Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Meni ugovor sa Telekomom za ADSL istice za 2 dana, ne zelim vise da budem njihov korisnik. Koja je procedura? Samo odnesem opremu u njihovu poslovnicu i kazem da necu vise da koristim internet ili mora neka pisanija i papiri?

Jedan papir cini mi se potpises ukupno.

Ok, hvala na odgovoru! Idem u petak do njih! :)

Ako mogu neki malo iskusniji da daju savet oko prčkanja po delu telefonske instalacije koji ide od tavana dole do telefonske utičnice?

Trenutna situacija izgleda ovako:

• crni kabl što dolazi sa bandere, na njegove 2 žice su ovi iz Telekoma pre godinu i kusur kad sam prelazio na 20 Mbps paket namotali ove 2 žice koje idu kroz budžir crevo u zidu do telefonske utičnice.
  • utičica ono klasika kontakt se ostvaruje tako što se gola žica pritisne zatezanjem šrafa, ima 2 female konektora na utičnici
  • pre 2 nedelje sam provlačio kroz to crevo i UTP kabl da imam žično net u dnevnoj kod TV-a, tad je ćale presekao ziču 15cm ispred utičnice (videti sliku ispod) da bi pomoću paljene žice i telefonskih žica spustili UTP kabl sa tavana kroz budžir crevo. Posle nastavljeno namotavanjem žica na žicu.

Downstream SNR Margin je i inače od prelaska na 20 Mbps paket (preko ADSL2+ opreme, dakle nemam VDSL) spao na 6.0 - 6.1 dB što je ono najdonja granica za "target SNR" da radi bez prekida, ali posle ovog presecanja pa nastavljanja dešava se da povremeno padne i sve do 3.5 dB i sad su se pojavile i HEC i CRC greške na downstream-u. Za sad evo tih 2 nedelje od nastavljanja telefonskih žica još uvek se ne dešava da PPoE konekcija puca često.

Ali počeh da razmišljam da li bi možda poboljšao Downstream SNR Margin i eliminisao HEC i CRC greške ako odradim da se svi kontakti od debelog crnog kabla pa sve do rutera tj splitera budu preko RJ-11 (ili koji je već ovaj konektor na telefonskim kablovima koji se koriste od utičnice do rutera/telefona/i sl) konektora, da nigde ne bude "žica namotana na žicu" & "šrafovi prave kontakt"?
Znači da na 2 žice na debelom crnom kablu na tavanu stavim female konektor, odatle male-male telefonski kabl 15-ak metara dužine da spustim u budžir crevo (ili da ostavim ove 2 telefonske žice a da na njih samo namontiram male konektore?) + kupim neku utičnicu koja i napred i nazad ima female konektor. Žice su stare nekih 5 godina... Dakle šta je bolje, da kupujem novi izolovani Cat 3 kabl i stavim ga na mesto ove 2 žice pa na to konektori, ili da probam za početak samo na postojeće žice da stavim konektore?

Ili da se ne bih baš zezao sa montiranjem ženskog konektora da barem na tavanu gde je namotana žica na žicu stavim ako kod nas mogu da se kupe ovakvi dolphin/B konektori a u sobi da zamenim utičnicu sa tom koja prima male konektor telefonski na oba kraja, i da onda na sobni kraj telefonskih žica stavim male konektor koji bodem u tu "utičnicu" tj ovakav "coupler" ?

Takođe primetih na tavanu na tom crnom krablu deo koji ide duž tavana i dalje ka komšijskoj kući da su žice isto samo tako namotane i da su totalno oksidisane (plus da su na jednu žicu jednog kraja namotane 2 žice sa drugog kraja, i još jedna na jednu standardno kao što su moje 2 telefonske žice namotane na 2 žice sa debelog kabla u fazonu 1-na-1 ; kakav je sad to fazon?), pa me zanima da li i to može da pravi dodatni šum na mojoj telefonskoj liniji? Da li i to da čačkam?

Poslednja izmena:
@jericho
Znam to, hvala! :)

Istice mi ugovor u orionu sledeceg meseca pa se razmisljam da predjem u telekom jer daju ovaj popust za osobe sa invliditetom, e sad trenutno imam paket 12/1 a ako neko moze da mi kaze koliko bi max mogao da izvucem sa ovim parametrima? Hvala
Capture.JPG

@pilauda
SNR je los, imas li problema sada s konekcijom? Moglo bi da se izvuce mozda i 20Mbs, svejedno ti nece biti losiji net od trenutnog, nema razloga da ne predjes ako je dobar popust.

Pilaud, javi ako predjes i koje su cene konkretno posto sam dobio dve razlicite informacije
I ako moze javi koji dokument konkretni su trazili/priznali.

meni je istekao ugovor pre 8 meseci, kad je ukljucen IPTV uredjaj meni meri max 6.45Mbps, a kada ga iskljucim (dakle nemam tv) ide do 8.75Mbps, Ping 12, dal je to to povecanje do 10Mbps ili nesto nije ok! Pre sam imao SBB i +20Mbps pa mi ovo sve cudno
NpoLjQp.jpg

uPiKPdm.jpg

Zna li neko zasto mi i posle zamene parice i razvodne kutije na krovu i dalje IPTV zeza? Modem je HG532e, imam 2 nova STB uredjaja (huawei) i novu platformu (u sta ja sumnjam da je problem). Posle svih ovih intervencija uveravaju me da sve mora da radi OK, a ne radi. Slika i dalje secka, nekad "pukne" ili "zaskripi" zvuk, cima se slika, trza, pa zakoci na sekund pa se ubrza da stigne zvuk. Nekad cak i izgube sinhronizaciju slika i ton sve dok ne promenim kanal.. Poludeo sam. A najgore je sto sve radi OK kad dodju majstori, posto oni uvek dodju na brzinu cacnu nesto, zovu neki broj citaju neke brojeve i odu uz recenicu "sredili smo, ako ne radi zovi opet".
Parametri mislim da su odlicni (koliko se ja razumem, i koliko sam procitao vase komentare), cak su mi i download smanjili na 5Mbps da bi IPTV "radila kao podmazana" :)
Crc greske nemam, Fec imam 18 za skoro 2 dana ..
xxxxxx.jpg

Poslednja izmena:
tvoja linija je 10x bolja nego moja,a ipak mi je iptv radio kako treba dok sam ga imao...

ja imam crc greske,fec na desetine hiljada dnevno...

budi uporan sa njima...Smaraj ih dook ne proprave

Pre par minuta je bio čovek na mojoj kućnoj adresi i kao iz Telekoma je, vrši anketu kako smo zadovoljni uslugama itd. a mi odjavili sve Telekom usluge pre dva meseca :D

Da li je i vama neko iz Telekoma pokucao na vrata?

Video signal mTel kartice :D

Meni 10 dana sele VDSL signal, *** :(
Za 5 minuta su mi prebacili fixni, a sada 10 dana skoro ni traga promena za VDSL :)

Nisam zadovoljan! (tako je to kad VDSL/ADSL radi kako treba, podrska radi svoj posao - posle se covek navikne na dobro :D)

Imam dva problema sa ADSLom.
Prvi je kad skidam nesto sa torrenta, ako stavim upload veci od 10 kb/s download pada, sto veci to upload manji, a upload ni priblizno maxu? Kuci na adsl-u sam mogao da uploadujem sa 80-90% njegove brzine i da download ide max a u Beogradu na telekomovom nece?

Drugi problem je brzina, placam 20mbit, kada sam uvodio i pitao moze li tolika rekli su da naravno, a u sebi kako da ne. Maksimalna brzina koju dobijam pri skidanju je 1.8mb/s sa direct download sajtova (koje slabo koristim), dok sa torrenta maksimalna brzina ne prelazi 1.4, a najcesca je 1.2 cini mi se. Prijavio jednom i rekli vidjet ce, sad cu zvati svaki dan posle vikenda.
Ima li neko predlog sta da radim, probam itd?

Poslednja izmena:
Pitanje kakvog su kvaliteta seederi na tim torrentima koje skidas.

Dobrog, probao public i private trackere i linux, unix i jos neke gdje znam da bi islo full speed i do 100 mbita

Nisam jos proveravao, ističe mi ugovor 13tog marta, provericu sledece nedelje sa burazom koji radi u telekomu

Ja sam bio juce u poslovnici posto mi istice 8. marta ugovor i niko nista ne spominje nikakve akcije. Ovi preko call servisa ni nemaju pojma da je net 5 ukinut i da su svi prebaceni na net 10. Meni su tako uradili i nesto su mi pokvarili ping i zvao sam juce 5 puta i zvao me je neki tehnicar i rece da je nastelovao ali isto je ako ne i gore pa sam opet prijavio i od juce u 14h niko mi se ne javlja niti pokusava da mi pomogne.

I tako meni pukne film danas i odem i potpisem ugovor sa sbb-om za ovaj paket tabela_silver.png jer nemaju drugi u mom gradu. Ali kazu da kada budu dostpuni drugi onda mozes bez problema da promenis a ne da cekas da ti istekne kao u telekomu.

Ja sam bio juce u poslovnici posto mi istice 8. marta ugovor i niko nista ne spominje nikakve akcije. Ovi preko call servisa ni nemaju pojma da je net 5 ukinut i da su svi prebaceni na net 10. Meni su tako uradili i nesto su mi pokvarili ping i zvao sam juce 5 puta i zvao me je neki tehnicar i rece da je nastelovao ali isto je ako ne i gore pa sam opet prijavio i od juce u 14h niko mi se ne javlja niti pokusava da mi pomogne.

I tako meni pukne film danas i odem i potpisem ugovor sa sbb-om za ovaj paket Pogledajte prilog 163835 jer nemaju drugi u mom gradu. Ali kazu da kada budu dostpuni drugi onda mozes bez problema da promenis a ne da cekas da ti istekne kao u telekomu.

Ja malopre zvala jer mi je ping 18 i 21 jel to uredu, a imam onaj stari telekom net5/1 kada sada vidim oni mi pustili 10/1 ali ova na br.0800100100 nema veze kaze vi imate i dalje 5/1 samo oni koji imaju box , njima su povecanje brzine ???

Da na zalost ovi u call centru pojma nemaju ali ni ovi u poslovnicama nistu bolji ali su mi bar rekli da net 5 vise ne postoji i svi koji su ga imali su prebaceni na net 10. Ping je ok, interesantno je da je meni ping bio bolji dok sam imao net 5 a sad je oko 30-40. Meni je problem dok igram MMO igru, onda ping oscilira kao lud i to je pocelo od onog trenutka kada su mi pustili net 10.

Da na zalost ovi u call centru pojma nemaju ali ni ovi u poslovnicama nistu bolji ali su mi bar rekli da net 5 vise ne postoji i svi koji su ga imali su prebaceni na net 10. Ping je ok, interesantno je da je meni ping bio bolji dok sam imao net 5 a sad je oko 30-40. Meni je problem dok igram MMO igru, onda ping oscilira kao lud i to je pocelo od onog trenutka kada su mi pustili net 10.
A sta cemo placati sada , koju cenu ???

Net5 i dalje kod mene.

Ostaje net 5 samo u slucaju da ti nije linija dovoljno dobra za neki brzi paket. Kod keve mi je takva situacija, Okolina Barajeva, nece ni za 5 godina moci da se mrdne sa net 5 paketa jer je to ogranicenje parice.

Pa ranije sam koristio i Net10, bilo je ok. Jedino ako nema veze sa IPTV. Mada kad sam imao Net10 isto sam imao IPTV na dva tv-a.

Nazad
Vrh Dno