Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

^ pre 2 god su nudili bolji tablet od ovog lenova :)

p.s asmemo.JPG

Istice mi ugovor za 3 meseca, da li ga mogu sad produziti ukoliko sam uzeo laptop(placanje na 12 rata) uz ugovor na 3 godine?
Mislim da im je ista filozofija kao pri uzimanju tableta uz internet?

Stigao mi je danas u sanduce promotivni letak iz Telekoma - Besplatno probajte internet na 6 meseci. Ne spominje se nikakva ugovorna obaveza, vec samo tih besplatnih 6 meseci.

Da li je ova akcija bila i ranije?

Da, zadnjih mesec-dva već ima ta akcija. Važi samo za 10 Mbps net, i nakon tih 6 meseci ako ne raskineš ugovor kreće još 24 meseca ugovorna obaveza.

Mislim da ne možeš direkno jer podstanar nije vlasnik fiksne linije. Sa ovlašćenjem vlasnika može.

Ne mora ni fixni biti na isto ime, ali treba ovlascenje vlasnika linije, valjda.

Mislim da ne treba nista od toga. Mada nije trebalo nista, do pre par mececi, kada sam produzavao tv, a fiksni je na caleta.

Produzavanje moze sigurno bez saglasnosti, ali nisam siguran da li moze sklapanje ugovora bez saglasnosti vlasnika. Mozda moze, najbolje pozvati 0800-100100 i pitati.

Dok sam čekao modem pre neki dan, čoveku ispred mene su objašnjavali da mu treba ovlašćenje jer nije vlasnik linije.

Ono sto sam siguran da vise ne mora ovlascenje je vlasnika stana. Ako uzimate i liniju na svoje ime, i ADSL/box/tv, ne mora uopste sada ovlascenje/slaganje vlasnika stana.

U stanu vec postoji telefonska linija.

Malo mi je cudno da sada daju 6 meseci bez ikakve ugovorne obaveze. Znam da su ranije davali odredjen period bez ikakve pretplate, ali u slucaju ako se potpise dvogodisnji ugovor.

Nema nikakvih uslova u ovoj akciji? Potpisuje se ugovor na 6 meseci bez naknade?

Poslednja izmena:
Moze da mi neko objasni kako funkcionise adsl? Posto meni vise nije nista jasno, kaze mi zena danas u telekomu da posto sam udaljen od centrale 1km ne mogu vise od 20mbita, a mozda ni toliko da uzmem sad kao rade proveri centrale.
Meni po toj logici mozda 5% ljudi u Srbiji ima vecu brzinu od 10mbita.
Sta treba da ugradim centralu u dvoriste da bi imao bolji net?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ne, oni su napravili neke svoje limite, mada na nekim mestima stvarno i ne moze. Ja sam preko 300m udaljen, moji jos vise, 100/2 moze. A zvanicno ni 50/2 ne bi dali.

@unnamed, da, to je zato sto ovo vazi iskljucivo za one koji nikada nisu imali net na broju/lokaciji.

Onda u principu zavisi od radnika kako je raspolozen? Evo tebi moze tebi ne iako imas mogucnosti? Koja smo mi komedija od drzave.

Ne, ja sam uzeo dok jos uvek nisu bili neki limiti :)
Ali ne moze radnik (salterski) nista da uradi, sto sistem ne dozvoli, a sistem je ovako konfigurisan.

Ako hoces vise, a sistem ne da, mozes jedino da napises zahtev da se ispita rucno parica, i onda ako stvarno moze, pustice.

Ocigledno su imali previse problema da se ljudi zale na sitne razlike u brzini, ili su ipak bile nestabilne konekcije preko tih razdaljina cesto, pa su odlucili da ovako skrate.

@mefisto: Nema to veze sa raspoloženjem, može da varira nivo (ne)informisanosti među "radnicima" u poslovnicama pa da zato dobiješ pogrešnu informaciju (i to u oba smera: da tvrde da može nešto što ne može ni u ludilu ili kontra). Mada u principu nije problem što ti neko neće da izađe u susret nego što je na snazi takva politika firme da su odlučili šta može ili ne može neko da dobije, bez veze na pravim mestima ili eventualno uz pomoć žalbe Ratel-u. Imaš koju stranicu pre ove slučaj gde je čovek dobio 20/2, ruter procenjuje da je maximalna podržana brzina oko 60, čovek ide traži da mu puste 50 i dobija odgovor da nema tehničkih uslova! I ćao, nije bitno da li to stvarno može ili ne može da radi u praksi ako odbijaju da uvaže tu mogućnost i makar urade testiranje.

Trže se ko pijan plota tih nekih mantri "ova brzina/paket do 200,250,300.. metara", dok istovremeno nemaju problem i skrupula da uvale ljudima Box paket sa 2 IPTV-a koji su 2km od centrale i kojima kad gledaju TV internet je praktično nepostojeći. "Moralni" su samo kad korisnik treba da dobije brži net za praktično iste pare.

Kao što ti je naveo lični primer @alfaunits sličan slučaj je bio kod mene. Ja sam 315m od centrale i nisu hteli da mi daju 50/2 (brzina koja bi teoretski trebala da je izvodljiva sa VDSL2 tehnologijom na udaljenostima do nekih 700-800m) nego sam morao da pišem žalbu Ratel-u. Tj kao uopšte nije mogao VDSL. I kad ih je kontaktirao Ratel magično se stekli uslovi u 5 dana.

Sad kad sam dobio 50/2 i kad mi ruter pokazuje da je max moguća brzina oko 109/13 Mbps garantujem ti da kad bi sad hteo da uzmem Box sa IPTV-om (a ne daj bože da u selu tražim da mi puste 100 Mbps paket) što zahteva da mi podignu još malo brzinu (na 58 Mbps za 1 HD STB) da bi me odbili uz obrazloženje da nema tehničkih mogućnosti (da "parica" ne podržava te brzine).

Znači ključni problem u celoj priči je i tamo gde je u praksi moguće da radi neka od brzina koju nude nećeš je dobiti zbog birokratije i idi*tske politike poslovanja firme, pa se i tih već jadnih jednocifrenih X% populacije koja je dovoljno blizu centralama dodatno smanjuje.

Pa ja sam hteo 50mbita, na sta je ona rekla da o tome mogu samo da sanjam :D posto sam udaljen 1040m od centrale, i kao mozda ni 20mbita necu moci ali poslace radnike na teren da se ispita parica i javice mi za par dana da li uopste mogu 20mbita, na to sam je ja zamolio da ispitaju onda i na 50mbit ako vec rade, na sta sam dobio odgovor nema sanse da to rade posto nece raditi zbog udaljenosti :(.
Mislim meni i ako bude radilo i 40mbita za cenu od 50mbita tesko da cu da se zalim :D. Posto razlika u ceni nije svakako velika.

@shamanNS I sta sad bi ja trebao da pisem pismo ratelu?
Posto sam razgovarao malo pre sa jednim poznanikom iz kraja koji je udaljen od 2km ako ne i vise ima 20mbita :(.

Poslednja izmena:
Preko 800m teško i 40 da može. Čim udaljenost pređe nekih 900-1000m maximalne ostvarive brzine su praktično iste na ADSL2+ i VDSL2 (znači 20 ili niže). Ali isti bi odgovor verovatno dobio i da si na "samo" 600 umesto 1040m. 20/2 ćeš dobiti osim ako ti je baš baš očajna parica.

edit: Pa ti za Ratel nemaš preduslova :D Na toj udaljenosti 50 Mbps prosto neće da može. Znači ostaje ti samo pokušaj apela na taj fazon "neću se buniti ako bude 40,35..." mada to u principu ne prolazi kod Telekoma. A drug ako je stvarno 2km žično od centrale (i nema isturenog stepena između) nema šanse da ima/ostvaruje 20 Mbps nego nešto tipa 16.

Poslednja izmena:
Onda cu im poslati pismo da trazim google fiber :D. Ok salu na stranu ako radi i 16 i to je vec nesto :D.
Infrastruktura nam je nula.

Narode, veliki problem je to sto su im profili lose odradjeni za brzine, na primer za internet imas 10, 20, 50 i 100 i to ti je to, a gde je profil izmedju 20 i 50? Nigde....

Pozdrav drugari! Koristim telekomov net, iptv i fixnu telefoniju. Ugovorom sam bio vezan do 20 jula. Sad bih želeo da otkažem sve to, da pređem kod drugog provajdera. Problem je u tome što je sve te usluge potpisao moj otac svojevremeno, pre 5,6 godina, računi dolaze na njegovo ime. Ja želim to da otkažem, ali me uslovljavaju njegovim prisustvom. Problem je što on boluje od teške bolesti i tako nešto je nemoguće... Šta mi je činiti?

Ne mogu da te uslovljavaju njegovim prisustvom. I ovde je overeno ovlašćenje dovoljno.
Jel hoće i nalaz lekara specijaliste možda?

Требало би да може са овереним овлашћењем али можда могу и они да дођу. Када сам ја нешто пребацивао са мајке на мене, дошло је пар њих са папирима па смо потписали све што је потребно. Не знам да ли то и даље практикују али мислим да не би требало да буде проблема.

Narode, veliki problem je to sto su im profili lose odradjeni za brzine, na primer za internet imas 10, 20, 50 i 100 i to ti je to, a gde je profil izmedju 20 i 50? Nigde....
Blago tebi ako ti je to najveci problem kod njih :D, a to sto dolaze sa pricom da ako si udaljen 499m onda mozes ali ako si 1040m onda ne mozes i slicnim stvarima to je totalno normalno.

Ne mogu da te uslovljavaju njegovim prisustvom. I ovde je overeno ovlašćenje dovoljno.
Jel hoće i nalaz lekara specijaliste možda?
Sigurno ne uslovljavaju prisustvom vlasnika, imam punomocje oca, i ja im zavrsavam ugovore za net/fixni/tv.

Ali mora ovlascenje! Inace, sta ocekujete? Da moze neko tek tako da drugome otkaze usluge?? Pa to bi tek bila farsa! (verovatno je nekada i bila u MTSu)
Ako ne moze da se krece, moze da pozove notara da dodje kod nas i uradi ovlascenje. To je najjeftinija varijanta.

Jesu li to ovlascenja/punomoc izdata iskljucivo u sudu?

Ne, mogu i kod notara sada. A notari po zelji dolaze i na kucnu adresu (naplacuju valjda duplo).

Ja predlazem da se odmah napravi ovlascenje za sve komunalije i slicno (dakle TV, telefon, mobilne, sve ostale telekomunikacione usluge, Infostan, Informatika, JKP Medijana, i sve ostale komunalne usluge u Srbiji, prijava i odjava usluga...). Ako je u pitanju bolesna osoba, notar moze da predlozi i nesto bolje, tipa sveukupno punomocje za takve stvari.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno