Šta je novo?

Najpovoljnija platna kartica za placanje putem Paypala, Iskustva i Saveti....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Procitao sam celu temu i dalje mi nije bas jasno :d
Otvoricu racun u Aik banci. Da li mi se vise isplati dinarski racun ili devizni? Koliko sam razumeo, konverziju u Eur iz dinara vrse po srednjem kursu NBS (sto je po meni povoljnije nego da kupujem Eur pa da uplacujem na devizni). I sta sa placanjem u USD s obzirom da je vecina cena na Ebay u USD?

Potrebna pomoc-objasnjene: otvorio samu aprilu kod Komercijalne banke Visa Electron Internet karticu, i tao je bilo pravo mucenje od tri nedelje jel su sluzbenici na salteru upisali pogresne podatke (karticu sam vec imao prosle godine, trebalo je samo da se produzi). Paypal nalog sam po dobitku kartice otvorio za par minuta, bez problema. Ali, verifikaciju same kartice nisam uspeo da izvedem iako sam dva puta pustio nalog, zadnji put pre 10 dana, i dalje mi stoji poruka:
We sent the code when we made a €1.50 EUR charge to your Visa X-abcd card on May 13, 2013. Please check your card

statement again in a day or two - sometimes there's a slight delay.
If you can't check your card statement online, check your paper statement when it comes in the mail (this can take

up to 30 days). You will find the charge from PayPal with a 4-digit code."

U nasem "malom gradu" sluzbenici na salteru naravno neznaju nista, iako sam na karticu uplatio odmah po dobijanju 5k rsdinara da bih obavio ovu verifikaciju.
Sta da se radi ? Podneo sam i zahtev za Intezinom internet karticom, i tu cu verovatno cekati bar 10 dana...Dali je jos neko imao problem sa verifkacijom kartice Komercijalne banke (iako ima para na njoj..) i koliko to traje?

Pa lepo ti sve pise . Treba u banci da pitas za taj code od 4 cifre koji se nalazi na tvojim rezervisanim sredstvima od racuna ili ako imas netbanking pa sam da pogledas koji je code od 4 cifre i to upises na paypal ;)

@Apple ..hvala za odgovor..uspeo sam danas da resim problem, telefonom sam saznao taj 4-cifreni kod, i aktivirao sam karticu, ali ne "u nasem malom gradu", jer to sluzbenici Komercijalne banke neznaju.. ako nekom zatreba ovaj broj tel je: tel komerc banka 2018600, broj govornog automata, pa ako Vam treba srpski broj 1, pa 0 za operatera (ovim nemislim da reklamiram nikog,, vec samo ukazujem na resenje ovih problema).

Hocu da uzmem Intesinu Internet Visa karticu pa me zanima da li mogu da dobijem i ebanking sa njom bez drugih uslova? Ili za ebanking moram da otvaram dinarski racun (kao sto je slucaj u RF)? Dinarski racun bih izbegao jer necu da placam odrzavanje za njega posto mi treba samo kartica za internet placanje i nista vise.

Uzgred, kad se izvadi Internet Visa za nju se vezuje devizni racun jel tako? Da li praktikujete otvaranje jos jednog deviznog racuna koji bi sluzio cisto da na njemu drzim novac i po potrebi (preko ebankinga) prebacujem ga na Visa racun neposredno pred samu kupovinu? Dakle taj drugi devizni racun bih otvorio cisto zbog sigurnosti pod uslovom da se za njega ne placa odrzavanje.

Ja sam otvorio devizni racun i uzeo Internet karticu u INtesi . Odrzavanje je 0 dinara, mozes da uzmes ebanking(Intesa Online) ni to ti se ne naplacuje a ako hoces da gledas i placas preko telefona za to ti vec treba tekuci dinarski racun jer naplacuju tu uslugu 50 dinara mesecno .

Kake veze ima koliko su skinuli i provizija banke, kad se traži kod transakcije!

Ukoliko imate nalog u komercijalnoj banci možete dobiti karticu za svega par dana, i standardno se može plaćati preko interneta i koristiti na paypal. Nema nikakvih troškova, samo izrada kartice koja košta 150-200 din. Preko web.bank komercijalne banke možete prebacivati novac sa vašeg dinarskog računa (žiro) na karticu i obrnuto. Preporuka.

Procitah celu temi,ali sam i dalje u nedoumici,pa ako bi neko moga da uputi koji savet.

Dvoumim se izmedju dve banke Intesa i Aik,koje mi se cine kao najpovoljnije,tanije jedine su bez mesecnog odrzavanja sto mi je bitno (intesa delimcno).
Vidim da paypal uvodi dinar kao podrazumevanu valutu za nas,sta to onda znaci? Da je bolje vezati internet karticu sa dinarskim racunom?
Ne bih da placam odrzavanje,tako da dinarski kod intese otpada,ako je taj racun potreban za nesto,a i zeleo bih da imam mogucnost e-bankinga,tanije samo da mogu da proverim stanje na racunu preko neta...
Takodje me zanima da li se u obe banke moze uraditi uplata sa interneta na racun,recimo sa moneybookers-a? Da li onda treba da se ima i dinarski i devizni racun ili moze bilo koji od ta dva? I koja je tu procedura?
Racun bi sluzio za povremeno placanje na netu,a i svlacenja para na racun (paypal kada bude omoguceno,a trenutno moneybookers sa kojeg bi trebalo da to vec moze).
Ako nesto znaci,nece biti redovnih uplata novca na racun,posto moguce da je to negde uslov za otvaranje racuna.

Ako neko ima iskustva sa opisanim bio bih zahvalan na pomoci.

Ako moze preporuka za banku/karticu uz uslove:
- debitna kartica (bez redovnih priliva)
- ebanking/mbanking
- sms
- validna i na Internetu, paypal naravno (oprez za ovo jer NLB.rs Visa Electron kartica nema CVV2, a umjesto nje za Internet potrebe izdaju maestro koja ne radi na paypal... uzas)
- vezana za dinarski racun za placanja u Srbiji
- i za devizni za potrosnju u inostranstvu/Internet

Intesa mi nudi 2 kartice - visa electron (devizni) i visa inspire (dinarski) uz odrzavanje od 125 RSD + 50 za mbank.

Razmisljao sam i o AIK MC Debit sa PayPass... valjda nemaju odrzavanje racuna, kartice i besplatan je ebanking... ali imaju malo ekspozitura/bankomata.

Poslednja izmena:
Visa Electron kod Intese je besplatna, ne treba ti dinarski racun uopste (sta vise, nepozeljan je, ako nemas platu kod njih). Ali nemaju besplatnih kartica za dinarska placanja.

ja u intezi imam dinarski bez stalnog priliva, i visu electron i visu internet, i cini mi se da se odrzavanje na dinarskom placa za taj mesec samo ako ima saobracaja na dinarskom racunu? ja dinarski nisam koristio 2-3 godine, a devizni, s vremena na vreme, prosecno ~ 10ak puta godisnje...posto dinarski ne planiram da koristim, a nije potreban za funkcionisanje ove dve kartice vezane za devizni, onda najbolje da ga ugasim...?

Sa dinarskog skida dok ima sredstava na njemu, bez obzira da li je bilo prometa ili ne i bez obzira da li je Osnovni ili HIT tip racuna. Ranije se gledalo da li je bilo prometa, od skoro je drugacije.

Poz

Ne, ako ga ne koristis, i nemas sredstava na njemu, nece nista uzimati za odrzavanje. Samo prati da ne uvedu stalni trosak odrzavanja :)

Sada je razlika izmedju Osnovnog i HITa ta da Osnovni ne moze da ide u minus sa sukcesivnim skidanjem troska odrzavanja racuna dok HIT moze da ide i u minus po tom pitanju.

УУУУУУУУУуууууууууууууу, онда да кажем жени да сутра иде у Интезу да провери да не крену да јој скидају, или да са хит рачуна смакне на овај обичан.

Intesa Osnovni racun:
* Naknada za vođenje osnovnog tekućeg računa se naplaćuje samo iz raspoloživih sredstava, u celosti ili delimičnosamo, bez obzira da li je po računu
u toku meseca bilo finansijskih promena. Po računima koji se prevode u osnovni u cilju izvršenja nagodbe sa klijentima, ne naplaćuje se naknada za
vođenje osnovnog tekućeg računa.

Intesa HIT racun:
* * Naknada za vođenje Intesa Hit/Intesa Magnifica tekućih računa, naplaćuje se u celosti i to:
Ukoliko na računu nije bilo finansijskih promena u toku meseca, naknada se naplaćuje iz raspoloživih sredstava
Ukoliko je na računu bilo finansijskih promena u toku meseca, naknada se naplaćuje bez obzira da li postoje raspoloživa sredstva ili ne
Pod finansijskom promenom se podrazumeva bilo koja gotovinska ili bezgotovinska uplata ili isplata u iznosu preko 300 RSD.
Za Intesa Magnifica tekući račun pod finansijskim promenama se posmatraju i finansijske transakcije obavljene kreditnim karticama

Po ovome znaci da sa HIT racunom ne moze da se ode u minus veci od 300rsd.. Pitanje je da li na to idu kamate?

Poslednja izmena:
Intesa uzima na sumu plus 6-7% za kursne razlike i onda ti to vrate posle 6, 7 kad legne uplata. Tako da će cifra uvek izgledati veća u prvi mah.
Zvao sam ih ranije i tako su mi objasnili.

e,mene zanima tih 6-7%,tj KADA to tacno vracaju na racun?........sta znaci u citiranoj poruci "posle 6, 7"??

npr ja sam juce oko 5 sati popodne nesto platio intesinom internet karticom,uzeli su tih 6-7% kao i obicno,i kada mogu ocekivati da mi bude vraceno na racun?

6-7 dana. Ne mozes bas tacno znati kad ce ti vratiti. Eto meni najranije sto su vratili posle 5 dana, a najkasnije 10 dana. Zavisi od prodavnice/sajta na kojem si kupio itd...

Imam u Intesi Visa electron, uplatim dolare na salteru i sad imam dolare na kartici i sta se onda desava pri kupovini? Jel placam sa tim dolarim il koliko sam vas razumela, intesa dolare konveruje u evre, pa evre u dolare pri cemu ja gubim na transakciji?
Ako je tako da ne uplacujem onda dolare za dzabe...

Upravo tako. Sve sto nije evro na kartici se konvertuje u evro i odatle placa konvertovanjem u valutu kojom si kupila. Evo mog primera od pre par nedelja, imao sam na racunu i dolare i evre i racunao sam da platim dolarima jer sam kupio iz Kine u dolarima. Intesa je skinula evre, pa ih konvertovala po njenom kursu u dolare, dolare na racunu nije pipnula.
Redosled trosenja valuta ako ih imas vise na racunu, prvo evro pa ostalo.

Hvala na informaciji, a jel se zna koliko se gubi prilikom transakcije?

Sa dinarskog skida dok ima sredstava na njemu, bez obzira da li je bilo prometa ili ne i bez obzira da li je Osnovni ili HIT tip racuna. Ranije se gledalo da li je bilo prometa, od skoro je drugacije.

Poz
Imam Hit i skidaju mi odrzavanje samo onog meseca kada ima promet.

Upravo procitah da sa Visa Internet karticom moze direktno da se placa u dolarima il drugoj izabranoj valuti, istina?

edit: nadjoh odgovor, i tu ide konverzija :S:

Poslednja izmena:
Jednostavno pitanje pitanje na koje ne znam jednostavan odgovor.

Naime, potrebno mi je da jednostavno prebacim određeni iznos nekome u Hrvatskoj, npr. €200. Imam opciju Western Union, gde je provizija 1450 dinara za dati iznos.
Osoba ima PayPal nalog, a ja ga nemam. Da li mi se isplati da uzimam neku karticu (i koju), te otvorim svoj PayPal nalog, da bih izvršio tu transakciju? Da li se mogu prebacivati sredstva u evrima sa srpskog PayPal-a na Hrvatski ili bi se vršila konverzija u kune (HRK)?

Napominjem da nije u pitanju plaćanje robe ili usluge već jednostavna doznaka, tj. prebacivanje novca sa jednog računa na drugi.

Zna li neko zašto AIK banka prilikom plaćanja VISA Electron karticom uzima 1% više (ne prilikom rezervacije, već na kraju, kao neki fee)? Nigde u njihovom cenovniku nema te stavke, a u banci su mi rekli da to u stvari uzima Visa, što bi možda i imalo smisla da pre njihove kartice nisam koristio tri Intesine Vise, plus još po koju, kod kojih nije bilo te provizije?

Naime, potrebno mi je da jednostavno prebacim određeni iznos nekome u Hrvatskoj, npr. €200.
Osoba ima PayPal nalog, a ja ga nemam. Da li mi se isplati da uzimam neku karticu (i koju), te otvorim svoj PayPal nalog, da bih izvršio tu transakciju? Da li se mogu prebacivati sredstva u evrima sa srpskog PayPal-a na Hrvatski ili bi se vršila konverzija u kune (HRK)?
EU gradjani, koliko znam, mogu da primaju u kojoj hoce valuti - dovoljno je da ima EUR partiju.

Zna li neko zašto AIK banka prilikom plaćanja VISA Electron karticom uzima 1% više (ne prilikom rezervacije, već na kraju, kao neki fee)? Nigde u njihovom cenovniku nema te stavke, a u banci su mi rekli da to u stvari uzima Visa, što bi možda i imalo smisla da pre njihove kartice nisam koristio tri Intesine Vise, plus još po koju, kod kojih nije bilo te provizije?
Ili je takav ugovor sa Visa-om, jer nemaju veliki promet (vrlo moguce), ili prosto ne zele da ne zarade dodatno (slucaj Raiffeisen banke, koja ima dovoljan promet).

Pa ja kontam da je u pitanju ugovor sa Visom, ali je onda bedan izgovor "nismo mi, Visa je". Pri čemu, nigde u tarifniku usluga na sajtu ne postoji takva stavka, jedino ne znam da li u ugovoru piše jer ga nemam kod sebe.

Pise, postoji "provizija u inostranstvu, na POS terminalima" ili tako nesto.
Idi na deo gde su platne kartice, pa pogledaj provizije.
Ovo se menja od sledeceg meseca nesto, nece biti iste provizije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno