Šta je novo?

Najvece naucno dostignuce ikada?!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa, iskreno - ubi me razmishljanje o tome, ne mogu da se pomirim sa time da se gasim kad umrem, kad god to bilo.

napisacu josh ovo, i stavljam tachku na pisanje o tome:

uplashio sam se, u jednom trenutku, samo zbog chinjenice da smrt zaista izgleda kao padanje u san, iz kojeg se ne budish. bez obzira shto je to nauchno neminovno, sama chinjenica da ce u protoku vremena da se desi - sada me plashi, i ne da mi mira. pokushao sam da pronadjem misli pametnijih ljudi o tome, da se smirim.

bacio sam se na filozofiju, prochitao dosta, pre svega Kanta, koji je must read za sve ljude dovoljne inteligencije da ga shvate, prochitao josh gomilu, pre svega citata, zbog nedostatka vremena da temeljno obradim sva ta dela.

pritom, u zivotu sam imao prilike da pricham ochi u ochi sa svetogorskim monahom, prisustvovao sam verbalnoj filozofiji jako mocnih ljudi, prichao lichno i sa istochno orjentisanim umovima, u isto vreme sve to ukosio sa znanjem nauke, fizike, i sa mislima ljudi koji apsolutno ne priznaju bilo kakvu vrstu znanja osim dokazanog.

antropomorfizam univerzuma moze a i ne mora da bude opravdan. pretpostavka multiverse-a meni vishe deluje kao beg u objashnjenje i "pravljenje pametnih" nauchnika, bez volje da priznaju umeshanost nechega drugog osim nas samih.

vechito je nauka bila skeptichna prema "inteligentnom dizajneru", ali vishe kao borba sa starim i zardjalim dogmama, nego kao konkretno nauchno poredjenje.

doshao sam do zakljuchka, jako opterecujuceg, tuznog - necu nikad saznati shta se deshava samnom, kada umrem - dok ne umrem. koliko kod zeleo da je definisano, i da ima odgovora, makar i na tamnoj strani koja me plashi, pa da se prepustim zivotu bez i jedne misli o tome, pa dok traje - ja opet ne mogu da znam. a to je jedna jako porazavajuca istina.

josh jednom se izvinjavam, necu vishe o ovome ni rech napisati, od sad pa nadalje na ovoj temi diskutujem samo iz nauchnog ugla, ono shto znam, i mogu da prokomentarishem.

Pa jedino da izvedes eksperiment, umres pa nam javis kako je, a ako se ne javis onda znamo da nema nista :d

OMG! sto si tako depresivan? ajd na pivo cheers :bottle: ...posle cemo lako :angel: :angel:

Beskonacnost i besmislenost prostora, vremena, zivota. Ljudi se plase ne znanja i svemu daju smisao i svrhu. Eto Igoritze nisi jedini.:)

ma Igoritze ko zna sta ce nauka sve da izmisli dok ti ne ostaris...mozda budes ziveo duze nego sto ocekujes...sadasnjim bebama predvidjaju 100 godisnji vek...strah od smrti se nabolje leci u njenom medjunozju :p posto tu nastaje zivot probaj da zaviris tamo mozda ima nesto sto ce ti pomoci da das odgovor na ultimativno pitanje: sta se to krije u tami :d

doshao sam do zakljuchka, jako opterecujuceg, tuznog - necu nikad saznati shta se deshava samnom, kada umrem - dok ne umrem. koliko kod zeleo da je definisano, i da ima odgovora, makar i na tamnoj strani koja me plashi, pa da se prepustim zivotu bez i jedne misli o tome, pa dok traje - ja opet ne mogu da znam. a to je jedna jako porazavajuca istina.

*** zivot je kratak, a dugo traje :p... smrt me ne plasi nesto posebno jer je za sad neminovna, mada starenje mi malo bode oci:D, sta se brines za par decenija napravice digitalni "raj", skeniraju ti vijuge, uploaduju te i :guitar:...

Kako ja shvatih cilj ovih eksperimenata u CERN-u je da se dokaze postojanje tog Higsovog bozoma koji bi dokazao i potvrdio taj standardni model u kome je sve vec teorijski dokazano osim toga koja cestica daje masu a postojanje toga Higsovog bozoma bi upravo to potvrdilo i time bi se sve zaokruzilo osim funkcionisanja gravitacije koja ostaje za buduca pokolenja.

Prica o ovom ne treba da bude rasprava o crkvenom ili svetovnom pogledu na nastanak sveta jer jedno drugo ne potire. Ako ste malo sire pratili desavanja oko ovoga mogli ste cuti da je katolicka crkva prihvatila veliki prasak kao neku vremensku tacku ili kako su vec definisali trenutak kada je stvaran svemir, bez ulaska u raspravu ko ga je stvarao.

Ovo nije prica da li ima duse ili Boga ili ne, ovo su mnogo nizi nivoi od toga jer se svodi na interakcije i dejstva nekih cestica jedne na druge, sto opet spada u domen materijijalnog (ne duhovnog ). Problem pravi ne shvatanje ljudi da to simuliranje trenutka velikog praska nije simuliranje Boga niti uzimanje posla iz njegovih ruku.

Zato ja i kao vernik i kao znatizeljan gradjanin nestrpljivo ocekujem rezultate ovoga jer je to mozda jedna od retko pametnih stvari na koju je potroseno 10 milijardi.

Niko ljudima da objasni normalnim recima o cemu govori Superstring teorija.

Prica ide ovako - 1919. godine jedan Nemacki fizicar (ili je bio matematicar) koji se zvao Teodor Kalutza je izneo jednu, za to vreme, vrlo hrabru ideju - da nas univerzum ima vise od 3 dimenzije koje mi poznajemo. Da postoje dodatne dimenzije koje iz nekog razloga nismo u stanju da vidimo. Iako se jos uvek ne zna da li je ovo tacno ili ne (cekaju se rezultati LHC-a), ta ideja je imala nenormalan uticaj na fizicare u proslom veku. 1907. godine, Ajnstajn je pokusao da objasni gravitacionu silu u potpunosti. Iako su mnogi smatrali da je taj problem odavno resen jer je Njutn odavno u 17. veku dao odgovor i njegova teorija je radila ok. Medjutim, Ajnstajn je shvatio da je Njutn nesto izostavio iz cele te price jer je i Njutn sam na pisao da iako razume kako moze da izracuna uticaj gravitacione sile nije u stanj uda skonta kako ona zaista radi. Kako je moguce da Sunce koje se nalazi ~200 miliona km dalje od nase planete uspeva da vrsi toliki uticaj kroz prazan prostor? Da skratim pricu, Ajnstajn je kroz svoj rad otkrio da medijum koji prenosi gravitaciju je sam prostor - svemir je ravan i u njemu nema nikakve materije. E sad, ako postoji neka materija poput naseg Sunca ona prouzrukuje krivljenje prostora i na taj nacin se prenosi sila gravitacije. Cak i Zemlja krivi prostor oko sebe a Mesec kruzi oko Zemlje jer se "krece" po "dolini" koja je nastala od zakrivljenosti prostora. Tako se i Zemlja krece oko Sunca. Ova ideja je bila testirana ~1919. godine i pokazala se tacnom.

Takvo resenje je nateralo Kalutzu na razmisljanje jer je i on bio kao i Ajnstajn u potrazi za necim sto se zove "objedinjena teorija". Radi se o teoriji koja bi mogla da objasni sve poznate sile u prirodi jednim skupom ideja, skoro sa "jednom" formulom. Stoga je Kalutza pokusao na nacin slican Ajnstajnovom objasniti tada drugu poznatu elektromagnetnu silu. Medjutim, to je pokrenulo pitanje - objasniti takvu silu putem krivljenja cega? Ajnstajn je vec bio "potrosio" krivljenje prostora i vremena. Onda mu je pala na pamet sledeca ideja - mozda postoji vise dimenzija prostora jer ako zeli da objasni jos jednu silu mozda je neophodno da ima jos jednu dimenziju. Stoga je pretpostavio da u cetvrtoj dimenziji putem krivljenja prostora je moguce objasniti elektromagnetnu silu i da u stvari postoje 4 dimenzije. I kada je napisao formulu koja opisuje krivljenje prostora u svemiru sa 4 dimenzije dobio je stare formule koje je Ajnstajn vec napisao za tri dimenzije za gravitaciju ali je ujedno dobio jos jednu formulu zbog jos jedne dimenzije. Ta dodatna jednacina nije bila nista drugo vec odavno znana formula koja opisuje elektromagnetnu silu.

