Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Juče mi odobrena brzina od 20Mb/s ali nešto nije u redu sa ugovorom ( pogrešne cifre upisane za tablet , umesto 9 900 din upisana veća cifra )
Sad čekam da isprave ugovor ali možda nešto i muljaju.

U ugovoru? Ako jeste greska (naspram sajta), resice je, samo treba koji dan. Meni su pogresili kampanaju kad sam uzimao ADSL skoro, pa uz koje zvanje, resili su za dan-dva :)

Angažovao sam gomilu klinaca iz Bajmoka da smaraju Telekom za ping, valjda će im doći iz dupeta u glavu da poprave.

Momci, ae ako moze mala pomoc ko je strucan, ili je u slicnoj situaciji (parametrima)... ne verujem bas onim kalkulatorima po netu a gospoda iz telekoma se gadjaju ciframa...

Trenutno teram click 4 tj. 4096/512 kbps, hocu da potpisem novi ugovor (+ memo pad 10) od 20/1 Mbit za 1900din (+ cena tableta) :)
Duzina linije mi je 1044m.
Hoce li linija izgurati, brinem se... ??

123.jpg

Angažovao sam gomilu klinaca iz Bajmoka da smaraju Telekom za ping, valjda će im doći iz dupeta u glavu da poprave.

Ama ne mozes da ides preko prece naokolo blize, imas protokol koji mora da se postuje a to je ako si Orionov korisnik onda njih zoves i njih samras a onda oni zovu Telekom i prijavljuju tvoj problem a ne ti da zoves Telekom i da se zalis na ping jer Telekom nemam apsolutno nikakve dodirne tacke sa tobom. Ti si uzeo net od Oriona i za sve probleme moras se njima javljati jer ako budes isao direktno na Telekom samo ce te odje*u sa linije sto imaju pravo jer nisi njihov korisnik. Mozda ti mislis da si njihov korisnik i da sve sto ti se desava da imas pravo da zoves Telekom ali nemas, Orion je zakupio paricu od Telekoma i ti sa Telekomom nemas dodirnih tacaka. Sto pre to shvatis to ce ti biti bolje i pre ces resis problem ako budes samrao ove iz Oriona a ne ove iz Telekoma.

podesavanja.jpg

Kolko bi ja max mogao da izvucem na ovoj mojoj centrali?

nista vise od toga,i to ti je mnogo...Downstream margina na minimumu...

Dobio sam od telekoma Huawei HG531V1, to je neki minijaturni adsl ruter, manji nisam do sada video. Posto formiram vpn, moram da ga se resim te mi treba sifra za PPPOE .Standardna metoda izvlacenja kroz browser ne radi jer sa tom sifrom ne mogu da se ulogujem (izgleda da je kriptovana). Zna li neko neki softver za dekripciju, izuzev RouterPassView? Ako ne , imali ko neki test pppoe nalog ( uveren sam da sam to vec video ovde na benchu, mada moze biti i da sam sanjao), treba mi na par sati da sve iskonfigurisem pa cu onda da trazim od telekoma da mi posalju moju sifru.

Ama ne mozes da ides preko prece naokolo blize, imas protokol koji mora da se postuje a to je ako si Orionov korisnik onda njih zoves i njih samras a onda oni zovu Telekom i prijavljuju tvoj problem a ne ti da zoves Telekom i da se zalis na ping jer Telekom nemam apsolutno nikakve dodirne tacke sa tobom. Ti si uzeo net od Oriona i za sve probleme moras se njima javljati jer ako budes isao direktno na Telekom samo ce te odje*u sa linije sto imaju pravo jer nisi njihov korisnik. Mozda ti mislis da si njihov korisnik i da sve sto ti se desava da imas pravo da zoves Telekom ali nemas, Orion je zakupio paricu od Telekoma i ti sa Telekomom nemas dodirnih tacaka. Sto pre to shvatis to ce ti biti bolje i pre ces resis problem ako budes samrao ove iz Oriona a ne ove iz Telekoma.

Druze moj, vrati se nazad, procitaj par postova mojih, pa prokomentarisi.

Evo ti drugi provajder, nije Orion, isto Telekomova parica, i to kilometar od one prvobitne, orionove.

Prilozi

• PING Eunet Bajmok.png
    PING Eunet Bajmok.png
    31.6 KB · Pregleda: 104
Pre par dana sam produzio ugovor, i opredelio za net 10 (do 10/1 Mb/s). Pre toga sam bio korisnik paketa Click 4 (4096/512 Kb/s), stim sto je brzina uploada kod mene bila 256 Kb/s rekao bih. Mogao sam uploadovati brzinom od maksimalno 25 KB/s (kilobajta). Sada posle ovog ''ubrzanja'', posle ove gloriozne akceleracije, download je ostao isti, jedino se da primetiti veci upload koji je sada oko 52 KB/s (kilobajta).

Potreban mi je tumac ovih parametara . Koliko sam daleko od centrale, i koliki je maksimalni ostvariv protok na ovoj parici?. Ukoliko je 4096/512 gornji limit, ova parica ne vredi ovoliko para.

DSL.jpg

Poslednja izmena:
koliko ja vidim,ti bi mogao vdsl da koristis...
nesto ti download output nije u redu,morao bi to sa njima da vidis sta se desava...

max bi ti bio 20mb/1mb sto je i njihov najveci adsl paket...

Poslednja izmena:
Dodao bih da je parametar Attainable Rate (Kbps): pre ''ubrzanja'' bio oko 7500. Ta vrednost me je i opredelila na net 10, misleci da ne mogu ostvariti brzinu vecu od 10/1 Mb/s.

Hvala anarki1302.

Budite ljubazni recite mi koji parametar iz ovih kolumni ukazuje na mogucnost koriscenja vdsl-a?

snr margine su veoma visoke,sto znaci da si blizu centrale...
Ako si do 250m,onda mozes...

moze li mi neko reci gde u HG630 podesavam dns i gde gledam da li mi je fast ili intervaled?

Dobio sam od telekoma Huawei HG531V1, to je neki minijaturni adsl ruter, manji nisam do sada video. Posto formiram vpn, moram da ga se resim te mi treba sifra za PPPOE .Standardna metoda izvlacenja kroz browser ne radi jer sa tom sifrom ne mogu da se ulogujem (izgleda da je kriptovana). Zna li neko neki softver za dekripciju, izuzev RouterPassView? Ako ne , imali ko neki test pppoe nalog ( uveren sam da sam to vec video ovde na benchu, mada moze biti i da sam sanjao), treba mi na par sati da sve iskonfigurisem pa cu onda da trazim od telekoma da mi posalju moju sifru.

Test pppoe nalog...
user: [email protected]
pass: Kr_pass

Javi da li radi...pozz

Kako da dođem do nekog u Telekomovoj podršci, a da nisu ovi polupismeni operateri? Sat vremena se borim i sa njihovim i sa Orionovim operaterima, ne znam koji su gluplji.

Orionov operater: Pa možda je to do vaše parice (visok ping), možda Vam je loša linija, jer znate, nemaju svi jednake mogućnosti za ADSL, neko ne može da razvije veću brzinu zbog udaljenosti, itd...
JA: Aman ćoveče, do pre 10 dana je svima u Bajmoku ping bio 10/11 ms prema Beogradu, sada je svima IDENTIČNO 68+.
ON: Znam ja to, ali opet, mora da je to do parice... mi smo prosledili nalog Telekomu, oni kažu da centrala funkcioniše bez problema.
JA: OK, hajdemo logikom da je moja parica loša. Da li bi onda ja na 200m od centrale, teoretski mogao da imam i VDSL, i da mi je ping ono odličan, zar ne?
ON: Da.
JA: Pa eto onda super, ja imam speedtest screenshot ADSL-a sa posla, koji je 200m od centrale i ima identičan ping kao moj kućni 1,2 km od centrale.
ON: Paa, možda je eto centrala ograničena performansama...

Nazovem ja Telekom, kažem da nisam korisnik, da sam kontaktirao Orion i poslao zahtev pre 10 dana. Ona kaže da ne postoji zahtev od Oriona. Ja pokušam ponovo da joj objasnim (rekoh možda će se smilovati pa proslediti nekome iz podrške da provere centralu), kaže ona, nek nas naši korisnici zovu. Rekoh znam da su vas već zvali, pričao sam sa jednim dečkom, on je vaš korisnik i tri puta vas zvao, tri puta ste ga skinuli sa vrata.

Sad ja opet nazovem Orion da pitam, kako to da ne postoji nalog za proveru? Kaže sada drugi lik, pa znaze, oni vama ne mogu da daju informaciju da li smo mi poslali nalog ili ne. Rekoh, kako ne mogu kad su mi upravo dali? :D Paaa, znatee, mi smo već poslali nalog, oni su odgovorili da sve funkcioniše... vi možete ponovo uputiti reklamaciju, ograničena centrala... Rekoh, mani se reklamacija i naloga više, od pregovora me boli glava, lepo ću ja u auto, jednog njihovog korisnika sa mnom, pa u Suboticu lepo i nekog za gušu da izađe i proveri tu centralu.

EDIT: ovo oni nazivaju normalnim pingom

Poslednja izmena:
Kako da dođem do nekog u Telekomovoj podršci, a da nisu ovi polupismeni operateri? Sat vremena se borim i sa njihovim i sa Orionovim operaterima, ne znam koji su gluplji.

Orionov operater: Pa možda je to do vaše parice (visok ping), možda Vam je loša linija, jer znate, nemaju svi jednake mogućnosti za ADSL, neko ne može da razvije veću brzinu zbog udaljenosti, itd...
JA: Aman ćoveče, do pre 10 dana je svima u Bajmoku ping bio 10/11 ms prema Beogradu, sada je svima IDENTIČNO 68+.
ON: Znam ja to, ali opet, mora da je to do parice... mi smo prosledili nalog Telekomu, oni kažu da centrala funkcioniše bez problema.
JA: OK, hajdemo logikom da je moja parica loša. Da li bi onda ja na 200m od centrale, teoretski mogao da imam i VDSL, i da mi je ping ono odličan, zar ne?
ON: Da.
JA: Pa eto onda super, ja imam speedtest screenshot ADSL-a sa posla, koji je 200m od centrale i ima identičan ping kao moj kućni 1,2 km od centrale.
ON: Paa, možda je eto centrala ograničena performansama...

Nazovem ja Telekom, kažem da nisam korisnik, da sam kontaktirao Orion i poslao zahtev pre 10 dana. Ona kaže da ne postoji zahtev od Oriona. Ja pokušam ponovo da joj objasnim (rekoh možda će se smilovati pa proslediti nekome iz podrške da provere centralu), kaže ona, nek nas naši korisnici zovu. Rekoh znam da su vas već zvali, pričao sam sa jednim dečkom, on je vaš korisnik i tri puta vas zvao, tri puta ste ga skinuli sa vrata.

Sad ja opet nazovem Orion da pitam, kako to da ne postoji nalog za proveru? Kaže sada drugi lik, pa znaze, oni vama ne mogu da daju informaciju da li smo mi poslali nalog ili ne. Rekoh, kako ne mogu kad su mi upravo dali? :D Paaa, znatee, mi smo već poslali nalog, oni su odgovorili da sve funkcioniše... vi možete ponovo uputiti reklamaciju, ograničena centrala... Rekoh, mani se reklamacija i naloga više, od pregovora me boli glava, lepo ću ja u auto, jednog njihovog korisnika sa mnom, pa u Suboticu lepo i nekog za gušu da izađe i proveri tu centralu.

EDIT: ovo oni nazivaju normalnim pingom

Jako teško...obiđi više poslovnica pa ti se možda posreći...ili da zoveš tehničku podršku u nedogled:wall::wall::wall:

ajde pomozi i meni dobri covece :D kolko bi mogao da izvucem maksimumCapture.JPG

za mene ako je SNR margina ispod 10,to ne racunam...
pilaudi je down snr na 6,sto je donja granica...A upstream je odlican...
Telekom je katastrofa...Po pravilu bi trebalo da imaju centrale na svakih 250-300m da bi to radilo kako treba,pricam za VDSL...A oni sto prodaju babe i zabe i sto to radi kako radi,to je druga prica...
Onom kome net sluzi da download,slusanje muzike i slicno,odlicno za njega...
Meni kome net sluzi za poneki download,a pretezno za igranje,nema nista gore od Telekomovog ADSL-a...
Ja sam na 1500m od centrale,tako da su gubici ogromni(u pogledu margina)...

20/1 ce tu da radi,ali ja nista ne bih dirao da sam na tvom mestu...
vdsl nece moci,jer si koliko vidim na 500+ metara od centrale

Ne zezaj coveka, ja sam pre VDSL-a imao gore parametre, i Attenation i SNR od njega, a mogu da uzmem 100/30 bez problema (osim problema sa cenom ;)). Presao sam na VDSL, parica je prilicno udaljena, mada kazu da je manje od 500m.
To sto Telekom uglavnom ne daje VDSL (kaze da "nema tehnickih mogucnosti") ako si udaljen vise od nekih 500m (prvo je bilo svega 250m!) je nesto drugo - imaju neki svoj interni razlog verovatno (pada mi na pamet da ne zele svima da puste odjednom, zbog kapaciteta i zbog manjka osoblja koje uopste zna sta je to :D)

Ali licno, osim zbog akcije 50/2 po ceni 10/1, NE predlazem da prelazite na VDSL, ako mozete da dobijete HG532e modemce za ADSL - wireless mu razbija i extra skupe Wifi rutere, a modemi za VDSL su prilicno losiji po tom pitanju :( Meni ce ponekad trebati upload, pa zbog toga drzim HG655b, iako sam se vratio na 20/1 ovog meseca. Da mi ne treba upload ponekad, trazio bih da mi vrate HG532e.

Poslednja izmena:
Jako teško...obiđi više poslovnica pa ti se možda posreći...ili da zoveš tehničku podršku u nedogled:wall::wall::wall:

Moraću da nađem neku vezu u Subotici pa da poteram... Sad sam im poslao mail, četiri različite lokacije u bajmoku, tri provajdera, svuda meren ping i svuda 75-80. Poslao sam im i ping test iz Subotice, čisto da vide kako izgleda normalan ping.

Vrh Dno