Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Kako izgledaju kablovi za optiku, primetio sam ove nove kablove u zgradi

Prilozi

• IMG_20180915_083540.jpg
    IMG_20180915_083540.jpg
    199.9 KB · Pregleda: 438
Zvao sam danas da pitam za cene net paketa bez ikakvih box paketa. Uz sve opcije ide po 2 meseca za dinar. Kad sam posle gledao cene, ova 150/20 opcija mi deluje malo preskupo u odnosu na ostale, tako da sam mozda lose cuo. Sve u svemu, mislim da su im cene paprene i da su u poredjenju sa nekim ostalim opcijama najgori po tom pitanju.

50/8 - 1799
100/10 - 2399
150/20 - 3399
250/30 - 3799
1000/100 - 8999

Inace, postavljeni kablovi kao na slici iznad nista ne moraju da znace (sem da uvodjenje optike napreduje i da je tu negde iza coska), jer sam na dve lokacije video iste ovakve, ali i dalje nigde nema tehnickih mogucnosti za uvodjenje. Rece mi devojka iz call centra da se uvodjenje odvija u vise faza, tako da je pitanje koliko treba da prodje od uvodjenja kablova u zgradu do mogucnosti za koriscenje optike.

Meni je ugovor odavno istekao tako da bi mogao da obnovim.
Razmišljao sam da uzmem box2 tj. fixni + net 50 ali su im uslovi katastrofa, dodatno ako si novi korisnik imaš 3 meseca po 1 din a ako obnavljaš ugovor onda 2 meseca pod dinar, znači vernim korisnicima daju manje, dripci. Ako se ne varam nekad su davali i 6 meseci po dinar, to bi već i bila neka ušteda a ovako je samo blam za njih.
Uz to sam hteo i neki tablet tipa HUAWEI T3 10 WIFI koji je "samo" 8K din...

Uslovi su im strava i užas, mnogo se trude da zadrže korisnike :trust:

Poslednja izmena:
Inace, postavljeni kablovi kao na slici iznad nista ne moraju da znace (sem da uvodjenje optike napreduje i da je tu negde iza coska), jer sam na dve lokacije video iste ovakve, ali i dalje nigde nema tehnickih mogucnosti za uvodjenje. Rece mi devojka iz call centra da se uvodjenje odvija u vise faza, tako da je pitanje koliko treba da prodje od uvodjenja kablova u zgradu do mogucnosti za koriscenje optike.
Kod mene su uvedeni mislim oktobra ili novembra prosle godine. I dalje nemaju tehnickih mogucnosti da me prikljuce (zovem i dalje samo da vidim kada ce krenuti, imam uslugu drugog provajdera).... godinu dana stoji zok ispred stana, nema ko da ga uvede... mislim da je ovo je vrhunac nestrucnosti i rasipanja....

Sent from my iPhone using Tapatalk

^ mozes da okrenes korisnicki servis i ostavis im podatke (lokacija, kontakt telefon i ime), pa da te kontaktiraju kad krene nesto da se desava po pitanju optike kod tebe.

Zvao sam danas da pitam za cene net paketa bez ikakvih box paketa. Uz sve opcije ide po 2 meseca za dinar. Kad sam posle gledao cene, ova 150/20 opcija mi deluje malo preskupo u odnosu na ostale, tako da sam mozda lose cuo. Sve u svemu, mislim da su im cene paprene i da su u poredjenju sa nekim ostalim opcijama najgori po tom pitanju.

50/8 - 1799
100/10 - 2399
150/20 - 3399
250/30 - 3799
1000/100 - 8999

Upravo tako , meni su u Nov. 2017. uveli kablove u zgradu i po spratovima a evo skoro godinu dana niko ne javlja nista...

Situacija kod mene se malo promenila: Kablovi uvedeni u zgradu u septembru 2017. i ja sam ih od tada cimao 100 puta misleći da to samo što nije :D

U jednom trenutku sam skroz odustao, ali krajem jula mi se javio neko da proveri za koji paket sam zainetersovan. Rečeno mi je da instalacija započinje krajem jula, ali da budem strpljiv. Pre 2 dana se opet neko javio, opet pitao za koji paket sam zainteresovan i rekao da se očekuje da u narednih 7-10 dana obave instalaciju. Dok ne puste net, ne verujem ništa :)

Ako net bude radio kako treba, mislim da je ponuda potpuno korektna. Trenutno koristim Targo optiku 32/16 koju plaćam 2400 mesečno.

Situacija kod mene se malo promenila: Kablovi uvedeni u zgradu u septembru 2017. i ja sam ih od tada cimao 100 puta misleći da to samo što nije :D

U jednom trenutku sam skroz odustao, ali krajem jula mi se javio neko da proveri za koji paket sam zainetersovan. Rečeno mi je da instalacija započinje krajem jula, ali da budem strpljiv. Pre 2 dana se opet neko javio, opet pitao za koji paket sam zainteresovan i rekao da se očekuje da u narednih 7-10 dana obave instalaciju. Dok ne puste net, ne verujem ništa :)

Ako net bude radio kako treba, mislim da je ponuda potpuno korektna. Trenutno koristim Targo optiku 32/16 koju plaćam 2400 mesečno.

U kom kraju si?

Sinoć sam od Novog Naselja prolazio bajsom kroz Veternik i primetio da su u toku radovi na postavljanju optičkih kablova. Stigli su negde od GSP-a pa do nešto posle stadiona Vujadin Boškov.

Ima li neko više detalja oko dinamike radova i rokova na ovoj lokaciji? Ovde bi u ta tri prigradska naselja, Veternik, Futog i Begeč pokrili 40-45.000 ljudi što nije mala stvar.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

50/8 - 1799
100/10 - 2399
150/20 - 3399
250/30 - 3799
1000/100 - 8999

I meni je bilo čudno što su napucali cene. Za box ih vadi 6 meseci za dinar.

Sinoć sam od Novog Naselja prolazio bajsom kroz Veternik i primetio da su u toku radovi na postavljanju optičkih kablova. Stigli su negde od GSP-a pa do nešto posle stadiona Vujadin Boškov.

Ima li neko više detalja oko dinamike radova i rokova na ovoj lokaciji? Ovde bi u ta tri prigradska naselja, Veternik, Futog i Begeč pokrili 40-45.000 ljudi što nije mala stvar.

Verovatno u narednih godinu dana minimum. Grbavica, Detelinara to je kao 2x veternik pa ni to nije gotovo

Dobro, barem su počeli. Ako je to deo one priče Optika do 2020. onda i nije daleko.

Plus, bukvalno se radi o ravnoj liniji kabla kroz ravnicu, ne može lakše :D

U Ns idu kroz sahtove postojece, bez kopanja, pa opet odugovlace...

de674decd1287cd2ad86286d871e793a.jpg

Poslednja izmena:
A nigde nema zvaničan info o napretku radova, etapama, planovima za priključenje? Barem šta su originalno planirali?

Ili ovako, kad ih vidiš, tu su...

Poslednja izmena:
Neko ili neki su letos govorili da ce biti nekih novih cena na jesen, da li upuceni znaju stogod o tome...?

Rade i u UE, obaveštenje o radovima su postavili pre mesec dana, a od jutros buše po spratovima, postavljaju kablove, razvodne kutije i kanalice, paralelno sa SBB instalacijom.

Dobro je da postoji alternativa, taman mi za mesec dana ističe ugovor sa SBB-om, videćemo ko daje više, za manje para...
c660b7ad1eeaf5a2bc5daa258fe06915.jpg

Послато са A0001 уз помоћ Тапатока

I meni je bilo čudno što su napucali cene. Za box ih vadi 6 meseci za dinar.
Telekom će najverovatnije uskoro preuzeti najmanje dva kablovska operatera,i time će se monopol svesti samo na na njih i SBB,odnosno ,cene telekoma neće ići dole za neki duži period.

Koja dva kupuju?
Jesu li to RV i Kopernikus ili neki treci...?

PostaNET i RV najverovatnije, moja prognoza

Prvo Kopernikus pa onda RV.Zbogom povoljnim optičkim paketima.

