Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Sta je winback?

Aha, penali do kraja uo ili novi ugovor gde su verovatno losiji uslovi nego sto su trenutno. Na koliko meseci prekida trenutni ugovor?
Ne , ako sastavis molbu i neko razuman to u mts-u pročita shvatice da naplata od penala 20 000din nije bolja opcija od recimo 3600din x24meseci ako razumeš.
Winback je kampanja u kojoj korisniku MTS nudi uslugu nazad posle ukidanja iste.
Npr ne platis par računa pa izmiriš dug i onda ideš u pregovore.

Aha, thanks! Zbog kompletnije informacije, na kom mesecu trenutne ugovorne obaveze je bio taj drug?

Sve u svemu, kada se saberes i oduzmes,vise se isplati ostati na telekomu sa ovom ponudom 50%. Svakako imas i brzi net nego kod Yettela. Najbolje sto Yettel nudi je ovo:
( 12 meseci,gratis, povoljniji internet za postojece Yettel korisnike u smislu cene i brzine i 19.000 vaucer za telefon).
Eventualno nekome daju i 14 meseci,ali je to retko. Dodatni STB je 350 din mesecno.
ako ti treba i pretplata za mobilni i fixni, onda se isplati, ako ne onda je yettel povoljniji jer ispada net + tv 1380 mesecno za UO na 26 meseci (14x1rsd + 12x2999rsd). Box 4 Plavi lite je 2750 sa 50%. Mada Iris Tv je za sada bolji od HNTV

ako ti treba i pretplata za mobilni i fixni, onda se isplati, ako ne onda je yettel povoljniji jer ispada net + tv 1380 mesecno za UO na 26 meseci (14x1rsd + 12x2999rsd). Box 4 Plavi lite je 2750 sa 50%. Mada Iris Tv je za sada bolji od HNTV
Nisam siguran,da se UO u tom slucaju zakljucuje na 26 meseci? Mislim da je 24 meseca, ali treba proveriti.
Ovaj paket koji si naveo je, ako si korisnik Yettel-a a ako nisi onda je isti 3500 din, plus 350 din mesecno,ako ti treba dodatni STB, a u tom paketu je i brzina duplo manja.

Да ли има аквизитера овде ? За прелазак са сбб на мтс оптику ? Хвала

Nisam siguran,da se UO u tom slucaju zakljucuje na 26 meseci? Mislim da je 24 meseca, ali treba proveriti.
Ovaj paket koji si naveo je, ako si korisnik Yettel-a a ako nisi onda je isti 3500 din, plus 350 din mesecno,ako ti treba dodatni STB, a u tom paketu je i brzina duplo manja.
pa prebacis broj u yettel, to mozes pre nego da trazis IDP, jer ako skines iz Box4 mobilnu pretplatu ostaje ti u mts Box3, ono ti ionako podizu cene kada istekne UO i gase 4uBox4 benefit

E ovako stoje stvari... 1 februara provučen kabel kroz zemlju, oko 15 marta urađeno sve da je onaj spliter na banderi povezan i ostalo... Kutije nedavno obeležene, kaže da je sve spremno lokacija Salajka/Podbara Novi Sad, samo kaže treba ta njihova komisija da prođe i da se pusti signal... Ljudi koji rade na optici i kablovima itd, rekli su da je samo pitanje dana... Da li neko ima saznanja koliko tih dana može da potraje kada je već došlo do toga da je ostalo samo komisija da to proveri i da se pusti signal? I koji ruter odabrati ako mi se ukaže mogućnost da "biram" nekako, kakav je taj Huawei sa 6 antena, jel to najbolji ili ima neki bolji i koji je to model tačno, kako muje ime.... Hvala.
Nazalost puštaju se klasteri tj cele teritorije nema nikad jasno definisanih datuma jer mnogo toga treba pripremiti i odraditi sto se kaže ispod radara ono što se nevidi. Čim se pusti optika videćeš agente prodaje na terenu ili će krenuti pozivanje korisnika. Ako ti treba još neki info piši mi u inbox pa da vidimo šta kako

skrenuo bih pažnju da ovo nije tema o izboru i/ili promeni provajdera. hvala na razumevanju

Kompanije gledaju koliki im je odnos LTV - life time value korisnika, i CAC - customer acquisition cost novog korisnika. Dok god je taj odnos pozitivan da pokriva operativne troskove - OpEx, dobro je. :D
Tako svaka kompanija radi, i ovde i u Nemackoj.
Osim ako nisu startup zasut parama koji je u fazi rasta ili etablirana kompanija u zaru trzisne borbe i unistavanja konkurencije. :D
Sto trenutno pokusavaju i SBB i Telekom.
Baš sam se sad nešto igaro oko ovoga i mogu reći da je ovo sama suština i objašnjeno zašto novim korisnicima svi mogući benefiti a starim ništa...
Sa 1 milionom uloženih evra u kampanju za nove korisnike i sa (samo) 2000 privučenih novih korisnika oni su u plusu.

Da li mts moze da progura fw remote na samim ruterima ako oem pusti novu verziju ?
Da li neko od vas radio to manuelno na svom ruteru ? :)

odakle da nadjes "novu verziju" ako proizvodjac ne postavlja firmver za rucni download za te uredjaje koji se prodaju samo operaterima a ne samim korisnicima (tj. "carrier grade" oprema) ?
nego, mts radi firmware upgrade sa njihove strane ako je "stariji" od onog kojeg ocekuju, ne znam sta se desi ako je "noviji", jer verzije mogu da se dobiju tek kada oni puste upgrade

odakle da nadjes "novu verziju" ako proizvodjac ne postavlja firmver za rucni download za te uredjaje koji se prodaju samo operaterima a ne samim korisnicima (tj. "carrier grade" oprema) ?
nego, mts radi firmware upgrade sa njihove strane ako je "stariji" od onog kojeg ocekuju, ne znam sta se desi ako je "noviji", jer verzije mogu da se dobiju tek kada oni puste upgrade
Pazi ne bi bilo lose da recimo ti ruteri za optiku imaju podrsku za WPA3 , recimo Nokia G-2425G-B to nema.
A moze se to ubaciti preko fw.

Pazi ne bi bilo lose da recimo ti ruteri za optiku imaju podrsku za WPA3 , recimo Nokia G-2425G-B to nema.
A moze se to ubaciti preko fw.
mts je tako konfigurisao Nokia OLT da ima belu listu kojih modela ONT-a i firmvera su dozvoljeni na mrezi, ako tvoj firmver se ne podudara odma ce uraditi fw upgrade na najnoviju verziju koju mts ima za taj ruter (cak i ako si iskljucio/izbrisao TR069), nece raditi internet dok se to ne zavrsi
a gde bi nasao firmver koji dodaje WPA3 za taj ONT ? trenutni firmver koji mts gura je iz marta ove godine, da li uopste postoji noviji ?

Poslednja izmena:
mts je tako konfigurisao Nokia OLT da ima belu listu kojih modela ONT-a i firmvera su dozvoljeni na mrezi, ako tvoj firmver se ne podudara odma ce uraditi fw upgrade na najnoviju verziju koju mts ima za taj ruter (cak i ako si iskljucio/izbrisao TR069), nece raditi internet dok se to ne zavrsi
a gde bi nasao firmver koji dodaje WPA3 za taj ONT ? trenutni firmver koji mts gura je iz marta ove godine, da li uopste postoji noviji ?
Ma ne mogu to naci ali naleteo sam na ovo.

Mozda je neka nova revizija ili fw u pitanju , npr OpenWRT lako dodaje na postojeci hw podrsku za wpa3 i mnoge druge cool stvari.

Sve je to lepo kada je OpenWRT podrzan ali na ove proprietary chipsetove za koje ni ne releasuju kernel source code (zato sto ne distribuiraju uredjaj niti firmver krajnim korisnicima, pa ne moraju, takodje to se sve radi u Kini pa ionako ih niko za to ne moze ganjati) to se nikada nece desiti, moze se samo zvanican firmver koristiti i mts izgleda ionako gura najnoviji za taj uredjaj

noviji uredjaji kao sto je XS-2426G-B imaju firmver zasnovan na nekom starom openwrt 19, ali opet gomila proprietary softvera se nalazi iznad toga, pa kao i da nije openwrt, i takodje moze samo zvanican firmver da se koristi.

ako hoces kompletnu kontrolu svog wifi-a, koristi svoj ruter a ne ISP-ov, pa na njemu flashuj koji god openwrt hoces.

@dean87
sve vrednosti su ti top
Moj dodatni savet ti je da se ulogujes u modem kao admin i da WAN za internet stavis na Always-On umesto On-Demand
Hvala care , kod komsinice sam pa da joj podesim kako treba od wifi do svega sta jos treba haha.
Ako ima jos neka caka slobodno pisite , hvala za savet.
WPS naravno gasim , to sam i sebi podesio i koristim bez toga godinama hahaha.
WPS se hakuje za par sekundi.

wi-fi na 5 GHz slobodno možeš da joj isključiš ako nije neki napredni zahtevni korisnik.
Svakako ima osnovni optički paket brzine 200 sa 100 pa ako joj nije bitno da bežično ima svih 200 Mb/s za download možeš ostaviti običan wi-fi na 2,4 GHz jer je stabilniji i ima veći domet u odnosu na 5 GHz

Ovo za 2.4GHz je tačno samo ako nije preterano velika gužva u etru na toj lokaciji.

Sto je slucaj jedino za izolovane kuce... Nemojte gasiti wifi 5G, to je potpuno suludo...

Takodje, valjda smo do sada milion puta ponovili, nemojte kaciti podatke iz statusa ont jer je potpuno suludo za opticku mrezu...

nije suludo, jer postoje korisnici koji imaju gubitke paketa i kojima je Rx na samoj granici prihvatljivog opsega i dosta im znači kad ih neko od nas posavetuje da zovu tehničare da provere vlakno. Takođe, wi-fi na 2,4 GHz je skroz ok za nekoga kome ne trebaju trocifrene brzine bežično.

Jeste jer to sto pricas nije tacno. Ukoliko je Rx na granici nece biti problema. Ukoliko je ispod granice postoje dve opcije a to je prva ( koja je u modernim gpon mrezama u 99,9999% slucajeva ) a to je da se nece konektovati uopste ili druga da ce se konektovati ali da ce discardovati pakete, dakle, nece doci do gubitka paketa nego ce ih sve odbaciti.

A da ne pricamo o tome sto svaki OLT ima dinamicko podesavanje jacine signala u zavisnosti od pre svega daljine korisnika a potom i maximalnih mogucih gubitaka, da svaki OLT ima alarme ukoliko dodje do pada signala i na kraju da pre samog pustanja u rad svakog ONT radi se provera sa relevantnim uredjajima da li su vrednosti u okviru definisanih. Posto je to sto prikazuje ONT poprilicno netacno.

Zato ne opterecujte se glupostima... Mislim ko hoce moze, ali kao sto rekoh, potpuno je suludo...

Sto je slucaj jedino za izolovane kuce... Nemojte gasiti wifi 5G, to je potpuno suludo...

Takodje, valjda smo do sada milion puta ponovili, nemojte kaciti podatke iz statusa ont jer je potpuno suludo za opticku mrezu...
Tacno pogotovo za male stanove do 60m2.
nije suludo, jer postoje korisnici koji imaju gubitke paketa i kojima je Rx na samoj granici prihvatljivog opsega i dosta im znači kad ih neko od nas posavetuje da zovu tehničare da provere vlakno. Takođe, wi-fi na 2,4 GHz je skroz ok za nekoga kome ne trebaju trocifrene brzine bežično.
Većina wifi koristi za mobilne telefone , dobro tu su i tableti i lapovi ali u manjoj meri.
2.4ghz je ok za surf , forume pa i multimediju.
Za igrice , download 5ghz ipak izvlači maximum na kraćim distancama.
Meni kada su radili optiku u kući , lik mi je ladno predlagao da ruter stavi kod ulaznih vrata i kako mogu sve odatle bežično da koristim 🤣 tačno sam video da mu je teško da radim , jednostavno mrzovoljan da nekih 15 metara taj kabal produži do sobe haha.
Inače znam neke kojima po stanovima su na tu foru radili , odmah kod ulaznih vrata ona kutija i ruter...ljudi se nisu bunili šta će , bitno da na telefonu dobar protok.
Mada veza preko 5ghz lepo radi čak i za igre...i to na 10 metara a i više.
Ja sam vise za lan direkt u komp.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima.
Juce trazio IDP broj,danas zvali ponudili 50%, 24 meseca. Pre toga samo 6 meseci.
Hvala ;). Ovo pali kada imate optiku jer im je jasno da možete odmah da pređete u povoljniji Yettel i to na već postavljenoj telekom infrastrukturi.
Pratio sam tvoje savete i sve se odigralo na istovetan način, 24 meseca upola cene. Nisam ni krio u poslovnici šta mi je prava namera. Ostadoh na boxu4 i sledeće dve godine sa duplo bržim netom i sa 4x većim net kapacitetom za mobilni, za 65% iznosa koji sam do sada plaćao. Još sam dobio na poklon pripejd SIM sa brojem za moj prepaid paket sa svim trenutnim promocijama.

Ја бројим ситно, још 5 дана.

Hvala ;). Ovo pali kada imate optiku jer im je jasno da možete odmah da pređete u povoljniji Yettel i to na već postavljenoj telekom infrastrukturi.
Pratio sam tvoje savete i sve se odigralo na istovetan način, 24 meseca upola cene. Nisam ni krio u poslovnici šta mi je prava namera. Ostadoh na boxu4 i sledeće dve godine sa duplo bržim netom i sa 4x većim net kapacitetom za mobilni, za 65% iznosa koji sam do sada plaćao. Još sam dobio na poklon pripejd SIM sa brojem za moj prepaid paket sa svim trenutnim promocijama.
Super. Bas mj je drago. Ma i ja sam jm rekao za yettel,svesni su oni.

c660b7ad1eeaf5a2bc5daa258fe06915.jpg
Ljudi, cemu sluze ovi narandzasti kablovi? Imam i ja u zgradi ovako nesto, kao na ovoj slici jedna grupa ide belim PVC-om, a druga narandzastim kablovima od podruma do potkrovlja gde je bila neka razvodna kutija koja se zapalila, pa me zanima o cemu se radi?

Nazad
Vrh Dno