Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Pozdrav svima, imam jedno pitanje vezno za IPTV, ne mogu da ga proguram preko moje mreze vec ludim. Evo je sema kako je povezano sve:

slika 1.png

E sad ovako objasnjenje:
1) Ruter 1 je u bridge mode-u preko PPPoE konekcije. Takodje stavljen trunk za Internet VLAN 100 i ya IPTV VLAN 300. I to je sve spojeno u port WAN 1 sa slike gore.
2) Takodje spojio sam i sa huawei rutera port gde je samo IPTV na port 7 Rutera 1 (da probam tako da dobijem signal) i stavio sve na isti VLAN (probao i 300 i 1331, sa dve razlicite opcije da moj ruter dodeli internu ip adresu i Third Party Gateway nije htelo)
3) Nazalost mora ovako posto je kuca a imam samo jedan kabal preko koga moram na sprat i internet i IPTV. Stavljao sam sve portove koji su gore na slici u isti VLAN (probao i 300 i 1331, sa dve razlicite opcije da moj ruter dodeli internu ip adresu i Third Party Gateway nije htelo)

U nekom slucaju dobijem sliku i vidim da je iris box dobio ip adresu od mts-a ali slika nakon 5 skeundi pocnu slika i zvuka da seckaju i onda skroz stane. Ako promenim kanal radi malo opet i sve tako.

E sad uspeo sam jednom da sve proguram i da radi perfektno! Naravno odmah uradio backup podesavanja kompletne mreze da imam za ne daj Boze. Kada sam probao nesto jos da menjam drugo i provalim da ne radi ja uzmem i vratim restore medjutim vise ne vaze podesavanja koja su bila. I nikako ne mogu da ustanovim zasto nece da radi.

Ako neko ima neki info da li treba nesto posebno u firewall-u da se podesi, da li da podesim PPPoE i za IPTV ili ako mi fali nesto otvoren sam za sve predloge i molim za pomoc posto vec 6 mesei pokusavam i hocu da izludim jer mi nikako nije jasno zasto ne radi

Zaboravio sam da napisem da je moja oprema kompletno Ubiquti, Glavni ruter 1 i dva mala svica koja su izmedju.

Poslednja izmena:
Прескочи рутер 1.

Ja bi to ovako povezao:
iris.png

Zeleni box-evi su Telekomovi, žuti su tvoji. Sve tanke linije (u obe boje) su "Access Port" odnosno ne koriste tagovane pakete. Debela linija je "Trunk Port" odnosno prenosi samo vlan tagged pakete.

Prvi switch je podešen:
  • LAN2 i LAN3: Access / Untagged / PVID na VLAN-u za Internet npr VLAN 10 (i svi portovi za uređaje koji koriste Internet)
  • LAN1 i LAN4: Access / Untagged / PVID na VLAN-u za Iris npr VLAN 20 (i svi ostali portovi za Iris uređaje)
  • LAN5: Trunk / Tagged za oba VLAN-a (i 10 i 20)
Drugi switch je podešen:
  • LAN2: Access / Untagged / PVID na VLAN-u za Internet npr VLAN 10 (i svi portovi za uređaje koji koriste Internet)
  • LAN1: Access / Untagged / PVID na VLAN-u za Iris npr VLAN 20 (i svi ostali portovi za Iris uređaje)
  • LAN3: Trunk / Tagged za oba VLAN-a (i 10 i 20)
Takođe, ako switch-evi podržavaju, možeš da uključiš IGMP Snooping (mada bi radilo i bez) čisto da switch ne bi slao oba multicast strima na oba box-a (i jedan i drugi kanal koji box-evi trenutno gledaju uživo).

To mi je malo teze da izvedem ako preskacem ruter 1, imam onda dva kabla iz podruma tj. mora da ubacim jos jedan kabal. Mislis da spojim direktno na switch pa da on salje sve bez filtriranja

Ne koristim IPTV, ali koliko znam ako ti je bridgeovan ISP uredjaj, moras na svom onda uraditi sve potrebno za IPTV, da ukljucis IGMP proxy, da se tvoj box moze subscribovati na kanale. Verovatno ima jos stvari koje treba da se urade.

jel probao neko da umesto njihovog rutera koristi SFP modul?

Promene u "raju", vezane sa solo net pakete na mts optici (uz dodatno obavezno plaćanje fiksnog telefona u iznosu od 660 dinara):

BrzinaStara cenaNova cena
Net 200/2003500nema u ponudi
Net 400/40039003500
Net 600/60052004500
Net 1000/50068007500
Net 10000/1000*71007100
* Net 10000 paket je dostupan na vrlo malom području.
Ne mogu da pronadjem na sajtu opciju 1000/1000 mozda sto nije dostupan na velikom podrucju, ali me svakako interesuje jer bih da predjem na veci paket.

jel probao neko da umesto njihovog rutera koristi SFP modul?
Jeste, radi. Ali samo neki GPON moduli sa specificnim firmverima. Na kraju radi, ali nije zvanicno podrzano, i sledeca promena podesavanja/hardvera OLTa sa njihove strane, ili cak samo pushovanje nove sw verzije, moze to da pokvari.

To mi je malo teze da izvedem ako preskacem ruter 1, imam onda dva kabla iz podruma tj. mora da ubacim jos jedan kabal. Mislis da spojim direktno na switch pa da on salje sve bez filtriranja
Ne znam kako se UDM Pro podešava, ali ako ima podešavanje slično kao switch, onda bi mogao:
  • UDM Pro WAN1 kao što je sada, odvojeno od svega
  • Ostale portove dodati u VLAN aware bridge (i port za koji je povezan na Huawei LAN3 i port koji ide na Switch1)

U tom VLAN aware bridge dodati:
  • LAN7: Access/Untagged/PVID VLAN 20
  • LAN4: Trunk/Tagged VLAN 20 i VLAN 10
  • Dodeliti LAN mrežu na bridge VLAN 10

Podesiti switch1 da mu i dolazni port bude Trunk/Tagged VLAN 20 i VLAN 10.

Pozdrav svima, imam jedno pitanje vezno za IPTV, ne mogu da ga proguram preko moje mreze vec ludim. Evo je sema kako je povezano sve:

Pogledajte prilog 524971

E sad ovako objasnjenje:
1) Ruter 1 je u bridge mode-u preko PPPoE konekcije. Takodje stavljen trunk za Internet VLAN 100 i ya IPTV VLAN 300. I to je sve spojeno u port WAN 1 sa slike gore.
2) Takodje spojio sam i sa huawei rutera port gde je samo IPTV na port 7 Rutera 1 (da probam tako da dobijem signal) i stavio sve na isti VLAN (probao i 300 i 1331, sa dve razlicite opcije da moj ruter dodeli internu ip adresu i Third Party Gateway nije htelo)
3) Nazalost mora ovako posto je kuca a imam samo jedan kabal preko koga moram na sprat i internet i IPTV. Stavljao sam sve portove koji su gore na slici u isti VLAN (probao i 300 i 1331, sa dve razlicite opcije da moj ruter dodeli internu ip adresu i Third Party Gateway nije htelo)

U nekom slucaju dobijem sliku i vidim da je iris box dobio ip adresu od mts-a ali slika nakon 5 skeundi pocnu slika i zvuka da seckaju i onda skroz stane. Ako promenim kanal radi malo opet i sve tako.

E sad uspeo sam jednom da sve proguram i da radi perfektno! Naravno odmah uradio backup podesavanja kompletne mreze da imam za ne daj Boze. Kada sam probao nesto jos da menjam drugo i provalim da ne radi ja uzmem i vratim restore medjutim vise ne vaze podesavanja koja su bila. I nikako ne mogu da ustanovim zasto nece da radi.

Ako neko ima neki info da li treba nesto posebno u firewall-u da se podesi, da li da podesim PPPoE i za IPTV ili ako mi fali nesto otvoren sam za sve predloge i molim za pomoc posto vec 6 mesei pokusavam i hocu da izludim jer mi nikako nije jasno zasto ne radi

Zaboravio sam da napisem da je moja oprema kompletno Ubiquti, Glavni ruter 1 i dva mala svica koja su izmedju.

Da li iris box radi nesmetano iza mts routera? Ako radi pomerajte ga dalje kroz topologiju dok ne dodjete iza uredjaja iza kojeg prestaje da radi. Time cete izolovati gde dolazi do problema. Predpostavljam da je nesto do podesavanja/mogucnosti UDM Pro-a (igmp). Mozda Vam je potreban neki drugi uredjaj umesto njega ili zajedno sa njim iz Ubiquity asortimana da bi sve radilo kako treba. Da li mozda pokusavate da spojite vise od jednog box-a u isto vreme? Da li ta opcija radi direktno iza mts routera?

Mozda bi bilo koristno da izbacite MTS uredjaj i stavite neki obican media konverter iz kojeg cete izlaz spojiti u UDM Pro wan i izvrsiti terminaciju, razdvajanje vlanova i svega ostalog na njemu.

Koje switch-eve koristite?

Srecno! 😉

Ok uspeo sam da dobijem delimicno resenje. Trunk na mts ruteru koji ima VLAN 100 i VLAN 300 (port 4) sam preneo na mali switch i dobio kanale ali ne sve. Nece da rade Arena Premium ni jedna i Nacionalna geografija nisam sve testirao ali te najvise gledam. RTS radi u superstar. Mislim da je problem sto IRIS tv box dobija ip adresu od mog rutera a ne od mtsa, i izgleda kao da su blokirani ostali kanali.

Kad spojim direktno na mts ruter IRIS tv box sve radi normalno problem je samo kad ide kroz moju mrežu.

Pozdrav, da li postoji nacin da se zatrazi od mts-a da se uvede optika u moje mesto? Posto se nalazim izmedju dva mesta gde ima optika, a pritom mesto nije malo, te bi verovatno imalo dosta korisnika. Gde se mogu videti neke informacije ili makar plan za prosirenje, gde, sta i kako? Hvala

Pozdrav, da li postoji nacin da se zatrazi od mts-a da se uvede optika u moje mesto? Posto se nalazim izmedju dva mesta gde ima optika, a pritom mesto nije malo, te bi verovatno imalo dosta korisnika. Gde se mogu videti neke informacije ili makar plan za prosirenje, gde, sta i kako? Hvala
Pa u kom si to mestu ?

Ok uspeo sam da dobijem delimicno resenje. Trunk na mts ruteru koji ima VLAN 100 i VLAN 300 (port 4) sam preneo na mali switch i dobio kanale ali ne sve. Nece da rade Arena Premium ni jedna i Nacionalna geografija nisam sve testirao ali te najvise gledam. RTS radi u superstar. Mislim da je problem sto IRIS tv box dobija ip adresu od mog rutera a ne od mtsa, i izgleda kao da su blokirani ostali kanali.

Kad spojim direktno na mts ruter IRIS tv box sve radi normalno problem je samo kad ide kroz moju mrežu.

Probajte malo da relaksirate port forwarding za iris mozda to pomogne.

Cak ni oni sami ne znaju dinamiku polaganja optike to par ljudi zna u Srbiji koji su u top menadzmentu Mtsa.

Zapravo postoji okvirni plan na sajtu Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Nalazi se bukvalno na početnoj stranici, ali potrebno je učitati desktop verziju da bi se lepo sve videlo. Na mobilnom prikazu izbacuje poruku da treba ući preko računara. Učestvuje i Smederevska Palanka, mada konkretno Kusadak nije u planu, ali jesu recimo Ratari i Rabrovac, za kraj 2027.

Zapravo postoji okvirni plan na sajtu Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Nalazi se bukvalno na početnoj stranici, ali potrebno je učitati desktop verziju da bi se lepo sve videlo. Na mobilnom prikazu izbacuje poruku da treba ući preko računara. Učestvuje i Smederevska Palanka, mada konkretno Kusadak nije u planu, ali jesu recimo Ratari i Rabrovac, za kraj 2027.
Hvala na informaciji. Blago receno sam u soku, s obzirom da sva navedena mesta imaju par hiljada vise nego moje mesto samo. Po svemu sudeci najranije sto ce dodji do mene je 2028.god, i to mozda.

pricamo o ovom projektu za ruralne sredine?
ako je tako, ne znaci da Kusadak nije u planu, vec da ga ne tretiraju kao ruralnu sredinu
tako ja makar razumem onu mapu

Mesto se zove Kusadak(na oko 10km od Mladenovca, i 15ak km od Smederevske Palanke). Mesto nije malo, ima oko 6000 stanovnika i mislim da ima dosta zainteresovanih za optiku kada bi ona dosla, posebno sto sad za 10/1 se placa oko 30e.
Poenta je sto oni i dalje rade po onom kontra systemu. Umesto da se omoguci usluga, pa da se ljudi mogu prijavljivati, oni bi da prvo neko prikupi potpise ili pokaze TACNU brojku zainteresovanosti, pa da onda procene da li im se isplati. A sve to u doba sve jeftinijih optickih kablova. Sta reci, nego neverovatno. Meni bi bio merak da uvodim mesto po mesto, selo po selo.... ali eto.

То на сајту министарства је за села која немају никакав интернет или имају само адсл а централа није у селу (мобилни и бежични интернет не рачунају). Министарство спроведе оптички кабал до села и телеком онда мора да спроведе оптичке каблове до кућа.

То на сајту министарства је за села која немају никакав интернет или имају само адсл а централа није у селу (мобилни и бежични интернет не рачунају). Министарство спроведе оптички кабал до села и телеком онда мора да спроведе оптичке каблове до кућа.
Upravo to je slucaj kod mene. Imam samo adsl internet a centrala nije u mom mestu.

Немогуће је да Кусадак нема телефонску централу мора да је има ако има пошту.

Pre 4 meseca sam prešao u Yunet i MTS je zvao i nudio 24x50%.
Odbio sam ali jesu nudili.

Молим те напиши ако нађеш времена. Који си пакет узео у Јунету ? Јесу бушили зид за улазак у твој стан или су користили као Супернова постојећу инфраструктуру у здради. Видим да имају без уговорне обавезе телевизију и интернет.

Молим те напиши ако нађеш времена. Који си пакет узео у Јунету ? Јесу бушили зид за улазак у твој стан или су користили као Супернова постојећу инфраструктуру у здради. Видим да имају без уговорне обавезе телевизију и интернет.
Koriste postojeću optiku kod mene su u stanu samo zamenili onu kutijicu gde ide optički kabl. Inače rade samo uvođenje interneta do rutera ostale kablove za TV ili za neki drugi računar do toga rutera to ne rade. Inače iako imaš sve kablove razvučene po kući opet ako hoćeš bez UO uzeće ti 12000 dinara za priključak. Tako da ti je jeftinije uzeti za samo internet neku UO koji su od 6 meseci pa do 24 meseca ako se uzima i TV onda su UO na 12 meseci ili 24 meseca.Televizija je move i svi kanali osim HBO kanala i su u tom osnovnom paketu,kanale za odrasle nemaju u ponudi još par kojih ima na MTS move i Iris ali to su uglavnom sem axn kanala neke koje verovatno niko i negleda. Ako uzimaš box od njih 1 ti sleduje besplatno ostali se doplaćuju 360 din mesečno,bežično se povezuje iako box ima mogućnost i povezivanje preko LAN kabla.
Inače imaš 3 slota za smart TV i 3 za mobilne i tablet. U 3 slota za smart TV računaju se i njihovi box uređaji,tako ako imaš Smart TV ili svoje box uređaje ne moraš da doplaćuješ za njihov imaćeš 2 Smart TV slobodno za tvoje uređaj. Aplikacija na njihovom i ona koja se instaliraa na smrt TV je ista OTT move aplikacija.
O samom boxu koji sam ja dobio od njih imaš u ovom mom postu ovde.

Nisam ovde baš od pomoći jer živim u naselju koje ima već razvučenu optičku mrežu do svakog stana i ima jedan TK centar gde se svaki provajder prikači. Nema menjanja instalacija po stanu ili hodnicima. Uzeo sam 400/200. TV ne koristim, nisam ga uzimao ni sada a nisam ga imao ni pre.

Ima tema za yunet - Yunet

Nazad
Vrh Dno