Prvo Kopernikus pa onda RV.Zbogom povoljnim optičkim paketima.

Zanimljivo je da u većini mesta gde god da je Telekom tu je i Kopernikus jedino još od operatera!
Tako da ako ga Telekom preuzme imam osećaj da neće ni prstom mrdnuti da unaprede i modernizuju mrežu već će ići na tu kartu da će ljudi masovno prelaziti u Telekom ako Kopernikusu opadne kvalitet usluga! :(

upravo mi uveli optiku, 50/8 adsl i fixni box 2, 2350 din, 3 meseca apo 1 din, bio sam usred starog ugovora isto box 2 20/2. Oko 3 sata trajal montaža, ali odlično i stručno urađena, svaka čast. Uradio sam ookla speed test, oko 48.5/7.5 7 ping. Vratio stari adsl, promenio šifru i to je to. Trenutno sam na yt, sin piči LoL, skidam neki film, ćerka na fonu, keva na tabletu, niko se ne žali :)! Veoma zadovoljan, a razlika 50 dinara...

Код оптике имаш пуну брзину а у xDSL варијанти си често на граници да уопште ради ... а и брзина је солидно већа. 50 оптика према 20 вдсл је битно различита прича.

upravo mi uveli optiku, 50/8 adsl i fixni box 2, 2350 din, 3 meseca apo 1 din, bio sam usred starog ugovora isto box 2 20/2. Oko 3 sata trajal montaža, ali odlično i stručno urađena, svaka čast. Uradio sam ookla speed test, oko 48.5/7.5 7 ping. Vratio stari adsl, promenio šifru i to je to. Trenutno sam na yt, sin piči LoL, skidam neki film, ćerka na fonu, keva na tabletu, niko se ne žali :)! Veoma zadovoljan, a razlika 50 dinara...

uveli ti optiku, a internet ti je adsl?

adsl paket preko opticke mreze. only in serbia

Ja bih pre rekao da je ili lapsus @vylota ili je po sredi ona zabluda "Telekomov internetu = ADSL internet". Nema potrebe da se pravite englezi i isčuđavate kad je poznato da Telekom nudi 50/8 i 100/10 i preko optike i preko VDSL. Čim napisa da su 3 sata montirali po stanu sigurno nije VDSL (pogotovo jer i napisa da prelazi sa 20/2) nego Box 2 optika sa 50/8 brzinom.

Poslednja izmena:
Ali opet ona njihova čuvena agregacija, 48,5/7,5 na optici pustili čoveku. Toliko može i preko vdsl-a ko ima uslova, ja imam 94/9,5 na vdsl-u, a ping mi je 4. Čoveku preko optike 7ms. Ako se ikada odlucim za optiku, tj ako cene padnu, ili 100/10 ili ne uvodim. Kada sam koristilo davno 5GHz wifi, imao sam okruglo 5/1, a kasnije i 10/1. Čak je nekada bilo malo i preko.

Poslednja izmena:
Negde puste vise, cisto onako, ako moze, jer realno ih ne kosta :) I onda dobijes pravih 50/8 ili 100/10.
Njemu je verovatno i dalje kroz VDSL ako nije punih 50/8.

Ili speedtest zeza, mada sem ka MTS serveru mozda i nece dati dobar rezultat.

Onih 1.5 Mbps sigurno troši "fixni" sa nekim mnogo opasnim kodekom :d (sarkazam, očigledno).

To kod VDSL-a nije agregacija već overhead. Kod optike svega toga ne bi trebalo da bude a zašto ima ako je to njegovo optika a ne VDSL ko zna... kakva bi to trebala da bude "topologija" da opet uvedu "debeo omotač" oko svakog TCP paketa...

Sa tim ekipama podizvođača i sa pride posredovanjem Teledirekt-a očigledno da varira procedura oko toga da li nose xDSL uređaj odmah ili ne i opšte koliko su ažurni sa "puštanjem optike" nakon razvlačenja po stanu.

Poslednja izmena:
Koliko ja znam nije overhead do VDSL nego on ide uz PPPoE koji se koristi i za pristup preko optike.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Vrh Dno