Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Sredice sve cika Musk kada se aktiviraju 20gbps laseri izmedju satelita nista se ne brinite za preopterecenost niti CGNAT

ma dobice i sela opticki internet do kraja 2023 ako im je verovati https://www.k1info.rs/price/drustvo/9065/brzi-internet-stize-u-sela-srbije/vest
Daj Bože, da ne plaćam 10 megabita a imam realno 5.3 za ovaj šugavi adsl. Samo što mislim da se ovo ne odnosi na optiku do kuća, već "širokopojasni internet" svuda do svakog sela, sa brzinama koliko je gde moguće. Mada, voleo bih da grešim

Daj Bože, da ne plaćam 10 megabita a imam realno 5.3 za ovaj šugavi adsl. Samo što mislim da se ovo ne odnosi na optiku do kuća, već "širokopojasni internet" svuda do svakog sela, sa brzinama koliko je gde moguće. Mada, voleo bih da grešim

Jedino što ne valja kod ovog sistema jeste da ti treba otvoreno nebo (da ga ne zaklanja neki zid, drveće i slično) ako instaliraš na zemlji ili da instaliraš na poziciju iznad kuće gde su ti potrebni nosači i još neka dodatna zaštita protiv groma.

Dobra ideja svakako, da li se uvela zbog špijuniranja ili profitа ili oba.

Lele, 21 vek, 14mbs

Sećam se pre nekoliko godina, ako ne 16 godina, ADSL i brzina čini mi se 2mb, nisam baš siguran. Ono je bilo muka. Javi se neko na telefon, pukne net. Skidam igricu dva dana.

Ne znam za alternativu ko živi po selima ali ovakve brzine su sramota. Lako mogu da postave wifi sa pojačivačima širom Srbije odnosno tamo gde nije isplativo da se ide preko kablova pa da ljudi mogu da žive u 21 veku.

Kad može Mask iz svemira da šalje internet, šta je teško nama? Pa sve! x
Gde ja zivim samo adsl moze
Ima jedno selo blizu 2km ima opticki internet ili kablovska ..A nece dovuci kabl do mog sela gde ja zivim
Isto jedno selo ima 5 km isto ima kablovska bili pre dve godine dovukli kabl na banderi i stali do pola puta i tako vec skoro 3 godine tako stoji

U to vreme je bio dil Huawei - Telekom o uvođenju optike, ovo finansira EU a tu ne mogu da se pare troše na ko zna šta, već na ono za šta su namenjene.

Gde ja zivim samo adsl moze
Ima jedno selo blizu 2km ima opticki internet ili kablovska ..A nece dovuci kabl do mog sela gde ja zivim
Isto jedno selo ima 5 km isto ima kablovska bili pre dve godine dovukli kabl na banderi i stali do pola puta i tako vec skoro 3 godine tako stoji

86 dinara metar optičkog kabla, x 2000 metara, skoro 172000 dinara da sam dovedeš optiku do sebe.

Skupo ali izvodljivo. Ne znam, exe net pre imao wifi mrežu na kojoj se nalačiš iako si daleko.

86 dinara metar optičkog kabla, x 2000 metara, skoro 172000 dinara da sam dovedeš optiku do sebe.
Skupo ali izvodljivo. Ne znam, exe net pre imao wifi mrežu na kojoj se nalačiš iako si daleko.
Pa mts kada vuce do nekog mesta ne vuce taj sa nekoliko vlakana u sebi, nego onaj debeli sa stotine, sto kosta malo vise po metru ;)
Nego nije troshak u materijalu, nego u samom izvodjenju radova (penjanju na bandere, tj. stavljanju novih bandera gde su samo istrulele drvene, ili kopanju puteva/ulica gde ide podzemno)
Nokia valjda placa pola troskova vuce tih optickih kablova u zadnjih nekoliko godina (to sto kazete finansira EU) ?

Sredice sve cika Musk kada se aktiviraju 20gbps laseri izmedju satelita nista se ne brinite za preopterecenost niti CGNAT

ma dobice i sela opticki internet do kraja 2023 ako im je verovati https://www.k1info.rs/price/drustvo/9065/brzi-internet-stize-u-sela-srbije/vest
Koja sela brate kad ja u Čačku nemam optički net.Kontam da sam redak slučaj ali nemam.Optika ide glavnim putem spuštena u sve ulice osim moje i još jedne.A od mene do glavne ulice 300m.Mada je možda Čačak selo?( verovatno)

Poslednja izmena:
Koja sela brate kad ja u Čačku nemam optički net.Kontam da sam redak slučaj ali nemam.Optika ide glavnim putem spuštena u sve ulice osim moje i još jedne.A od mene do glavne ulice 300m.Mada je možda Čačak selo?( verovatno)
Da ima opticki net od 2km gde ja zivim
Za adsl centralu ni da cuju da uvedu

Pa mts kada vuce do nekog mesta ne vuce taj sa nekoliko vlakana u sebi, nego onaj debeli sa stotine, sto kosta malo vise po metru ;)
Nego nije troshak u materijalu, nego u samom izvodjenju radova (penjanju na bandere, tj. stavljanju novih bandera gde su samo istrulele drvene, ili kopanju puteva/ulica gde ide podzemno)
Nokia valjda placa pola troskova vuce tih optickih kablova u zadnjih nekoliko godina (to sto kazete finansira EU) ?

Pa ako bi vukao za sebe, šta će mu taj debeli? Ja sam mislio samo za sebe, uloži i dovede.

Naravno, zaboravio sam troškove projekta i izrade.

Zvali su me kazu da ne moze jer nemam opticki internet
Ne znam ni zasto nudili iptv
Jer vec imam jedan opticki internet gde zivim al preskup
Oni mislili da je taj kabl opticki telekom ....
mislim da ne moze vise iptv na adsl?

Moze IPTV na ADSL, ali daju uglavnom 1 STB i samo SD uslugu. Za njega treba ~3.5Mbps. Pa onda imas recimo 6Mbps internet + IPTV na profilu od 10Mbps. Ili 8Mbps net + IPTV na profilu od 12Mbps itd itd...

Ako bi ti pustili 2 STB-a sa SD uslugom onda bi ti za IPTV islo grubo gledano 7Mbps (kad su upaljeni box-evi). Sa tih 13-14Mbps sto imas bi to onda znacilo 6Mbps za net + 7Mbps za IPTV.

Moze IPTV na ADSL, ali daju uglavnom 1 STB i samo SD uslugu. Za njega treba ~3.5Mbps. Pa onda imas recimo 6Mbps internet + IPTV na profilu od 10Mbps. Ili 8Mbps net + IPTV na profilu od 12Mbps itd itd...

Ako bi ti pustili 2 STB-a sa SD uslugom onda bi ti za IPTV islo grubo gledano 7Mbps (kad su upaljeni box-evi). Sa tih 13-14Mbps sto imas bi to onda znacilo 6Mbps za net + 7Mbps za IPTV.
Dolazili da provere stanje interneta
Daleko sam od centrale 3.7km i imam 10mb na fast profil i 12db
i rekli da ne moze iptv jer bi pucala bi veza neta

Kad smo vec kod optike i selima evo da potvrdim da sam naleteo na radove u pojedinim selima oko Batocine-Kragujevca.

Kako je moguće da na istoj liniji ZTE H267N vidi profil Data Path (Up/Down) Fast/Interleaved a ADSL model ZTE H208N Data Path (Up/Down) Interleaved/Interleaved?

Posle duzeg vremena kako je stabilno radio internet, bila je neka oluja i vetar i od tada otprilike se prekida internet cesto na svakih sat mozda, ali ne puca link, niti ruter detektuje ikakve greske u parametrima svojim ali veze nema na nekih max. minut i onda se vrati, takodje brzina drasticno pada lupam sada mogu da povucem 20mbps a za 5 minita ne moze da povuce 1mbps, a ruter nista ne detektuje, parametri su isti kao i pre. Instalacija moja kucna je sredjena tu ne bi trebalo da ima problem uostalom radilo je sve ok do nedavno. Da li neko mozda pretpostavlja u cemu je problem?

Vezano za mts i njihov ruter HG8245W5-6T (250/80mbps paket). Zašto mi na laptopu (ali samo na laptopu) brzina bude nekad 25-30mbps download max i kada restartujem ruter bude normalno 250mbps i onda tako radi okej i posle nekog vremena ponvoo padne na 25-30 (u pitanju je samo 5Ghz mreža)? Da li postoji rešenje?

Ljudi, imam baket Box 3 50/5 ali internet je na oko 20Mb\s? Slika je u SD rezoluciji, juče uvedeo. Kako da proverim da li mogu dobiti bar 40Mb\s i HD rezoluciju kanala? Ne bih da vraćam opremu posle 3 dana.

Idi na ovaj link i izvuci i postavi ove podatke kao što su tamo na slici.
Imaš ADSL ili VDSL.
Nešto mi nije verovatno da su na ADSL-u još uvek u centru Bgd.
Zaboravio sam malo ali to je neki maksimum i bio za ADSL.

Za ADSL je u teoriji makskmum 24/1Mbps

Za VDSL je do oko 100/40 maksimum, Telekom nudi do 100/10Mbps, ali to samo ako si mnogo blizu centrale/isturenog stepena.

Pogledaj statistike DSL linije na 192.168.1.1 pa postavi ovde screenshot.

Sada sam zapazio da nisam postavio link🙂 izvini ali ide mi se napolje 🙂

Uveden mi je u petak popodne Box 3, bukvalno jedva da gura televiziju, gledanje unazad katastrofa, non stop prekida. Čak dok gledam TV i otvorim Instagram ili neki YT isto baguje televizija. Šta uraditi dalje? Paket je 50/5? Da li da uzmem onaj od 100, da li moguće uopšte sa ovim parametrima. Centrala je na nekih 600-700 metara od moje zgrade.
Screenshot_20230424_010221.jpg

Imaš VDSL liniju.
Prvo proveri telefonsku utičnicu, stavi modem kod utičnice i onaj kratki telefonski kabl nov u njega. Mrežni vuci do kompa i onda opet proveri parametre.
Možeš da tražiš i 1000 ali maksimalno imaš 65 a pušteno ti je 46.
Vrlo moguće da je takvo stanje zbog velikog broja greška a to može da bude i do tebe, odnosno instalacije. Zato proveri prvo kod tebe kao što sam napisao.
Ako nije do tebe onda moraš njih da zoveš, od centrale do tvoje utičnice jer njihov posao ali se ne nadaj nešto puno da će da urade.
I ova brzina što imaš sada nije tako loša, imao sam dugo vdsl. Problem su ti greške, odnosno prekidi. Opet, izvadi utičnicu iz zida, proveri kontakte, zatim kabl...

Šta uraditi dalje?
Linija ti je prilicno losa (telekom to zove parica) za 5h online ti si nakupio preko 36000 FEC gresaka a treba da bude 0. Zbog toga ti IPTV i internet prekida i ide sporo. Nesto ti unosi smetnje na liniju a to moze biti svasta. Nadam se da ste VDSL spliter dobro postavili kod utikaca. Kao sto su ti rekli zovi nekog da ti u stanu zice pogleda ako ne znas sam. Ako nisu zice kod tebe problem onda je to to ne verujem da ce telekom hteti nesto da uradi oko toga jer se generalno prelazi na optiku i u VDSL se vise ne ulaze, bar su to meni rekli kada sam traztio 100/10. Ja sam od centrale 100m ali je problem nesto sa kablom na ulici pa ne moze, rekli su cekaj optiku. Brzina od 46 je ona na koju se ruter zakacio jer je linija losa ako se linija poboljsa zakacice se na 50. Kada se racuna daljina do centrale racuna se apsolutno sve kuda zice prolaze od tvog utikaca.

Dok sam imao VDSL, ruter je bio povezan bukvalno na najblizu mogucu tacku gde ulazi tlf linija u kucu. Bukvalno sam na njihov dolazni kabl montirao potpuno novu uticnicu za telefon, iz nje odmah spliter, sa splitera odmah VDSL modem, na drugu stranu sa splitera samo jedna DECT baza za fiksni i to je to. Zasto ovako? Da bi smanjio bilo kakvu mogucnost za smetnje na liniji.

Posle VDSL modema, razvlaci mrezne kablove kako hoces, to vise nema uticaj na kvalited VDSL veze.

Savet, ako slucajno imas vise telefonskih prikljucaka, savet, otkaci sve to, nek ostane samo jedan, i taj jedan na mestu gde ti dolazi telekomov kabl i nek bude potpuno nova prikljucnica u zidu. I ako koristis fiksni, povezi (preko splitera naravno) samo jedan - najbolje neku savremenu DECT bazu i to je to. Bez starih telefona...

ja od nedelje od popodne imam problem sa pucanjem DSL-internet zvao milion puta promene profil bude nekoliko sati ok pa opet pocne i meni ono oce kao malo da kanali seckaju ali ne toliko ali secka i izasli su i ojacavali liniju i opet isto neznam sta da radim a da 10/1 mi je brzina

ima ko neki savet

hvala

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    204.8 KB · Pregleda: 51
Poslednja izmena:
Tebi je otvoreno 20 Mbps, više od toga ne može na ADSL. Noise Margine odličan. Line Atenuation ti je katastrofa, što znači da si predaleko od centrale. Možda da uzmeš TV preko satelitske antene da daš lufta internetu.

Što se tiče korisnika odozgore, on ima VDSL, ali jako lošu liniju. Njemu su otvrorili 45 Mbps, a linija dozvoljava jedva 65 MBps. FEC greške nisu uopšte bitne. Važno e da nema CRC grešaka, a on ih nema. Noise Margine je na ivici, ali podnošljivo.

Ja imam VDSL 2. Brzina 50/8. i dva TV-a sa HD kanalima. Ovo su moje vrednosti: Nema nikakvih problema. Otvoreno mi je 75 Mbps, a linija dozvoljava do 105 Mbps.

P.S.
1Što se tiče kablova, meni je spliter na tavanu, a dužina kabla za telefon 10-15 metara. Govorili su mi da zovem električara, da to nije u redu kad su mi uvodili drugi TV (jer po nekoj politici, njihovo je samo do bandere), ali dok god radi kako treba, ništa ne diram.

Poslednja izmena:
Tebi je otvoreno 20 Mbps, više od toga ne može na ADSL. Noise Margine odličan. Line Atenuation ti je katastrofa, što znači da si predaleko od centrale. Možda da uzmeš TV preko satelitske antene da daš lufta internetu.

Što se tiče korisnika odozgore, on ima VDSL, ali jako lošu liniju. Njemu su otvrorili 45 Mbps, a linija dozvoljava jedva 65 MBps. FEC greške nisu uopšte bitne. Važno e da nema CRC grešaka, a on ih nema. Noise Margine je na ivici, ali podnošljivo.

Ja imam VDSL 2. Brzina 50/8. i dva TV-a sa HD kanalima. Ovo su moje vrednosti: Nema nikakvih problema. Otvoreno mi je 75 Mbps, a linija dozvoljava do 105 Mbps.

P.S.
1Što se tiče kablova, meni je spliter na tavanu, a dužina kabla za telefon 10-15 metara. Govorili su mi da zovem električara, da to nije u redu kad su mi uvodili drugi TV (jer po nekoj politici, njihovo je samo do bandere), ali dok god radi kako treba, ništa ne diram.

hmmm pa bas imam CRC gresaka to nije dobro ranije mi nista nije bilo nije se desavalo nikako mogao sam ono da spavam na netu nema crkavanja niti cega to mi se sada desava jos bez nikakvih razloga nista probacu da resim problem ako je ikako moguce da se sredi da ne bude problem taj vise

primetio sam na speedtestu da upload latencija kao da mi je velika ranije dok je bilo sve u redu manja je bila sad nezz da li je zbog toga se stvara problem

Prilozi

• slika.png
    slika.png
    75.8 KB · Pregleda: 36
  • Untitled.png
    Untitled.png
    62.1 KB · Pregleda: 32
Prvo, ja bi proverio celokupnu telefonsku instalaciju u kući - od mesta gde telefonski kabl ulazi u kuću (uključujući zidne priključke) i još bi dužinu telefonskog kabla do rutera sveo na minimum.

Kad to uradim, proverio bi parametre konekcije, a vrlo verovatno bi tražio i migraciju na VDSL paket 20/4Mbps.

Vrh Dno