Jedno pitanje vezano za MTS optiku i televiziju, koje kablove koristi mts kako bi sproveo televiziju do svojih uredjaja? Trenutno sam na SBB-u, i imam kroz celu kucu provucene koaksijalne kablove, pa me zanima da li mts isto koristi koaksijalne ili samo utp?
Zanima me da li moram opet da busim i provlacim nove kablove kroz zidove.
Ja sam iskoristio koaksijalu za to. Uzeo sam deca adaptere(u sustini moca, ali rade na frekvencijama kablovske tv, jer su namenjeni za satelitsku) preko ibeja. Imao sam problema na pocetku, gde mi su mi boksovi konstantno trazili sifru kada ih ukljucim, ali ne znam da li je bilo do toga ili ne, pa sam se zalio mts-u(mislim da sam testirao preko mreznih i da sam imao isti problem, ali iskreno se ne secam najbolje) i nakon reklamacije su sredili i nisam vise imao problema. Bar moji se nisu zalili, nisam licno primetio jer ja ne gledam tv uopste. Za napajanje sam iskoristio usb od rutera, a sa druge strane usb od boksa - problem sa deca je sto bez njihovog adaptera za struju mora da se koristi usb koji ima i data deo, znaci ne rade na punjacima za telefon, ali u ovom slucaju to nije problem, jer vec rekoh kako sam povezao.
Moca adapteri rade na visokim frekvencijama koje su rezervisane za satelitsku, pa je moguce uporedo gurati i kablovsku kroz njih. Dok sa deca je obrnuta prica, i moguce je gurati satelitsku uporedo sa mrezom koja ide kroz njih. Naravno sami moca adapteri nisu jeftini, ali ovi deca su brendirani za nekog americkog distributera koji gura satelitsku(cini mi se direct tv) i rade na starijem moca 1.0 standardu koji gura mrezu do 100Mbps, sto je vise nego dovoljno u ovom slucaju, a iz istog razloga su poprilicno jeftini.
Za dva stb-a treba 3 komada, za 3 stb-a 4 komada. Ja imam 2 stb-a, ali sam uzeo 4 za svaki slucaj.
Mislim da sam uzeo od ovih, ali mozda ima i jeftinije, mada problem je naci nekog ko salje u Srbiju po normalnoj ceni(ko ima nekog u Americi onda sigurno ima i dosta jeftinije, kada sam ja kupovao je bilo 2 za 10 dolara):
ibej link
Izgleda da je ovo taj isti prodavac i na
Amazonu.
U svakom slucaju, mogu da se potraze i pravi moca adapteri, mozda se naleti na nesto povoljno. Naravno, postoji i opcija preko onih adaptera koji mrezu prave kroz strujnu uticnicu, a verujem da ces naci nekoga ovde ko je tako povezao.