Šta je novo?

Najvece naucno dostignuce ikada?!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
DA, ovo je u stvari pravo pitanje. Inace postoje vrste oje nemaju ovaj deo u genomu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Turritopsis_nutricula

Zivotinja bez prirodnog limita zivota, tj. zivotnog veka. Jedini nacin da umre je da je neko ili nesto pojede, zgnjeci i slicno.
U genomu se kriju mnoge stvari, a to sto postoji gen koji blokira "regenerativni" gen nikako nije slucajnost.

Možda je evolucija ljude dovoljno "nagradia" inteligencijom i agresivnošću, pa bi preterala sa regeneracijom. Zamisli samo kada bi nam svima rasle nove noge i ruke ili kada bi se ljudi razmnožavali deobom :D Pa još bi vodli Boj na Kosovu :d ili još gore, svi tinedjžeri bi sami sebi sekli ruke kad treba da se nešto pomaže oko/u kući.
Humor u filmovima bi bio:
Damn honey, i lost my hands today AGAIN, I couldn't buy food, I must stay home and watch the game tonight :p
A za ovo razmnožanje deobom, mi padaju na pamet još neke vrlo bolesne stvari, pa ću sa ovim završiti :D samo zamisli, imaš 2 dece koja se deru uu pola noći, podeliš ženu na pola i rešiš problem :D

Mada opet šalu na stranu, ljudima sa invaliditetom bi trebalo pomoći, prvo paleći gen, a nakon oporavka ga ugasiti.

Inače, ja ne vidim svrhu života bez smrti... Ljudi bi bili dokoni i ne bi živeli uopšte. Tipa, "što da idem u Pariz i na Havaje po 100 put" ili "sa ovom ženom sam 200 godina, hoću neku mladu 150to godišnjakinju", ovo ozbiljno mislim.
Ukoliko bi čovek postao beZsmrtan, ceo koncept naših života bi posato beZsmislen.

Poslednja izmena:
pa tu je najveci fail evolucije - naturalna selekcija kao osnova, ne bi mogla ni u ludilu da pokusha da krene sa objashnjavanjem gena starosti, pa se onda Dokinsovci pozivaju na staru dobru moralnu "pa red je tako, nema smisla da zivish vechno"

a odakle generalna smisao, ako nema boga ? :)

cela ideja evolucije poprilichno baguje po mom mishljenju. ideja Abiogeneze (stvaranje zivota ni iz chega, teorija nastanka zivota) je po mom mishljenju toliko shuplja, da je to smeshno. ja lichno pre bih poverovao da su nas alieni napravili, nego da je abiogeneza, pa sve po cenu da zavrshim u ad infinitum-u (ko je napravio aliene i tako u krug)

da ne bih sad ispisivao celu teoriju - kljuchna rech je "spontano". a laichki objashnjeno, izgleda ovako -

bili u vodi neki molekuli, i spontano se stvorila RNK, a onda je ta RNK spontano upala u spontano nastale lipidne zidove, i onda su oni spontano krenuli da saradjuju, i onda je RNK spontano krenula da prenosi informacije preko ribozomalne RNK, i spontano josh par stvari se desilo, i zatvorila se lipidna membrana, i sve se tu spontano nastavilo, da shljaka, i nastao je zivot.

a za razliku od evolucije koja zahteva vreme - abiogeneza bi mogla da se izdogadja u shvatljivom vremenskom periodu, u laboratoriji, guess what - nije uspela nikad :)

shto se tiche fine tuned svemira, imam da vam ispricham neshto jako zanimljivo, shto sam pronashao u biblioteci, nego je na engleskom, i na papiru, pa dok ja to prevedem i prekucam .. :)

posle tog teksta, ako mi neko kaze da svemir nije nastao, sa svrhom da se na jednoj (ili vishe planeta) NAMERNO omoguce uslovi za zivot, taj pod ruku sa richardom dokinsom, i u ludaru :d

Poslednja izmena:
shto se tiche fine tuned svemira, imam da vam ispricham neshto jako zanimljivo, shto sam pronashao u biblioteci, nego je na engleskom, i na papiru, pa dok ja to prevedem i prekucam .. :)

posle tog teksta, ako mi neko kaze da svemir nije nastao, sa svrhom da se na jednoj (ili vishe planeta) NAMERNO omoguce uslovi za zivot, taj pod ruku sa richardom dokinsom, i u ludaru :d

pa daj samo naziv knjige...znamo i mi engleski :)

pa tu je najveci fail evolucije - naturalna selekcija kao osnova, ne bi mogla ni u ludilu da pokusha da krene sa objashnjavanjem gena starosti, pa se onda Dokinsovci pozivaju na staru dobru moralnu "pa red je tako, nema smisla da zivish vechno"
Ne postoji poseban gen za dužinu života, već se DNK ćelija skraćuje prilikom svake deobe i onda dođe do tačke gde više ne može da se deli kako treba.
Da je beskonačno dugačak život bio u interesu evolucije, ona bi ga i utvrdila kao takvog u našim genima. Evoluciji i odgovara smena generacija, jer u suprotnom ne bi bilo napretka, tj. evolucije same.
Inače to obnavljanje ćelija, izrastanje novih udova i sl. je veoma pipava rabota. U suštini kancer i jesu naše ćelije koje su pokušale da poprave neko oštećenje, ali su pri tome malo zastranile i zaboravile koja im je funkcija. Naučnici su uspeli da naprave besmrtne ćelije, ali nisu još uvek naučili kako da ih programiraju da budu ono što treba da budu.

Poslednja izmena:
Ne postoji poseban gen za dužinu života, već se DNK ćelija skraćuje prilikom svake deobe i onda dođe do tačke gde više ne može da se deli kako treba.
Da je beskonačno dugačak život bio u interesu evolucije, ona bi ga i utvrdila kao takvog u našim genima. Evoluciji i odgovara smena generacija, jer u suprotnom ne bi bilo napretka, tj. evolucije same.
Inače to obnavljanje ćelija, izrastanje novih udova i sl. je veoma pipava rabota. U suštini kancer i jesu naše ćelije koje su pokušale da poprave neko oštećenje, ali su pri tome malo zastranile i zaboravile koja im je funkcija. Naučnici su uspeli da naprave besmrtne ćelije, ali nisu još uvek naučili kako da ih programiraju da budu ono što treba da budu.

Postoji jedna žena, koja je umrla od raka još početkom 20-ih godina prošlog veka. Njen rak je jedini takav primer doebe ćelija na svetu, od kada postoji moderna medicina. Ono što je zanimljivo je da je rak nastao da se širi, tj ćelije da dele i nakon njene smrti, tako da danas ima više njenih ćelija (uslovno rečeno) živih, nego kad je ona bila živa. Najveća ironija u svemu teme, je što njena porodica nije dala saglasnost da se koriste njene ćelije, kojih ima, bukvalno, u svakoj laboratoriji na svetu. Pronaćiću kako se zove, pa ću okačiti ovde.

a odakle generalna smisao, ako nema boga ? :)

cela ideja evolucije poprilichno baguje po mom mishljenju. ideja Abiogeneze (stvaranje zivota ni iz chega, teorija nastanka zivota) je po mom mishljenju toliko shuplja, da je to smeshno. ja lichno pre bih poverovao da su nas alieni napravili, nego da je abiogeneza, pa sve po cenu da zavrshim u ad infinitum-u (ko je napravio aliene i tako u krug)

da ne bih sad ispisivao celu teoriju - kljuchna rech je "spontano". a laichki objashnjeno, izgleda ovako -

bili u vodi neki molekuli, i spontano se stvorila RNK, a onda je ta RNK spontano upala u spontano nastale lipidne zidove, i onda su oni spontano krenuli da saradjuju, i onda je RNK spontano krenula da prenosi informacije preko ribozomalne RNK, i spontano josh par stvari se desilo, i zatvorila se lipidna membrana, i sve se tu spontano nastavilo, da shljaka, i nastao je zivot.

a za razliku od evolucije koja zahteva vreme - abiogeneza bi mogla da se izdogadja u shvatljivom vremenskom periodu, u laboratoriji, guess what - nije uspela nikad :)

Evolucija je i možda stvorila Boga, tj taj osećaj pripadnosti nečemu većem od nas samih, da bi se izborila sa ništavilom koje nas čeka na kraju? Ljudi, OPET, ne bi mogli da žive normalno, da znaju da je sve prolazno. Od svih "životinja" na planeti, jedino čovek, inteligentno biće, veruje u "nešto". Tu nešto smrdi, a to nisu životinje... Da se razumemo, ja sam pravoslavni gnostik :)

EDIT: Nađoh http://listverse.com/2008/06/28/9-extraordinary-human-abilities/ pročitajte 5. i 1. stavku.

Više o prvoj stavki http://en.wikipedia.org/wiki/Henrietta_Lacks

Legacy

The cells from Henrietta's tumor were given to researcher George Gey, who "discovered that [Henrietta's] cells did something they'd never seen before: They could be kept alive and grow."[14] Gey named the sample "HeLa", after the initial letters of Henrietta Lacks' name. As the first human cells that could be grown in a lab and were "immortal" (did not die after a few cell divisions), they could then be used for conducting many experiments. This represented an enormous boon to medical and biological research. According to reporter Michael Rogers, the growth of HeLa by a researcher at the hospital helped answer the demands of the 10,000 who marched for a cure to polio just shortly before Lacks' death. By 1954, HeLa was being used by Jonas Salk to develop a vaccine for polio.[12] To test Salk's new vaccine, the cells were quickly put into mass production in the first-ever cell production factory.[15] Demand for the HeLa cells quickly grew. Since they were put into mass production, Henrietta's cells have been mailed to scientists around the globe for "research into cancer, AIDS, the effects of radiation and toxic substances, gene mapping, and countless other scientific pursuits".[12] HeLa cells have been used to test human sensitivity to tape, glue, cosmetics, and many other products.[citation needed] Scientists have grown some 50 million metric tons of her cells

Poslednja izmena:
Za početak bi bilo kul da naučno objasne SHC (Spontaneous human combustion). Posle ćemo lako stići do pitanja večnog života.

Pojedes pokvaren suljpa, pojavi se cestica anitmaterije i bum:d

teorija evolucije i sama evolucija je suplja kao svajcarski sir :D

pa daj samo naziv knjige...znamo i mi engleski :)

The Logic of Rational Theism: Exploratory Essays By William Lane Craig

sutra cu da napishem koju, ima veze sa svim ovim oko LHC-a i o standardnom modelu, sad mi se spava kao Rohanskom konju ..

Na http://www.teorijaevolucije.com/ ima i forum, pa se pored opseznog objasnjenja na sajtu, moze sa autorom sajta, nasim likom, koji je inace nuklearni biolog u USA, razresiti nadoumice u vezi evolucije, a o kreacionizmu zaista ne bih, imate recimo http://www.youtube.com/user/Thunderf00t pa gledajte i slusajte :)

Za kraj (mada ovakvim pricama nikad ne bude kraj pre zakljucavanja teme al ajde :) ) bih citirao lika koji je dibankovao nassima (kojeg sam i ja gotivio da se ne lazemo) i sa cime se potpuno slazem:

My personal view is that holding onto an idea just because it made you feel good, when there are plenty of reasons why it's rubbish, is a pretty shoddy way to live.

Igorice, oprostices mi jendu kratku psihoanalizu, ali sasvim je jasno da jednom egotriperu kao sto si ti, ne odgovara prolaznost sopstvenog ega. :)
Ipak, to je potreba cisto psihicke prirode, i nema veze sa evolucijom i biologijom, ili ja bar ne vidim vezu ...

Poslednja izmena:
a za razliku od evolucije koja zahteva vreme - abiogeneza bi mogla da se izdogadja u shvatljivom vremenskom periodu, u laboratoriji, guess what - nije uspela nikad
Guess what - jeste.

'Synthesis of activated pyrimidine ribonucleotides in prebiotically plausible conditions' Matthew W. Powner, Beatrice Gerland & John D. Sutherland. Nature, Vol. 460, May 13, 2009

A danas imamo i nekoliko primera evolucije iz jedne u drugu vrstu, ne samo jednocelijskih organizama vec i kompleksnih, potpuno dokumentovane.

Ljudi, OPET, ne bi mogli da žive normalno, da znaju da je sve prolazno.
Neosnovana tvrdnja. Onih 14-15% stanovnistva koji su ateisti, zive sasvim normalno; u stvari, po raznim osnovama, generalno su bolje socijalizovane individue nego vernici.

Od svih "životinja" na planeti, jedino čovek, inteligentno biće, veruje u "nešto".
Covek nije jedino inteligentno bice na Zemlji, kako god da definises inteligenciju; nije ni jedino bice koje ima samosvest. Tvrdnja da je jedini koji veruje u nesto, s obzirom na veoma rudimentarne forme komunikacije sa ovim vrstama, ne moze biti zasnovana na realnim cinjenicama.

Za početak bi bilo kul da naučno objasne SHC (Spontaneous human combustion). Posle ćemo lako stići do pitanja večnog života.
Pa objasnjeno je koliko se moglo na osnovu ono malo podataka koje imamo. Teorija 'fitilja' mi deluje sasvim solidno, i verovatno moze da objasni njaveci broj slucajeva SHC-a.

Neosnovana tvrdnja. Onih 14-15% stanovnistva koji su ateisti, zive sasvim normalno; u stvari, po raznim osnovama, generalno su bolje socijalizovane individue nego vernici.

Covek nije jedino inteligentno bice na Zemlji, kako god da definises inteligenciju; nije ni jedino bice koje ima samosvest. Tvrdnja da je jedini koji veruje u nesto, s obzirom na veoma rudimentarne forme komunikacije sa ovim vrstama, ne moze biti zasnovana na realnim cinjenicama.

1. Kao što rekoh par postova ranije, verovatno je teorija evolucije sama iznedrila Boga, da bi I TIM 84/85% stanovništva pomogla da budu socijalizovane individue i da se bolje nose sa ništavilom i prolaznošću.
E sad zamisli da pored svih nedaća sa kojima se suočava naša vrsta još ne verujemo u Boga. Pa pola bi populacije izvršilo samoubistvo zbog teških uslova u kojima žive. Jednostavno, u početku je Bog/bogovi bio način da se objasne prirodne pojave, a nakon razvitka ljudi, postao je i njihova potreba. Kao što neko reče pre par postova, potreba da naš ego preživi smrt.
2. Što se verovanja tiče, ne verujem da druge vrste/životinje na Zemlji veruju u nešto :) Kad kučetu manijak odseče sve 4 šape, ono neće da moli Boga ili da kune, već će da BUKVALNO legne i umre. Kad mu mladunčad nešto ubije, neće da pita Boga "Zašto?" već da opet pokuša da prodrži vrstu. Prirodna selekcija, barem ja to tako vidim. Ali NAPOMINJEM još jedanput da poštujem sve običaje naše crkve, i da verujem u Tvorca, ali da ne verujem da ćemo ikada naći "dokaz" da postoji. Poštujem ljude koji veruju u klasičnu jevrejsko-hrišćansku verziju Boga, ali opet, ne verujem da ću da "živim" nakon smrti i tako te ego fore. Philosophia perennis mi je vrlo zanimljiva, ali i ostala budistička i indijska učenja, kao i ideja Zeitgeist pokreta.

Poslednja izmena:
@ Villy_Da_Man

1. Imajuci u vidu da su religije sredstvo za manipulaciju / kontrolu masa, ja verujem da kad covecanstvo bude u ozbiljnom procentu raskrstilo s njima da ce samim tim da se poboljsaju uslovi u kojima ljudi zive. (na konto toga koliko para religije na ovaj ili onaj nacin pokupe od naroda). Plus bi se ljudi vise borili da poboljsaju uslove zivota.

2. Listening to Koko: a gorilla who speaks her mind (pri dnu strane)

elem, da se vratimo na temu -

Fine tunned universe i chinjenice:

1. osnovne tri dimenzije prostora -

zashto je prostor trodimenzionalan verovatno nikada nece biti odgovoreno. sama chinjenice da jeste - pretstavlja ogromnu prednost u postojanju (ne nas, vec svega) da ovo shto jeste u univerzumu u opshte moze da se deshava. apstrakcija chinjenice da je 3 dimenzije, pretpostavlja najveci argument uredjenja svemira, jer bez takve konfiguracije prosotra, sve vrednosti i fizichke konstante ne bi imale smisla.

tu imamo korelaciju cestica, i prostora, koje iz prve ne bi trebalo da su povezane. jedini nachin da se objasni postojanje hemije, i fizike u trodimenzionalnom prostoru, je da je isti "autor" odgovoran za pravljenje dve nepovezive stvari.

2. vrednost fundamentalnih interakcija -

1. povecanje jake nuklearne interakcije za 1% bi dovelo do pretvaranja svog ugljenika u kiseonik

2. povecanje jake nuklearne za 2% bi omogucilo pretvaranje kvarkova u protone, a kao rezultat nikada ni jedan atom ne bi nastao.

3. smanjenje jake nuklearne za 5% bi onemogucilo nukleo sintezu u zvezdama, gde bi kao rezultat sva materija u svemiru bila iskljuchivo vodonik.

4. da je jaka nuklearna van granice vrednosti 80% i 120% svoje trenutne, ni jedan element atomske mase preko 4 ne bi bio formiran.

5. da je gravitacija jacha za 8%, sve zvezde bi bile crveni patuljici, da je slabija za 10% sve planete bi bile plavi dzinovi - ni jedna u stanju da odrzava ugljenichno zasnovan zivot.

6. da je elektromagnetna sila slabija ili jacha za 0.00000000000000000000000000000000001, zvezde bi po timeframe-u big banga vec odavno sagorele komplet.

3. Paulijev princip -

kvantna mehanika pretpostavlja paulijev princip iskljuchenja, koji govori da dva identicna fermiona ne mogu zauzimati isto kvantno stanje istovremeno. to zapravo omogucava postojanje hemijskih elemenata, jer bez toga, svi elektroni bi hteli da zauzmu najnizi energetski nivo, te bi sva materija bila identichna, i super gusta (neutronska materija). uzrok paulijevog principa je za sada nepoznat (neka me neko ispravi)

ovoliko sam preveo, ima tu josh dosta chinjenica koje su suvishe "sluchajne" da bi to zaista bile.

pretpostavka multiverse-a iskljuchuje ideju o nekakvom dizajnu svemira , pre svega za zivot, ali onda, govorimo o teoriji koja pretpostavlja da proed nasheg jednog koji znamo, postoji josh beskonachan broj univerzuma sa razlichitim svojstvima, a to je veca fikcija nego da je bog sve stvorio, ja da se pitam. ajd da krenemo od uzroka - shta je nateralo nishta da stvori neshto, i pritom da to uchini u beskonachno primeraka - razlichitih. i da u jednoj iteraciji tog dogadjaja, imash bolesno dobro podeshenu fiziku, da nastane svest koja ce to da primeti. ??

Ja sam opet ubedjen da Nassim i slicne teroije daju dosta odgovora na takva pitanja. Jer ako to nama sve lepo zvuci, zasto da ne...uzmimo za primer postavke sistema stvari...lepe su, jasne, precizne itd.

Ako neko objavi teoriju koja je jasna, logicna i lepa a ima svojstvenu vezu sa nasom istorijom mislim da je ne treba tek tako odbaciti.

Mislim da konvencionalna i nekonvencionalna fizika ima dosta rupa i da tu opet dolazimo do pitanja, da li je matematika nauka koja je zasnovana na zdravim temeljima i da li ide u dobrom pravcu i da li fizika treba da se zasniva na matematici.

Opet na kraju sve teorije su trenutno nepotvrdive i tu se vracamo na LHC koji treba bar da odskrine vrata na tu temu.

ivke dosad sto je postovano bilo je koliko toliko u vezi sa temom cak i sumanut-ova kratka psihoanaliza

a ti cisto flejmujes i doprineces tome da se tema zatvori

Svaka teroija, pre nego sto je postala zvanicna teorija, je prosla najstrasnija preispitivanja, analize, testove proracune i najcesce su se predvidjanja ostvarivala, kao sto je slucaj sa particle theory i teorijom evolucije, kada su obzervirane u akceleratorima cestice koje su po predvidjanju teorije trebalo da postoje, ili kada su nadjeni fosilni ostacie nekih bica koja su takodje predvidjena evolucijom ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_method

Naucni metod je, bar za mene, nista drugo do institucionalizacija zdravog razuma.

Tako da kada neko uzme pa secira harameina ili kreacionizam, nije nikakav dvostruki arsin, vec se to radi sa svakom teorijom, samo sto pod ovakivm tretmanom neke teorije opstaju i pokazuju se tacnim, dok neke druge pocnu da dovode do teskih apsurda ukoliko pocne da se razmislja u njihovim okvirima.

Takodje moram da se slozim sa ivketom, da je rasprava nas obicnih ljudi na temu evolucije i kvantne fizike, sto sam shvatio posto sam razmenio par postova sa nuklearnim biologom i odgledao ttc-ovo predavanje za nefizicare od nekoliko desetina sati, u najmanju ruku besmislena.

Kao da se nadju dve babe koje su kompjuter videle jedino kada su ga kupovale unuku i diskutuju da li je bolji iks pe ili sedmica, dok je znanje naucnika u ovoj oblasti na nivou jedong sistem amdinistratora, ili programera recimo ... :d

uzrok paulijevog principa je za sada nepoznat
PEP (a i sam spin) direktno proizilazi iz relativisticke QM; jos konkretnije, PEP proizilazi iz trece Wightman-ove aksiome, po kojoj dva space-like separirana polja moraju da budu ili komutativna (integer spin fields) ili anti-komutativna (half integer spin fields) da bi bio zadovoljen uslov kauzaliteta. Konkretno matematicko izvodjenje PEP-a imas u knjizi "PCT, Spin, Statistics, and All That", od Streater & Wightman-a.

Interaktivne teorije koje zadovoljavaju Wightman-ove aksiome su konstruisane za 2 i 3 dimenzije. Za 4 dimenzije to jos nije uradjeno, i onom ko u tome uspe sleduje nagrada od milion dolara. Sta da vam kazem, ucite matematiku... ,):p

pretpostavka multiverse-a iskljuchuje ideju o nekakvom dizajnu svemira , pre svega za zivot, ali onda, govorimo o teoriji koja pretpostavlja da proed nasheg jednog koji znamo, postoji josh beskonachan broj univerzuma sa razlichitim svojstvima, a to je veca fikcija nego da je bog sve stvorio, ja da se pitam. ajd da krenemo od uzroka - shta je nateralo nishta da stvori neshto, i pritom da to uchini u beskonachno primeraka - razlichitih. i da u jednoj iteraciji tog dogadjaja, imash bolesno dobro podeshenu fiziku, da nastane svest koja ce to da primeti. ??
Ne vidim kako uvodjenje dodatnog entiteta kompleksnijeg od tvorevine pojednosnjava stvari ? Ako ides tom linijom, onda se namece pitanje ko je stvorio Boga ? A na odgovor da je on 'oduvek bio i jeste' mislim da i sam uvidjas da kad ga izbacis iz slike pojednostavljujes stvari...

A sto se tice Multiverse-a, imas vise njegovih varijanti. Postoji i varijanta u kojoj u jednom datom trenutku postoji samo jedan Univerzum u Multiverse-u, koji postoji neko vreme da bi posle njega dosao neki drugi Univerzum sa nekim drugim vrednostima konstanti, posle ovog neki treci i tako ad infinitum. Tekuca pretpostavka za mehaniku ovoga dolazi iz string teorija, da gravitaciona sila uzrokuje priblizavanje brana i konacno njihov sudar; energija ovog sudara stvara singularitet iz kojeg nastaje Univerzum i uzrokuje njegovo sirenje odn razmicanje brana u Multiverse-u tokom izvesnog perioda posle koga dolazi do ponovnog priblizavanja brana, njihovog sudara i nastanak novog Univerzuma...

Posebno pitanje je da li su vrednosti konstanti potpuno nezavisne ili medjusobno zavisne; u ovom potonjem slucaju imao bi ogranican broj razlicitih Univerzuma. Teorija Svega bi trebala da odgovori na ovo pitanje...

pa dobro - iznosimo chinjenice, koje su drugi prizemljili nama. sve sa ciljem da se prokomentarishe stanje stvari.

ja sam lichno, bio frik za fiziku, te sam jedan od retkih koji je, u vremenu srednje shkole otishao dalje, i na svoju ruku pokushao da razume recimo - shrodingerovu jednachinju, ili stanje stvari u standardnom modelu, i formule koje su dovele do toga. elem - batalio sam u jednom trenutku jer je materija zaista glomazna.

ALI - nije toliko teshko nauchiti, ako si u korak sa matematikom, i shvatanjem fizike i odredjenih eksperimenata koji su doveli do toga.

Igorice, oprostices mi jendu kratku psihoanalizu, ali sasvim je jasno da jednom egotriperu kao sto si ti, ne odgovara prolaznost sopstvenog ega. :)
Ipak, to je potreba cisto psihicke prirode, i nema veze sa evolucijom i biologijom, ili ja bar ne vidim vezu ...

ne, naprotiv.

ako bih ja recimo izneo teoriju, koja glasi, u jednoj jedinoj rechenici:

"svest je stvorila samu sebe" uz tvrdnju da je sve ostalo samo fikcija, i da su prirodni zakoni rezultat kolektivne svesti nas ljudi, ili recimo nas i vanzemaljaca i slichno, gomile pojedinachnih frakcija svesti - GDE bih ja bio manje tachan, ili diskutabilno problematichan, od teorije da je "nishta" iznedrilo veliki prasak, pa dalje vreme i prostor ?

zapravo bi najlogichnije bilo da ne postoji nishta, te onda ne bi bilo ni svesti da to nishta registruje, a onda ne mozemo da prichamo o tome, jer smo mi suprotan sluchaj.

moje misli idu ka tome, da smo mi namenski osakacena varijanta svesti. gomila stvari koje nauka pokushava da dokaze, i nauchni shovinizam mi zapravo idu na zivce, jer smo i dalje na nivou da nemamo pojma, ali pokushavamo. te mi onda bilo kakva vrsta sigurnosti. sa strane kreacionizma, a i nauke ne leze, ne mogu da ih prihvatim.

na kraju krajeva - u celoj prichi moral, i ljubav, i nedostatak istih,nekom smeshno, ali zaista stoje kao faktori koje ne bi smeo da zanemarish i pripishesh ih "gomilom struje u mesu" .. bar ja tako verujem.

ne, naprotiv.

ako bih ja recimo izneo teoriju, koja glasi, u jednoj jedinoj rechenici:

"svest je stvorila samu sebe" uz tvrdnju da je sve ostalo samo fikcija, i da su prirodni zakoni rezultat kolektivne svesti nas ljudi, ili recimo nas i vanzemaljaca i slichno, gomile pojedinachnih frakcija svesti - GDE bih ja bio manje tachan, ili diskutabilno problematichan, od teorije da je "nishta" iznedrilo veliki prasak, pa dalje vreme i prostor ?

zapravo bi najlogichnije bilo da ne postoji nishta, te onda ne bi bilo ni svesti da to nishta registruje, a onda ne mozemo da prichamo o tome, jer smo mi suprotan sluchaj.

Pa nista, predoci svoju teorjiu kao i svi ostali naucnici na peer review pa cemo videti koliko si u pravu.
Mada evo jedno pitanje pre nego sto to uradis, ako je svest stvorila svest, ko je stvorio svest?
Ako je odgovor da ona oduvek postoji, odakle joj onda potreba i mogucnost da se stvara? Da preformulisem, kako nesto sto oduvek postoji moze da se stvori?

moje misli idu ka tome, da smo mi namenski osakacena varijanta svesti. gomila stvari koje nauka pokushava da dokaze, i nauchni shovinizam mi zapravo idu na zivce, jer smo i dalje na nivou da nemamo pojma, ali pokushavamo. te mi onda bilo kakva vrsta sigurnosti. sa strane kreacionizma, a i nauke ne leze, ne mogu da ih prihvatim.

Predlazem ti da citas definiciju i princip naucnog metoda dok ti ne postane jasno, ne znam sta drugo da ti kazem ...

Nauka je jedina koja kaze da ne zna i da pretpostavlja, te da ono sto neko tvrdi mora biti testirano i provereno, dok svi ostali znaju sve od vajkada bez ikakve zelje za istrazivanjem ove realnosti te ne znam kako mozes mirne savesti izjednacavati te stvari. Jedini cilj tih religijskih tvrdnji je zadovoljenje potrebe da se sve zna (iako nista nije dalje od istine) i da se odagna strah od nepoznatog.
Mozemo reci da je za sve odgovoran bog i prestati tragati za bilo cime jer nam nije dato i to je to ... Ja licno nisam za to.

na kraju krajeva - u celoj prichi moral, i ljubav, i nedostatak istih,nekom smeshno, ali zaista stoje kao faktori koje ne bi smeo da zanemarish i pripishesh ih "gomilom struje u mesu" .. bar ja tako verujem.

http://www.academicearth.org/courses/introduction-to-psychology

Svi nalazi govore suprotno.

Ljubav je preterano izrazena potreba, to se uci u psihologiji iz prvog srednje, a moral je tu radi opsteg interesa i lakseg suzivota, bili mi bioroboit ili instance kosmicke energije.

Treba se zapitati gde je moral onima koji samo radi kazne u onom zivotu bivaju dobri u ovom.

Poslednja izmena:
Pusti neki link, pošto ovi sa YT-a i nisu preterano opširni...

Michio je čisti teoretičar, moram da priznam da sam se malo razočarao posle čitanja neki njegovih teza i teorija. Očekivao sam više konkretnih podataka, a ne "verovatno", "možda", "mogli bismo", "nekada ćemo se uveriti"... itd. Čovek je kao stvoren da piše scenarije za SF filmove :D, ali opet, deluje mi ozbiljnije od Nassima.

Link koji sam okacio, odnosno video, je dosta informativan. No traje dobrih 6-7 sati.

Jednostavno, Nassim je na osnovu cinjenica (fraktalni svemir, geometrija svemira, energija) izgradio svoju teoriju. I naravno za sve ponudio matematicke jednadzbe.

Nassimov video vezan prvenstveno uz geometriju. Nassim Haramein Event Horizon:

http://www.youtube.com/watch?v=ir5sQEg0rs4&feature=related

Pa nista, predoci svoju teorjiu kao i svi ostali naucnici na peer review pa cemo videti koliko si u pravu.
Mada evo jedno pitanje pre nego sto to uradis, ako je svest stvorila svest, ko je stvorio svest?
Ako je odgovor da ona oduvek postoji, odakle joj onda potreba i mogucnost da se stvara? Da preformulisem, kako nesto sto oduvek postoji moze da se stvori?

oduvek ti je tu kljuchna rech - ochigledno da postoji postojanje, koje je van okvira vremena, shto mi ljudi ne shvatamo. samim time je prvi uzrok za moju teoriju o svesti, i za big bang isti - neshto, van poimanja postojanja, jer je postojanje vremenski zavisno - stvorilo je ili univerzum, ili svest.

kako ti objashnjavash "prvi uzrok", kako ga nauchni metod objashnjava ? singularitet beskonachne mase i nulte zapremine je daleko od shvatanja na bilo koji nachin, nauchni metod NIJE u stanju da objasni bilo shta van granica vremena i prostora, jer je chovek definisao nauchni metod, a chovek je ogranichen (ne u smislu manjka shvatanja, vec u smislu postojanja)

Nauka je jedina koja kaze da ne zna i da pretpostavlja, te da ono sto neko tvrdi mora biti testirano i provereno, dok svi ostali znaju sve od vajkada bez ikakve zelje za istrazivanjem ove realnosti te ne znam kako mozes mirne savesti izjednacavati te stvari. Jedini cilj tih religijskih tvrdnji je zadovoljenje potrebe da se sve zna (iako nista nije dalje od istine) i da se odagna strah od nepoznatog.
Mozemo reci da je za sve odgovoran bog i prestati tragati za bilo cime jer nam nije dato i to je to ... Ja licno nisam za to.

pa vidish, ja religiju ni jednog trenutka nisam spomenuo, to je po mom mishljenju najgora ljudska praksa, jer pretpostavlja znanje bez eksperimenata, i dokaza. nishta tu nije empirijsko, vec plod bujnih mashti.

ja govorim o tome, da, ochigledno ne postoji zelja za teorijom koja kaze - NESHTO mnogo zaguljeno, shto bi moglo da se okarkaterishe kao bog, stvorilo je sve od nule, sa zakonitostima, koje postoje, i koje su nama ustaljene, u svemiru u kome se nalazimo. fino tuniran svemir, unakrsno sa pojedinim filozofskim mishljenjima dovodi do zakljuchka da je univerzum proizvod sa namerom, koju josh nismo u stanju da razotkrijemo.

recimo da chovek kojeg sam gore citirao ima takvo mishljenje. (William Lane Craig)

Svi nalazi govore suprotno.

Ljubav je preterano izrazena potreba, to se uci u psihologiji iz prvog srednje, a moral je tu radi opsteg interesa i lakseg suzivota, bili mi bioroboit ili instance kosmicke energije.

Treba se zapitati gde je moral onima koji samo radi kazne u onom zivotu bivaju dobri u ovom.

a gledaj, si se nekad zapitao zashto je evolucija dovela do svesti .. ? svest se ne uklapa u naturalnu selekciju, svest je bila nepotrebna da jedinka prezivi. chovek, po evolucionoj teoriji izgleda kao neka jako pogreshna tvorevina, em je podlozan mnogim bolestima kojima vecina organizama nije, em je pre stvaranja svesti na prelazu homo erectus-a bio najslabija jedinka koja nije u stanju da prezivi.

zapravo jedina jedinka koja je dovela do razvoja intelekta i svesti je chovek. malo mutno, ja da se pitam. fizichki i instinktivno najslabija jedinka, razvija svest, i intelekt, a ko *ebe medjukorake, gde je ta jedinka trebala da bude izedena, izumrla od raznih virusa, i shta sve ne, u procesu ..

oduvek ti je tu kljuchna rech - ochigledno da postoji postojanje, koje je van okvira vremena, shto mi ljudi ne shvatamo. samim time je prvi uzrok za moju teoriju o svesti, i za big bang isti - neshto, van poimanja postojanja, jer je postojanje vremenski zavisno - stvorilo je ili univerzum, ili svest.

kako ti objashnjavash "prvi uzrok", kako ga nauchni metod objashnjava ? singularitet beskonachne mase i nulte zapremine je daleko od shvatanja na bilo koji nachin, nauchni metod NIJE u stanju da objasni bilo shta van granica vremena i prostora, jer je chovek definisao nauchni metod, a chovek je ogranichen (ne u smislu manjka shvatanja, vec u smislu postojanja)

Ne objasnjavam nikako, ako ti nisu dovoljna objasnjenja koja imas na netu ne znam zaista sta bih ja sad mogao tako znacajno da kazem pa da ti promenis misljenje. Big bang je model koji se trenutno najbolje uklapa u ostale teorije, a potvrde stizu i iz raznih akceleratora, evo opet sam krenuo ... :wall:

pa vidish, ja religiju ni jednog trenutka nisam spomenuo, to je po mom mishljenju najgora ljudska praksa, jer pretpostavlja znanje bez eksperimenata, i dokaza. nishta tu nije empirijsko, vec plod bujnih mashti.

ja govorim o tome, da, ochigledno ne postoji zelja za teorijom koja kaze - NESHTO mnogo zaguljeno, shto bi moglo da se okarkaterishe kao bog, stvorilo je sve od nule, sa zakonitostima, koje postoje, i koje su nama ustaljene, u svemiru u kome se nalazimo. fino tuniran svemir, unakrsno sa pojedinim filozofskim mishljenjima dovodi do zakljuchka da je univerzum proizvod sa namerom, koju josh nismo u stanju da razotkrijemo.

recimo da chovek kojeg sam gore citirao ima takvo mishljenje. (William Lane Craig)

Svemir nije fino tuniran, okacio sam video fajlove na youtubetu od thunderfoota, evo ti jos jedan random lik koga sam dobio kucanjem fine tuned universe u youtube, ne znam sta je problem, i nemam nista da dodam ili oduzmem ...

http://www.youtube.com/watch?v=tCKqj-2JXZg

:)

a gledaj, si se nekad zapitao zashto je evolucija dovela do svesti .. ? svest se ne uklapa u naturalnu selekciju, svest je bila nepotrebna da jedinka prezivi. chovek, po evolucionoj teoriji izgleda kao neka jako pogreshna tvorevina, em je podlozan mnogim bolestima kojima vecina organizama nije, em je pre stvaranja svesti na prelazu homo erectus-a bio najslabija jedinka koja nije u stanju da prezivi.

zapravo jedina jedinka koja je dovela do razvoja intelekta i svesti je chovek. malo mutno, ja da se pitam. fizichki i instinktivno najslabija jedinka, razvija svest, i intelekt, a ko *ebe medjukorake, gde je ta jedinka trebala da bude izedena, izumrla od raznih virusa, i shta sve ne, u procesu ..

Naravno, Igoritza oborio teoriju evolucije ... Ne znam brate, kako oces, nemam ja volje za ovo ... Idi na forum koji sam ti ostavio, pa sa nuklearnim biologom rajasni stvari koje ti nisu jasne u vezi evolucije, ja niti imam znanje niti imam vremena da to radim.

Svemir nije fino tuniran, .

Pa nije, al zato ce ljudi da ga nasteluju :whip: prema svojim potrebama, kao sto sada radimo i sa zemljom.Samo se nadam da ce u tom procesu masa shvatiti da mora i sebe malo da prilagodi da bi razvoj bio odrziv, ali sa ovakvom zaokupiranoscu samima sobom ljudi su sve vise bahati i "prizemniji", odnosno najbitnije je "kako cu ja da se uklopim u krdo", a odakle to krdo i cemu sluzi a jos i ne radi, nikom ne pada na pamet, a i je... ti ovako naprednu civilizaciju, i njeno saznanje i sirinu, kad je sav napredak iskoriscen da zaokupira coveka na sto manjem psihofizickom prostoru, i da ga kontrolise, a potpuna pobeda je da on to nikad i ne sazna za svoga zivota! bitno je da se mi volimo :D, bake,deke,strine,tetke,ujne,facebook,youtube... "arghhh, it's the call of the many, join us to the warmines of the flash":-devil-:.

Sumanut:

1. ja ne negiram big bang - to nigde nisam rekao. ja samo govorimo o tome da ne mozesh da iskljuchish NIJEDNU drugu teoriju koja ima isti osnov - iz nichega (nishta u smislu - nema vreme, nema prostor) - nastalo neshto. ako je mogao big bang, po nauci, mogu ja da kazem i da je iz nichega nastala svest, magija, flajing spageti monster itd ..

jel se sad razumemo ?

2. klip koji si sad okachio - prestao sam da gledam u trenutku kada je izneo chinjenicu da je 0.46% procenta zapremine planete nenastanjivo, kako bi dokazao poentu da svemir nije dizajniran, niti zemaljska kugla, za zivot.

ajde, pokushacu da ne budem drzak pa da kazem da koristish isti fazon, sofizmima se koristish, ne bi li me ubedio, pa da udarim kontra argument na ovaj uzasan arogantni glas, koji nas vernike ima drskosti da nazove arogantnim:

ljudi ne zive u zapreminama planete, zive na njenoj povrshini. iznositi chinjenicu da je zapremina nenastanjena, je isto kao da argumentujesh babi na pijaci da nisi dobio kilo narandza koje je ona izmerila, jer cesh da oljushtish koru.

ne znam samo kako neko moze da bude ovako drzak, i da kaze da zemlja i prirodni zakoni NISU podesheni za zivot, i to tvrdi sa sigurnoscu, a pritom trenutno ima 8 milijardi zivih ljudi na planeti, ukupno zivelo 110 milijardi.

3. pa naravno da ce biolog da tvrdi da mu je struka super, kao shkundricka, profesorka muzichkog iz trineste, koja nam ej davala kecheve iz muzichkog, uz objashnjenje da je muzika bitnija od svega u zivotu.

evo ti sad, poimence, kritika evolucije, postavljena od strane priznatih biologa danashnjice:

1. na svetu nije pronadjeno dovoljno fosila prelaznih vrsta. lichno darvin je izjavio da je najveci protivnik njegove teorije upravo to - nagomilana mrtva tela prelaznih vrsta bi trebalo pronaci bukvalno na svakoj mogucoj iskopini pretpostavljenog prebivalishta - a to nije sluchaj.

2. metamorfoza - gomila amfibija, i pre svega insekata poseduje sposobnost metamorfoze, abruptne promene fizichkog izgleda, nakon rodjenja. evolucija nema kvalitetno objashnjenje za pojavu, kako je mdjukorak doveo do toga da jedinka nastane, i u odredjenom periodu zivota promeni izgled, a ne pre rodjenja, kako bi imala bolje uslove za prezivljavanje.

3. abiogeneza - Vgagi mi je dao pogreshnu informaciju - NISU uspeli u stvaranju zivota, vec su uspeli da u odredjenim uslovima polimerizuju RNA (pomenuti eksperiment 2009). tek kada se stvori funkcionalna ziva celija, u laboratoriji, onda govorimo o abiogenezi, o medjukoracima i odushevljenju nauchnika ne.

cisto da se razumemo - ja verujem u evoluciju, ali smatram da je nauchni shovinizam i generalna ideja o istoj dovela do jako tvrdih i arogantnih stavova pojedinih ljudi po tom pitanju. primer - richard dokins. lik je prestao da bude nauchnik, vec medijska lichnost koja podize vrednost svog fonda iritirajuci vernike.

moje mishljenje je da je abiogeneza, nastanak zivota iz muljavine (primordial soup) chisto lupetanje, a josh kad na to dodash chinjenicu da je u ovom svemiru koji mi poznajemo sve tako idealno podesheno, jedini argument koji ostaje ateisti da kaze - "svemir je veliki, i traje jako dugo", kako bi i dalje mogao da ostane u prichi o sluchajnosti i koincidenciji.

PEP (a i sam spin) direktno proizilazi iz relativisticke QM; jos konkretnije, PEP proizilazi iz trece Wightman-ove aksiome, po kojoj dva space-like separirana polja moraju da budu ili komutativna (integer spin fields) ili anti-komutativna (half integer spin fields) da bi bio zadovoljen uslov kauzaliteta. Konkretno matematicko izvodjenje PEP-a imas u knjizi "PCT, Spin, Statistics, and All That", od Streater & Wightman-a.

Interaktivne teorije koje zadovoljavaju Wightman-ove aksiome su konstruisane za 2 i 3 dimenzije. Za 4 dimenzije to jos nije uradjeno, i onom ko u tome uspe sleduje nagrada od milion dolara. Sta da vam kazem, ucite matematiku... ,):p

dade mi materijala za chitanje, razbio si mi glavu :d

najzanimljivije mi je shto orbita moze da se izrachuna, bez da se ikad sretnesh sa PEP-om, preko shrodingerove jednachine. PEP zapravo ne odredjuje orbitale, vec odredjuje kako su orbitale popunjene.

shto se tiche Gejdz teorije (kalibraciona invarijantnost), tek sada vidim koji je problem u LHC-u, i koliki ce problem biti da se popune sve vrednosti sa ciframa, kako bi dobio stanje SU2 simetrije, za higsovo polje.

sutra cu, sada sam jako umoran, i mrzi me, i popio malchice - da napishem jako zanimljiv tekst, o tome da bez formula od A do Z objasnim celu problematiku Higsovog bozona, i gaudz teorije, dosta sam pohvatao jureci ovo shto mi gagi reche za PEP, pa mislim da cu moci da priblizim problematiku standardnog modela, uz dosta makro analogija :)

1. ja ne negiram big bang - to nigde nisam rekao. ja samo govorimo o tome da ne mozesh da iskljuchish NIJEDNU drugu teoriju koja ima isti osnov - iz nichega (nishta u smislu - nema vreme, nema prostor) - nastalo neshto. ako je mogao big bang, po nauci, mogu ja da kazem i da je iz nichega nastala svest, magija, flajing spageti monster itd ..

Nema dokaza da svest postoji van materijlnog, nasa svest je proizvod bohemijskih reakcija, i nikako ne nastaje ni iz cega, a flying spagheti monster nastaje u trenucima kada neko krene da razmislja na nacin na koji kreacionisti to rade. Tada se dobije i da povecanje broja pirata utice na globalno otopljavanje :)

2. klip koji si sad okachio - prestao sam da gledam u trenutku kada je izneo chinjenicu da je 0.46% procenta zapremine planete nenastanjivo, kako bi dokazao poentu da svemir nije dizajniran, niti zemaljska kugla, za zivot.

Kada kazes univerzum onda ne mislis valjda samo na zemljinu koru? Ti si rekao da je univerzum fino podesen za zivot, a ispada da je 99.9999999999999999999999927% univerzuma smrtno opasno za nas, tako da ne znam kako je onda univerzum fino podesen za zivot. Kao sto rece autor, to je kao kada bi hard disk velicine jupitera mogao da skladisti jedan bit podataka, a ti bi rekao da je fino podesen za skladistenje podataka, pored flesa velicine nokta koji proguta 4 gb :/
Jednostavno argument je morbidno besmislen.

3. pa naravno da ce biolog da tvrdi da mu je struka super, kao shkundricka, profesorka muzichkog iz trineste, koja nam ej davala kecheve iz muzichkog, uz objashnjenje da je muzika bitnija od svega u zivotu.

Sto se tice evolucije i navodnih rupa, dao sam ti link do foruma. Ne verujem da bi ni u kom smislu moj odgovor mogao biti kvalitetniji od odgovora nekoga ko se ceo zivot bavi time.

moje mishljenje je da je abiogeneza, nastanak zivota iz muljavine (primordial soup) chisto lupetanje, a josh kad na to dodash chinjenicu da je u ovom svemiru koji mi poznajemo sve tako idealno podesheno, jedini argument koji ostaje ateisti da kaze - "svemir je veliki, i traje jako dugo", kako bi i dalje mogao da ostane u prichi o sluchajnosti i koincidenciji.

jel ovo mantra neka? :)

Kada kazes univerzum onda ne mislis valjda samo na zemljinu koru? Ti si rekao da je univerzum fino podesen za zivot, a ispada da je 99.9999999999999999999999927% univerzuma smrtno opasno za nas, tako da ne znam kako je onda univerzum fino podesen za zivot. Kao sto rece autor, to je kao kada bi hard disk velicine jupitera mogao da skladisti jedan bit podataka, a ti bi rekao da je fino podesen za skladistenje podataka, pored flesa velicine nokta koji proguta 4 gb :/
Jednostavno argument je morbidno besmislen.

Potpuno se slazem sa ovim, nema uopste smisla da je sve podeseno, jedino ako su bila neka ogranicenja dok se univerzum podesavao, pa je ovo najbolje sto se moze i onda se islo na veliki kvantitet da bi se negde mozda dobio zivot :), pa sta bude bude...

Sto se tice evolucije i navodnih rupa, dao sam ti link do foruma. Ne verujem da bi ni u kom smislu moj odgovor mogao biti kvalitetniji od odgovora nekoga ko se ceo zivot bavi time.

Cudno mi je da neko moze da ne veruje u evoluciju, pa to je nesto sto se desava svaki dan oko nas, ne moze da se ne primeti. Kao kada bi neko rekao da ne veruje u komjutere, tako mi deluje... :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno