Šta je novo?

Must have app's (MacOS X)

EDIT: e ja imam jedno *****sko pitanje: kada se pojavi dialog box koji sadrzi vise dugmica tipa YES, NO, CANCEL, kako se seta izmedju njih? U Windowsu je to strelicom, a ovde (prosto ne zelim za takve debilne operacije da se hvatam za misha)?

Obicno mozes da pritisnes prvo slovo iz naziva opcije... npr. C za Cancel itd...

Obicno ali ne i svuda...
Takodje kako recimo da pozivam menije u PS-u? :) Recimo Edit (ALT+E u WIndowsu), ovde toga nema koliko vidim?

Ctrl + F2 ti je fokus na Menu, pa onda slovo koje želiš :)
Ctrl + F3 prebacuje fokus na Dock, pa se i odozdo sve može pokrenuti samo uz pomoć tastature :)

Koja komplikacija dragi boze....

10x voyager! Nisam znao za ove F2, F3 precice za fokuse...!

@kutija sto se tice PS i biblioteka za obe platforme (mac i sWinjdows): naravno da adobe nece prstom mrdnuti jer je prevelik ali je steta da nema UI i mogucnosti jednog Pixelmatora (mislim na koriscenje najnovijih apple tehnologija-core image (i btw, znam da mrzis kad ga spominjem i da mi govoris da sam dosadan sa njim... :D ali sta ces, surova realnost!)

Surova realnost je da je na Macu sve kontra od svih drugis OS-ova :D
Mislim Alt + S za save, Alt + W za zatvaranje prozora itd. Uglavnom sve kontra od Ctrl :)
Pa onda sherovani Menubar itd.
Mozda je sve to extra kad se naviknes, ali je ovako "skalamutnja" (tm by Her Zika :D ).

Nije Alt, već Command, pa je logika ista, samo se dugme drugačije zove :)
Alt je Alt :)

E da imam i jedno pitanje. Znam nije mu mesto ovde ali cu ovde verovatno najlakse saznati :)
Da li postoji za PC nesto kao sto je iPodRip za OS X?

Mislim Alt + S za save, Alt + W za zatvaranje prozora itd. Uglavnom sve kontra od Ctrl :)
Mozda je sve to extra kad se naviknes, ali je ovako "skalamutnja" (tm by Her Zika :D ).

Da, tako je posto gledas sa aspekta Windows korisnika koji je posle x godina upotrebe Windows platfomre, video Mac. Medjutim, na Mac-u su te stvari takve oduvek - a na ostalim platofrmama je ispremestano.

Uglavnom, meni sve te precice na tastaturi uopste ne prave problem, posto i ne znam kako se npr. na Windowsu zatvara prozor - meni bi sve bilo kontra kada bih seo i pokusao to da uradim na win-u.

haha!! "naopako" :D

windows programi tek sad polako pocinju da usvajaju Ctrl+W umesto Alt+F4 za zatvaranje prozora. Ako je nesto naopako onda je to DOS/Windows - i u vreme nastajanja GUI svi OS-ovi su najvise licili na Mac OS (Amiga, Atari, kasnije Acorn...) jedino se PrC u to vreme mucio sa character based krshom-nestandardnim aplikacijama koja je svaka imala svoj set precica jer DOS nije mogao to da im obezbedi pa se svako snalazio kako je znao i umeo.

"While DOS programs already made use of keyboard shortcuts, each application made up its own set of commands, and most weren’t at all intuitive. For example, each of these DOS applications had its own way to open a new document:

•WordPerfect used the command F7 + 3.
•WordStar used Ctrl + K + O.
•Lotus 1-2-3 used / to open the menu, W for Workspace + R for Retrieve.
•Microsoft Word used Esc to open the menu, T for Transfer + L for Load.

On the Mac, every application used the same Command + O.

Apple also designated Z Undo, X for Cut, C for Copy, and V for Paste, and W to close a Window. Microsoft later adopted Apple’s intuitive commands for use in Windows over the existing DOS equivalents, although Windows still uses Alt + F4 to close a window. Since PCs didn’t have a Command key, Microsoft mapped the commands to Control.

At the time, DOS users were annoyed to have to unlearn their random commands to adopt the simplified, intuitive commands originated by Apple. Today however, Windows users often complain that Apple uses a Command rather than Control, thinking that Apple originated the change just to be oddball and different!"

link

Ah, da CTRL + F4... To uzasno iritira na notebookovima kod kojih su F-tasteri, obicno, shareovani sa nekim drugim funkcijama...

Poslednja izmena:
10x voyager! Nisam znao za ove F2, F3 precice za fokuse...!

@kutija sto se tice PS i biblioteka za obe platforme (mac i sWinjdows): naravno da adobe nece prstom mrdnuti jer je prevelik ali je steta da nema UI i mogucnosti jednog Pixelmatora (mislim na koriscenje najnovijih apple tehnologija-core image (i btw, znam da mrzis kad ga spominjem i da mi govoris da sam dosadan sa njim... :D ali sta ces, surova realnost!)

Pa ne da smaras nego postajes opasno dosadan sa tim. To je surova realnost. A PS radi sasvim korektno na MacOS-u iako ne koristi nove, divne i savremene tehnologije koje je Apple implementirao u svoj OS.
Taj novi razvoj neko mora da plati, neko mora da implementira, neko mora da istestira...a zasto bi to radio kada PS ionako dobro radi?

To bi trebao pr da uradi MS sa svojim Office paketom koji se vuce kao slina i radi 10x gore nego Adobe programi. A mozda je i problem do platforme, previse se brine o lepom UI-u i fensi stvarima nego o upotrebljivosti? :)

Poslednja izmena:
haha!! "naopako" :D

windows programi tek sad polako pocinju da usvajaju Ctrl+W umesto Alt+F4 za zatvaranje prozora. Ako je nesto naopako onda je to DOS/Windows - i u vreme nastajanja GUI svi OS-ovi su najvise licili na Mac OS (Amiga, Atari, kasnije Acorn...) jedino se PrC u to vreme mucio sa character based krshom-nestandardnim aplikacijama koja je svaka imala svoj set precica jer DOS nije mogao to da im obezbedi pa se svako snalazio kako je znao i umeo.

Ti bas imas neki problem sa Windowsom i obicno je to tipicno baljezganje u prazno. Jos od vremena Windows 2000 CTRL+W je sluzio za zatvaranje prozora a ALT+F4 za gasenje programa, tako da to tvoje "Tek sad" ne pije vodu jer pricamo o periodu od 10 godina.
A gde su sada ti sjajni napredni sistemi i masine kao sto su Amige i Atari sem sto mogu da se nadju po djubristima i mozda nekom podrumu nekog nostalgicara poput tebe koji je spreman da da brdo love za iste? :) Dakle, prestani da filozofiras u prazno :) DOS je bio katastrofa pa sta onda? Radio je posao, posle je dosao Windows, malo su se stvari standardizovale i eto. Sada je svakako bolje, ali za sve to treba vreme.

Poslednja izmena:
A PS radi sasvim korektno na MacOS-u iako ne koristi nove, divne i savremene tehnologije koje je Apple implementirao u svoj OS.
Taj novi razvoj neko mora da plati, neko mora da implementira, neko mora da istestira...a zasto bi to radio kada PS ionako dobro radi?

pa naravno da je bolje ne poboljsavati i unapredjivati stvari lol! :D
evo ja cu da im platim razvoj! :d :d sta reci...

To bi trebao pr da uradi MS sa svojim Office paketom koji se vuce kao slina i radi 10x gore nego Adobe programi. A mozda je i problem do platforme, previse se brine o lepom UI-u i fensi stvarima nego o upotrebljivosti? :)

Office je van konkurencije ;)

btw nisam ja prvi napisao da je na "Mac-u naopako"* - samo sam izneo cinjenice, izvini sto te nerviraju ;)
*...i mene podjednako nervira kao procitam tako nesto... :)

Poslednja izmena:
pogledaj Pixelmator ;)

Da i? Ima fensi interfejs. Sta sa tim?

@kovacm
Ne moras mi kaciti linkove sa istorijom, ja ni u jednom trenutku nisam rekao ko je u pravu sto se precica tice. Rekao sam da je na Mac-u sve kontra od svih ostalih OS-ova (misleci na PrC), sto je realnost :)

@delimir
Znam da je tebi kontra :)

Zar neko zaista koristi multi-desktops?
Super je koncept ali malo zamara to prebacivanje...

Ma kakvi...to svakome bude zanimljivo par minuta i onda se deinstalira :)

Meni to super odgovara. Imam osam komada, podijelio sam aplikacije po njima i super mi je. Na prvom mi je Activity Monitor, iFreeMem i Console, na drugom je samo Safari, na trećem je samo Mail, na četvrtom Adium i Terminal (za sada, vjerovatno će da se preseli na 5), na petom je Office, TextEditor, na šestom SpeedDownload i Transmission, na sedmom sad ne mogu da se sjetim šta je, a na osmom su plejeri (VLC, QuickTime, Chroma, ...).

Meni super, niti me zamara, niti mi smeta, jednostavno mi je to trebalo... :d:d:d

Meni je masina ionako spora do zla boga, Leopard mi se cesto vuce ko prebijen pa jos kad bih imao 8 desktopa uradio bih nesto nikad :)

Eto, vidiš šta ti je Mini... Bolji od MBP... :p:p:p:d:d:d

konacno i ja se docepah leoparda.
pokusao sam search ali za dc++ mi nista ne izbacuje
sta koristite za dc na leopardu? i gde to skinuti

nadjoh ga, ja trazio shakespeare
10x

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno