CC
@rajkosto zbog inputa
Imam sledecu problematiku.
Treba mi network wide adblock. Resenja su sledeca:
- Unraid + pi-hole = to trenutno radim
- raspberry pi + pi-hole = realno ce manje da se gasi server
- router + adblock = nesto poput asus rutera sa asuswrt-merlin
Sta je ideja - da sve prolazi kroz pi-hole kako bih blokirao nebitan saobracaj.
Sta je problem sad - ako se odlucim za raspberry pi - trebalo bi da ga konektujem na ruter preko ethernet kabla, ako ga konektujem moram da razmislim da li zelim jer sam razmisljao da uzmem drugi ruter - te ako uzmem
unifi express moram da koristim switch - pa se sve zakomplikuje.
Ako se odlucim za Unifi Express morao bih da imam situaciju:
MTS ONT/router -> Unifi Express -> Unifi Switch -> Uredjaji
Ako uzmem Asus ruter onda je:
MTS ONT/router -> Asus ruter (sa merlin wrt) -> Uredjaji
Bolja situacija ali je opet MTS ONT u prici. Da li mogu da ga izbacim iz price ili
mora da on bude tu? Nije mi jasna prica oko komunikacije rutera sa ISPom jer vidim gore da fritsbox ne radi zbog neke registracije.
Ako je najlakse resenje MTS ONT/router -> Asus ruter (sa merlin wrt) -> uredjaji kao sto si napomenuo pre neki dan, onda samo trebam da nadjem neki ruter koji ne izgleda kao
portal ka paklu koji ima barem dovoljno portova za laptop/pc/server/raspberry pi + port za komukaciju sa MTSovim ruterom. Imam par Wifi 6e uredjaja, uglavnom telefoni, meta quest 3, itd tako da bih morao da gledam neki noviji - jer ne mogu samo da uzmem AP kao sto je unifi u6+ - za networking opremu nemam vise mesta, a ne mogu da stavljam nista na zidove plafon, pa moram na radni sto.
Asus TUF AX3000 v2 si preporucio pre neki dan - ali
jos nije zvanicno podrzan, morao bih da nadjem neki drugi - samo da vidim koji ruter nije fazon 300+ evra.
Kako bih sveo sva pitanja na jedno mesto:
- Zasto ne mozemo da zamenimo MTSov ruter/ont combo sa nekim nasim ruterom?
- Koji ruter je preporucen jer nisam bas upucen u pricu oko rutera, zahtev je pretpostavljam samo wifi 6e i dovoljno portova na samom ruteru