S obzirom da imam Telekomov ADSL paket "do 10 mbps" do pre nekoliko dana sam imao realan DL od oko 8 mbps ili više i UL od oko 0,80 mbps. Meni je bilo dovoljno, morao sam da uzmem u obzir da je moj kraj udaljeniji od centrale, a i da telefonske instalacije u komšiluku nisu baš najbolje.
Realno sam skidao torente maksimalnom brzinom od oko 800 MB/s i meni je to bilo sasvim zadovoljavajuće iskorišćenje paketa (znam da nije moglo više).
Elem, pre 4-5 dana je net krenuo da non-stop puca i da download bude praktično nemoguć, a i surfovanje takođe. Speedtest je pokazivao DL od svega 0,30 - 0,40 mbps, ako bi uopšte i hteo da odradi test a da ne pukne veza. Interesantno je što je upload sve to vreme (ako bi se test odradio) bio normalan, tj. oko 0,80 mbps.
Probao sam drugi ruter (provereno ispravan), sve je bilo isto. Resetovao sam svoj ruter na fabrička podešavanja, opet sve isto. Probao sam i druge kablove, sve isto. Zato sam u petak zvao Telekomovu podršku i rekli su da će prvo dajinski da ispitaju problem, a onda da šalju ekipu ako treba (još nisu bili).
Nekoliko dana u tom periodu nisam testirao Speedtest, ali je svako korišćenje interenta bilo maltene nemoguće.
U međuvremenu sam otkrio šta je problem (ili bar deo njega). Kablovi koji vode do telefonske utičnice (postavljene pre više decenija) su bili veoma krti na krajevima gde su povezani sa utičnicom (tj. iza nje). Isekao sam te krajeve, ogulio izolaciju i povezao ponovo i sada net ponovo radi! Nema pucanja, sve ide glatko.
A šta onda imam da pitam? Pa - ovo: Sada mi Speedtest pokazuje DL od oko 5 mbps (ili malo više) a UL je takođe pao na oko 0,60 mbps. Drugim rečima, imam vrednosti kao za manji paket (od 6 mbps, rekao bih). Nemam brzine koje sam imao do pre neki dan, pre kvara.
Ne verujem da su opet u pitanju moji kablovi, mislim da je u ruteru postavljeno podešavanje za nižu brzinu.
Kada uđem u konfiguraciju rutera, pa idem na Status - WAN - DSL - Line status, vidim da za "Downstream line rate" piše 6144 kbps, a za "Upstream line rate" piše 766. Te brzine su u skladu sa onim što trenutno realno imam, zar ne? Kao paket 6 mbps? Nisu kao ono što sam imao do pre nekoliko dana.
Inače, stoji da je "Maximum downstream bandwidth" 9700, a "Maximum upstream bandwidth" je 1040.
Da li sam to obaranje brzine izazvao ja resetom rutera na fabrička podešavanja? Ili su mi Telekomovci daljinski oborili brzinu?