Kod mene je xdsl.isp.telekom.yu odnosno dinamicka.El ti se pppoe nalog završava sa @open.telekom.rs ili @xdsl.isp.telekom.yu ?
Probacu ja danas kasnije na mikrotiku
Kod mene je xdsl.isp.telekom.yu odnosno dinamicka.El ti se pppoe nalog završava sa @open.telekom.rs ili @xdsl.isp.telekom.yu ?
Probacu ja danas kasnije na mikrotiku
time dobijamo /56 koji mozemo da koristimo (pool-prefix-length=64 znaci da ga delimo na tolike parcice, ne da ukupno imamo samo /64)/ipv6 dhcp-client add interface=pppoe-out1 request=prefix pool-name=isp-pd pool-prefix-length=64 add-default-route=yes use-peer-dns=yes
LAN interfejs sada ima ipv6 adresu:/ipv6 address add interface=ether2 from-pool=isp-pd address=::1/64 advertise=yes
sada LAN klijenti imaju funkcionalan ipv6:/ipv6 nd set [find default=yes] interface=ether2
Nista od toga znaci, nema u pppoe klijentu ipv6 link local adrese uopste.po default podesavanjima mikrotik ne radi DHCPv6 na PPPoE interfejsu pa on dobije samo link-local adresu (ako ovde ne vidis ipv6 adresu, valjda znaci da tvoj PPPoE nalog/server i dalje ne podrzava IPv6):
![]()
dodajmo DHCPv6 klijent i recimo mu da zatrazi prefix (zameni pppoe-out1 ovde sa nazivom pppoe interfejsa):
time dobijamo /56 koji mozemo da koristimo
![]()
dodajmo prvu adresu tog prefixa na LAN interfejs (zameni ether2 ovde sa nazivom LAN interfejsa):
LAN interfejs sada ima ipv6 adresu:
![]()
da bi taj ipv6 subnet delio ostalim LAN klijentima, moramo ukljuciti RA za taj interfejs (zameni ether2 ovde sa nazivom LAN interfejsa):
sada LAN klijenti imaju funkcionalan ipv6:
![]()
(hehe tek sad vidim da mts zove svoje ipv6 DNS servere baba i deda, obicno ignorisem Peer DNS u PPPoE ali sada sam ostavio stock)

Neka me neko ispravi ako gresim, ali mislim da su samo zaboravili "do".Jel ima neka začkoljica, zašto na Box 2 paketu piše do 400/400, a na Net 400 paketu piše samo 400/400? Ne mogu da nađem podatak, jel na Net paketu brzina "garantovana", koliko god to može da bude za kućne korisnike? Nejasno mi je zašto Box paket košta manje, a imaš i dodatnu uslugu (koja mi btw nije ni potrebna).
Pogledajte prilog 518363Pogledajte prilog 518364
I da uzmes solo net 400 moras pre toga da imas fiksniJel ima neka začkoljica, zašto na Box 2 paketu piše do 400/400, a na Net 400 paketu piše samo 400/400? Ne mogu da nađem podatak, jel na Net paketu brzina "garantovana", koliko god to može da bude za kućne korisnike? Nejasno mi je zašto Box paket košta manje, a imaš i dodatnu uslugu (koja mi btw nije ni potrebna).
Pogledajte prilog 518363Pogledajte prilog 518364
Ne bas, ima do toga jos, prvo treba da svi urade adaptaciju ipv6. Dzaba tebi ipv6 kada neki serveri/sajtovi nemaju. Vecina velikih igraca ima, ali ima dosta koji nemaju ipv6 connectivity.Znaci li to da cemo konacno da se oslobodimo CGNAT-a? 😀
Ima li naznaka da ce i ostali operatori da uvode, ili je samo mts za sad?
| Brzina | Stara cena | Nova cena |
|---|---|---|
| Net 200/200 | 3500 | nema u ponudi |
| Net 400/400 | 3900 | 3500 |
| Net 600/600 | 5200 | 4500 |
| Net 1000/500 | 6800 | 7500 |
| Net 10000/1000* | 7100 | 7100 |
Nema sta da pitaju i stampaju, oni dobijaju od tog providera upit da te puste.El pitaju za kog provajdera tražiš IDP broj jer prošli put je samo yettel bio pa su automatski to štampali na papiru bez pitanja (sad je i A1 opcija)
Yunet je vecinski u njihovom vlasnistvu pa im nije konkurencijaDa li im je Yunet bilo kakva konkurencija? Ili smatraju da je prelazak kod tog provsjdera OK i oko toga se ne uzbuđuju?
Ja nikad nisam isao u yettel da trazim bilo sta, samo pre 2 godine u MTS trazio IDP broj i oni automatski stampali papir sa tim zahtevom gde sam upisao kontakt broj i pisalo je "Yettel" kao kome ide korisnik.Nema sta da pitaju i stampaju, oni dobijaju od tog providera upit da te puste.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari