Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Odnesi kod njih u poslovnicu da ti zamene. Obavezno proba na licu mesta :)
Šalim se malo, ali meni su tako zamenili te potrošne stvari par puta, tipa daljinski, adapter... Bar je moglo ranije, zadnji put su mi letos doneli oni stb box na zamenu. Da li im je to kao ozbiljnija oprema pa su morali oni, to ne znam.

Zuje dinamo limovi u trafou koji se nalazi u adapteru, labavi limovi i zato zuje, ako može da se otvori otvori ga i vidi kako izgleda možda može nešto da se uradi, ako ima unutra neke šrafove pritegni ih.

Šansa da u 21. veku imaš transformator u adapteru switch-a je ~0, to je skoro sigurno visokofrekventni DC/DC konvertor pa zuje induktivnosti u filteru, isto kao kod grafičkih kartica.

Možda, ove nove nikad nisam otvarao jer to ljudi i ne popravljaju, bace i kupe nov.

Jedno pitanje vezano za MTS optiku i televiziju, koje kablove koristi mts kako bi sproveo televiziju do svojih uredjaja? Trenutno sam na SBB-u, i imam kroz celu kucu provucene koaksijalne kablove, pa me zanima da li mts isto koristi koaksijalne ili samo utp?
Zanima me da li moram opet da busim i provlacim nove kablove kroz zidove.

Za mts i iris tv se koriste samo mrežni (UTP) kablovi. Nemaš vajde od koaksijalaca.

Jedno pitanje vezano za MTS optiku i televiziju, koje kablove koristi mts kako bi sproveo televiziju do svojih uredjaja? Trenutno sam na SBB-u, i imam kroz celu kucu provucene koaksijalne kablove, pa me zanima da li mts isto koristi koaksijalne ili samo utp?
То су 3 питања ,-)
1 - Lan CAT5e
2 - само utp
3 - Зависи где су рупе, можда не мораш да бушиш ,-) (ако су љубазни и може, могу да провуку и они да не мораш ти - плус да знаш одмах да ради све, али не морају)
Такође ако иде туда требаће ти вероватно нове утичнице да замениш коаксијалне, или ако имаш модуларне да додаш део... осим ако ти не смета да иде кроз рупу...
Наравно тиме правиш и прекид које увек треба избегавати, али ето...
Све то можеш и унапред да урадиш ако знаш где ће ти шта стајати и са новијим кабловима(6а).

ne moras da busis nove rupe svakako jer cat5e utp je tanji kabl od coaxijalnog tako da ako ti ne treba oba samo zalepis utp za kraj koaksijalnog i tako vuces kroz postojece rupe/buzire u zidovima. monteri ce isto to raditi jer im ti pokazes gde su ti TV-ovi pa oni sprovode utp kablove do njih (i postavljaju dodatni svitch ako doplacujes za vise od 2 stb-a)

ne moras da busis nove rupe svakako jer cat5e utp je tanji kabl od coaxijalnog tako da ako ti ne treba oba samo zalepis utp za kraj koaksijalnog i tako vuces kroz postojece rupe/buzire u zidovima. monteri ce isto to raditi jer im ti pokazes gde su ti TV-ovi pa oni sprovode utp kablove do njih (i postavljaju dodatni svitch ako doplacujes za vise od 2 stb-a)
"ne moras da busis nove rupe svakako"
Као што рекох у свом посту изнад, зависи, код мене су морали. Доста зависи како је урађено у стану/кући од пре.

ПС Јеси нашао каблове?

"ne moras da busis nove rupe svakako"
pa cak iako je kabl umalterisan u zid, ako ga jako povuces tamo vamo, malter ce da se istrosi i kabl ce krenuti da se mrda, OSIM ako nije omalterisan celom duzinom ili uekseren za unutrasnjost zida tek onda moras da ga ostavis gde je i radis nov (zato uvek treba stavljati kablove u zidovima u malo vece buzire)
ПС Јеси нашао каблове?
ove providne opticke najlonske sto mts koristi za instalaciju u stanovima ? Ne, imam samo ovaj isecak od 4 metara sto je ostao visak kada su mi instalirali u stanu i nigde ne mogu naci slican providan za kupovinu, niti kod nas (samo deblje 3.5mm kablove sa nekoliko zasticenih vlakana unutra, zute boje obicno) niti na aliexpresu

@rajkosto
1 - Код мене је био проблем иако је било у бужиру, није хтело да мрдне, ни коаксијални ни телефонски, али нисам зато писао.
На пример ако жели, као ја, да му рутер буде у центру стана, а ту није било утичница број опција се смањује, дакле буше зид да уђе унутра, е сад оптички се ни не види - није битно - али одатле морају негде остала 4 кабла... ако нема рупе у близини мора нешто да се буши ;), у мом случају столарија од врата и преградни зид до компа ;-)
2 - Да ли ти је пало на памет да питаш некога овде код кога уграђују оптику да свратиш кад је уградња и даш неки динар њему и монтерима напомињући да си њихов корисник?
(за кабл)

monteri dobijaju kabl ne posebno, nego vec splajsovan za beli MTS ZOK sa jedne strane, tako da mogu samo visak isecke da mi daju, tako sam i dobio. bolje bi bilo naci njihovog dobavljaca

Ja sam iskoristio koaksijalu za to. Uzeo sam deca adaptere(u sustini moca, ali rade na frekvencijama kablovske tv, jer su namenjeni za satelitsku) preko ibeja. Imao sam problema na pocetku, gde mi su mi boksovi konstantno trazili sifru kada ih ukljucim, ali ne znam da li je bilo do toga ili ne, pa sam se zalio mts-u(mislim da sam testirao preko mreznih i da sam imao isti problem, ali iskreno se ne secam najbolje) i nakon reklamacije su sredili i nisam vise imao problema. Bar moji se nisu zalili, nisam licno primetio jer ja ne gledam tv uopste. Za napajanje sam iskoristio usb od rutera, a sa druge strane usb od boksa - problem sa deca je sto bez njihovog adaptera za struju mora da se koristi usb koji ima i data deo, znaci ne rade na punjacima za telefon, ali u ovom slucaju to nije problem, jer vec rekoh kako sam povezao.

Moca adapteri rade na visokim frekvencijama koje su rezervisane za satelitsku, pa je moguce uporedo gurati i kablovsku kroz njih. Dok sa deca je obrnuta prica, i moguce je gurati satelitsku uporedo sa mrezom koja ide kroz njih. Naravno sami moca adapteri nisu jeftini, ali ovi deca su brendirani za nekog americkog distributera koji gura satelitsku(cini mi se direct tv) i rade na starijem moca 1.0 standardu koji gura mrezu do 100Mbps, sto je vise nego dovoljno u ovom slucaju, a iz istog razloga su poprilicno jeftini.

Za dva stb-a treba 3 komada, za 3 stb-a 4 komada. Ja imam 2 stb-a, ali sam uzeo 4 za svaki slucaj.

Mislim da sam uzeo od ovih, ali mozda ima i jeftinije, mada problem je naci nekog ko salje u Srbiju po normalnoj ceni(ko ima nekog u Americi onda sigurno ima i dosta jeftinije, kada sam ja kupovao je bilo 2 za 10 dolara): ibej link

Izgleda da je ovo taj isti prodavac i na Amazonu.

U svakom slucaju, mogu da se potraze i pravi moca adapteri, mozda se naleti na nesto povoljno. Naravno, postoji i opcija preko onih adaptera koji mrezu prave kroz strujnu uticnicu, a verujem da ces naci nekoga ovde ko je tako povezao.

Poslednja izmena:
to sto boxovi traze sifru nema veze sa tim, ja sam taj problem sredio tako sto sam isao u preferences i promenio PIN na nesto drugo, pa nazad na sta je bilo, i tim ga je on zapamtio zauvek i vise nije trazio
takodje ne treba da se logujes sa istim profilom na vise od jednog boxa valjda, nego da napravis poseban za svaki

Beoše danas promoteri za optiku opet, kad ih vido reko tu sam vas čeko. Na pitanje hoćeš li optički net, rekoh ko iz topa HOĆU ali bez fiksnog telefona. Onda se poče on pravdati i kaže fiksni ti je samo 1 dinar ti plaćaš samo internet, reko onda ništa ako može minus 660 din. može ako ne ništa i odoše. Kako su se setili da se sad ograde, fiksni ti je 1 dinar. Gledam orion optički samo internet najsporiji internet 1550 din. Kako tu može bez fiksnog, ništa i dalje sam na adsl i čekamo orion optiku a dal će je dočekamo eb.....a.

Tehnicki moze bez telefona, ali mts ne zeli da se odrekne toga. Realno tebi je prikljucak samo bitan, ti aparat i ne moras da imas ali uopste. Cekaj ti stvarno mislis da iako bi hipoteticki izbacili telefon iz must have, da bi ti smanjili cenu ukupnu, grdno se varas povecali bi ti paket i opet si na istom.

Epa zbog takvog njihovog poslovanja ostaju bez novih korisnika. Razumem ja njih za njih je fiksna linija brend ali i oni moraju shvatiti kako se danas živi i komunicira.

Pozz jel moze neko da mi proveri dal se pocelo sa radom za uvodjenje optike na jednoj adresi?

Kod kuće imam 2 računara, kod jednog je postavljen Nokia G240W ONT a do drugog sam sproveo UTP kabl gde koristim Huawei Extender koji sam dobio od MTSa, do skoro nije bilo problema uopšte ali u poslednje vreme svako jutro moram da resetujem Nokia jer piše da nemam pristup internetu sa računara gde je Huawei Extender a ni WiFi ne radi takođe. Da li postoji neko trajno rešenje?

Mislim da je bitnije da na MTS optici dobiješ javnu IP adresu, i što stvarno radi odlično, nego što mora obavezno i fiksni telefonski priključak.
Ako ti ne treba fiksni, ti ga jednostavno ignoriši, ne moraš da priključiš fizički aparat.

Kod nas u zgradi nakon što su pustili signal, pre podne dolaze ljudi iz mts, a popodne iz Teledirekt da nude jedno te isto... Pogubili se skroz.

Da se pohvalim da ni posle 7 meseci od dolaska promotera, a više od 2 meseca nakon urađenog privoda i vertikala u zgradi još uvek NEMAM optiku u svom stanu. :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:(n)(n)(n)
Prvo je bio loš splajs na privodu, pa problem u razvodnoj kutiji, na kraju je loše ispečovano u centrali i čekamo razrešenje tog problema...
ajdeee ne kukaj, bice to brzo :D

Beoše danas promoteri za optiku opet, kad ih vido reko tu sam vas čeko. Na pitanje hoćeš li optički net, rekoh ko iz topa HOĆU ali bez fiksnog telefona. Onda se poče on pravdati i kaže fiksni ti je samo 1 dinar ti plaćaš samo internet, reko onda ništa ako može minus 660 din. može ako ne ništa i odoše. Kako su se setili da se sad ograde, fiksni ti je 1 dinar. Gledam orion optički samo internet najsporiji internet 1550 din. Kako tu može bez fiksnog, ništa i dalje sam na adsl i čekamo orion optiku a dal će je dočekamo eb.....a.
Kako mislite da Vam je Orion najeftiniji,tlekom ima box 2 koji Vas kosta 12 meseci 1 dinar,a posle 2259 rsd,to Vam mesecno kosta 1125 rsd..protok 100mb.Ugovor je na dve godine,i ovde se be radi o fiksnom broju preko zice bakra nego preko optike,vi ga ne morate uopste koristiti.Ovo pitam i konstatujem jer sam ja u potrazi za optikom,a mts sada ima tu akciju koja je do 31.3...mada je bila do 28.02 pa su produzili.

@jedy023 ja sam napisao da bih optiku mts koristio i više od dve godine i nakon dve godine cena bi bila bez popusta.

Nisam uspeo da nadjem preko searcha, pa cu postaviti ovde pitanje (izvinjavam se ako je vec bilo):
Da li postoji mogucnost da MTS prilikom instalacije optike u stanu ne koristi zavrsnu opticku kutiju, nego da mi samo u modularni patch panel u racku stave opticki modul/adapter? Pa onda iz tog modula optickim patch kablom da povezu njihov ruter koji bi takodje bio u racku.
Pitam iskljucivo zbog ustede prostora u racku.

Nisam uspeo da nadjem preko searcha, pa cu postaviti ovde pitanje (izvinjavam se ako je vec bilo):
Da li postoji mogucnost da MTS prilikom instalacije optike u stanu ne koristi zavrsnu opticku kutiju, nego da mi samo u modularni patch panel u racku stave opticki modul/adapter? Pa onda iz tog modula optickim patch kablom da povezu njihov ruter koji bi takodje bio u racku.
Pitam iskljucivo zbog ustede prostora u racku.
Moraju da postave zok. Zok može da ti stoji u racku. Od zok-a može do patch panela pa iz patch panela do rutera, samo moraš sve sam da nabavim za patch panel.

Nazad
Vrh Dno