Nisi uopste u pravu.
Pre samo sto godina iz mnogih reka i potoka mogla se piti voda, sa mozes da nabrajas na prste koji potok ima vodu koja se moze piti. Sve reke, gde god da ides pored hemikaljija koje dolaze iz raznih fabrika, prepune su sa plasticnim flasama i raznim otpadima koje plutaju.
A ovako sam ja uslikao ulaz u moj Vrsac, da li mislis da je isto tako izgledao i pre sto godina i da ljudi nemaju nikakav uticaj na unistavanje prirode?
A pre samo xxxxx godina da si iz reka popio vodu verovatno bi umro na licu mesta zato što je ta reka nosila ko zna kakvo priorodno đubre koje je izbacivao opasni vulkan, koji nam je danas ništa više nego vikend mesto za roštiljanje. Što se ove slike tiče, pa šta sad? Da slikam moju kantu za đubre, pa da kažem kako je tu velika koncentracija đubreta, ne kapiram?
Ljudi zaista gotovo ne utiču na ekosistem, ali da ovakav sistem smrdi big time, ne moram valjda ja da vam govorim. Ali nedajte da budete izmanipulisani. Čovek oseća da nešto nije u redu, ali ne padajte na priče smanjite co2 i jedite antioksidanse i biće sve super

, mislim, nismo valjda tolke budale. Ne raspada se prirorada, daleko od toga, raspada se čovek kao pojava u prirodi. Ako smo izmanipulisani toliko da ne vidimo pravi razlog muke koja nas tišti, onda ajde da stvarno da zatvorimo radnju. Priroda će preživeti sa omanjom ogrebotinom, ali čovek nestati u trenutku ako taj isti čovek nastavi da bude u ovoj meri glup. Da ne vidi rupe porodici, obrazovnom sistemu, političkom uređanju, monetarnom sistemu, raspodeli vlasništva i upotrebi resursa. Glupost i sebičnost pojedinca su doveli do toga da šatro najbitnije tekovine civilizacije u stvari postanu prave tempirane bombe za čoveka kao vrstu. ***, šta učini televizija, u ovom trenutku je čovek ubedljivo najugroženija vrsta na ovoj planeti, a mi se bavimo co2, 100 plastičnih kesa na nekoj livadi i polarnim kapama... čoveče.
Тачно је да шта год ми урадимо, живот на Земљи ће опстати, а човек, као најприлагодљивија врста, сигурно има најмање разлога за бригу. Природа има начина да се релативно брзо ресетује и опорави. АЛИ, ако стварно желимо да очувамо стање планете онаквим какво је сада, како нам највише одговара, морамо да обраћамо пажњу и на окружење, а не само на нас саме, јер нас је већ сада превише, а биће нас само још више.
Ја од тебе, Бане, нисам чуо ниједан аргумент зашто се за 20 година преполовила површина ледених капа (да је природно, не би се догодило тако брзо сигурно, а не може да се окриви једно врело лето за то, јер се површина сваке године све брже смањује). Нисам чуо како то гомила акумулатора и батерија на отпадима не утиче на комплетан екосистем около, зашто природа не рециклира пластику брже, ако је сасвим природно да је има.
Ne možeš da zadržavaš stanje planete kakvo je sada, zato što se stanje ove planete konstantno menja, još iz vremena kada je ova planeta u stvari bila neka loptasta prašina, a dok su atmosfera i gravitacija tek bile sjaj u očima

Argument za ledene kape je mislim nikad jednostavniji, samo ako kažeš sebi "ovaj Al Gor mi nešto muti, ček da probam da vidim druge izvore informacija". I onda veoma lako saznaš kako ova planeta konstatno ide iz jednog mini ledenog doba u mini vruće doba i tako u krug. I onda shvatiš da se veličine ledenih kapa konstantno i drastično menjaju - u oba smera. Znate one slike koje Glas Amerike obožava da snimi, ono kad se kao tope lednici

? Pa se sve ruši i raspada - gotovo, propadosmo

. Pa to se dešava svake godine u leto, a niko nikad nije stavio neku timelaps kameru zimi da vidi kako se sve to regeneriše.
Licemeran je taj koj kaze da covek ne moze da utice bitno na unistavanje zivotne sredine i da priroda moze da se odbrani bez obzira koliko ju je covek unistavao i da pored svega toga podrzi tako nesto.
Pa nisam ja licemeran. Ja sam samo obavešten. Nedam da me televizija laže. Jer me je za hiljadu stvari pre toga slagala i rekao sam dosta. Čitam i gledam druge stvari, gde dođeš do jako zanimljivih informacija i gde ti sve kockice slože savršeno na kraju. Na tvu uvek nešto ostane nedorečeno - pitam li se zašto. Možda da bi nestručni ljudi sami donosili zaključke.
zagadjajujemo vise vazduh i vodu nego pre, i to sve vise i vise,
Milion puta je dokazano da čovek nema veze sa time. Ali neka, vidim da se tebi ovakva istina mnogo više sviđa

.
Pogledajte samo primer grada Panceva, sta mislite zasto tamo ljudi oboljevaju od astme ako covek ne utice na zivotnu sredinu i da je sve isto kao i pre sto godina kada nije postojala tamo nikakva rafinerija.
E pa vidiš, to je prirodna selekcija. Ljudima iz Pančeva se dešava to što se dešava zato što ne znaju da se bore za sebe i dozvoljavaju da im se to dešava. Ne znaš da se boriš za sebe? Ne zaslužuješ da živiš. Ćao, zdravo. Još sad stigli Rusi, majko moja, koji, pazi sad, nemaju prava da budu tuženi. Mogu da prave humanitarne katastrofe tamo, niko im ne može ništa. Pa šta drugo očekuješ kad narod na to pristaje? Dobili su šta su zaslužili.
Ja ne bacam djubre kroz prozor ili na ulicu, ali ni na kraj pameti nije mi bilo da cu doziveti dan kada ce neko da mi kaze kako je to u redu da se truje okolina jer priroda guta sve... to je vrh #@$@$%^
Spremi se ti na još hiljada šokova koje ćeš doživeti ako se čovek bude malo trgnuo iz svoje gluposti

.
Ljudi, činjenica je da o zagađivanju i prirodi najviše pričaju ljudi koji u prirodi uopšte ne žive

. Ljudi iz prenaseljenih i loše organizovanih gradova. Mi nismo uništili prirodu. Sunce, voda, vazduh, fotosinteza, sve to funkcioniše sasvim lepo, isto kao i pre nas. Mi smo uništili/uništavamo tekovine civilizacije - kako one opipljive: gradove, transport. Tako i one neopipljive: obrazovanje, politiku, ekonomiju, novac...
Ja kao neko ko obožava prirodu i provodi puno vremena po rekama, planinama, morima, jezerima ne vidim tamo nikakve probleme. Dok se ne vratim u civilizaciju

... odnosno neki grad i ponovo vratim sebe kao zupčanik u nakaradnu mašinu zvanu civilizacija. Isto je i sa ljudima prirodnjacima i ljudima koji su ceo život na selu. Nikada ja od njih nisam čuo da pričaju o zagađenju, co2, globalnom zagrevanju. Ok, ima ona priča "mom dedi padao sneg do brade", ali čak i tim starcima uspem da objasnim kako o klimi izgleda imamo još mnogo da učimo. Štaviše, ti ljudi prirodnjaci mnogo bolje kapiraju promene, odnosno da je normalna stvar za prirodu da se drastično i brzo menja - baš zato što je dobro poznaju.
Čovek koji radi od 9-5 i svaki dan isto i svaki vikend isto i svake godine u isto vreme ide na more u jedno isto mesto, naravno da će da bude konzervativan i šta god krene (obično od televizije) da uništi taj njegov "savršeni" mikro svet, on će odma da se pobuni i po mogućstvu otvori svoj novčanik državi za još neki dodatni porez, koji će gistro smanjiti globalno zagrevanje i očistiti njivu pored Vršca.
Da bi kapirali prirodu, pored niza naučnih objašnjenja, morate da shvatite koliko je ona fleksibilna i naprednija od nas ljudi. Koji smo se zakucani u mestu i opasno po nas konzervativni. Priroda je jako brza i sposobna, u stalnom procesu razvoja. Ljudi su strašno nerazvijeni, spori, uplašeni, naivni i u najmanju ruku samodestruktivni.