Ovo je bilo znacajno otkrice iz kojeg su se izrodila dva pitanja:
1. Ako zaista ima vise dimenzija, gde su?
2. Da li ta teorija zaista radi kada se primeni na svet kakav je oko nas?

Na prvo pitanje, odgovor je dat 1926. godine kada je Oskar Klain rekao da se dodatne dimenzije mogu pojaviti u 2 verzije: 1. mogu biti velike i lako vidljive 2. mogu biti male uvijene dimenzije koje su svuda oko nas ali prosto nisu vidljive ali su duboko u gradji svemira.

Na drugo pitanje, mnogi su tokom 50tih i 60tih godina radili pokusavajuci da usavrse taj idejni okvri medjutim - nisu uspeli. Tako je ta ideja o ujedinjenoj teoriji zamrla.

Medjutim, drugaciji pristup nastaje iz teorije Superstruna. Ona za pocetak nema apsolutno nikakve veze sa ovim gore sto sam opisao. Medjutim, proucavanjem te teorije cela ideja o multidimenzionom svetu se sama od sebe ozivela. Superstring teorija pokusava da odgovori na najosnovnije pitanje - koji su to osnovni, nedeljivi sastojci koji cine kompletan svet oko nas?
Ako zamislimo neki objekat, recimo staklenu flasu i recimo da smo pozeleli da skontamo od cega je napravljena. Stoga krenemo duboko unutar objekta kako bi proucili njegov sastav i saceka nas ono sto vec znamo - prvo atomi koji imaju elektrone koji kruze oko jezgra sastavljenog od protona i neutrona; medjutim neutroni i protoni nisu kraj price vec sadrze sitnije cestice poznatije kao kvarkovi. Tu se sve konvencionalne ideje danas zaustavljaju. Superstring teorija kaze da unutar tih cestica postoji jos nesto sto bi se moglo opisati kao "vibrirajuci" delovi energije, poput vibrirajucih struna. Strune vibriraju po razlicitim patternima i na taj nacin stvaraju razlicite cestice koje cine svet oko nas. Stoga, teorija kaze da se ceo svemir u stvari sastoji u svojoj osnovi od vibrirajucih struna, delova energije koje vibriraju na razlicitim frekvencijama stvarajuci razlicite cestice i - puf, cestice cine ono sto je oko nas (pa i flasu u koju smo "zavirili").

Tu se vidi ujedinjenost koju sam spomenu gore - sve poznate cestice materije su nastali od jedne stvari. Stoga su materija i sve sile u prirodi svrstane zajedno u grupu vibrirajucih struna. Ali, postoji kvaka - kada se prouci matematicki model, dodje se do rezultata da to ne radi u svetu sa 3 dimenzije. Cak ni sa 4, 5 il i6 vec sa - 10 dimenzija prostora i 1 vremenskom dimenzijom. E sad... o dodatnim dimenzijama se zna jako malo ili nista. Postoji dosta fizicara koji smatraju da one sadrze odgovor na najozbiljnije pitanje ikada postalvjeno - kada pogledamo oko sebe kao sto to naucnici rade vec jako dugo, mozemo primetiti da postoji oko ~20 brojki koje u potpunosti opisuju svemir, poput mase cestica, jacine gravitacione i emg sile itd.; sve ove cifre su izmerene sa velikom preciznoscu ali niko nema dve blage zasto ti brojevi imaju bas tu vrednost? Da li ova teorija daje odgovor na to pitanje? Pa ne bas ali se smatra da oblik tih dimenzija u stvari moze da ih objasni. Jer ti brojevi su tako lepo "podeseni" da bi setovanje bilo koje druge vrednosti u potpunosti izmenilo univerzum koji nam je poznat. Teorija struna kaze da tih ~20 brojeva ima veze sa dodatnim dimenzijama - dimenzije imaju vrlo kompleksnu geometriju tako da se savijaju i presavijaju same u sebe stvarajuci zanimljivu strukturu. Kakve ima ovo veze sa pomenutim brojevima - svi brojevi predstavljaju odraz nacina na koje strune vibriraju. Same strune zavise od vibrirajuceg patterna unutar geometrije u kojoj se "krecu" tj. vibriraju. Drugim recima, nacin na koji strune vibriraju zavisi od geometrije dodatnih dimenzija.
Samim tim ako bi znali kako te dimenzije izgledaju, mogli bi da se izracunaju patterni a preko njih bi mogli da se izracunaju svi pazljivo izmereni brojevi.... Ako bi se vrednosti poklopile, ovo bi bilo prvo fundamentalno objasnjenje zasto je struktura univerzuma onakva kakva jeste.

Gde se tu uklapa LHC? LHC je tu da eksperimentalno potvrdi ili negira ovu teoriju. Sudaranjem cestica pri brzini bliskoj brzini svetlosti moze se stvoriti dovoljno energije za izbacivanje odgovarajuceg dela energije iz nase dimenzije u druge dimenzije. Ako je izmerena kolicina energije nakon sudara manja od kolicine energije izmerene pre sudara to moze potvrditi teoriju o postojanju vise dimenzija.

E sad ako me je iko razumeo... :D

Poslednja izmena:
Na prvoj godini faksa, pokojni profesor Popovic izjavi za mene tada cudnu preporuku, a to je da se ne udubljujemo previse u sve to kako nesto i zasto radi, vec otprilike da prihvatimo zdravo za gotovo, i kako sam ja skapirao to znanje iskoristimo da zaradimo pare i kraj price.
E sad, kazem, prvo sam imao averziju ka takvom stavu, medjutim vremenom sam skapirao u cemu je stos. Naime mozes ceo zivot da provedes u trazenju najmanje cestice i NECES je naci. Zivimo mozda u malo boljem vremenu jer ljudi kada su vec pretpostavili da postoje elektroni, jezgro, pa jos mozda moze i da se vidi nekim mikroskopom, mozda nesto izmeri, i dokazali da to postoji, oni su mislili to je to, nema dalje, to je osnov svega oko nas. Ispade da nije. Sa tim sto sada su opet krenuli dalje da traze, ali vise se nista ne moze videti, sve je u domenu teorije i dokazivanja na razne nacine.
Ljudski rod je dosao do zida, dalje nema, nikad nece ni biti, samo jos treba se sudariti sa saznanjem da je takvo nesto realnost. Krajnje depresivno, eto sta se desi kad se ne slusa profesor, i krene se tim putem :). Ne znam da li se razumemo skroz, tesko se izrazavam kroz tekst, evo recimo da je nesto slicno razradjeno u filmu PI .

E sada da predjem na ono sta sam u stvari hteo da kazem u pocetku. Neko ce reci da smaram sa teorijom zavere, ali nema veze.
Na nekoj prezentaciji na faksu, snimali se neke magnetne talase mozga, i sad tamo idu neki grafikoni i izjava jednog od ljudi koji su vodili taj eksperiment. Radi se o tome da u nasumicnom signalu koji su merili, nisu dobili nista. Medjutim tu sledi upadica da tu sada dolazi prelomni trenutak, da li da 5 godina istrazivanja proglasis uzaludnim, ili da prilikom merenja kvrcnes u prozor na primer, to se pokaze na traci u grafiku i to prikazes kao neki dogadjaj znacajan za eksperiment. To oni nisu uradili ali poenta je bila, ljudi to i rade ...

Vezano za to da citiram sledece:

Ako je izmerena kolicina energije nakon sudara manja od kolicine energije izmerene pre sudara to moze potvrditi teoriju o postojanju vise dimenzija.

E pa sad zamislite tim naucnika koji "meri" tu energiju, tamo neko ih finansira sa OGROMNIM sredstvima, i na kraju oni izjave da su izmerili neku razliku. Mi to procitamo u novinama, na netu, ali da li je istina, to niko od nas ne zna. Neproverljivo je. Zamislite koliko kostaju ovi akceleratori koje prave, to su fantasticne sume novca. I odrade oni sve i dobiju nista, gde je rezultat a tolike pare su date?
Znam vecina ce reci da preterujem, ali ako sam naucio nesto u svom zivotu iz iskustva sa stranim zemljama i velikim interesima u vidu para, zemlje i drugo, to je da iza svega toga stoji gomila lazi koja opravdavaju sve njihove poteze i dela.

A ono makar nije zgoreg nekad razmisljati i u ovom smeru. Moj stav je dakle taj, sve ovo je samo da se opravdaju utrosena sredstva, a potencijalne mogucnosti da se dobije energija od nicega i slicno, su opet samo podilazenje ljudima da to ima plemenitu svrhu na kraju.

Eto, moje razmisljanje na temu, a u stvari bi bilo dobro da sam potpuno pogresio u svemu, i da ipak ima nade za covecanstvo, what a wonderful world...

@zoki76 - ama bash nigde ja duovno nisam spomenuo, vec nauchno. po mom mishljenju, ako postoji ochuvanje svesti nakon smrti, ono se takodje vodi istim principima kao i sve ostale stvari u svemiru, jer bi to meni jedino i imalo smisla. "dizajner" svemira sigurno nije napravio zakonitosti, da bi ih po potrebi menjao pukom magijom, i pucketanjem prstiju.

@kutija - ja te razumeo, i mnogo mi drago da sam prochitao tekst objashnjen na prostom jeziku, koji ima smisla, i pritom je i na srpskom :)

mene brine, ako LHC fail-uje, to jes da negativne rezultate - odakle bre da krenesh onda ponovo ?

postoji tri varijante -

potvrda teorije
nedovoljno snage za potvrdu (nadogradnja LHC-a)
negiranje teorije

elem - sve ostale teorije su vishe mashtanje i ludiranje sa naukom, nego teorije. ne uspe li LHC da potvrdi, trenutno najochekivaniju teoriju o standardnom modelu, ochekuje nas oslanjanje na fijuuu teorije. :)

^ Napredak nauke se ne zasniva samo na potvrdi postojecih teorija vec i na obaranju postojecih. Ako zivis u zabludi godinama, decenijama i konacno shvatis da radis pogresno, to je takodje napredak. Ok, jeste nazadovanje u smislu da je sav rad utrosen na proucavanje propao, da sad moras da stvaras nove teorije, nove modele ali - sa druge strane gledano, to je takodje napredak. Bolje srusiti kucu za koju znas da nije dobro gradjena nego se useliti i nju i cekati da ti padne krov na glavu.

Poslednja izmena:
E sada da predjem na ono sta sam u stvari hteo da kazem u pocetku.
E pa sad zamislite tim naucnika koji "meri" tu energiju, tamo neko ih finansira sa OGROMNIM sredstvima, i na kraju oni izjave da su izmerili neku razliku. Mi to procitamo u novinama, na netu, ali da li je istina, to niko od nas ne zna. Neproverljivo je. Zamislite koliko kostaju ovi akceleratori koje prave, to su fantasticne sume novca. I odrade oni sve i dobiju nista, gde je rezultat a tolike pare su date?
Znam vecina ce reci da preterujem, ali ako sam naucio nesto u svom zivotu iz iskustva sa stranim zemljama i velikim interesima u vidu para, zemlje i drugo, to je da iza svega toga stoji gomila lazi koja opravdavaju sve njihove poteze i dela.

A ono makar nije zgoreg nekad razmisljati i u ovom smeru. Moj stav je dakle taj, sve ovo je samo da se opravdaju utrosena sredstva, a potencijalne mogucnosti da se dobije energija od nicega i slicno, su opet samo podilazenje ljudima da to ima plemenitu svrhu na kraju.

