Šta je novo?

NASA bombarduje Mesec

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bane treda nekad da dodjes ovamo malo juznije da vidis kako se nista nije promenilo, znaci lol :S Ja kad sam bio mali moglo je da se kupa u moravi/vlasini, sad je ta reka braon ****te, nekad prodje MRTVA SVINJA plutajuci tu .... sjebali su je samo tako, ne mozes da kazes kako nismo uticali na prirodu ... a da ne pominjem deforestaciju ili to koliko je vazduh MNOGO vise zagadjeniji nego ranije... zivis u nekom svetu maste izgleda :D

Edit - lol priest, dobra ti ta slicica :)

Poslednja izmena:
uvek se moze pronaci mesto koje je zagadjeno ili cisto kao i pre 1000 godina.
Ovde je pitanje da li ljudi imaju uticaj na klimu i ekosistem koji su povezani.
Sa tog stanovista postoje razne teorije i nikako ne bi trebalo smatrati da su jedni skroz u pravu ili u krivu. Kratko je vreme u kojem zivimo da bi mogli dati odgovor na ovo pitanje a i materija je preslozena da bi danasnji stepen razvoja mogao dati konkretan odgovor.
Mnogi prognoziraju ovo ili ono, ali meteorologija predvidja vreme u narednih 7 dana sa 75% tacnosti...sve prognoze dalje od mesec dana su ciste spekulacije i statisticka poredjenja sa prethodnim periodima a ne posledica predvidjanaj na osnovu modela koji je poznat i priznat i dokazan. Zato sve one koji predvidjaju jaku zimu ili pretoplo leto su najobicniji populisti.
Ne bih se slozio sa BaneR da je 7 milijardi ljudi ima beznacajan uticaj na ekosistem jer to je samo jedan ekstreman stav , isti ali suprotan od onog da je klima u velikoj opasnosti i da nam preti globalno zagrevanje.
Pravi odgovor ne postoji ali svakako da nam treba odgovorniji pristup prema resursima i prirodi nego sto je danas.

Poslednja izmena:
Stvarno mnogo gledate tv :)
Pogledajte onda bar "Life after people" pa ce vam se samo kasti :D
U istoriji je vec dolazilo do "brisanja" 90-99% svog zivog sveta sa lica zemlje pa smo mi npr. danas tu
I ledenih doba je bilo, globalnih zagrevanja, udara asteroida, ogromnih erupcija vulkana, zemljotresa, cunamija itd... pa se zemlja i dalje vrti
Prilicno sam siguran da ce se vrteti i kada nas vise ne bude bilo (iz ovih ili onih razloga :-devil-:)
Kao sto sam siguran i da je mi sami (sta god radili) ne mozemo unistiti ;)

Glupost/ogranicenost modernog coveka je danas na katastrofalno visokom nivou
Koliko smo tehnoloski napredovali toliko smo u svemu ostalom nazadovali :smash:
Nikada lakse nego danas se moze manipulisati ljudima i to ne moras vise ni da stojis po trgovima sa megafonom/uzdignutom pesnicom :d
Sve moze iz fotelje "from da internet" :smash:

Nalozis malo raju dobrim starim buzz-om/hype-om koji se internetom (+ naravno tv/stampani mediji, cisto da se i starije/"tehnoloski nazadnije" generacije "upute" ,)) siri brze od gripa u kineskom metrou :d i radis sta hoces...
Pogledajte samo sta se ovde po benchu citira kao "istina" i kakav uticaj brendovi npr. imaju na "average bench user-a" :) pa ce vam valjda biti jasno

p.s. Jeste da trujemo planetu ali nije bas onako kako (inace najveci "zagadjivaci" na svetu) prikazuju ;)
p.s.2 Ako ste vec svi toliko "ekoloski svesni" sta radite na internetu i palamudite o tome?
Ti sto si slikao to pored puta ;) sto nisi stao i sklonio ono sto mozes? Nego si odmah dosao na net da se zalis :smash: i iskoristis tu tuznu sliku da bi nekome "dokazao" kako si u pravu :S:
Licemeran smo narod u p.m. :smash:

Da, bas mi treba TV da bih video hrpu flasa u sumi ili reci, LOL.

Тачно је да шта год ми урадимо, живот на Земљи ће опстати, а човек, као најприлагодљивија врста, сигурно има најмање разлога за бригу. Природа има начина да се релативно брзо ресетује и опорави. АЛИ, ако стварно желимо да очувамо стање планете онаквим какво је сада, како нам највише одговара, морамо да обраћамо пажњу и на окружење, а не само на нас саме, јер нас је већ сада превише, а биће нас само још више.

Ја од тебе, Бане, нисам чуо ниједан аргумент зашто се за 20 година преполовила површина ледених капа (да је природно, не би се догодило тако брзо сигурно, а не може да се окриви једно врело лето за то, јер се површина сваке године све брже смањује). Нисам чуо како то гомила акумулатора и батерија на отпадима не утиче на комплетан екосистем около, зашто природа не рециклира пластику брже, ако је сасвим природно да је има.

Ti sto si slikao to pored puta ;) sto nisi stao i sklonio ono sto mozes? Nego si odmah dosao na net da se zalis :smash: i iskoristis tu tuznu sliku da bi nekome "dokazao" kako si u pravu :S:
Licemeran smo narod u p.m. :smash:

Ko je licemeran?
Licemeran je taj koj kaze da covek ne moze da utice bitno na unistavanje zivotne sredine i da priroda moze da se odbrani bez obzira koliko ju je covek unistavao i da pored svega toga podrzi tako nesto.
Kako ja da sklonim djubre sa nekoliko hektara?
Ta tuzna slika je realnost i isto tako je realno da nas ima sve vise na planeti i proizvodimo vise djubreta nego pre, unistavamo vise suma nego pre, zagadjajujemo vise vazduh i vodu nego pre, i to sve vise i vise,
Taj ko misli da tako moze da se nastavi do beskranjosti ima teskih problema sa logikom!
Pogledajte samo primer grada Panceva, sta mislite zasto tamo ljudi oboljevaju od astme ako covek ne utice na zivotnu sredinu i da je sve isto kao i pre sto godina kada nije postojala tamo nikakva rafinerija.
Nadam se da ce slika imati neki uticaj na naseg coveka koji baca djubre kroz prozor i da ce mu najzad doci iz du5ta u glavu i shvatiti da priroda ne moze da guta sve do beskrajnosti i da ona guta istim tempom kojim je gutala pre 100 ili 1000 godina, a mi smo promenili nas tempo, povecali nas broj i kapacitet u unistavnju prirode.
Ja ne bacam djubre kroz prozor ili na ulicu, ali ni na kraj pameti nije mi bilo da cu doziveti dan kada ce neko da mi kaze kako je to u redu da se truje okolina jer priroda guta sve... to je vrh #@$@$%^

Poslednja izmena:
Nisi uopste u pravu.
Pre samo sto godina iz mnogih reka i potoka mogla se piti voda, sa mozes da nabrajas na prste koji potok ima vodu koja se moze piti. Sve reke, gde god da ides pored hemikaljija koje dolaze iz raznih fabrika, prepune su sa plasticnim flasama i raznim otpadima koje plutaju.
A ovako sam ja uslikao ulaz u moj Vrsac, da li mislis da je isto tako izgledao i pre sto godina i da ljudi nemaju nikakav uticaj na unistavanje prirode?

A pre samo xxxxx godina da si iz reka popio vodu verovatno bi umro na licu mesta zato što je ta reka nosila ko zna kakvo priorodno đubre koje je izbacivao opasni vulkan, koji nam je danas ništa više nego vikend mesto za roštiljanje. Što se ove slike tiče, pa šta sad? Da slikam moju kantu za đubre, pa da kažem kako je tu velika koncentracija đubreta, ne kapiram?

Ljudi zaista gotovo ne utiču na ekosistem, ali da ovakav sistem smrdi big time, ne moram valjda ja da vam govorim. Ali nedajte da budete izmanipulisani. Čovek oseća da nešto nije u redu, ali ne padajte na priče smanjite co2 i jedite antioksidanse i biće sve super :D, mislim, nismo valjda tolke budale. Ne raspada se prirorada, daleko od toga, raspada se čovek kao pojava u prirodi. Ako smo izmanipulisani toliko da ne vidimo pravi razlog muke koja nas tišti, onda ajde da stvarno da zatvorimo radnju. Priroda će preživeti sa omanjom ogrebotinom, ali čovek nestati u trenutku ako taj isti čovek nastavi da bude u ovoj meri glup. Da ne vidi rupe porodici, obrazovnom sistemu, političkom uređanju, monetarnom sistemu, raspodeli vlasništva i upotrebi resursa. Glupost i sebičnost pojedinca su doveli do toga da šatro najbitnije tekovine civilizacije u stvari postanu prave tempirane bombe za čoveka kao vrstu. ***, šta učini televizija, u ovom trenutku je čovek ubedljivo najugroženija vrsta na ovoj planeti, a mi se bavimo co2, 100 plastičnih kesa na nekoj livadi i polarnim kapama... čoveče.

Тачно је да шта год ми урадимо, живот на Земљи ће опстати, а човек, као најприлагодљивија врста, сигурно има најмање разлога за бригу. Природа има начина да се релативно брзо ресетује и опорави. АЛИ, ако стварно желимо да очувамо стање планете онаквим какво је сада, како нам највише одговара, морамо да обраћамо пажњу и на окружење, а не само на нас саме, јер нас је већ сада превише, а биће нас само још више.

Ја од тебе, Бане, нисам чуо ниједан аргумент зашто се за 20 година преполовила површина ледених капа (да је природно, не би се догодило тако брзо сигурно, а не може да се окриви једно врело лето за то, јер се површина сваке године све брже смањује). Нисам чуо како то гомила акумулатора и батерија на отпадима не утиче на комплетан екосистем около, зашто природа не рециклира пластику брже, ако је сасвим природно да је има.
Ne možeš da zadržavaš stanje planete kakvo je sada, zato što se stanje ove planete konstantno menja, još iz vremena kada je ova planeta u stvari bila neka loptasta prašina, a dok su atmosfera i gravitacija tek bile sjaj u očima :D:D

Argument za ledene kape je mislim nikad jednostavniji, samo ako kažeš sebi "ovaj Al Gor mi nešto muti, ček da probam da vidim druge izvore informacija". I onda veoma lako saznaš kako ova planeta konstatno ide iz jednog mini ledenog doba u mini vruće doba i tako u krug. I onda shvatiš da se veličine ledenih kapa konstantno i drastično menjaju - u oba smera. Znate one slike koje Glas Amerike obožava da snimi, ono kad se kao tope lednici :D? Pa se sve ruši i raspada - gotovo, propadosmo :). Pa to se dešava svake godine u leto, a niko nikad nije stavio neku timelaps kameru zimi da vidi kako se sve to regeneriše.

Licemeran je taj koj kaze da covek ne moze da utice bitno na unistavanje zivotne sredine i da priroda moze da se odbrani bez obzira koliko ju je covek unistavao i da pored svega toga podrzi tako nesto.
Pa nisam ja licemeran. Ja sam samo obavešten. Nedam da me televizija laže. Jer me je za hiljadu stvari pre toga slagala i rekao sam dosta. Čitam i gledam druge stvari, gde dođeš do jako zanimljivih informacija i gde ti sve kockice slože savršeno na kraju. Na tvu uvek nešto ostane nedorečeno - pitam li se zašto. Možda da bi nestručni ljudi sami donosili zaključke.

zagadjajujemo vise vazduh i vodu nego pre, i to sve vise i vise,
Milion puta je dokazano da čovek nema veze sa time. Ali neka, vidim da se tebi ovakva istina mnogo više sviđa :).

Pogledajte samo primer grada Panceva, sta mislite zasto tamo ljudi oboljevaju od astme ako covek ne utice na zivotnu sredinu i da je sve isto kao i pre sto godina kada nije postojala tamo nikakva rafinerija.
E pa vidiš, to je prirodna selekcija. Ljudima iz Pančeva se dešava to što se dešava zato što ne znaju da se bore za sebe i dozvoljavaju da im se to dešava. Ne znaš da se boriš za sebe? Ne zaslužuješ da živiš. Ćao, zdravo. Još sad stigli Rusi, majko moja, koji, pazi sad, nemaju prava da budu tuženi. Mogu da prave humanitarne katastrofe tamo, niko im ne može ništa. Pa šta drugo očekuješ kad narod na to pristaje? Dobili su šta su zaslužili.

Ja ne bacam djubre kroz prozor ili na ulicu, ali ni na kraj pameti nije mi bilo da cu doziveti dan kada ce neko da mi kaze kako je to u redu da se truje okolina jer priroda guta sve... to je vrh #@$@$%^
Spremi se ti na još hiljada šokova koje ćeš doživeti ako se čovek bude malo trgnuo iz svoje gluposti :).

Ljudi, činjenica je da o zagađivanju i prirodi najviše pričaju ljudi koji u prirodi uopšte ne žive :D. Ljudi iz prenaseljenih i loše organizovanih gradova. Mi nismo uništili prirodu. Sunce, voda, vazduh, fotosinteza, sve to funkcioniše sasvim lepo, isto kao i pre nas. Mi smo uništili/uništavamo tekovine civilizacije - kako one opipljive: gradove, transport. Tako i one neopipljive: obrazovanje, politiku, ekonomiju, novac...

Ja kao neko ko obožava prirodu i provodi puno vremena po rekama, planinama, morima, jezerima ne vidim tamo nikakve probleme. Dok se ne vratim u civilizaciju :)... odnosno neki grad i ponovo vratim sebe kao zupčanik u nakaradnu mašinu zvanu civilizacija. Isto je i sa ljudima prirodnjacima i ljudima koji su ceo život na selu. Nikada ja od njih nisam čuo da pričaju o zagađenju, co2, globalnom zagrevanju. Ok, ima ona priča "mom dedi padao sneg do brade", ali čak i tim starcima uspem da objasnim kako o klimi izgleda imamo još mnogo da učimo. Štaviše, ti ljudi prirodnjaci mnogo bolje kapiraju promene, odnosno da je normalna stvar za prirodu da se drastično i brzo menja - baš zato što je dobro poznaju.

Čovek koji radi od 9-5 i svaki dan isto i svaki vikend isto i svake godine u isto vreme ide na more u jedno isto mesto, naravno da će da bude konzervativan i šta god krene (obično od televizije) da uništi taj njegov "savršeni" mikro svet, on će odma da se pobuni i po mogućstvu otvori svoj novčanik državi za još neki dodatni porez, koji će gistro smanjiti globalno zagrevanje i očistiti njivu pored Vršca.

Da bi kapirali prirodu, pored niza naučnih objašnjenja, morate da shvatite koliko je ona fleksibilna i naprednija od nas ljudi. Koji smo se zakucani u mestu i opasno po nas konzervativni. Priroda je jako brza i sposobna, u stalnom procesu razvoja. Ljudi su strašno nerazvijeni, spori, uplašeni, naivni i u najmanju ruku samodestruktivni.

Poslednja izmena:
Ima li tacnih podataka da li su pronasli tragove vode u tom oblaku ili ne?

Bane, kakve si ti strahote napisao ovde... ajde što nemaš veru u čovečanstvo i misliš da je 99.9999% ljudi retardirano, ali zapravo postoje neosporivi dokazi da mi jesmo uticali na promenu klime, zagadili smo mora i učinili da neke vrste nestanu sa lica zemlje... to nema šta ko da veruje ili ne veruje, to su činjenice.

Jedino što zaista jeste blisko tvojoj priči je činjenica da u medijima stvarno preteruju sa preuveličavanjem toga što smo mi uradili. Ono što čovek može da uradi nikako nije beznačajno - dovoljno je da se aktivira neka hidrogenska bomba od par desetina megatona i da vidiš kako će to da se vidi i iz komšiluka, a ne ovde kod nas sa površine :)

Pa nisam ja licemeran. Ja sam samo obavešten. Nedam da me televizija laže. Jer me je za hiljadu stvari pre toga slagala i rekao sam dosta. Čitam i gledam druge stvari, gde dođeš do jako zanimljivih informacija i gde ti sve kockice slože savršeno na kraju. Na tvu uvek nešto ostane nedorečeno - pitam li se zašto. Možda da bi nestručni ljudi sami donosili zaključke.

Prosvetli me, molim te, hocu i ja da budem obavesten kao ti :cigar: Daj da citam/gledam te "druge" stvari pls

Bane, kakve si ti strahote napisao ovde... ajde što nemaš veru u čovečanstvo i misliš da je 99.9999% ljudi retardirano
Pa nego šta je?

ali zapravo postoje neosporivi dokazi da mi jesmo uticali na promenu klime, zagadili smo mora i učinili da neke vrste nestanu sa lica zemlje... to nema šta ko da veruje ili ne veruje, to su činjenice.
Znaš kako. Ako bolduješ neku reč, to tu reč neće činiti ništa jačim. Ajde ljudi do sad govorili reke. ali pazi tebe, mora :D Pa znaš šta treba da se zagadi jedno more :). Pa treba ne 7, nego 70 milijardi ljudi da ispušta otpad samo u to more i znaš šta, neće ga na kraju zagaditi jer je većina mora u stvari spojeno sa okeanima :).

Pa znaš šta treba da se zagadi jedno more :). Pa treba ne 7, nego 70 milijardi ljudi da ispušta otpad samo u to more i znaš šta, neće ga na kraju zagaditi jer je većina mora u stvari spojeno sa okeanima :).

Kazi to Kinezima koji okeane kojima plove njihove fabrike-brodovi koriste kao deponije.

Što ja :)? Ja se nisam istripovao da će sledeće leto temperatura biti 60 stepeni u hladu i da ćemo da se davimo u kesama i kada odem na more da ću da se kupam u hemikalijama :).

Kazes da ti ne smeta smece po rekama, da li si medju onima koji bacaju to smece?

Нисам ни гледао тај филм Ал Гора, пошто верујем да је прављен само да би га ставио поново у жижу јавности. Али, виђао сам сателитске снимке Земље, чини ми се у Националној Географији, где су приказали како се током година смањала површина леда. Исти датум, различите године, била је слика и за лето и за зиму, немогуће је не приметити смањивање. Сад, рећићеш, то је све монтирано. Можда и јесте, али то је немогуће проверити. Шта ако није?

Ја се апсолутно слажем да је природа изузетно издржљива и отпорна, али је очито да загађивањем и бахатошћу себи уништавамо окружење. Да људи нестану, после 10000 година се не би ни приметило да смо били овде.

Kazes da ti ne smeta smece po rekama, da li si medju onima koji bacaju to smece?

Ja reko da mi ne smeta smeće po rekama?

Daj obrišite prvo te monitore, proverite dioptriju, namestite rezoluciju, osvežavanje, odmorite se pa da pričamo kao ljudi.

U stvari, nema šta da razgovaram sa ljudima koji mi ubacuju pogrešne reči u usta i ne čitaju ono što ja pišem.

A što se Save tiče. Ja sam ti rekao da se redovno kupam tamo, štaviše, ta ekipa koja ide tu da se kupa, nosili smo uzorak vode na ispitivanje preko veze :) i nema ništa u njoj... osim vode :).

Poslednja izmena:
Нисам ни гледао тај филм Ал Гора, пошто верујем да је прављен само да би га ставио поново у жижу јавности. Али, виђао сам сателитске снимке Земље, чини ми се у Националној Географији, где су приказали како се током година смањала површина леда. Исти датум, различите године, била је слика и за лето и за зиму, немогуће је не приметити смањивање. Сад, рећићеш, то је све монтирано. Можда и јесте, али то је немогуће проверити. Шта ако није?

Ја се апсолутно слажем да је природа изузетно издржљива и отпорна, али је очито да загађивањем и бахатошћу себи уништавамо окружење. Да људи нестану, после 10000 година се не би ни приметило да смо били овде.
Naravno da neću reći da je montirano, ali sateliti postoje 50 godina i sad ćemo na osnovu 50 godina da određujemo kako klima funkcioniše. Pa ne radi se to tako pobogu.

Rekao si da je bezznacajno to sto je neki rukavac napunjen djubretom.

Pa evo gledaj. Primer iz realnog života (ono što je na benchu retkost :D). Brodić, odnosno gliser je parkiran u onom rukavcu ili kako se to zove, odmah do ade ciganlije. Tu je voda crna kao nafta, odvratna i užas. Ada Međica je koliko? 2-3 kilometra daleko od toga. Tamo je voda čista kao najčistije more.

I sad ja zbog tog rukavca treba da padam u nesvest i da padam na priče država, vlada, otvaram svoj novčanik i spušta gaće zarad šatro očuvanja prirode (kojoj ništa ne fali). E neš' kolega :D

Zgrozićete se kada saznate koliko je ljudi u svetu zaposleno u industriji ekologije. Tu se vrte hiljada milijardi dolara i verovatno isto toliko prevaranata i šarlatana. Odbijam na padam na njihove priče koje se kose sa naučnim dokazima i logikom uma. To je industrija, biznis, kao i bilo koji drugi.

Poslednja izmena:
Нећемо на основу 50 година да одређујемо, али се глобалне климатске промене никад не догађају толико брзо, ако није у питању нека ерупција вулкана или нешто слично.

И рецимо, током претходних 100 година убијено је преко 10 милиона слонова. Њих више скоро да нема. Китови су скоро изумрли. Поларни медведи су скоро изумрли. Бенгалских тигрова скоро да нема. Чак и пчеле нестају.

Земљиште у Аустралији које је било плодно 200 година више не може да се обрађује, због ненормалне људске експлоатације. Због ерозије настале масовном сечом шума за брану "Три кањона" у Кини обрадиве површине су се драстично смањиле (што је произвело панично масовно пошумљавање. Због екстреме сече Амазона клима региона се променила. Због отопљавања леда на Хималајима милијарду људи може остати без пијаће воде у наредних 50 година. Због отопљавања поларних капа, просечна температура ће брже порасти.

Бар 90% овога је човек директно или индиректно проузроковао. А и да није, ред је да покуша да среди, јер је једина врста која има таквих могућности на Земљи.

"U vreme knjaza Miloša, 65 odsto države je bilo pod šumama, a danas samo 27 odsto. Vojvodina, sa samo 7 procenata pod šumama predstavlja najogoljenije područje Evrope. Mnoge biljne i životinjske vrste, mnoga jedinstvena prirodna staništa i ekosistemi su nestali, vode su nam izuzetno lošeg kvaliteta i uglavnom zagađene."

"Kopaonik je krov centralne Srbije, ali umesto da bude izvor zdravog života, na njemu se nižu čitava divlja naselja koja uništavaju jedinstvene ekosisteme subalpske smrče. Nestale su i mnoge životinjske vrste jer su ih oterali ljudi i buka motornih vozila, a kanalizacija se direktno izliva u planinske potoke i odlazi niz planinu u okolna naselja. To je izvor zaraza i bolesti koji može da ugrozi stanovništvo u Raškoj i Brusu."

i sta? covek sad nema veze sa ovim a?

Zgrozićete se kada saznate koliko je ljudi u svetu zaposleno u industriji ekologije. Tu se vrte hiljada milijardi dolara i verovatno isto toliko prevaranata i šarlatana. Odbijam na padam na njihove priče koje se kose sa naučnim dokazima i logikom uma. To je industrija, biznis, kao i bilo koji drugi.

U pravu si, dokle god mi niko ne trazi dinar iz dzepa ja podrzavam sve akcije. Znaci, ne prljam okolinu i sredinu gde zivim, bacam djubre u kantu. Kad bi za pocetak svi samo ovo radili gde bi nam bio kraj.

И рецимо, током претходних 100 година убијено је преко 10 милиона слонова. Њих више скоро да нема. Китови су скоро изумрли. Поларни медведи су скоро изумрли. Бенгалских тигрова скоро да нема. Чак и пчеле нестају.
Pa ja ti upravo o tome pričam. Nakaradni politički i ekonomski sistemi su uslovili da su ljudi totalno pomahnitali što se tiče resursa i privatnog vlasništva. A opet, isti ti ljudi su sebični, jer im je lakše da zveknu slona i prodaju kljove, a meso ispeku. Nego da uzmu istu tu pušku, odu ispred neke vlade ili korporacije (naravno, sa još hiljadu tako naoružanih ljudi - ma i goloruki da odu) i kažu "čekaj majku mu, ko je tebi dozvolio da upravljaš rekama, rudnicima, naftnim nalazištima... gde piše da je to tvoje, hoću da znam koji je moj deo".

Земљиште у Аустралији које је било плодно 200 година више не може да се обрађује, због ненормалне људске експлоатације. Због ерозије настале масовном сечом шума за брану "Три кањона" у Кини обрадиве површине су се драстично смањиле (што је произвело панично масовно пошумљавање. Због екстреме сече Амазона клима региона се променила. Због отопљавања леда на Хималајима милијарду људи може остати без пијаће воде у наредних 50 година. Због отопљавања поларних капа, просечна температура ће брже порасти.
Pa ne znam šta da ti kažem za zemljište osim da je sasvim normalno da gubi svoja svojstva tokom godina.

Како губи својства? А све дивље биљке, како оне нису упропастиле земљиште до нивоа да је то сад пустиња?

U pravu si, dokle god mi niko ne trazi dinar iz dzepa ja podrzavam sve akcije. Znaci, ne prljam okolinu i sredinu gde zivim, bacam djubre u kantu. Kad bi za pocetak svi samo ovo radili gde bi nam bio kraj.

Tačno tako. Ali nameti na ekologiju su samo jedan korak od nas (samo nekoliko država od nas). Najbolji primer, opet 100x pominjani co2, je najbeznačajniji gas po opasnosti koji izlazi iz auspuha, pa se opet oporezivanje radi po osnovu co2. To je o čemu ja pričam. Teška manipulacija. A pri tom. 90% co2 u prirodu izbaci sama priroda. A od onih 10% ljudskog co2, 95% izbaci industrija, a pojedinac skoro ništa. I ko plaća najviše nameta i time još više biva vezan okovima države? Pojedinac. Zato što je lakoveran i naivan.

Како губи својства? А све дивље биљке, како оне нису упропастиле земљиште до нивоа да је то сад пустиња?

Rekoh da zemlja gubi svojstva kada je čovek eksploatiše. Gube se svojstva iz obradive zemlje dok na kraju ne dobiješ ilovaču :D

Tачно оно о чему причам. ЧОВЕК уништава земљиште и претвара га у пустињу. И тако ће цела Амазонија за 100 година бити необрадива. И од чега ћемо да се хранимо онда? А уопште не мора тако да буде. Ако се поштује природан циклус, земљиште не мора уопште да губи својства.

Већ годинама се производи мање хране него што се поједе. Број гладних расте свакодневно и процене су да сваки седми човек гладује. А обрадивих површина је све мање и мање. И за све је заслужан човек, јер је тотално неумерен.

"U vreme knjaza Miloša, 65 odsto države je bilo pod šumama, a danas samo 27 odsto. Vojvodina, sa samo 7 procenata pod šumama predstavlja najogoljenije područje Evrope. Mnoge biljne i životinjske vrste, mnoga jedinstvena prirodna staništa i ekosistemi su nestali, vode su nam izuzetno lošeg kvaliteta i uglavnom zagađene."

"Kopaonik je krov centralne Srbije, ali umesto da bude izvor zdravog života, na njemu se nižu čitava divlja naselja koja uništavaju jedinstvene ekosisteme subalpske smrče. Nestale su i mnoge životinjske vrste jer su ih oterali ljudi i buka motornih vozila, a kanalizacija se direktno izliva u planinske potoke i odlazi niz planinu u okolna naselja. To je izvor zaraza i bolesti koji može da ugrozi stanovništvo u Raškoj i Brusu."

i sta? covek sad nema veze sa ovim a?

Nestajanje i stvaranje biljnih i životinjskih vrsta je sasvim normalna stvar.

A šume, pa šta da radimo. Prvo, ja ne znam ko je došao na ideju da pravi države na ovako neplodnom mestu na vetrometini. Sve jake države moraju da imaju more. Nismo imali druge resurse, pa sekli šume. I dalje ih sečemo. Ali, ponavljam, kako smo uopšte došli na ideju da živimo u ovoj pustari.

Drugo, ako vam kažem podatak koliko požari syebu % šuma, nećete verovati. Šta da vam kažem.

I treće, koliko se samo miliona ratova vodilo na ovoj našoj teritoriji. Nije ti palo na pamet da je možda neki rat syebo šumu ili tako nešto. Zašto sam "ja" problem koji hoće da iseče jedno drvo da sebi napravi sto i stolicu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno