Šta je novo?

Najbolje slusalice za (relativno) malo novca

SONY WHCH520W.CE7 Bežične slušalice da li su ok za nezahtevnog korisnika koji bi slusao samo muziku i gledao serije na netflixu, prikacene na telefon?
Ili ima nesto bolje za slicne novce, 5-10K?

"bolje" je, po mom misljenju, izuzetno subjektivan pojam - opstepoznato je da grafikonima i silnim ciframa i ne verujem previse- sto ne znaci da ih ne pratim. vec 2 puta nesto sta je opste super i extra, meni nije. svi cujemo razlicito.

elem- nisam upucena u to kakve su te SOny, ali recimo - Earfun Wave Pro, krajnje zapostavljena na forumu ali ne po internetu su toliko udobne, sasvim ok izrade, ne osecaju se na glavi, dolaze sa odlicnom kutijom,imaju Ldac , ANc , multipoint i sva ta cuda, out of stock zvuk sasvim OK ali bolji kad namestis EQ u njihovoj app po svooj volji, spadaju u to sta gledas. mada bih morala da proverim ono oko mikrofona i zice.
za potrebe koje si naveo, perfektne (ne kazem da nema boljih, samo dajem predlog).

IMG_20250513_171641.jpg
Kupljene malopre. Prvi utisak je da su karakterno potpuno suprotne Porta Pro, slabiji bass i istaknutiji treble. Više mi se sviđaju od Porta Pro i KTXPro1. Detaljnije su i više analitičke, nisu "tople". Wavelet EQ profil ih taman sredi kako treba. Za sada omiljene Koss.
Ostaje da vidim kakva je udobnost prilikom dužeg nošenja, to je možda diskutabilno.

@peja
Ja sam ih prvo koristio nekoliko mjeseci sa klipovima i bio zadovoljan.
Onda sam na Aliekspresu kupio malo deblje jastučiće i bio još zadovoljniji.
Onda sam ih stavio na tanki rajf od jeftinih Haminih slušalica i bio još još zadovoljniji.
Onda sam istraživao Krejmerov mod na Head-fi, ali odlučio da uradim svoj - ovako.
I uz malo EQ korekcija, to je jedna audio nirvana već par godina. Zvuče čudesno spram svoje veličine, izgleda, cijene.

Ja ne verujem kako zvuče i ovako (uz EQ), mogu da zamislim sa tim modifikacijama kako je ... Verovatno poručujem još jedan par, neka stoje.

Kakve su nam šanse da napravimo okupljanje i da svako ponese šta može da stane u ruksak od portabl tehnike - slušalice, mali DAC, ko šta ima?

Ja bih rado probao neke modele koji se ovdje pominju, a i da pokažem kako ovo moje zvuči sa EQ profilima koje sam uglancao za svoje uši. Od slušalica: Sennheiser 558 (modovane ka 598), Ultrasone HFI-650, KSC75 maksi mod, KZS Castor.

U telefonu imam premijum Dizer i Tidal, Wavelet, Poweramp EQ, još jedan manje poznati EQ app koji meni najviše odgovara, Neutron plejer, uskoro stiže i Jcally dongle i sve bi bilo na izvolte.

@kittrie

Ma da Kiwi Ears ,je generalno sad veteran na polju IEM-s al sad eto imaju i vise Over Ear sluski, a ujedno i Open Back Ellipse (ja ih sve zovem Eclipse lol) . Hehe al secas se ko ti je prvi rekao za njih..

Hint hint isti onaj ko i za Msr7 Doduse msr7 B ahah sorry moram. Mozda bi meni legle te Kiwi Ears , ionako imam sve Zatvorene modele samo Fidelio X3 od otvorenih. Al pitam se dal bi Ellipse bile Side grade samo il bi radile neke stvari drugacije od Philipsa.

(Sidenote nedostaju mi Dt880 edition 32 ohm...) Iako Fidelio rade fakticki jako slicnu stvar ko 880.

Deluju Kiwi , ko jako interesantan izbor s obzirom da je Medju otvorenim sluskama mnogo manja konkurencija u ceni do 100-150 evra u odnosu na Closed Back.

Obavezno da uradis recenziju Ankera q45 kad stignes... Da ne bude da ih jedini uzdizem u recenziji.

Poslednja izmena:
@kittrie

Ma da Kiwi Ears je generalno sad veteran na polju IEM-s al sad eto imaju i vise Over Ear sluski a ujedno i Open Back Eclipse . Hehe al secas se ko ti je prvi rekao za njih.. Hint hint isti onaj ko i za Msr7 Doduse msr7 B ahah sorry moram.

pa vec sam pricala da su Ankerice uzete po tvojoj recenziji jer sam ih onda slusala, nisam nista bitno pisala od kad sam imala super otkrovenje sa ath msr7- evo ne vredi, opet sam njih stavila. na prvo slusanje po 10 min je pobedio anker- ali na 2. pobedjuju msr7 (sve sa 0 eQ- nego predivna sonata). napisala sam da sam htela b verzziju da uzmem ,a tebi sam pricala da se uopste nisam nervirala zbog zeza jer su u mint stanju, dakle 9.5/10 - a pogledaj tamo oglase bre sve nesto osteceno , jedino ove su bile extra i (kao) NOVE prodavane ama bre imam fakturu od reselera i koliko je decko platio i kad je kupio i bla. preumorna sam, ali zaljubila sam se u njih, i daaaa , zahvaljujuci tvoojom opsesijom b verzijom ali ... svejedno ,osetila sam da ce biti sve super.. samo sad imama probelm- NEMAM STA DA PRODAM.... osim FIldelia ako jednom smognem snage da postavim text i slike na kp , a znas mene... dodue ui one pr2 od KZ cu, ali to su sitnice, omg trebaju mi pare , a opet pisem da sambudna preko 24h , nikad normalna.
pa najbolja recenizija je kad ti naviber pisem satima sta slusam sta cujem koje pesme i cime se odusevimili ne... ne mogu, Anker mi u ovom momentu zvuce "tanko"- i da, nisam odradila ni app ni bla ni bla.
a tek soundpeats, samo nakacila na fon, preleposti divno, Engine 4 unapred preporuka, a slusala sam ih 9 minuta lol.

kad stignem, kad stignem... odusevljena svime, na 1. loptu me oduvale Q45 kao i cjaleta (on je apsolutni sluhista, gitaru svira itd). ali sutradana.. pa imas tiradu oko divnoca msr7- puno zavisi naprosto od tipa muzike i PRODUKCIJE. ali ako sam ja 3 sata slusala onaj saletov metal i deranje i silovanje gitarama a da sam znala 0 pesama , jer uopste nije bilo bitno to nego ZVUK koji je omg kao, ma da prepisem ono iz poruka lol.

idem da... kupim pinjakoladu za elektricnu cigaretu.
Deluju ko jako interesantan izbor s obzirom da je Medju otvorenim sluskama mnogo manja konkurencija u ceni do 100-150 evra u odnosu na Closed Back.

i jedan od moja top prva 3 kriterijuma- lakse od 300g heheheheh
Obavezno da uradis recenziju Ankera q45 kad stignes... Da ne bude da ih jedini uzdizem u recenziji.

will do will do. no, sta fali biti jedini
vidi cime se ja zanimam HAHAHAHAHAHAHAHAHHA
:p
4a2f1628-6a14-490e-97b6-5502469b3706.jpeg

@kittrie Sve ok Ali saletov Metal i Dernjanje u mikrofon.. Pa znas i sama da ja najvise slusam Vokalni Rock mesan sa Alt i Hard. Nije Metal moj primarni zanr. Aj ok Disturbed, Amarathe il tome slicno to se moze donekle svrstati u Metal.

Al da ne bude da su mi to glavne playliste. Halestorm il Seether il Finger Eleven kad sam ti slao, skroz drugacije od Metala.

@kittrie Sve ok Ali saletov Metal i Dernjanje u mikrofon.. Pa znas i sama da ja najvise slusam Vokalni Rock mesan sa Alt i Hard

da da, i to sasvim ok muzika, izuzetno melodicna, svakako primarno vokalno orijentisana uz zvonki zvuk gitarskih rifova i uz tonkako mi je @sasa76 poremetio algoritam u Tidalu i dosta synthbdeonica koji se prelivaju i daju S u stereo, zvuk je onako oko mene i cesto se setao jasno, ali opet ne napadne, nekako izmedju m30x i X2, na najbolji nacin, sve je prepuno detalja a kako ja to volimmmm.. mislim da mi def najvise ATH odgovaraju, a bejerke mogu SVE (ok osim novijih z serija) naci u extra stanju do 90eu... mene odbijaju robusne slhske, i zaista ako je esto teze od 300g -kao skoro sve cenjenije open back- ne pada mi na pamet da ih khoujem kad znam da ih zbig ergonije naproato necu zeleti na glavi- volim ath tio clampa , a ove jos dizajnirane kao portabilne bukvalno covek napolju da ih voza, a ioet predobri i veliki jastucici sa extra pasivnom izolacijim.
soundstage wiideee (koliko moze za zatvorene, ali meni ne smeta, ocigledno su mi oreferrnca- dok ne probam Kiwi Ears Elipse haha- salim se, znas da su moja 1. ljubav monitori, 10 praznih mesta pa IEMS, t praznih mesta pa over the ear.
jomg da, bass odlican, da ne ulazim u detalje sad, ali on je jedan od razloga, cak ne ni samo sub bas, prilicno su "popunjene" najnize deonice (koje sm ja cula) onako i kao baza i kao slag na tortu- i thump thump brzo i malo vibriranja sluski , ali ne samo sakato.. jao ne mogu hahaha..

elem, da nisam slusal te pesme (znam 0 pesama a od izvodjaca- bio je Stiv Vai jednom i Primus, dakle 3 sata meni nepoznate muzike koja , mislim da izvlaci najbolje od MSR7, svakako preporuka za ljubitelje tih zanrova, ali i elektronike, jeino ponesro od popa moze nesavrseno ali sve to je samo tvoje sa Tidala preko Sonade (najdivnija stvar na svetu) i odlicna produkcija, barem na MSR7 su vokali kristalno cisti, ali nisu too forward, ne napada mid-range, pohvale za izbalansiranost - i uopste ne znam sta sam otkucala, ali @sale941 i @sasa76 hvala vam sto mi je takva muzika upala!!
. Nije Metal moj primarni zanr. Aj ok Disturbed, Amarathe il tome slicno to se moze donekle svrstati u Metal.

Al da ne bude da su mi to glavne playliste. Halestorm il Seether il Finger Eleven kad sam ti slao, skroz drugacije od Metala.
jao, ma vidis da pisem fiju-fiju-
tebi iskreno OGROMNO HVALA !! nije deranje ni samo metal, to sam kroz salu

Odlično poređenje starog i novog modela, ukratko malo napretka za 3 godine...

Pogledajte prilog 491903
Kupljene malopre. Prvi utisak je da su karakterno potpuno suprotne Porta Pro, slabiji bass i istaknutiji treble. Više mi se sviđaju od Porta Pro i KTXPro1. Detaljnije su i više analitičke, nisu "tople". Wavelet EQ profil ih taman sredi kako treba. Za sada omiljene Koss.
Ostaje da vidim kakva je udobnost prilikom dužeg nošenja, to je možda diskutabilno.

Neko je pisao o odčičnoj modifilaciji tih slušalica. Ako može neko da pronađe i okači originalni post. Kombimacija tih slušalica + rajf sa Allija + drugi sunđeri.

Poslednja izmena:
dac.jpg

Stigao JCally dongle i prvi utisci su pozitivni. U odnosu na 3,5mm priključak na telefonu - bolja je zvučna slika, utegnutija je, bas je bolje definisan, visoki su precizniji, čistiji je zvuk, izraženiji su holografski efekti i ima više detalja.

Promjena nije dan i noć, ali postoji, višestruko A-B upoređivanje ne ostavlja nedoumice. I što se duže sluša, sve je prijatnije.

Sonijeve bubice mh4-10c i Koss KSC75 zvuče mnogo ubavo sa ovim dodatkom. Još nisam detaljnije testirao velike slušalice. Probao sam po desetak minuta i ima snage za Senheiser 558 i Ultrasone HFI-650.

Dongle podržava aplikaciju Flat Equaliser, koju koristim za Deezer i Tidal, kao i EQ Neutron plejera, samo je problem što se oni otimaju za primat kada se Jcally utakne u telefon. Neutron uskače nasilnički čim se dongle priključi i ako nadvlada - nema EQ na strimingu. Moram to da razjasnim, da ga nekako uspavam kad mi ne treba.

Dongle je potpuno hladan tokom rada, koristim ga oko sat i po u kontinuitetu i ne vidim da pretjerano troši bateriju telefona. Nisam siguran da ću ga flešovati na Fiio, da ne bih izgubio podršku za Flat EQ app i Neutron EQ zbog Fiio aplikacije.

Sviđa mi se ovo, cupkam na poslu uz KSC75 i Prodigy, Chemical Brothers, Daft Punk.. Zvuk je veoma dinamičan, živahan i slojevit.

Koristim Fiio JA11 za Simgot EM6L i Philips Fidelio X2HR. Isti je chip kao na JCally JM12. U poređenju sa audio jackom na laptopu, zvuk je dosta čistiji i baš je primetna razlika. U poređenju sa apple dongle adapterom, ne primećujem nikakvu razliku u kvalitetu zvuka, samo je Fiio glasniji i kvalitetnije izrađen, pa se nadam da će duže trajati. Ako flešuješ Fiio firmware na JCally imaš PEQ kroz FiioControl app ili kroz web aplikaciju.
IMG_3044.jpeg

Prestao je da radi levi kanal na dva komada, jedan lightning a drugi type-c, to jest radio je samo pod određenim uglom. Ja inače žičane slušalice koristim uglavnom za gaming, na telefonu mahom bežične, i generalno sam nežan sa kablovima tako da su apple adapteri stradali nakon baš lagane upotrebe. Fiio je stigao pre jedno mesec dana i deluje dosta kvalitetnije pleteni kablić.

Uvek me zanimalo kako "proceni/izmeri/odmeri" koliko je veći ili manji soundstage (i slično) u odnosu na konkurente... Da ne pričam o tome koliko je to relevantno našim ušima/mozgu. Tipa probao sam ovaj espreso, definitvno će vam se svideti ali ne za 200din nego za 150...

Pa pazi u nekim, slucajevima je Blatantno ocigledno izmedju 2 modela kad usporedjujes Soundstage pogotovo ko je posedovao oba modela, il ih jos ima.

Npr Sennheiser Hd650, i Fidelio X3 ili Dt880 u usporedbi. Izmedju Sennheisera i ova 2 je ocigledna razlika u Sirini/osecaju da je zvuk vise oko tebe nego da udara blizu tebe.

Dok recimo neko da poredi senn 6xx i Hd600 mislim da je malo ono , skoro pa besmisleno .

Sto se imaginga tice, to opet zavisi koliko neko ima dovoljno paznje da izvali razlike, i koliko je Model X vise ili manje Analiticki u odnosu na model Y. Ono ako su oba precizna u tome odakle nesto dolazi u prostoru, ako na oba mozes lako da odredis gde je koji instrument u stage, ili separacija , ili kod igara npr koliko je nesto Blizu zvucno lii daleko.

Al opet i pored, svega toga sve je to Ofrlje, i generalno kod Audia je tesko govoriti u procentima. Osim kad poredis neko random totalno djubre i nesto 10x puta kvalitetnije pa kazes ovo je 300x bolje i td.

Ljudi jel neko, imao iskustva sa uzimanjem Hifiman sluski sa njihovog Eu Warehouse dela ? Vidim da imaiu akciju do kraja Maja gde im je vecina Refubished ,i Open Box varijanti jos vise snizena nego inace . Uz to daju i kupon za 10% dodatno snizenja.. Pa se nekako razmisljam da mozda Nabavim Devu Pro odatle.. Sa snizenjem bi izasla ispod 100 evra, ili oko 100 . Dok recimo na Kp najjeftiniji oglas je 150 Evra, s tim da jos nisam proverio azurnost informacije.

A fazon kinezi ionako obicno na kutije stavljaju bas manje vrednosti kao da su paketi. Simgot Ew300 ,kad sam uzimao stavili kao da je vrednost 15 dolara a ja platio 54. Tako da verovatno ni carina ne bi bila problem (slicno kao i kad sam kupovaon Shanling Up4 Dac.

E sad dal je Neko Imao/ima Hifiman Devu a da je poredio sa nekim sluskama ranga ko Dt880/ fidelio X2/X3 ili Sennheiserom hd560s... . Interesuje me kako se Deva pro nosi po vama sa njima, sto na tehnickom nivou , sto kao preference neke licne il tonalitet.

Dt880 sam imao poprilicno dugo, a X3 imam vec solidno vremena. Zato ih spominjem u kontekstu.

Naravno da na netu ,ima dosta o njima al uvek mi je najinteresantnije kad cujem iz prve ruke od vlasnika, ma kolko sve ovo bilo subjektivno.

Takodje su mi interesantne i R50x od Audio Technice, s obzirom koliko gotivim njih kao brend od ranijih iskustava. Ali fazon one nisu ispod 185-190 evra na Kp velika razlika u odnosu na Devu.

A ono nikad nisam imao Planar Over Ear do sad, pa bi mi to mozda bio jos jedan faktor.

ATH-M30X 7k din danas u radnji na G, imao i neke bodove pa nek se nađu.

Otprilike toliko su i koštale, kada su se pojavile na tržištu, pre 8-9 godina :D
Uvek me zanimalo kako "proceni/izmeri/odmeri" koliko je veći ili manji soundstage (i slično) u odnosu na konkurente... Da ne pričam o tome koliko je to relevantno našim ušima/mozgu. Tipa probao sam ovaj espreso, definitvno će vam se svideti ali ne za 200din nego za 150...
Moj sluh je izgleda baš osetljiv na promenu soundstage-a, i tu mislim na sve karakteristike, ali i na imaging/pozicioniranje. Recimo, HD 650 su mi na granici upotrebljivosti što se stejdža tiče, odlične slušalice na ostalim poljima ali slab stejdž, posebno za open-back dizajn (mada kažu da je sa tube AMP bolji). Uz sve to čujem jasnu razliku u karakteristikama stejdža i pozicioniranja, između svih slušalica koje koristim.

Kada su in-ear u pitanju, tu sam malo tolerantniji na skroman stejdž, ali sam još pre 10 godina uzeo ATH-CKX9 koje imaju sjajan stejdž za in-ear klasu. Još nisam našao in-ear koje imaju kombinaciju tako energičnog, punog zvuka i velikog stejdža, što je jedan od razloga zašto sam i prestao da pratim in-ear ponudu, jer su mi te ATH više nego dovoljne. E da, i Senfer DT6 su odlične na tom polju.

Poslednja izmena:
@hsv.stoned tvoj sluh verovatno jeste sve to. Ali da li je relevantan za procenu nivoa razlike sa drugim sluškama (uređajima)? Da li je ocena procenta kiselosti kafe ista kod ljudi koji vole kiselu ili pregorelu kafu?

Pronašao sam jedan mod našeg člana @koalla U pitanju su:

• slušalice KOSS KSC75
  • rajf od hama slušalica
  • novi sunđeri

+ dodatak na ovaj mod je proširenje upica pozadi slušalica

Ekstremna verzija kramer moda za Koss slusalice:
Kramer.jpg

Na KSC75C, samo rupe za bass su puna kapa.
Na porta pro moze da se burgija sve!
Moze isto da se eksperimentise sa seckanjem rupica na sundjerima slicnih dimenzija na istim mestima.

Nazad
Vrh Dno