Eto, moje razmisljanje na temu, a u stvari bi bilo dobro da sam potpuno pogresio u svemu, i da ipak ima nade za covecanstvo, what a wonderful world...

Stvarno smaras teorijom zavere :) LHC je izuzetno znacajan projekat za kompletan svet, kao sto sam objasnio gore ukoliko eksperiment uspe imace neverovatan uticaj na dalje proucavanje fizike i sveta oko nas.

Uostalom, to sto si ti rekao je analogno sledecoj prici - Intel objavi da je uspeo da napravi 32nm procesor nakon 5 godina (i ulozio je nenormalne sume novca u to), ti si to procitao na Benchmarku i onda se upitas gde je rezultat toga jer ti i dalje kupujes 90 nm procesore? Srecom pa bas nije tako, evo dosta ljudi ovde ima neki iX CPU :)

Rekao bih da imas veoma maglovitu (i izvitopirenu) predstavu sta je LHC, kako radi (i kako je organizovan priliv novcanih sredstava).

Pre svega, to je fundamentalno istrazivanje, na primenjeno. Ne postoji nikakav pritisak na naucnike koji su ukljuceni u istrazivanje da bilo sta nadju. Iako se svi nadaju da ce Higgs biti nadjen, stvari bi postale mnogo interesantnije kada on ne bi bio nadjen. To je razlog zasto je Hawkings polozio opkladu od $100 da Higgs nece bit nadjen.

Drugo, ovo je dosad najvece kolaborativno istrazivanje na svetu, u koje je ukljuceno preko 10000 naucnika. Ako mislis da postoji i najmanja mogucnost da bilo ko tu nesto uradi na svoju ruku i nesto falsifikuje, u grdnoj si zabludi.

Sto se tice potencijalnih prakticnih primena, sasvim je moguce i da ih ne bude, ili da prodje ceo vek ili vise pre nego sto covecanstvo vidi neku prakticnu vajdu. Kad je Ajnstajn stvarao teoriju relativiteta, nije imao na umu prakticnu vajdu. Prosle su decenije pre nego sto je tehnologija toliko napredovala da bi se efekti teorije relativiteta mogli prakticno koristiti. Prvenstveni cilj je razumevanje prirode stvari a tek potom dolazi sve ostalo.

Ipak, pomenuo bih dve stvari iz sfere primenjenih tehnologija na koje je gradnja LHC vec imala efekta: jedna je sama konstrukcija linearnog akceleratora na ovoj skali, a druga je guranje interneta prema cloud computingu.

elem - sve ostale teorije su vishe mashtanje i ludiranje sa naukom, nego teorije. ne uspe li LHC da potvrdi, trenutno najochekivaniju teoriju o standardnom modelu, ochekuje nas oslanjanje na fijuuu teorije. :)
Ne bih tako okarakterisao ostale teorije. Ono u cemu je stvar u teoriji sa Higgs-om, i zbog cega je njoj najvise posvecena paznja, jeste to sto je ona najelegantnija - sto objasnjava veliki broj stvari na relativno jednostavan nacin.

Ipak, pomenuo bih dve stvari iz sfere primenjenih tehnologija na koje je gradnja LHC vec imala efekta: jedna je sama konstrukcija linearnog akceleratora na ovoj skali, a druga je guranje interneta prema cloud computingu.

to sam i ja hteo da kazem: zasto se tema zove "Najvece naucno dostignuce ikada?!", za sada je samo najvece konstrukcijsko dostignuce ikada :D

btw na koji nacin mislis "guranje interneta prema cloud comp."?

Da si procitao prvi post znao bi zasto se tako zove :)

btw na koji nacin mislis "guranje interneta prema cloud comp."?
LHC Computing Grid, kako mu je zvanicno ime, je front runner za povezivanje na najsiroj skali tehnologija cloud computing-a, grid computing-a i brzog prenosa podataka putem fiber optike uz vecu integraciju privatnih mreza sa javnim internetom. Sam CERN ne bi mogao da procesira vise od 20% podataka koje ce se dobijati od LHC-a. Stoga on sluzi kao Tier-0 i primarni backup sistem, od njega se podaci fiber optikom salju do nekih 150 data centara u Tier-1 na primarnu analizu i sekundarni backup, a od ovih do zainteresovanih grid i cloud centara u Tier-2 (formalno u sklopu Open Science Grid-a u USA, Enabling Grids for E-sciencE u Evropi i LHC@home projekta), obezbedjujuci distributed grid resurse za analizu svim zainteresovanim naucnicima.

Za razliku od samog LHC, LHC computing Grid je operativan vec preko godinu dana, i na raspolaganju je i drugim naucnim specijalizacijama koje zahtevaju velike kompjutacione snage.

Potsetio bih vas da je Tim Berners-Lee izmislio Internet za vreme svojih studentskih dana na CERN-u.

Potsetio bih vas da je Tim Berners-Lee izmislio Internet za vreme svojih studentskih dana na CERN-u.

hehe... neko rece ovde na benchu da je sedeo/radio za NeXTom na kojem je Tim B. Lee napisao prvi web server... :)

Ali gridovi velikih dimenzija su bili i pre LHC-a. Realno, to je jedan od najboljih nacina da instituti, akademske intitucije i laboratorije obradjuju svoje informacije, a da pritom ne moraju da iskopavaju zlatne rudnike po Juznoj Americi :).

Poslednja izmena:
pa, iskreno - ubi me razmishljanje o tome, ne mogu da se pomirim sa time da se gasim kad umrem, kad god to bilo.

napisacu josh ovo, i stavljam tachku na pisanje o tome:

uplashio sam se, u jednom trenutku, samo zbog chinjenice da smrt zaista izgleda kao padanje u san, iz kojeg se ne budish. bez obzira shto je to nauchno neminovno, sama chinjenica da ce u protoku vremena da se desi - sada me plashi, i ne da mi mira. pokushao sam da pronadjem misli pametnijih ljudi o tome, da se smirim.

bacio sam se na filozofiju, prochitao dosta, pre svega Kanta, koji je must read za sve ljude dovoljne inteligencije da ga shvate, prochitao josh gomilu, pre svega citata, zbog nedostatka vremena da temeljno obradim sva ta dela.

pritom, u zivotu sam imao prilike da pricham ochi u ochi sa svetogorskim monahom, prisustvovao sam verbalnoj filozofiji jako mocnih ljudi, prichao lichno i sa istochno orjentisanim umovima, u isto vreme sve to ukosio sa znanjem nauke, fizike, i sa mislima ljudi koji apsolutno ne priznaju bilo kakvu vrstu znanja osim dokazanog.

antropomorfizam univerzuma moze a i ne mora da bude opravdan. pretpostavka multiverse-a meni vishe deluje kao beg u objashnjenje i "pravljenje pametnih" nauchnika, bez volje da priznaju umeshanost nechega drugog osim nas samih.

vechito je nauka bila skeptichna prema "inteligentnom dizajneru", ali vishe kao borba sa starim i zardjalim dogmama, nego kao konkretno nauchno poredjenje.

josh jednom se izvinjavam, necu vishe o ovome ni rech napisati, od sad pa nadalje na ovoj temi diskutujem samo iz nauchnog ugla, ono shto znam, i mogu da prokomentarishem.

jeste off, ali neko pametan je otprilike rekao: Dosao sam iz nicega i kad umrem izgubicu: Nista! :d

i koliko god za nekog to zvucalo depresivno, meni ustvari zvuci kao poziv da uzivam u tom nekom vremenu koje sam dobio i da se ne plasim starosti i smrtA

tako da opusti se i uzivaj u zivotu ;)

licno, veliki sam optimista da ce uloviti higsov bozon i otkriti jos gomilu stvari, isto kao sto je bio i Carl Sagan za vanzemaljske civilizacije :D

a ako ne otkriju, mozda se napokon udruze vlade i pokrenu razne projekte za istrazivanje svemira.. u svakom slucaju, mislim da nista ne gubimo u buducnosti

Ali gridovi velikih dimenzija su bili i pre LHC-a.
To je kao da si rekao da su mreze racunara postojale i pre pojave Interneta.

Proci ce izvestan broj godina pre nego sto obicni ljudi postanu svesni kakvu je revoluciju doneo LHC Computing Grid.

Realno, to je jedan od najboljih nacina da instituti, akademske intitucije i laboratorije obradjuju svoje informacije, a da pritom ne moraju da iskopavaju zlatne rudnike po Juznoj Americi :).
Svakako. Zato se i ide u tom smeru.

Kompletan BOINC projekt trenutno dostize nekih 5000 petaflopsa.
Za neku godinu... (jedan od buducih projekata je MindModeling@home)

Ostaje jos jedna revolucija da se desi pa moze da se ide pravo na stvaranje prve AI.

osnova za AI - CPU koji mesto tranzistora ima - Memristore, radio sam seminarski o njima, na faksu. napisacu koju, u posebnoj temi, jer vidim na search da niko nishta ne spominje. :) a VEOMA je zanimljivo

I mene zanima ta tematika, ali kako si ukljucio memristore u ovu pricu?

I mene zanima ta tematika, ali kako si ukljucio memristore u ovu pricu?

prevideh ovaj post - vecheras cu da spremim ceo tekst, i da linkujem ka ovoj temi. :) poenta je da postoji potencijalno razmishljanje da ponashanje memristora moze da emulira ponashanje mozga, sobzirom da u zavisnosti od istorije kola, i struje koja je proshla, otpor memristora ima specifichnu vrednost. posmatrano kroz neku high tech ideju, potencijalni dizajn takvog procesora/uma je izvodljiv.

Uz rizik da budem možda smešan ,moje mišljenje je da pojam vremena pripada našem shvatanju stvarnosti i da vreme kao takvo uopšte ne postoji . Ono što mi možemo da dokučimo ograničeno je našom nesposobnošću da shvatimo prirodu materije ili bolje reći energije ali smo svesni svih posledica prelaza energije iz jednog oblika u drugi . Za naš pojam suštine vremena sve ima početak i kraj a zaista bi trebali da se zapitamo dali je to primenjivo jer ako pokušate da definišete niz brojeva lako će te doći do recimo 1,2,3,4,5,6,7 . Prošlost neka bude 1,2,3 , ono što zovemo trenutak sadašnjost neka bude 4 a 5,6,7 neka bude budućnost . Vreme bi tada trebalo da bude 1,2,3,4,5,6,7 . Paradoks je u tome što mislim da trenutak vremena koji predstavlja sadašnjost takođe treba da ima trajanje ( interval u vremenu ) ali ga u suštini nema . Samim tim ako nema broja 4 nema ni niza pa tako ne postoji ni vreme . Mi smo ipak tu rađamo se , živimo i umiremo . Poenta mog razmišljanja je da kada naša evolucija iz fizičkog u svesno dođe na tačku u kojoj ovo postane razumljivo biće nam jasna priroda postojanja .

osnova za AI - CPU koji mesto tranzistora ima - Memristore
Kad sam rekao da treba da se desi jos jedna revolucija da bi mogli da radimo na stvaranju prve strong AI, mislio sam na nesto drugo: na 'silazak' reconfigurable computing-a sa superkompjuterskih sistema u obicne kompjutere. Memristori tu mogu da odigraju odredjenu ulogu, ali oni nisu jedini kandidati koji mogu da ucine FPGA chipove (a i ostale) jeftinijim.

Imajuci u vidu da je jos 2007. uradjena full level simulacija neocortical column-a (10000 neurona, 10^8 sinapsa), da je do danas uradjena simplifikacija simulacije kako bi moglo na istom hardware-u da se tera simulacija sto veceg broja column-a, i da ljudski neocortex ima milion column-a, mislim da je 2020. godina kao rok za stvaranje prve strong AI u stvari pesimisticka procena.

"reconfigurable computing-a sa superkompjuterskih sistema" sta je to? moze neki link?

i kakve veze imaju FPGA sa AI?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno