Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Može sve sa specifičnim SFP "ONT on a stick" (ne oni za "optiku" nego baš gpon with mac) ili malim jednoportnim box ONT-om kao što yetel koristi ali to je komplikovano cimanje namestiti i onda ti treba poseban ruter sa vlan podrškom da razdeli te različite servise (preporučljivo neki x86 slim PC sa openwrt)
Nema veze da li je business ili za privatno lice optika (samo da nije FiberPro) oba funkcionišu isto na gpon sa istim ruterima koje mts daje.
Šaljite poruku ako vas više zanima mada čekam da vidim kako se Mickey snašao sa tim pre nego što bi preporučio drugima na Huawei OLT

Poslednja izmena:
@rajkosto baš zbog PPPoE enkapsulacije i gigabitnog linka, pa još na to i Smart Queue Management-a koristim openwrt ruter u virtuelnoj mašini na x86 PC-u, prosleđeni pci-e ethernet interfejsi, a na toj istoj mašini imam lokalni NAS, home assistent, nextcloud, automatizovane backupe svega, i to sve sa nekih 30w potrošnje.

Host je AMD Ryzen 5 4600G (manje troše APU-ovi), ima sasvim dovoljno core-a za sve te servise, još bez problema "sažvaće" gigabit.

mts promoter zvao moju kevu na mobilnom, i ponudio je uvođenje optike u stan internet, televiziju i fiksni po ceni fiksnog broja kolko plaća pretlatu za fiksni i to u naredne 2 godine. Nisam saznao koja brzina interneta i broj kanala u pitanju. Dobra ponuda?

mts promoter zvao moju kevu na mobilnom, i ponudio je uvođenje optike u stan internet, televiziju i fiksni po ceni fiksnog broja kolko plaća pretlatu za fiksni i to u naredne 2 godine. Nisam saznao koja brzina interneta i broj kanala u pitanju. Dobra ponuda?
Da li to vazi samo za nove korisnike optike? Ili mozda vazi i za one koji nisu u ugovornom odnosu sa Telekomom a koji bi na taj nacin potpisali ugovor?

To je ponuda bila samo za korisnike koji imaju samo fiksni na bakru...

Meni su nudili, zato što imam njihov fiksni na bakru. A pošto (još) nemam uslova za optiku, nudili su mi to isto samo na bakru. Mogu zamisliti kako bi to izgledalo, kada pre 12 godina ni internet nije normalno radio na adsl-u, na 6 mbit dl. U međuvremenu su sve komšije uvele SBB ili bivši poštaNET (sada Supernova). Ovi mrdnuli nisu. Godinama kopaju i iznova raskopavaju po ulici tu optiku i nikako da je puste u rad.

Mali update, pozvao sam call centar. Prvo su tražili da dođem lično i podnesem zahtev za zamenu opreme u poslovnici. Nakon par dana, pozovem opet i sve rešim preko telefona. Danas došao dečko, instalirao modem sa antenicama HG8245W5-6T. Staje u kutiju. Kažu da hoće da zamene opremu, ali se često dešava da nemaju na stanju. Izgleda da sam imao sreće.

Pre dodele staticke IP adrese ping do Hetzner-a mi je varirao izmedju 21 i 26ms, u zavisnosti iz kog opsega modem pokupi IP adresu. Posle promene PPPoe kredencijala
i dodele staticke IP adrese ping je nazalost uvek 26-27ms.

@rajkosto @poglavicas Postoji li mogucnost da ping vratim na 21ms, sta da pisem tehnickoj?

@m.petrovic da ne kvarim iluzije, ali kao što si rekao iz nekih opsega dinamičkih adresa je ping bio manji, iz drugih, kao sad. Što kaže da je tvoja statička adresa iz opsega u kome je nešto veći ping ka hetzneru zbog rutiranja.

Kako to rešiti, to je pitanje za telekom. Čak i da tražiš promenu statičke adrese, koja je šansa da ti daju iz drugog opsega...

Jel postoji nacin da zamenim MTS HG8245Q2 jer se veoma cesto desava da pukne wifi kad par ljudi koristi net u isto vreme.

Primera radi, ja koristim laptop za posao, otac u drugoj sobi radi na laptopu, keva na tabletu, burazer na VRu i desava se da nekome pukne net na minut dok svim ostalima radi najnormalnije

koristim WiFi 5G mrezu, ali slutim da je zbog rutera, da bi trebalo da upgradujem na wifi 6e da bih izbegao smetnju na vezi i zbog samog rutera da nema dovoljno snage za sve uredjaje na mrezi

mislim da je zbog rutera takodje jer kada smo u istoj prostoriji gde je sam ruter, na metar ipo od rutera - desava se da pukne wifi ili na laptopu ili na VRu - opet mislim da je zbog protoka i/ili samog rutera ali ne mogu da potvrdim.

Uvek možeš da kupiš svoj wifi ruter i ili da ga koristiš u AP modu (mtsov ruter i dalje radi rutiranje) ili da mtsov ruter prebaciš u bridge kode i da se ponaša samo kao modem (onda njegovu wifi mrežu ne možeš više koristiti za internet)

odlicno, jel mogu da dobijem preporuku za neki ruter - gledao sam onaj unify express, samo nisam siguran kako da prebacim u bridge mode, ili kako da prebacim u AP mode, jer ne razumem u cemu je razlika :D

Ne bi preporučio bilo šta ubiquity za rutiranje a i nemaju distributera kod nas (i ako neko ne zna šta je bridge ili AP mod zašto uopšte gleda "prosumer" opremu?)
Normalan korisnik uzme si Asus TUF AX3000 v2 ili slično i ne bakće se sa time

A za prebacivanje mts ONT u bridge mode vidi sledeće videoe

Poslednja izmena:
Imam ubiquiti switch jer imam par uredjaja koji su vec povezani, a sto se tice rutera - nisam previse cackao :D Najlakse bi bilo preko bridge moda jer u tom slucaju koristim svoj ruter za wifi a sve prolazi kroz njihov ruter, ali bih da ih zaobidjem jer realno nista ne radi pametno

Uspeo sam da izvucem kredencijale za PPPoP preko telneta, onaj deo koji me konkretno zanima - jasno mi je da od provajdera necu dobiti nikakvu podrsku ako zamenim njihov ruter sa mojim, moje pitanje je - da li uopste smem da zamenim? tj, jel krsim neki TOS ili nesto? Najradije bih samo da zamenim njihov ruter sa nekim koji je zapravo koristan ali me zanima da li smem?

Moje razumevanje je da bih zvanicno dobio PPPoP kredencijale moram da placam staticnu IP adresu - sto je realno samo nacin da uzmu pare nizasta.

jasno mi je da od provajdera necu dobiti nikakvu podrsku ako zamenim njihov ruter sa mojim, moje pitanje je - da li uopste smem da zamenim? tj, jel krsim neki TOS ili nesto?
Dozvoljeno je, oni sami postavljaju ruter u bridge mode na portu LAN4 ako zatrazis (mada mozda treba da se bakces sa podrskom nedelju dana dok ne skapiraju sta hoces/dok ne dodje do nekog ko to radi), na Huawei je ekvivalent ako ti sam uradis ovaj drugi video (i sto se ponistava sa factory reset), na Nokia oni sa svoje strane nesto trajno promene u konfiguraciji koju ti ne mozes sam da emuliras (i resetuje se tek kada ti se promeni internet paket). Jedino ne daju pppoe user/pass za dinamicke IP adrese (jer oni su ubaceni u sam ruter kada im je flashovan i firmver, posle toga ih je izgleda mts zaboravio, dok za staticne ip adrese user ti je tvoj username i oni ti to rucno prave pa mogu da ti daju)

na ubiquity ruterima ne mogu se postaviti bilo koja podesavanja van nekih koji 100% korisnika bi koristili, na primer ne moze se staviti PPPoE mtu > 1492 (mts podrzava punih 1500) ili koristiti vise od jedne IP adrese na WAN interfejsu (a kamoli da hoces da koristis vise od jednog VLAN-a na WAN interfejsu, mislim da cak i nemaju kloniranje MAC adrese u UI-u nego mora sa skriptama)...
takodje CPU su im prilicno slabi za koliko kostaju, sto nije problem sa switchevima i AP-ovima ali jeste sa ruterima ako se iole nesto komplikovanije radi
a i traze cloud login za skoro sve ovih dana (sto znaci da moras da imas internet preko njihovih rutera jos na pocetku da bi uradio first time setup), ja ne bi otvorio ruter remote managementu bez ikakvog razloga

Poslednja izmena:
Ne bi preporučio bilo šta ubiquity za rutiranje a i nemaju distributera kod nas (i ako neko ne zna šta je bridge ili AP mod zašto uopšte gleda "prosumer" opremu?)
Normalan korisnik uzme si Asus TUF AX3000 v2 ili slično i ne bakće se sa time
Samo da vidim da li sam dobro razumeo

Ovaj mts ruter+modem (HG8245Q2), zato sto ima ont port moram da koristim. Kada se prebaci u bridge mode taj mtsov ruter ce samo da prenosi konekciju sa nekog mog rutera, npr Asus TUF AX3000 v2 kroz njega. PC <> Switch <> Moj ruter <> MTSov

dakle kao da dobijam jos jedan hop

Ja sam mislio da nekako izbacim taj njihov iz price, ali razumem problematiku, mora nekako da se konvertuje optika u RJ45

Onda mi je lakse da uradim to sto si rekao, da uzmem neki bolji ruter poput asusovog, ili da uzmem neki ubiquiti AP a da na MTSovom samo ugasim WLAN :D

Jel mogu ova dva modela rutera da rade na mts optici umesto njihovog rutera?

FRITZ!Box 5690 Pro​

• Powerful integrated fiber optic and DSL router
  • Supports the fiber standards: GPON up to 2.5 Gbit/s, AON up to 1 Gbit/s
  • Can be used on a fiber optic modem (ONT) with 2.5 Gbit/s (WAN)
  • Supports DSL including 35b supervectoring to 250 Mbit/s
  • Tri-band Mesh, 4x4 on 2.4 GHz, 5 GHz and 6 GHz / Wi-Fi 7, 6E, 6
  • Wi-Fi speeds: 2.4 GHz: up to 1,200 Mbit/s, 5 GHz: up to 5,760 Mbit/s, 6 GHz: up to 11.53 Gbit/s
  • 1 x 2.5-gigabit LAN/WAN port and 4 LAN ports at 1 Gbit/s
  • Telephony via DECT, IP/SIP and 1 analog telephone connection (FXS)
  • Smart Home via DECT ULE and Zigbee, prepared for Matter
  • 1 x USB 3.1 for mobile dongles (5G/4G) as well as storage media and printers

FRITZ!Box 5690 XGS​

• High-speed fiber optic router for up to 10 Gbit/s
  • Supports the XGS-PON fiber optic standard
  • Can be used on a fiber optic modem (ONT) with 10 Gbit/s (WAN)
  • Mesh Wi-Fi, 4x4 on 2.4 GHz and 5 GHz, Wi-Fi 7, 6
  • Wi-Fi speeds: 2.4 GHz: up to 1,200 Mbit/s, 5 GHz: up to 5,760 Mbit/s
  • 1 x 10-gigabit LAN/WAN port and 4 LAN ports at 1 Gbit/s
  • Telephony via DECT, IP/SIP and 1 analog telephone connection (FXS)
  • Smart Home via DECT ULE and Zigbee, prepared for Matter
  • 1 x USB 3.1 for mobile dongles (5G/4G) as well as storage media and printers

Ovaj mts ruter+modem (HG8245Q2), zato sto ima ont port moram da koristim. Kada se prebaci u bridge mode taj mtsov ruter ce samo da prenosi konekciju sa nekog mog rutera, npr Asus TUF AX3000 v2 kroz njega. PC <> Switch <> Moj ruter <> MTSov

dakle kao da dobijam jos jedan hop
nema jos jedan hop (ako bi imalo znacilo bi da MTS-ov i dalje radi rutiranje) kada je u bridge modu jer tvoj ruter direktno radi pppoe vezu, MTS-ov vise nema pristup internetu
Jel mogu ova dva modela rutera da rade na mts optici umesto njihovog rutera?

FRITZ!Box 5690 Pro​

FRITZ!Box 5690 XGS​

absolutno ne (kao ONT). ako procitas FritzBOX uputstvo videces da oni traze da ti serijski broj njihovog ONT-a dajes svom ISP-u da ga registruju, sto moze u Nemackoj ali ne kod nas.

Poslednja izmena:
asolutno ne (kao ONT). ako procitas FritzBOX uputstvo videces da oni traze da ti serijski broj njihovog ONT-a dajes svom ISP-u da ga registruju, sto moze u Nemackoj ali ne kod nas.
Ova dva modela se još uvek nisu pojavila u prodaji.

Pre nekoliko godina su FRITZ!Box ruteri rađeni posebno za nemačko tržište i internacionalno tržište i fw su im se razlikovali po regionima.

Za region nemačke su fw bili na nemačkom jeziku (Annex B za ADSL/VDSL internet) pa je Annex i jezik menjan preko telneta i recovery.exe ili sa modifikovanim fw za modele koji su rađeni samo za nemačku a internacionalne verzije su imale multi Annex A-B i višejezički interfejs.

Ista je situacija bila i sa kablovskim, Fiber i LTE modelima, za DE nemački jezik a ostali regioni višejezički interfejs.

Od pre 2 godine je to promenjeno i fw im nije više podeljen po regionima, jedino je za određene provajdere koji imaju u ponudi FRITZ rutere fw prilagođen tom provajderu ali i to se lako reši i vrati na verziju kao kod modela u slobodnoj prodaji.

Kod FRITZ!Box 5690 pro jedino Telekom može da pravi problem i da treba sn. ili MAC adresa da bi radio na njihovoj mreži kao što je kod SBB-a vezan ruter po MAC adresi.......ali su kloniranjem MAC i to rešavali.

Ova dva modela se još uvek nisu pojavila u prodaji.
Kod FRITZ!Box 5690 pro jedino Telekom može da pravi problem i da treba sn. ili MAC adresa da bi radio na njihovoj mreži kao što je kod SBB-a vezan ruter po MAC adresi.......ali su kloniranjem MAC i to rešavali.
ok mozes da probas i verovatno vidis da nece raditi jer nije namenjen za imitiranje tudjeg ONT-a nego da ga ISP registruje na svoju mrezu. raniji modeli su takodje koristili proprietary fritz modifikovane SFP module pa nisi mogao lako da koristis tudje niti da fritz koristis u svom switchu/ruteru (a na samom fritzu, za ONT deo ako mu nekako nadjes da se promeni G984 SN verovatno mu ostaje njegov default VENDOR pa ne prolazi cak ni na Huawei mrezi, Nokia mreza dodatno trazi i HwVer/SwVer da budu klonirani takodje).
kloniranje MAC adrese na ONT-u se ne radi na GPON/XGSPON mrezi jer se ta MAC adresa nigde ne koristi gde to ISP vidi (jedino ako ISP trazi da kloniras MAC adresu RUTERA na SVOM RUTERU da bi dobio DHCP ili uspostavio PPPoE, sto nisam video kod nas jos uvek)
svi ISP-ovi ovde ionako GPON a ne XGSPON (Orion ima negde XG-PON ne XGS-PON) tako da onaj XGS je skroz nekompatibilan
u vezi sa SBB-om, kloniranje HFC MAC adrese modema nije bilo moguce od kako su presli na DOCSIS 3.0 pre desetak godina (identifikacija uredjaja se radi skroz drugacije na DOCSIS).

Poslednja izmena:
Kad budem koristio mts optiku možda nabavim i probam 5690 pro u svakom slučaju ima WAN za ne daj bože😉

Ok, hvala za info, uskoro treba da dobijem optiku pa sam mislio da mi brat donese iz nemačke kad bude izašla Pro verzija pod uslovom da može da šljaka na telekom mreži.

Jedino povezano sa mts ONTom preko WAN porta kao bilo koji drugi ruter

@rajkosto nisam siguran da razumem topologiju, takodje nisam siguran da li je najlakse resenje da pozovem MTS da zamene uredjaj sa nekim novim modelom, jer u tom slucaju ne moram da se bakcem sa vise opreme i vise kablova.

Problem koji pokusavam da resim je sto na i na 2.4Ghz i 5Ghz mrezi konekcija nekad pukne na minut dva ali samo za neke uredjaje, kada npr moj laptop u tom trenutku nema net svi ostali uredjaji rade najnormalnije, za 2.4Ghz mogu da okrivim samu mrezu, da ima previse zagusenja, okej, ali na 5Ghz je jedini AP na tom kanalu

Pricao sam sa ortakom i jedna stvar koju nisam razmotrio jeste samo napajanje za ruter, najlakse je zameniti i najlakse proveriti, mozda mu fali nesto.

Ako dodam jos jedan ruter, npr onaj asusov sto si rekao - kako funkcionise sve?
  • Taj asusov ruter radi WiFi i sve sto je povezano na njega ima izlaz na net normalno
  • konfigurisan je sa pppoe kredencijala koje sam izvukao iz mtsa
  • taj ruter je fizicki vezan za mtsov preko ethernet kabla i mtsov ruter radi samo kao modem, dakle samo konvertuje onaj fiber, ne radi rutiranje

Jel moje razumevanje tacno? Ako jeste, onda mogu da zanemarim onaj unifi express jer cu morati da koristim i switch, lakse resenje je da proverim da zamenim ovaj mtsov, pa ako to ne resava problem da uzmem neki bolji kao onaj asusov koji ima barem jedno 4 porta (komp, laptop i server + konekcija do mtsovog rutera koji u ovom slucaju je modem)

mozes da probas da trazis od mts da ti zameni stariji hg8245q2 sa hg8245w5-6t koji je noviji, manji model sa drugacijim wifi chipsetom, mozda to sredi problem, mada ja nisam imao nikakvih problema sa wifi na Q2 i na njemu mi je wifi speedtest malo brzi (oba imaju 3 2.4ghz i 3 5ghz antene, samo sto su one vidljive spolja na w5-6t)...

ako kupis svoj wifi ruter mozes da ga koristis u AP modu (samo dodaje jos jednu wifi pristupnu tacku na vec postojecu mrezu gde mts-ov i dalje radi rutiranje, dodelu adresa, port forwarding, itd), ili da mts-ov ruter prebacis u bridge mode i onda on ne radi nista osim prosledjuje WAN pakete tvom ruteru koji sve kontrolise (wifi i LAN portovi osim tog u bridge modu i onih za IPTV na mts-ovom onda vise nije od neke koristi jer nema internet)

CC @rajkosto zbog inputa

Imam sledecu problematiku.

Treba mi network wide adblock. Resenja su sledeca:

• Unraid + pi-hole = to trenutno radim
  • raspberry pi + pi-hole = realno ce manje da se gasi server
  • router + adblock = nesto poput asus rutera sa asuswrt-merlin

Sta je ideja - da sve prolazi kroz pi-hole kako bih blokirao nebitan saobracaj.

Sta je problem sad - ako se odlucim za raspberry pi - trebalo bi da ga konektujem na ruter preko ethernet kabla, ako ga konektujem moram da razmislim da li zelim jer sam razmisljao da uzmem drugi ruter - te ako uzmem unifi express moram da koristim switch - pa se sve zakomplikuje.

Ako se odlucim za Unifi Express morao bih da imam situaciju:

MTS ONT/router -> Unifi Express -> Unifi Switch -> Uredjaji

Ako uzmem Asus ruter onda je:

MTS ONT/router -> Asus ruter (sa merlin wrt) -> Uredjaji

Bolja situacija ali je opet MTS ONT u prici. Da li mogu da ga izbacim iz price ili mora da on bude tu? Nije mi jasna prica oko komunikacije rutera sa ISPom jer vidim gore da fritsbox ne radi zbog neke registracije.

Ako je najlakse resenje MTS ONT/router -> Asus ruter (sa merlin wrt) -> uredjaji kao sto si napomenuo pre neki dan, onda samo trebam da nadjem neki ruter koji ne izgleda kao portal ka paklu koji ima barem dovoljno portova za laptop/pc/server/raspberry pi + port za komukaciju sa MTSovim ruterom. Imam par Wifi 6e uredjaja, uglavnom telefoni, meta quest 3, itd tako da bih morao da gledam neki noviji - jer ne mogu samo da uzmem AP kao sto je unifi u6+ - za networking opremu nemam vise mesta, a ne mogu da stavljam nista na zidove plafon, pa moram na radni sto.

Asus TUF AX3000 v2 si preporucio pre neki dan - ali jos nije zvanicno podrzan, morao bih da nadjem neki drugi - samo da vidim koji ruter nije fazon 300+ evra.

Kako bih sveo sva pitanja na jedno mesto:

• Zasto ne mozemo da zamenimo MTSov ruter/ont combo sa nekim nasim ruterom?
  • Koji ruter je preporucen jer nisam bas upucen u pricu oko rutera, zahtev je pretpostavljam samo wifi 6e i dovoljno portova na samom ruteru

• Zasto ne mozemo da zamenimo MTSov ruter/ont combo sa nekim nasim ruterom?
Zato što mts ne dozvoljava, niti ima licencu, da na svoju optičku mrežu direktno priključuje uređaje koje ne dodeljuje korisnicima
Zato je komplikovano koristiti svoj ONT jer mora biti specifičan model koji dozvoljava dovoljno dobro lažiranje o svojem serijskom broju, hardveru, i softveru.
Fritzbox nije jedan od tih jer je namenjen za EU (Nemačko) tržište gde ISP
1. Ne koristi combo ONT/ruter i/ili
2. Dozvoljava registraciju bilo kog korisničkog ONT-a na svoju mrežu time što ih pozoveš i daš serijski broj svog uredjaja

Dakle mora MTS ONT/router u bridge mode -> neki ruter -> uredjaji, okej. Odoh da guglam jos, mislio sam da je ovaj proces mnogo jednostavniji :D

Da li je ovo kutija od optike ili sao od telefona (bakra)?

Prilozi

• 0-02-05-b10020de8c482172d97cc4037673b48ec6a0873059dc55350739d64b612f3a63_29bf2c732ebaf731.jpg
    0-02-05-b10020de8c482172d97cc4037673b48ec6a0873059dc55350739d64b612f3a63_29bf2c732ebaf731.jpg
    155.6 KB · Pregleda: 110
Nazad
Vrh Dno