer niti ti pancevci znaju sta je decentralizacija, niti znaju da se bore za sebe. Mislim, ne zna niko, ne samo pancevci. Ja kad imam problem u opstini ili zdravstvu ja se derem, vrstim, bacam stolice i sutiram vrata. Pa da vidis kako svi slusaju. Sledeci put kad te vide, odma preko reda. Ne mogu ja da ucim druge kako se da se bore za sebe. Mada tesko mi je da komuniciram sa ljudima koji imaju predrasude prema ljudima koji zive na teritoriji Beograda. Ja nisam ker ili krokodil, da sam teritorijalan, meni su gradovi/drzave samo virtuelna stvar.

@Bane R
Klima se ne prati zadnjih 50godina vec zadnjih hiljada godina, pre svega zahvaljujuci podacima iz ledenih kapa! Zahvaljujuci vazduhu zarobljenom u ledu tacno se zna kakva je atmosvera kada bila. Ako ovaj podatak ne znas meni izgleda da si ti vise izmanipulisan nego ceo forum zajedno;)

Uzgred, cak i da je sve tako kako tvrdis, jel to znaci da treba da arcimo prirodne resurse i da zagadjujemo planetu kao da sutra ne postoji?

Da ne bude potpuno off topic, voda je neophodna zbog prevelike cene transporta bilo kakve materije sa zemlje u svemir, mnogo je efikasnije preraditi vodu u vodonik i kiseonik za disanje nego da se transportuju u svemir. A vodonik koga je pun svemir malo necemo nahvatati sa danasnjom tehnologijom;)

Ledene kape su upravo krunski dokaz da je trenutna fama oko globalnog zagrevanja u stvari stravicna prevara!

Iskreno, zabole me :). Ja sam za decentralizaciju i tu cu vas uvek podrzati, ali ja da se borim za vas, briga me, ni vi se ne borite za mene. Jer niti ti pancevci znaju sta je decentralizacija, niti znaju da se bore za sebe. Mislim, ne zna niko, ne samo pancevci. Ja kad imam problem u opstini ili zdravstvu ja se derem, vrstim, bacam stolice i sutiram vrata. Pa da vidis kako svi slusaju. Sledeci put kad te vide, odma preko reda. Ne mogu ja da ucim druge kako se da se bore za sebe. Mada tesko mi je da komuniciram sa ljudima koji imaju predrasude prema ljudima koji zive na teritoriji Beograda. Ja nisam ker ili krokodil, da sam teritorijalan, meni su gradovi/drzave samo virtuelna stvar.

Iskreno i mene zabole to što se ti ponašaš kao divljak, a živiš u 21. veku, jer to je tvoja stvar. A što se tiče decentralizacije, nemoj da me vučeš za jezik, ja nemam predrasude prema ljudima koji žive u Beogradu, nego prema ljudima koji se ponašaju kao neandertalci. Ja se sećam teme u kojoj si se isto tako ku*čio, pa si se posle kao da ne kažem šta izvinjavao *******om, prema tome iskuliraj sa tim šabanskim forama.

O izmanipulisanosti je dosta rečeno u ovoj temi iako nije to ni bila tema, ali nekako mi liči da si ti ipak najviše izmanipulisan od svih nas, samo na kontra stranu. Ljudi treba da budu složni, a ne da se otudjuju jedni od drugih, a ti upravo to radiš sa takvim stavom "Boli me uvo ja sam dovoljan sam sebi, kome trebaju pravi prijatelji kad ja imam internet, ja tu sve mogu da saznam...UUUUU vidi osvojio sam 1000000$...click...":wave:

Da je Pančevo jedna od opština u Beogradu, odavno bi se rešio problem zagađenja. Ne znam šta više treba da se učini da bi pančevci (a i mi u komšiluku) počeli normalno da žive.

Gledam i svoj grad i plače mi se. Tamo gde su se moji roditelji kupali u Dunavu ne smem ni da priđem sada. Gomila stvari se promenila i to ne na bolje.
Ono što znam je da ću učiniti sve što je u mojoj moći da svojoj deci ostavim normalno mesto za život. Odgovornost se nasleđuje generacijama. Zemlju pozajmujemo, ne posedujemo je.

Bane R razočarao si me svojim stavom. Da se ne-daj-bože zagađenje Pančeva toliko poveća i proširi na Beograd verovatno bi spakovao kofere i preselio se negde drugde uz "not my business" izgovor. Loša strategija. Bežati od istine i problema je izraz krajnjeg licemerja i kukavičluka.

E, da. Pamtim dedine reči: "Zemlja se ne brani na pragu". Jako primenljivo i na ovo o čemu pričamo. Ako čekaš da zagađenje stigne do tebe, verovatno je već prekasno.

.

Poslednja izmena:
Idi bre Bane, s ovom temom si i mene zayebao - pokopaše te gore nego mene za Turbo u F1 :)

Iskreno i mene zabole to što se ti ponašaš kao divljak, a živiš u 21. veku, jer to je tvoja stvar.
A kako ti definises divljaka? Da li sam divljak sto moram da se *****ram sa ljudima u zdrastvu i administraciji ili je drzava divljacka sto da bi bio normalan moram da budem ******. U ovoj zemlji, ako si normalan, onda ispadnes ******.

IA što se tiče decentralizacije, nemoj da me vučeš za jezik, ja nemam predrasude prema ljudima koji žive u Beogradu, nego prema ljudima koji se ponašaju kao neandertalci.
A kako se ja to ponasam? Pokusavam da vam kazem da morate da se borite za svoje. Da vam nije Beograd kriv. Da, u Beogradu se donose odluke, ali Beograd je ponajmanje kriv (uz Kanjizu i tako te opstine). Ljudi koji se postavljaju u beogradske fotelje se uglavnom postavljeni glasovima iz unutrasnjosti.

Ja se sećam teme u kojoj si se isto tako ku*čio, pa si se posle kao da ne kažem šta izvinjavao *******om, prema tome iskuliraj sa tim šabanskim forama.
Ne vidim u cemu je problem da bi se dizale tenzije. Samo kazem da ne ocekuj od mene da se borim za Pancevo ako ne vidim da je pancevcima stalo do Panceva. I nije u redu da ljudi iz Beograda bivaju etiketirani kada odu van Beograda samo zato sto su iz Beograda. Na kraju krajeva, vecina ljudi je u Beograd dosla negde sa strane. Dao sam ti primer kako kada malo podviknes drzavi (zdrastvo i administracija), kako odma hoce da slusa. Ne vidim razlog spominjanja divljastva, neandertalaca (btw, neandertalci su izumreli jer su za svoje vreme bili previse napredni i bistri, a ne zato sto su bili zatucani :)) i 21 veka.

Pokusavam da vam kazem da je jedini nacin da drzava bude na tvojoj strani jeste da ti budes protiv drzave. I ovo itekako ima veze sa ekologijom o kojoj pricamo. Ako podrzavate drzavu i institucije u vezi sa ekologijom, sutra ce nam opaliti neki porez od koga cemo biti jos siromasniji, a resenje zagadjenja nece biti. Treba se biti protiv svake drzave, a ponajvise protiv svoje. U ostalom, ne pricam ovo sto mi je dosadno, nego zato sto necu namete koji su vec uvedeni sirom Evrope. To je moj jedini motiv ovde, a pocelo je jer je stanovnistvo zapadne evrope naselo na pricu o zagadjenju (u meri kako se to prenosi na televiziji). Moja jedina uloga u ovom tredu je da vam kazem da treba da ucimo na tudjim greskama. Nemam ja vremena za svadju, niti me to ispunjava.

Poslednja izmena:
Bane sve ti stoji, jedino mi objasni tvoje vidjenje ozonske rupe :)

O tome prakticno nisam citao i gledao :). Tako da - ne znam :).

Bane predaj se dosta je bilo, dobar si za advokata mozes da branis neodbranivo :)

[YOUTUBE]i8gbHo6Zykk[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]eScDfYzMEEw[/YOUTUBE]

Koliko vidim, mi ne znamo nista. Znamo ono sto smo pogledali na TV-u ili u dokumentarcima, verujemo u ono sto nam se cini logicno, i znamo ono malo sveta sto smo videli svojim ocima. Iz toga izvlacimo zakljucke koji uopste ne moraju imati blage veze sa zivotom, jer je uzorak vise nego mizeran.
Niti to sto bane ne vidi promene znaci da promena nema, niti to sto drugi vide promene znaci da su promene znacajne (sem ovih sto se dave u pancevu).
Hajde onda da priznamo da nemamo pojma i da nista nismo sami izmerili i ispitali nego su nam sve to neki ljudi rekli i mi sad verujemo u jednu ili u drugu stranu price, da cak i naucnici koji su ucili skole su samo napunili glave podacima i sad nam ih reprodukuju kao papagaji, i da spustimo loptu, priznamo jedni drugima da ne znamo, i umesto sto ratujemo jedni sa drugima, misleci da znamo nesto, shvatimo da nemamo pojma.

Jedina stvar koja se jasno vidi je ta, da je ljudima najlakse da bez mnogo razmisljanja, odaberu jednu stranu misleci da znaju nesto, i trube kako je istina jedino ono sto oni misle da je istina.

Bane hoce da kaze, mada dosta nespretno, i ja se sa time slazem, da klimatske promene, i sve ostalo sto je navedeno u temi (ne ulazeci u to u kojoj smo meri odgovorni za to) su posledica sistema u kojem zivimo i nacina zivota koji vodimo, tj. posledica nas samih.
Ukoliko ne promenimo sistem, i nacin zivota, posledice ce ostati iste, koliko god se neki tamo bavili ekologijom, i da, pored sve potencijalne ozbiljnosti tog problema, imamo mnogo vecih problema sa nama samima i nasim drustvom.
Jedino korenita promena u samom coveku, moze spasiti coveka od njegove gluposti.

Takodje mi se cini, da niti je sve tako crno, niti je buducnost svetla. Jedni pokusavaju da lobiraju za naftu i potrosackok drustvo, druge se ipak trude da razvijaju i implementiraju nove, cistije tehnologije, i sad bih ja rekao da ja ipak mislim da ce ovaj mracni period zagadjivanja planete proci pre nego sto unistimo planetu, i da cemo uspeti da predjemo na cistije izvore energije, i pre svega cistiji nacin zivota i vise svesti, ali znajuci koliko je moje misljenje beznacajno u svemu ovome, ipak necu reci nista. :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno