Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Prvo, ja bi proverio celokupnu telefonsku instalaciju u kući - od mesta gde telefonski kabl ulazi u kuću (uključujući zidne priključke) i još bi dužinu telefonskog kabla do rutera sveo na minimum.

Kad to uradim, proverio bi parametre konekcije, a vrlo verovatno bi tražio i migraciju na VDSL paket 20/4Mbps.
hmmmmm mislim da ne ide to kod mene MAX 20 jer ovde de sam nisu nove linije pre msm 50 god je bilo uvodjeno medju prvima sam imao liniju

Poslednja izmena:
Moje linije su iz '68 pa su do uvođenja optike mogle da komotno isporuče 100mbps.
A počeo sam na analognom drdnd modemu 🙂
Proveri sve linije, utičnice posebno.
Sve šta možeš kod tebe. To ti je pola sata posla i znaš na čemu si. Lepo ti čovek kaže. Trebalo bi da imaš tu 20mbps bez nekih problema.
Kod mene je bio problem jednom sa utičnicom, oksidovala žica u zidu. Par puta telefonski kabl od 15m, išao ispod tepiha pa ode vremenom... Uglavnom čim bi nešto krenulo da prekida, proverio bi linije u stanu.
I kod mene je nešto bilo bezveze sa tim down/up na ADSL-u. Prelazom na vdsl je prodisalo.

Kako je moguce da kabal od fiksnog pravi problem internetu?
Kabal je isti od kad smo imali internet,poceo je da prekida pre par meseci,menjali smo i ruter i sad isto prekida.
Brzina je 50/8 a na speedtestu je 2.29/0/96
Nema mi logike da sad posle toliko godina je on jedini uzrok a do skoro je internet konstaktno bio opterecen maksimalno!

Ide ispod tepiha u hodniku npr. Gaze ga i slično. Kratki spojevi, prekidi...
Ne mora da znači ali proveriš sa novim kablom što nije teško.
Meni su oksidovale žice u zidu na utičnici jednom prilikom. Raspao se Net. Nekoliko dana nisam mogao da nađem šta je. Došao tehničar i to prvo proverio posle kabla. Nikakva voda u blizini, nikakva vlaga takođe.
Menjao sam kabl možda dva, tri puta za jako mnogo godina. Nekad se taj kabl vukao po kući da ti fiksni bude pri ruci, još ako vas ima više, menjao bi se prilično često ... 🙂

Pa dobro to ima logike :D
Ispod tepiha je,gazimo ga svakodnevno,predjemo po par kilometra preko njega kad se svi skupimo. :D
Ne znam de da ga metnem da ne smeta.

Ovo nije normalno
Vec 3 dana imam problemom sa internet tj jest samo prekida nekad imam 1h neta nekad celi dan nema
Pola sela nema interneta zvali smo 3x puta i slao poruke uvek kazu da na resavanju problema niko ne izlazi cak zuji fiksni cujem kako drugi pricaju
Problem sto poceli da kopaju za optkicki internet verovatno ostetili kabl za fiksni
Pitanje dal ce da rese taj problem jer ne smeju ponovo da kopaju zbog opticki kabl da ne ostece
Ne znamo sta vise da radimo..

Ovo nije normalno
Vec 3 dana imam problemom sa internet tj jest samo prekida nekad imam 1h neta nekad celi dan nema
Pola sela nema interneta zvali smo 3x puta i slao poruke uvek kazu da na resavanju problema niko ne izlazi cak zuji fiksni cujem kako drugi pricaju
Problem sto poceli da kopaju za optkicki internet verovatno ostetili kabl za fiksni
Pitanje dal ce da rese taj problem jer ne smeju ponovo da kopaju zbog opticki kabl da ne ostece
Ne znamo sta vise da radimo..
Jedino sto mozete je zajedno da ih dosadjujete, da bi se mozda smilovali da pokusaju da urade nesto, ovako nece uraditi sigurno bas nista.

Kolektivno odjavljivanje svih Telekom usluga je jedino sto ce ih zaboleti.
Nek kopaju optiku, isti ce vas jahati posle.
Ali Srbija je ovo, nema sloge.

Kod moje tetke je jednom neki podizač zgrada u okolini, ono moderno širenje u vis u današnje vreme, pokidao kabl fiksne telekoma.
Neku nedelju ili dve su bili bez signala. Najbolje od svega što su koji dan posle popravke opet uspeli da roknu kabl, ali pošto je već tu bilo radova brzo su opravili.
Gde god prođem u skorije vreme neko nešto bageriše. Ko to zna, možda jesu oni, možda nisu.

Ono što je bitno, podnesi prijavu, zabeleži koliko si dana bez signala i traži umanjenje računa. Za prijavu koju podnosiš, zabeleži sve, broj, datum, vreme... Takođe i kada je opet pušten signal. Kada stigne račun, ukoliko nije umanjen, odmah piši prigovor na račun, podnesi podatke i tarži umanjenje.
Ne vredi da se nerviraš, ne možeš ništa drugo da uradiš.

I kod mene su prokopali za optiku, pre 15 dana, ali još ne uvode, ništa. Ko zna kad će, dotad ovaj šugavi adsl i 5.5 megabita brzina, jer sam 3km od centrale :(
Ali gledam cene, box paketa, prilično su skupi sa optikom

A sad imam box 3, adsl fixni i msat tv, da uzmem taj box 2 plaćao bih kao i dosad, ali ne bih imao tv... a uz optiku ne daju da zadržim msat tv, što bih uradio, već mora iris tv, što nakon 9 meseci povećava cenu sa nekih 2400 din koliko sad plaćam na oko 3500 din. Uz taj 200 megabita net, a ne bih uzimao sporiji od 200

juce opet iskidali kbl za fiksni i za net
Celo selo nema fiksni ni net
Danas su bili videli kvar i jos uvek nisu resili
Prica se da je veliki kvar pitanje dal ce da rese
Jer kopaju za opticki internet vec stigli u selo

4 dan od kako nemamo internet jos uvek nisu uklonili kvar sumnja se da nece ponovo kopaju da ne ostete cevi za opticki internet sto prolazi kabl
Uvek kazu na resavanju je niko ne dolazi sa popravi kvar...

Kako je moguce da kabal od fiksnog pravi problem internetu?
Kabal je isti od kad smo imali internet,poceo je da prekida pre par meseci,menjali smo i ruter i sad isto prekida.
Brzina je 50/8 a na speedtestu je 2.29/0/96
Nema mi logike da sad posle toliko godina je on jedini uzrok a do skoro je internet konstaktno bio opterecen maksimalno!
Jer preko bakarne žice (fkabal za fiksni) pušta se signal za telefon i internet i ako je kabal korodirao počeo da ima prekid ili šta god onda se i sam signal oslabi do korisnika. MOguće je pogotov ako na banderi ima prekida zbog nevremena ili nekih drugih spoljnih uticaja

Jer preko bakarne žice (fkabal za fiksni) pušta se signal za telefon i internet i ako je kabal korodirao počeo da ima prekid ili šta god onda se i sam signal oslabi do korisnika. MOguće je pogotov ako na banderi ima prekida zbog nevremena ili nekih drugih spoljnih uticaja
Nemam pojma kakav je kabal,ispod tepiha je,gazi se godinama.
Znam samo da je mnogo star,mislim da nije menjan od kad je uveden fiksni.
Kakav kabal moze da se stavi da nije preterano skup?

Prvi predlog je da ga zameniš potuno novim telefonskim kablom.

Možeš da ga nadogradiš na CAT5e kabl gde ćeš u RJ11 konektoru povezati samo 4 žice od 8 iz kabla i to:
  • narandžasto belu na pin1
  • zelenu na pin2
  • zeleno belu na pin3
  • narandžastu na pin4

Ovo drugo možda zvuči komplikovano, ali radi dobro posao.

• Like
Reagovanja: uji
Čisto radi dodatnog pojašnjenja predloga, pošto LAN kabl na Ingenico POS terminalima na jednom kraju ima RJ11, a na drugom RJ45, ovo izgleda sasvim logično.

Prvi predlog je da ga zameniš potuno novim telefonskim kablom.

Možeš da ga nadogradiš na CAT5e kabl gde ćeš u RJ11 konektoru povezati samo 4 žice od 8 iz kabla i to:
  • narandžasto belu na pin1
  • zelenu na pin2
  • zeleno belu na pin3
  • narandžastu na pin4

Ovo drugo možda zvuči komplikovano, ali radi dobro posao.
Stim što samo 2 i 3 daju signal, 1 i 4 nemaju funkciju.....jedino što će biti čvršća veza kada se iskrimpuje R11 konektor.

Ideja je da se CAT5e kabl koristi umesto klasičnog telefonskog CAT3, ali da se direktno krimpuju RJ11 konektori sa samo dve od 4 parice iskorišćene.

Ovo je dobro naročito zato što je u pitanju twisted pair kabl (provodnici su uvrnuti oko sebe) i samim tim se poništavaju šumovi.

Naravno kod RJ11 konektora, središnje žice treba da budu iz jednog para (zelena i zeleno bela), a spoljašnje iz drugog (narandžasza i narandžasto bela). Provodnici iz preostala dva para se u ovom slučaju ne koriste (plava, plavo bela, braon i braon bela).

• Like
Reagovanja: uji
Hvala vam na savetima.
Ma nama fiksni i ne treba,cak stavise i ne radi. Na jednom je zica od slusalice prekinuta a drugi smo stavili bezican ni on ne radi.
Ali mi je internet neophodan i mi je problem kad prekida.
A za fiksni me bas briga,i onako samo zovu da obaveste kamo smo dobili poklon besplatno,samo da platimo postarinu 4000din 😁

Pa ja i kažem da od zidne utičnice sa RJ11 priključcima do rutera da zameniš kabl - ili novim telefonskim kablom ili da ti neko napravi ovu varijantu sa RJ11 konektorima na cat5e kablovoma.

Hvala vam na savetima.
Ma nama fiksni i ne treba,cak stavise i ne radi. Na jednom je zica od slusalice prekinuta a drugi smo stavili bezican ni on ne radi.
Ali mi je internet neophodan i mi je problem kad prekida.
A za fiksni me bas briga,i onako samo zovu da obaveste kamo smo dobili poklon besplatno,samo da platimo postarinu 4000din 😁
Proveri i da slučajno neki fiksni telefon nije priključen van one male kutijce i to zna da napravi problem kod interneta

Nazad
Vrh Dno