Šta je novo?

NASA bombarduje Mesec

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tako je. Mi se ovde bavimo posledicama, umesto uzrocima.

Lecenje posledica je klasican primer stapa i sargarepe - tome nema kraja. To je kao kad vidim u ponedejak na nekoj firmi ispisani grafiti, a u sredu vidim portir kreci zid, a u petak opet novi grafiti. I tako u krug? A znate ko jedini od toga ima koristi? Farbara :D jer jednima prodaje auto lak u spreju za grafite, a drugima prodaje belu boju za fasade :D. Nemoj da lecis posledicu (grafit), nego nadji uzrok i polomi mu prste da vise ne ni u autobusu da se drzi.

Lecenje uzroka je jedini nacin izboriti se sa nekim problemom, pa bilo to ekologija, skolstvo, zdravstvo, ekonomija.

Ajde kad smo vec kod ekologije.

Sta je problem? Fosilna goriva. Zasto? Zahtevaju neekolosku eksploataciju po svim osnovovama, a tercijalni proizvodi fosilnih goriva (a primera radi, to su one kese kod Vrsca) i razne hemikalije se tesko razgradjuju.

Sta je resenje? Da li je resenje da se vratimo u pecine? Nije. Ja necu prvi po cenu sutra da umrem od nekog trovanja.

Izvora energije na planeti ima u izobilju. Primera radi, samo jedan izvor (a prilicno sam siguran da ga ima u Pancevu, jer je Srbija bogata tim izvorom), dovoljan je za citavu planetu narednih hiljada godina... da nije obnovljiv, a jeste. To nisu ni reke, ni sunce, ni vetar... nista blizu.

Ko koci to? Mozda naftni lobiji? Ko ce to da resi? Drzave? Nece. Drzava je po svojoj prirodi korumpirana, bilo to zambija ili japan.

Ljudi? Mogu ljudi. Vecina su na ovoj planeti. Sta rade ljudi. Pa nista... neko ih izrabljuje 8-9 sati na poslu i posle nisu ni za q. Zele da se zavale u svoju fotelju, odigraju koju igru ili odgledaju film i ujutru kad krenu na posao da malo ispritiskaju dugmice u svom novom autu. I to oni koji imaju "srece" da zive u "razvijenom svetu". U nekim drugim "svetovima" se radi 16 sati, a film i dugmici, zaboravi... Dokle tako? Kao hrcak na tocku.

Hoce neko nekad da zakuca na neka vrata i da pita - cekaj majku mu, postoji 30 fenomenalnih patenata za baterije, a mi i danas koristimo liion baterije. Mobilni ne moze vise od jednog dana da izdrzi, a laptop ne vise od 3 sata. Cekaj bre, ko si ti da ne dozvoljavas da koristim napredne baterije? Cega si se uplasio? Da mozda transport i skladistenje struje ne bude lakse 1000 puta. Cekaj. A od cega se bese ono pravi najvise struje na svetu? Vetar, sunce, reke? Nije, ugalj! E pa necu ugalj. Hiljade naucnika je naslo bezroj nacina da napravi struju vezanih ruku i ociju, bez ikakvog goriva. Necu tvoju naftu ili ugalj - ne dopada mi se, zagadjuje vazduh, zemljiste, vode.

Dokle?

Necu da budem portir koji kreci, necu da budem ni onaj ko sara po zidu, ali necu majku mu ni da otvaram farbaru :D... Ne dopada mi se izbor. Hocu nesto cetvrto, imam prava na to.

Poslednja izmena:
Tako je. Mi se ovde bavimo posledicama, umesto uzrocima.

BaneR-u sistem je od ljudi napravio ovce i potrosnu robu - nisu ljudi krivi za to. Mnogi imaju porodice i nisu u situaciji da se ku.ce previse vec se bore za svoje, potkupljivi su lako, ranjivi a takve ih je sistem napravio jer on tako funkcionise..preko kredita, posla, skole, sociokulturnih diktata, medija preko svega toga oblikuje se i upravlja ljudima.
Da se razumemeo, apsolutna sloboda ljudi je nemoguca iz razloga jer 7 milijardi ne moze funkcionisati svako za sebe, cisto iz funkcionalnih motiva mora postojati sistem, a gde je sistem tu je i manipulacija korupcija...i tako u krug.

Resenje je jednostavno i nalazi se unutra a ne spolja. Dakle kultura kultura kultura, humanost obrazovanje, nauka, umetnost...to su polja koja ce stvoriti neke druge ljude u nekom drugom sistemu.
Mozda je moguce to postici kroz vekove koji dolaze ali svakako za toliko sazrevanje ljudske populacije potrebne su 100-tine godina.
U medjuvremenu treba da se nadamo da neka budala nece iz obesti pokrenuti neku kataklizmu jer nazalost ovim svetom upravlja ogranicen broj ******a koji kontrolisu finansijske tokove a preko toga i politiku, zakone, ...

Poslednja izmena:
Glavno je pitanje zasto su ti ljudi siromasni i gladni pa moraju da love razne zivotinje.

Možda zato jer ih ima previše?! Da su ranije izmišljeni pristojni kondomi, možda bi nas bilo manje, ovako je već prilično kasno za kontrolu rasta populacije. Samim tim, prilično je kasno i za kontrolu trošenja prirodnih resursa i uticaja na prirodu. Sada je vreme za akciju-reakciju, pa videćemo čime će majčica Zemlja da nas počasti. Samo, Zemlja nije vaspitavana kao dobri Samarićanin - ima da nam vrati sve i to sa kamatom!

Potpuno se slazem sa gore navedenim, ali da ne tupim samo cu reci: Prelistajte malo istoriju! Istorija je uciteljica zivota kako neki kazu, mada dzabe jer se i pored toga uvek ponavlja.
Tako da gledajte filmove i mastajte kako ce jednog dana vecinska eksploatisana sirotinja da nadvlada manjinu koja upravlja svetom, jer to jednostavno nije moguce.

Tako da gledajte filmove i mastajte kako ce jednog dana vecinska eksploatisana sirotinja da nadvlada manjinu koja upravlja svetom, jer to jednostavno nije moguce.
Ne treba niko nikog da nadvlada. Samo pojedinac samog sebe treba da upgradeuje znanjem i logikom.

Prosto ne mogu da prihvatim klasicne izgovore lenjosti: "to tako mora" i "sta ja mogu da uradim povodom toga"...

Možda zato jer ih ima previše?! Da su ranije izmišljeni pristojni kondomi, možda bi nas bilo manje, ovako je već prilično kasno za kontrolu rasta populacije. Samim tim, prilično je kasno i za kontrolu trošenja prirodnih resursa i uticaja na prirodu. Sada je vreme za akciju-reakciju, pa videćemo čime će majčica Zemlja da nas počasti. Samo, Zemlja nije vaspitavana kao dobri Samarićanin - ima da nam vrati sve i to sa kamatom!
Lepo si primetio da je nedostatak necega osnovni izvor problema. Ali na planeti zemlji zaista svega ima u izobiljlu. Pre svega, energije, dokazano bezbroj puta, ima za hiljade godina i to samo jednog izvora, a gde su ostali. Hrane? Nije problem. Znas li koliko se godisnje hrane baci u okean samo zbog zastite cene (zito, mleko, povrce, voce). Sta je razlog za to - nakaradni ekonomski sistem. Resio si hranu i energiju, resio si 99% ljudskih strahova.

Da ni ne uvlacimo u pricu robote i sta sve oni sami mogu da urade.

Ali dokle god situaciju "manjka" prihvatamo kao stvarnu i jedinu mogucu, ne moze nista da se promeni.

Ipak smo previse bombardovani emisijama o zivotinjama su travnjaci isuseni, a voda nestala. Pa mislimo da je to jedina realnost. Cinjenica je da 99% zivotinja samo jede i zayebava se, a mi smo jedina vrsta koja rmbacimo i pritom nam stalno nesto fali :)...

Lele, ala ste se raspričali...ne znam da li je neko već kačio u ovoj temi, ali koji će nam voda sa meseca, kada je ima sasvim dovoljno na Marsu...

...bar za moje trenutne potrebe :D
2.jpg

Rasprava jeste interesantna, ali je pitanje da li joj mesto ovde?!

Poslednja izmena:
Ali na planeti zemlji zaista svega ima u izobiljlu. Pre svega, energije, dokazano bezbroj puta, ima za hiljade godina i to samo jednog izvora

Ne zelim da se upustam u raspravu, mislim da se ne razumem u teoriju samo me zanima ova recenica, koji je taj izvor?

sunce :)

Posto je tema otisla u totalni off...

lock

Ima mesta na kojima mozete pokazati ljubav prema prirodi , ovde tome nije mesto ;)

Poslednja izmena:
Splash! NASA moon crash struck lots of wate

Water-on-The-Moon.jpg

[YOUTUBE]<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/QN4OOQQRoLU&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/QN4OOQQRoLU&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno