Šta je novo?

Najpovoljnija platna kartica za placanje putem Paypala, Iskustva i Saveti....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Posto mi je Intesa internet kartica blokirana jer sam prilikom verifikacije pomesao one kodove, hteo bih da probam sa drugom karticom. posle godinu dana nisam uspeo da je odblokiram, pisao sam i njima i banci ali nista, kao kod njih je sve ok. Imam jos dve kartice obe su VISA jedna je kredinta a druga je debitna VISA paywave. Dali je moguce debitnom placati na Paypal-u, to mi je sigurnije imam manje para na toj kartici?

Naravno da je moguće, pa većina i koristi debitne katice (Visa Internet).

Nisam mislio na Visa internet, nego na karticu vezanu tekuci i dinarska je kartica
. Visa internet je blokirana, cekam da mi istekne za dva meseca.

Poslednja izmena:
Ako mislis da istu karticu probas kad istekne i novu dobijes, nece moci, po broju ce biti trajno blokirana. Ja jos uvek imam blokadu za karticu koja je vec 3x promenjena (nije blokada, vezana je bila za drugi PP nalog, i bez obzira sto je on zatvoren, ne da mi da je drugde povezem)

Znaci kada se menja kartica zbog isteka, broj kartice ostaje isti. Ne secam se za ostale kartice, nisam ni proveravao.
Moracu da trazim drugu karticu.
Da li Visa Inspire moze na paypal, dinarska je i vezana za tekuci.

Može Inspire provereno, može bilo koja debitna ili kreditna ili virtuelna ako je banka dozvolila korišćenje na netu. Npr, MasterCard debitna Erste banke zbog odluke banke ne može da se koristi na netu, dok ista takva AIK banke može. Znači, može svaka tehnički, samo pitaj banku da li sme :D. U Intesi imaš i Electron vezanu za devizni, besplatna, radi svuda kao i Internet kartica.

Kolika je konverzija kad se koristi Inspire?

Dvostruka, preko RSD, dakle poprilična.

Ne znaju ni oni :) Napisao sam ja iskustvo pre koje godine gde sam se zalio i vratili su mi oko 60e koje su uzeli na DUPLE kursne razlike kod njih :) (EUR u RSD pa RSD u EUR, pa time placanje u EUR :)).
A Magic je skoro isprobao, u istoj temi (upozorenje da se ne koristi Inspire kartica za devizna placanja) skorije iskustvo samo za RSD - nije ovako lose, ali opet je lose.

Inspire kartica nije za koriscenje sem za dinare i kao ID u banci. Cak i podizanje sa bankomata Intesa grupe verovatno podleze tako nekim konverzijama, koje ispadnu kao provizija na normalnoj kartici. Ne znam zasto su to radili, mogla je biti odlicna kartica!

Onda je bolje Visa Clasic. Na poledjini su dva koda, cetvorocifreni koji je isti kao zdnji broj na kartici i trocifreni. Predpostavljam da je taj trocifreni CVC. Da li se za onaj Paycod sa izvoda i dalje mora zvati banka ili se vidi on-line?

Da, to je CVV kod.

Vidi se taj kod online, ali ne vidi se ako treba tacan iznos odmah :( Znaci, vidi se u rezervacijama ko trazi naplatu (i tu se vidi onaj kod koji neki sajtovi traze), ali ako treba da se unese negde iznos koji je trazen, to se ne vidi odmah vec mora da se zove banka.

Meni treba za PayPal da unesem novu karticu. jednu sam vec zeznuo i blokirao jer nisam znao da postoji taj kod koji ve pojavi kada se skine onih 1.5 eura.

Da odgovorim, taj kod sam dobio sms porukom. Sad sam uspesno ubacuo karticu, usput pomogao jednom nasem prijatelju.
Sad videh, kurs po kome racunaju je 120,34. Da li posoji opcija da mi sa Visa Clasic skida eure a ne dinare?

Poslednja izmena:
Tih 120,34 je PP kurs, promeni to na kurs banke/VISA-e: Profile > My Money > My preapproved payments (Update) > Set Available Funding Sources > Conversion Options > Bill me in the currency listed on the seller's invoice

Po kom kursu bi sad trebao da racuna, po 200:d.

Kursu vize, zavisi cija je. Ako imas EUR partiju, i nije Visa Inspire u pitanju, onda idu evri, bez dinara u celoj prici.
Imas u temi o BIB karticama, postavio sam rezultate sa proba za njihove kartice. I dosta precizno koliko mozes da ocekujes razlika je opisano:
- MasterCard: mizerna razlika od srednjeg, najbolja moguca opcija
- Visa Electron fizicka/pravna lica (znaci obe): nesto malo veca razlika od MC, ali opet nebitna. U oba slucaja (Visa/MC), u pitanju su promili, ili delovi promila. Dakle na 100e, nesto tipa 3-4 evrocenta.
- Za Amex se dodaje 2% provizije/conversion fee iz EUR u druge valute! Ovo je Amexova provizija verovatno, jer BIB je nema za ostale kartice
Pretpostavljam, ali ne mogu da tvrdim, da je i za Visa Classic isto kao i za Visa Electron, jer se koristi kurs Visa-e, a ne nesto trece.
Ovo je za BIB kartice, nemam predstavu kako rade u drugim bankama koje kartice, nisam imao nijedan razlog do sada da koristim ista drugo.

Imajte na umu da se ne gleda srednji kurs u sustini, jer srednji kurs je samo knjigovodstvena statistika - gleda se trenutni kurs na trzistu valuta, pa je nekada moguce da kurs po kome se obracuna bude ipak i primetno razlicit od "srednjeg", ali je to jako retko, jer Visa/MC imaju toliku kolicinu transakcija i ukupnog salda, da mogu odlicno da planiraju forward ugovore :)

Poslednja izmena:
^^Meni je pre nedelju dana obracunato po 115.7 (dinarska AIK Visa Electron)

Verovatno si nesto promasio, jer AIK naplacuje proviziju za tu karticu za devizna placanja.
Daj konkretan datum transakcije, i iznose u RSD i toj valuti, i vidi na ostatku prometa za karticu da li ima provizije posebno. (mozda se naplati tek na kraju meseca)

I ja sam cuo da ima neka provizija ali je nikad nisam video. :D Nema lazi nema prevare, pre deset dana prvo platim nesto 100€ i oderu me majmuni sa 12k i 30 i nesto din i nekih 20 para i tek onda skontam da mi je PP pokazivao neki kurs od 0.00831... , promenim, pa kupim nesto drugo i skine 11 i po i neku sicu

Poslednja izmena:
Ja nisam čuo, ali sam doživeo da mi je naplate. 1% na svaku transakciju Visa Electron AIK banke.

Odmah pri transakciji ili na kraju meseca? Samo online ili i u zemlji (ja sam i to cuo, kao na POS terminalima, ali nikad doziveo)

I online i POS, u inostranstvu, za Srbiju ne znam jer konvertuje u dinare, a i samo sam je jednom koristio; po knjiženju transakcije, par dana nakon plaćanja. Inače vezana je za devizni račun.

Vidi prilog.

Prilozi

• Tarifnik_FL.pdf
    66.5 KB · Pregleda: 151
Poslednja izmena:
Svaka njima cast na tarifniku ali ja 3 godine imam karticu i ne secam se da su mi naplatili proviziju... Posto mi je vecina kupovina vrednosti 50-100€ mozda nisam ni primetio ali sumnjam. Znam sigurno da pri placanju ne naplate proviziju (stigne SMS sa detaljima o uplati i novom, raspolozivom stanju) a da li krajem meseca skidaju bas cu obratiti paznju.

Poslednja izmena:
Pa, pogledaj od ranijih meseci neku kupovinu - tacan iznos u valuti i u dinarima, i pogledaj izvod za ceo mesec.
50-100 dinara (1% od 50-100eur) se lako ne primeti na saldu, ali ne mozes bas da ne primetis na listingu ako ga ima.
Menjace politiku od sledeceg meseca, neke kartice im vise nece imati tu proviziju, a neke, koje nisu imale ranije, ce sada imati. Tako da je ovo samo da se ustanovi za tvoj slucaj, ali menjace se.

Jel' ima neko Raiffeisen Visa Electron da je isprobao koliki je kurs, BTW?:)

Da, u novom tarifniku koji stoji na sajtu i važi od juče, uopšte nema više te provizije.

Doduše, ima raznoraznih novih provizija koje se uvode... :/

Pozdrav. Citam dosta o paypal-u u zadnje vreme jer zelim da otvorim nalog. Pa gledam sta i kako.. Pa imam i par pitanja koje bih voleo da mi potvrdite kako bih bio siguran (jer mi je trenutno glava puna kojekakvih pitanja i odgovora). Pa se covek zna zbuniti

Imam visa electron od AIK Banke ali nebih nju povezivao zato sto mi tu leze lova. Sobzirom da AIK Banka nema internet karticu preostaje mi Intesa ili Komercijalna. Sad koju od ove dve predlazete. Jer bih uzeo devizni racun i internet karticu koju bih povezao. Tako bih bio siguran. Sad glavna pitanja:

1) devizni racun moze biti otvoren za razne valute? tj valutu za koju smo otvorili neplaca se nikakva kursna razlika ukoliko uplacujemo na taj racun u toj valuti?
2) ukoliko otvorim devizni racun (debitni) u evrima onda je i internet kartica u evrima, ili internet kartica nema, nazovimo je, "primarnu valutu"? I ako placam na devizni racun u evrima pa to preko ebanking-a prebacim na internet karticu (znaci da bih placao preko paypal-a u evrima) banka nece skidati nikakvu kursnu razliku ili proviziju ili sta god oni izmisle?
3) ukoliko bih na taj devizni racun koji je otvoren za evre uplatio dolare, tad placam konvertovanje u evre prema kursu Narodne banke ili banke u kojoj je racun? Da li je to srednji, kupovni ili prodajni kurs? I da li se vrsi direktno iz dolara u evre, ili ide preko dinara (dolar-dinar-evro)!
4) Prilikom transakcije sa internet kartice na paypal, ne placa se nikakva provizija?

HVALA

A da pročitaš temu prvo, pa onda pitaš. Mislim, nije duga, a i red je.

@Difermo: Na sve to je odgovoreno u 2-3 teme, procitaj pa ce ti sve biti jasno. Jedino sto ne pise (ali se podrazumeva da svi znaju) je da ne postoji nikakvo prebacivanje novca na karticu posto novac stoji na racunima a ne na karticama...

Ok izvinite na smetnji. Procitao sam ali sam pitanje postavio na drugoj temi. Pa su me prebacili ovde. Medjutim tamo su mi odgovorili. Tako da izvinite ako sam prekrsio neka pravila. Procitao sam dosta ali mnogi govore kontra. Neki imaju jedno iskustvo neki imaju drugo. Sto navodi na cinjenicu da se radi svuda drugacije. I da banke rade kako se njima di##e. Ipak mora postojati neki zakon i pravila. Ali ono vaznije jeste to, da dosta odgovora je staro i po godinu dana. Neki i do 5 godina. SAmo na ovoj temi kliknete na stranicu broj 7 i to je vec godinu dana. A za godinu dana, ma za 2 meseca, kod nas se moze promeniti sve i svasta. Pa sam samo hteo da proverim kakvo je trenutno stanje. Posto su nase banke sa nasim parama tipa "kao da date vuku (banka), ovcu (novac) na cuvanje".

A i mislio sam na racune samo sam govorio preko kartica :)!!

Poslednja izmena:
Dobro sve sam ja procitao ali i dalje nigde ne pise , a i ako pise poruka je iz prosle godine...
moje pitanje je : Koja kartica nema dvostruku konverziju ili jednostavno mi kazite kojom vi placate i neko vase iskustvo i primer.
hvala do neba izgore mi glava :(

Otvori Visa Internet ili Visa Electron u Intesi, obe su vezane za devizni euro račun.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno