Šta je novo?

Najvece naucno dostignuce ikada?!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
1. Pioneer 10 i Pioneer 11 usporavaju vecim koeficijentom, od onog koji bi trebala da obezbedi iskljuchivo gravitacija sunca. dakle - letelice napushtaju solarni sistem, i po "a" koji je izrachunat u poslednjem merenju, grvitacioni uticaj sunca izgleda da dobija na snazi, jer je zbir vektora kretanja veci (manji) od ochekivanog.

postoje objashnenja, gde je jedno od najlogichnijih curenje gasa, ali sobzirom da je identichan efekat primecen na obe letelice - malo je verovatno da je gas iscureo od istim uslovima, pod tachno odredjenim vektorom i kolichinom, da bi letelice imale skoro identichno usporavanje.
Postoji nekih 15-20 mundanih objasnjenja za Pioneer Anomaly, a poenta je da jednostavno nemamo dovoljno podataka da ijedno od tih objasnjenja stavimo ispred nekog drugog. Sasvim je moguce, na primer, da nema nikakve anomalije, vec se radi o gresci u merenju. Stoga proglasiti curenje gasa za najlogicnije je sasvim neprimereno stvarnoj situaciji.

Integrisana kola su nastala direktno kao rezultat potreba projekta Apollo, koji je isto napadan od strane ljudi nalik tebi kao nepotrebno trosenje para. Da nije bilo Apollo-a, kompjuteri bi danas bili na nivou od pre 10-15 godina.

Mozda ono sto se istrazuje sa LHC nece imati prakticnu primenu decenijama a moguce je i vekovima. Ali, do danas nije bilo nijednog fundamentalnog istrazivanja koje nije poguralo tehnoloski progres covecanstva. Ne vidim nijedan razlog da bude drugacije sa LHC. Njegova gradnja jeste veoma mnogo pogurala razvoj kompjuterske tehnologije. Takodje je pogurala razvoj tehnologije linearnih akceleratora. Gde ovo moze imati prakticne primene: u konstrukciji linearnog akceleratora za lansiranje stvari u svemir.

Ko kaze da ja nisam za napredak? Ja samo pricam da dokle god ljudi budu kakvi su do sada bili, a verovatno bice uvek takvi, tehnologija ce da ide po principu isplativosti. Ne znam sta tu nije jasno i sama atomska energija je predstavljala ogroman napredak za covecanstvo pa se videlo za sta je bila njena prva primena. Nemam ja nista protiv LHC, samo imam protiv toga sto ste popljuvali GoranaM zbog njegovog misljenja koje je najblize sadasnjoj realnosti, a ne tome sta ce da bude kroz stotinak godina.

Ulaganje u nauku je neporecivo dobra stvar.
Nemoze se uvek predvideti da li ce neko naucno otkrice ili ekperiment doneti benefit, koliku i kada, ali koncept je jasan. Istrazujes da bi napredovao. Oko toga se svi valjda slazemo.
Potpuno drugo pitanje je da li se i koliko i kada neko naucno otkrice koristi za opste dobro. To je vec nesto o cemu sam gore govorio.

Za razliku od samog LHC, LHC computing Grid je operativan vec preko godinu dana, i na raspolaganju je i drugim naucnim specijalizacijama koje zahtevaju velike kompjutacione snage.

LHC Grid radi vec nekoliko godina, i nasa zemlja ucestvuje u grid projektu, imamo i nekoliko grid sajtova od kojih je najznacajniji (i najveci) sajt instituta za fiziku.

Jos jedna zanimljiva stvar, bar se tako meni cini, je nesto sto ce doneti LHC projekat, a to je otvorena saradnja velikog broja naucnika. U nauci je generalni problem oduvek bio sto su naucnici generalno veoma sujetni i kriju svoj research jedni od drugih da ih ne bi neko preduhitrio. Odnosno, spremni su da dele znanje tek kad su napravili breakthrough i kad mogu da stave svoj pecat na to. Zasto je to tako, ljudska psiha, velika posvecenost necemu sto u vecini slucajeva ne uspe, male pare, nije ni bitno.

Posto bi sve trebalo da bude otvoreno, nadam se da ce ovakav koncept doneti pomak u nauci.

[YOUTUBE]7ImvlS8PLIo[/YOUTUBE]

Zbog toga se i cine napori da se mreza ogranici i iskontrolise protok informacija, ne zbog neke kvazi sigurnosti terorizma i slicnih strahova kojima vas drze u stavu mirno, vec da bi se potisnulo sirenje svesti o tome (1)da jedan ima a milioni nemaju. Nista tu ne bi bilo lose (2)da taj jedan ne zaradjuje od ovih milion.

(1) ne moze bez (2) u danasnjem sistemu, uvek je neko na vrhu "lanca ishrane" kako god da okrenes. :)

Sljam i jad, krupni kapital u sprezi sa politikom, kontrolise razvoj iz najjadnijeg primitivnog poriva koji nije vise vezan za kolicinu novca, jer ti ******i ga imaju dovoljno za naredni milenijum, vec iz osecaja moci i vlasti. Tu poziciju oni drze i nikada je nece prepustiti mirno. Nije poenta da svi budu bogati vec da oni budu bogati. Pogledajte samo sta se desilo sa ovom finasijkom krizom pa cete videti da se neko igra vasim zivotom i da zbog toga ne trpi nikakve konsekvence, sta vise, mi placamo i ovu njihovu gresku.

Ti upravljaci svetskim kretanjiima su sakriveni iza bankarskog kartela koji je sakriven iza politike i politicara. Zato je tesko videti ko vuce konce a umetnost vladanja drugima i kontrolom nad drugima su doveli do respektabilnog nivoa. Izvulki su pouke iz fransuske revolucije.
U svakom slucaju vreme ce pre ili kasnije dovesti do sukoba izmedju mas populacije i sistema jer broj ljudi vrsi ogroman pritisak na postojeci sistem...Pre verujem u to da ce sistem pokusati da ogranici broj ljudi nego sto ce se prilagoditi samom broju ljudi...

Endgame? :)

Poslednja izmena:
(1) ne moze bez (2) u danasnjem sistemu, uvek je neko na vrhu "lanca ishrane" kako god da okrenes. :)

jeste u pravu si ... mi ovde kao komentarisemo neka naucna dostignuca, napredak civilizaciju...blah...copor besnih ljudi to smo mi...

Endgame sam gledao ali ne pricam ovo sve zbog toga sto sam gledao i zajgest vec sto jednostavno viim da je sve to tako...kao tehnicko lice nije mi tesko da saberem 2 i 2 a opet u poslu vezanom za finasije imam kontakte sa tokovima kesha i gle cuda...sve se odvija da neko pokupi kolac a svi ostali podele jednu mrvu? Ako se bunis tu je drzava sa svojim aparatima da te legalno odstrani...pa ko koga ovde zaj3bawa?
Samo nedostatak svesti/obrazovanosti medju kriticnom masom ovo odrzava. Ovi sto znaju ima ih malo pa nemaju hrabrosti...u svakom slucaju nisam optimista po pitanju dogovornog resenja...zbog vlastodrzaca jer ako izgube onda gube sve dok mi ostali ljudi mrvice (covecanctvoZ) ionako nemamo puno sta da izgubimo ali puno da dobijemo...

Poslednja izmena:
Ko kaze da ja nisam za napredak? Ja samo pricam da dokle god ljudi budu kakvi su do sada bili, a verovatno bice uvek takvi, tehnologija ce da ide po principu isplativosti. Ne znam sta tu nije jasno...
Napadati fundamentalne nauke koje se trude da uvecaju nas stepen razumevanja prirode stvari, znaci svrstati se u redove onih koji zele da zivot ljudi bude gori a ne bolji...

LHC Grid radi vec nekoliko godina
LHC Computing Grid je online od 2003. Feb 2006 je dostigao neophodni transfer rate od 1 Tb/s, a snagu neophodnu da se izbori sa pretpostavljenom kolicinom podataka koju ce produkovati LHC dostigao je sredinom 2008. Oficijelno je to proklamovano oktobra 2008. (LHC Computing Grid Milestones)

i nasa zemlja ucestvuje u grid projektu, imamo i nekoliko grid sajtova od kojih je najznacajniji (i najveci) sajt instituta za fiziku.
Kompjutacioni resursi sa kojima ucestvujemo u grid projektu su... simbolicni...

...Ovi sto znaju ima ih malo pa nemaju hrabrosti...u svakom slucaju nisam optimista po pitanju dogovornog resenja...
Nije nedostatak hrabrosti u pitanju. Vec svest da se malo sta moze tu sustinski promeniti dok je situacija takva kakva je. Imali smo jedan pokusaj da se situacija promeni, i svi znamo kako je to islo...

Nisam ni ja optimista. Ali, u narednih par decenija ce se desiti par stvari koje ce promeniti status quo: jedna je pojava AI, druga je pojava droga za produzenje zivotnog veka. Kako ce to da ide, ostaje da se vidi. :trust:

Napadati fundamentalne nauke koje se trude da uvecaju nas stepen razumevanja prirode stvari, znaci svrstati se u redove onih koji zele da zivot ljudi bude gori a ne bolji...

^:laugh:

Kako si samo dosao do ovog zakljucka kad tako nesto uopste nisam ni rekao? Ponovo procitaj sta sam napisao.

Pa bio si protiv ulaganja u stvari koje direktno uticu na razvoj tih nauka. Hteo si samo stvari koje se mogu opipati :).

zanimljiva chinjenica je da starenje celija i umiranje bioloshke jedinke uopshte ne bi moralo da bude sluchaj, vec nam se "umiranje" krije u genetskom kodu :) kako bizarno.

Pa bio si protiv ulaganja u stvari koje direktno uticu na razvoj tih nauka. Hteo si samo stvari koje se mogu opipati :).

Da, a gde to pise i gde sam ja to rekao? Jel si ti uopste citao sta sam pisao ili si me samo stavio u neki imaginarni kos mrzitelja lhc-a, nauke i bilo kakvog napretka?:D

Nije nedostatak hrabrosti u pitanju. Vec svest da se malo sta moze tu sustinski promeniti dok je situacija takva kakva je. Imali smo jedan pokusaj da se situacija promeni, i svi znamo kako je to islo...

Nisam ni ja optimista. Ali, u narednih par decenija ce se desiti par stvari koje ce promeniti status quo: jedna je pojava AI, druga je pojava droga za produzenje zivotnog veka. Kako ce to da ide, ostaje da se vidi. :trust:

kada bi to bilo tako ja bih bio presrecan ali bojim se da iz godinu u godinu problemi ce se samo umnozavati zbog pritiska populacije..uz to idu tenzije i klasican grabez za resurse..otvoren i beskompromisan rat za prezivljavanje a ne kao danas uvijen plastom borbe protiv tamo necega ili zarad neceg mnogo doobrog...
voda, vazduh, hrana, lekovi to ce biti aktuelno i trazeno a o AI-u i mnogo dobroj vutri...ako to bude In tada bicu presrecan jer onda ce bar ono fundamentalno biti dostupno...
Nama treba promena sistema vrednosti od koncepta drzave do neo-moranih vrednosti da bi uspeli da prezivimo masprodukciju nas samih.
Ne moze se ocekivati tehnoloski i civilizacijski razvoj a da ga ne prati kulturno-socioloski razvoj i moralni adjustment na sve to...

Poslednja izmena:
ma daj... ovaj je umetnik :D

+1 lik je neki kvazi Zen naučnik :D Kad god naletim na neki njegov klip ubijem se od smeha... Da ne pominjemo što nema nikakvih činjenica...
EDIT: ništa lično Starac

Poslednja izmena:
Inace me mnogo zanimaju ovakve stvari, vise sam pasivan jer mi nije struka ali zanima me posle gledanja 8 sati NAssima, koliko je on priznat u fizickim vodama jer ovo je dosta revolucionarna i veoma logicna, pre svega, teorija koju daje. Pitam za priznatost jer iskreno mislim da bi trebao biti ako nije?

A universe from nothing, veoma razumno objasnjavanje i dobar humor :). Large hard-on collider hahaha

+1 lik je neki kvazi Zen naučnik :D Kad god naletim na neki njegov klip ubijem se od smeha... Da ne pominjemo što nema nikakvih činjenica...
EDIT: ništa lično Starac

Bilo bi lijepo kada bi se prvo bar djelomicno upoznao s njegovim radom ;)

Lik je komedija, a takve je uvek zabavno gledati:)

da da ocekivao sam ovakav pristup njegovim teorijama jer su vise filozofske nego fizicke...u principu zasnovano je na posmatranju i dokazivanju postojecih stvari koje su oko nas sto se moze nazvati logickim zakljucivanjem.

Mislim da je zaokruzio neke stvari za razliku od nekih teorija, recimo Michio Kaku "Hiperprostor", koju sam u slast procitao ali mislim da je zasnovana na fikciji mnogo vise nego Nassimova teorija. Malo sam off...sorry...

inace radim master na ekspertnim sistemima u marketingu...vise holisticki pristup nego matematicki, pa smatram da su i oni (ES) deo AI-a koji ste spominjali, a mislim da ste ga prevideli. Neuronske mreze, data mining i sl. su zanimljivi sistemi koji se koriste za pomoc pri odlucivanju u poslovanju i sl. Naravno asortiman upotrebe je sirok tako da ne bi vise isao od teme.

Bilo bi lijepo kada bi se prvo bar djelomicno upoznao s njegovim radom ;)

Pusti neki link, pošto ovi sa YT-a i nisu preterano opširni...

Mislim da je zaokruzio neke stvari za razliku od nekih teorija, recimo Michio Kaku "Hiperprostor", koju sam u slast procitao ali mislim da je zasnovana na fikciji mnogo vise nego Nassimova teorija.

Michio je čisti teoretičar, moram da priznam da sam se malo razočarao posle čitanja neki njegovih teza i teorija. Očekivao sam više konkretnih podataka, a ne "verovatno", "možda", "mogli bismo", "nekada ćemo se uveriti"... itd. Čovek je kao stvoren da piše scenarije za SF filmove :D, ali opet, deluje mi ozbiljnije od Nassima.

Da ali mora se priznati da su obojica dobri naratori, ako nista od toga nije istina :)

zanimljiva chinjenica je da starenje celija i umiranje bioloshke jedinke uopshte ne bi moralo da bude sluchaj, vec nam se "umiranje" krije u genetskom kodu :) kako bizarno.

DA, ovo je u stvari pravo pitanje. Inace postoje vrste oje nemaju ovaj deo u genomu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Turritopsis_nutricula

Zivotinja bez prirodnog limita zivota, tj. zivotnog veka. Jedini nacin da umre je da je neko ili nesto pojede, zgnjeci i slicno.
U genomu se kriju mnoge stvari, a to sto postoji gen koji blokira "regenerativni" gen nikako nije slucajnost.

Poslednja izmena:
Meni je bizarna stvar mogucnost da je kompletan tehnoloski razvoj utemelj na pogresnim osnovama i da se konstatno razvija u pogresnom pravcu, zato mi se cini da je ideja Nassima moguci "ispravljac" ovog kompletnog temelja. Imao sam nekoliko dugih i iscrpljujucih razgovora na ovu temu i zato velim da je ideja fraktalnosti svemira i kruzenja energije iznenadjujuce dobra.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno