Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

po default podesavanjima mikrotik ne radi DHCPv6 na PPPoE interfejsu pa on dobije samo link-local adresu (ako ovde ne vidis ipv6 adresu, valjda znaci da tvoj PPPoE nalog/server i dalje ne podrzava IPv6):
2025-12-07_17-31-14_PZfaHXyiq.png

dodajmo DHCPv6 klijent i recimo mu da zatrazi prefix (zameni pppoe-out1 ovde sa nazivom pppoe interfejsa):
/ipv6 dhcp-client add interface=pppoe-out1 request=prefix pool-name=isp-pd pool-prefix-length=64 add-default-route=yes use-peer-dns=yes
time dobijamo /56 koji mozemo da koristimo (pool-prefix-length=64 znaci da ga delimo na tolike parcice, ne da ukupno imamo samo /64)
2025-12-07_17-10-15_MZAMhwbIB.png

dodajmo prvi /64 subnet iz tog prefixa na LAN interfejs (zameni ether2 ovde sa nazivom LAN interfejsa):
/ipv6 address add interface=ether2 from-pool=isp-pd address=::1/64 advertise=yes
LAN interfejs sada ima ipv6 adresu:

2025-12-07_17-12-57_HotK2Jg0W.png

da bi taj ipv6 subnet delio ostalim LAN klijentima, moramo ukljuciti RA za taj interfejs (zameni ether2 ovde sa nazivom LAN interfejsa):
/ipv6 nd set [find default=yes] interface=ether2
sada LAN klijenti imaju funkcionalan ipv6:
2025-12-07_17-15-17_p7hGa47ZK.png

(hehe tek sad vidim da mts zove svoje ipv6 DNS servere baba i deda, obicno ignorisem Peer DNS u PPPoE ali sada sam ostavio stock)

Poslednja izmena:
po default podesavanjima mikrotik ne radi DHCPv6 na PPPoE interfejsu pa on dobije samo link-local adresu (ako ovde ne vidis ipv6 adresu, valjda znaci da tvoj PPPoE nalog/server i dalje ne podrzava IPv6):
2025-12-07_17-31-14_PZfaHXyiq.png

dodajmo DHCPv6 klijent i recimo mu da zatrazi prefix (zameni pppoe-out1 ovde sa nazivom pppoe interfejsa):

time dobijamo /56 koji mozemo da koristimo
2025-12-07_17-10-15_MZAMhwbIB.png

dodajmo prvu adresu tog prefixa na LAN interfejs (zameni ether2 ovde sa nazivom LAN interfejsa):

LAN interfejs sada ima ipv6 adresu:

2025-12-07_17-12-57_HotK2Jg0W.png

da bi taj ipv6 subnet delio ostalim LAN klijentima, moramo ukljuciti RA za taj interfejs (zameni ether2 ovde sa nazivom LAN interfejsa):

sada LAN klijenti imaju funkcionalan ipv6:
2025-12-07_17-15-17_p7hGa47ZK.png

(hehe tek sad vidim da mts zove svoje ipv6 DNS servere baba i deda, obicno ignorisem Peer DNS u PPPoE ali sada sam ostavio stock)
Nista od toga znaci, nema u pppoe klijentu ipv6 link local adrese uopste.

U pppoe profilu ukljucen ipv6. Kada stavim required onda ceo pppoe klijent eksplicitno failuje i restartuje se svakih sat.

Znaci u NS nisu pustili.

Jel ima neka začkoljica, zašto na Box 2 paketu piše do 400/400, a na Net 400 paketu piše samo 400/400? Ne mogu da nađem podatak, jel na Net paketu brzina "garantovana", koliko god to može da bude za kućne korisnike? Nejasno mi je zašto Box paket košta manje, a imaš i dodatnu uslugu (koja mi btw nije ni potrebna).

1765713455730.png1765713483195.png

Jel ima neka začkoljica, zašto na Box 2 paketu piše do 400/400, a na Net 400 paketu piše samo 400/400? Ne mogu da nađem podatak, jel na Net paketu brzina "garantovana", koliko god to može da bude za kućne korisnike? Nejasno mi je zašto Box paket košta manje, a imaš i dodatnu uslugu (koja mi btw nije ni potrebna).

Pogledajte prilog 518363Pogledajte prilog 518364
Neka me neko ispravi ako gresim, ali mislim da su samo zaboravili "do".

Sumnjam da je igde brzina zagarantovana, osim da nije biznis paket, a i tamo sumnjam?

Ali bar iz mog iskustva na box optici, brzina je tacna i retko kada padne.
Naravno ima padova kada je guzva, ali to nije drasticno, i ako ne logujes periodicno speedtest, sumnjam da ces primetiti.

Ako pogledate račun za box pakete videćete sledeće:
"Naziv paketa: Box3 M (Fiksni + Net 50/Net 400 + TV)".

Zato mora da piše "do", jer neko ima Net50, a neko Net400.

• Like
Reagovanja: pal

Pogledajte prilog 518363Pogledajte prilog 518364
I da uzmes solo net 400 moras pre toga da imas fiksni

Bas sam sad probao ipv6 na dve lokacije u NS, na obe dobija konekciju preko Huawei rutera koji je bridge-ovan naravno

Zanimljivo je da ako se prefix delegation ostavi na auto, dobije se /56 mada i manuelno /64 prolazi

1765868855102.png

• Like
Reagovanja: pal
Na kojem si pppoe serveru?

Edit: Opa, upravo sam rucno restartovao pppoe klijent, i dobio sam link local adresu.
Ok znaci NS isto radi, samo su malo kasnili.

Da otvaramo posebnu temu za ipv6 u Srbiji?

Znaci li to da cemo konacno da se oslobodimo CGNAT-a? 😀
Ima li naznaka da ce i ostali operatori da uvode, ili je samo mts za sad?

Znaci li to da cemo konacno da se oslobodimo CGNAT-a? 😀
Ima li naznaka da ce i ostali operatori da uvode, ili je samo mts za sad?
Ne bas, ima do toga jos, prvo treba da svi urade adaptaciju ipv6. Dzaba tebi ipv6 kada neki serveri/sajtovi nemaju. Vecina velikih igraca ima, ali ima dosta koji nemaju ipv6 connectivity.

Ali za stvari kao pristup lokalnoj mrezi, to da, za ipv6 nema (cg)nat-a i to je plus.

Ma naravno, nece ipv4 nigde, kontam da ce raditi kao dual-stack jos dugo vremena.
Upravo zbog pristupa lokalnoj mrezi i pitam 😉

Unapred se izvinjavam ako je prevod loš.
Objaviću ovo ovde za svaki slučaj ako je nekome korisno. Imao sam Asus rt-Axe-7800 ruter. Promenio sam mu region i sada odbija da se poveže na internet. U statusu piše „Nije povezan“, iako strimuje internet sasvim u redu. DDNS ne radi, a samim tim ni VPN serveri.

Kupio sam Asus RT-BE58U kao zamenu i stalno prekida PPPoE sesiju, što dovodi do promene IP adrese. U osnovi, neupotrebljiv je.

Promene u "raju", vezane sa solo net pakete na mts optici (uz dodatno obavezno plaćanje fiksnog telefona u iznosu od 660 dinara):

BrzinaStara cenaNova cena
Net 200/2003500nema u ponudi
Net 400/40039003500
Net 600/60052004500
Net 1000/50068007500
Net 10000/1000*71007100
* Net 10000 paket je dostupan na vrlo malom području.

Jel u ovim cenama uračunat taj fixni?

Hahahah, kakve su to budale. Do marta sam kod njih, moraće da se baš potrude sa ponudom da me zadrže kod njih.

U martu javi da li i dalje radi idp trik za 50% popusta na svih 24m i da li imaš box2 ili 3
Evo i meni još malo pa ce biti 2 god od prošli put

El pitaju za kog provajdera tražiš IDP broj jer prošli put je samo yettel bio pa su automatski to štampali na papiru bez pitanja (sad je i A1 opcija)

Dok god bude konkurencije sa kojom se mere imace toga, kad ih sve pokupuju i stave u dzep ....

El pitaju za kog provajdera tražiš IDP broj jer prošli put je samo yettel bio pa su automatski to štampali na papiru bez pitanja (sad je i A1 opcija)
Nema sta da pitaju i stampaju, oni dobijaju od tog providera upit da te puste.
Oni su i na A1 izvrsili pritisak pa su izmenili sa 12m na 9m free.

Da li im je Yunet bilo kakva konkurencija? Ili smatraju da je prelazak kod tog provsjdera OK i oko toga se ne uzbuđuju?

Nema sta da pitaju i stampaju, oni dobijaju od tog providera upit da te puste.
Ja nikad nisam isao u yettel da trazim bilo sta, samo pre 2 godine u MTS trazio IDP broj i oni automatski stampali papir sa tim zahtevom gde sam upisao kontakt broj i pisalo je "Yettel" kao kome ide korisnik.

Promenjena je procedura odskora. Sad je isto kao za mobilne brojeve. Odeš kod onog kod kog želiš da pređeš i oni sve odrade za tebe. MTS, naravno, i dalje zove sa kontraponudom. Koliko sam ispratio, međutim (a ne pratim to previše), A1 to radi samo preko akvizitera, dok ti u poslovnici traže da unapred raskineš važeći ugovor, tj. da oslobodiš optičko vlakno. Takođe, nisu samo Yettel i A1 u opticaju, tu je i recimo Yunet, koji zasebno funkcioniše, iako je u većinskom vlasništvu Telekoma.

На телекомовом сајту кад провераваш доступност оптике ако нема мтс оптика пише потребне су додатне провере.То значи да само у локалним пословницама знају где се налази суперновина оптика. Не знам за оне који имају фиксни преко суперновине оптике да ли их има на сајту.

Nazad
Vrh Dno