Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Da li postoji neka razlika,izmedju Supernove na optici i MTS-a na optici.
Imamo Supernovu na optici ,nasledjenu od Radijus Vektora,pa stanare zanima,da li bi se nesto postiglo,ako bi MTS uveo optiku,iz razloga ste je SN optika,preko bandera javne rasvete,a MTS propisno ukopan.

Pozdrav svima,

Prošle nedelje mi je MTS isporučio Nokia G-2425G-B i HP4024 STB.

Pokušavam da izbacim UTP kabl od rutera do STB-a, tj. da podesim ruter tako da STB povežem preko WiFi-ja, ali ne uspevam da dodatni SSID koji sam podesio za STB bindujem za IPTV u WAN podešavanjima. Shvatam da je ovaj model (B) ograničen sa podešavanjima, ali ću u nastavku svakako napisati dokle sam stigao sa ovim, pa ukoliko se nekome upali lampica šta bih još mogao da probam da uradim, bio bih mu zahvalan da to podeli ovde.

Ima li neko možda neki predlog?
ovo nije moguce jer wifi MAC adresa STB-a nije autorizovana na MTS IPTV DHCP serveru (Samo ethernet MAC adresa jeste, ona koja je napisana na donjoj nalepnici, i po njoj ti je odredjen celokupan nalog/pristup servisu)
Tako da je wifi na STB-u kompletno beskoristan za IPTV, jedino se moze koristiti za aplikacije koje dodatno hakom instaliras na njegovom Androidu, ali onda moras da izvuces ethernet kabl da bi STB preshao da koristi wifi mrezu.
jedan od SSID na Nokia ruteru moze se prebaciti da ide na IPTV mrezu tako sto se njegov Port mod prebaci iz "Route" u "Bridge" (ono sto si video u WAN VLAN 300 je varka, ta mreza ne postoji na MTSovim Nokia GPON mrezama, tako da to mozes da zanemaris), ali gledanje IPTV-a preko tog SSID moguce je jedino ako se dodatno koristi WIFI->Ethernet konvertor pored STB-a, ali i tada multicast mi nije radio pa su kanali radili samo 5s posle promene.
ako imas huawei opticki ruter + huawei wifi extender, onda oni imaju neki specijalan mod wifi komunikacije izmedju njih koji korektno prenosi obe mreze, i izbacuje IPTV na ethernet portu extendera (pa se ponasa kao ta wifi->ethernet konverzija, na kojoj IPTV radi).
To sa Nokia ruterom nije moguce, pa zato imaju onu opciju zakupa PLA adaptera za 1 din mesecno na nekim jacim paketima, cisto da se prenese IPTV mreza izmedju soba bez bushenja zidova.

Da li postoji neka razlika,izmedju Supernove na optici i MTS-a na optici.
Imamo Supernovu na optici ,nasledjenu od Radijus Vektora,pa stanare zanima,da li bi se nesto postiglo,ako bi MTS uveo optiku,iz razloga ste je SN optika,preko bandera javne rasvete,a MTS propisno ukopan.
Supernova i MTS su skroz razliciti internet i TV provajderi koji ne dele opticke vodove, niti nacin pristupa internetu i TV-u.
na Supernovi Opticki Internet je DHCP i to CGNAT, ali zato ima i IPv6 koji naravno nije CGNAT
na Supernovi uzivo TV kanali idu preko DVB-C na posebnoj frekvenciji u optickom vlaknu koriscenjem konvertora optike u coax
na MTS-u Opticki internet je PPPoE, samo IPv4, ali nema CGNAT
na MTS-u TV je posebna IPTV Ethernet mreza koja se gleda iskljucivo preko njihovih STB-ova
takodje cene i paketi su drugaciji kod oba provajdera...

Poslednja izmena:
Sa tehničke strane to je jasno,nego sta krajnji korisnik,ima kao pogodnost u odabiru jednog od od dve optike.
Oba imaju iste kanale,oba imaju 100gb neta za deljenje sa drugim mts brojevima.Oba imaju box pakete,sa mob i fiksnim ,oba imaju smart aplikacije i oba imaju istu cenu,bar kada se pogleda box 4 plavi lite i super plavi 4 paket.
Da li vredi,skupljati saglasnost za uvodjenje MTS optike,iz razloga sto kada neko pozove MTS,oni mu kazu,ne mozete imati MTS optiku,jer u vasoj zgradi ima Supernova optika.
Prosečan korisnik,gleda cenu/brzinu/kanale.

Poslednja izmena:
Kod mts-a na optici mnogo veće upload brzine: 150/20 pa 250/80 pa 500/160 pa 1000/400

Bolje pređi na mts pa uzmi 12 meseci po 1 din

Da bi presli,moramo da skupljamo saglasnost,da bi nam uveli MTS optiku,posto nas MTS ,uopste nema u planu,zbog toga sto imamo SN optiku.
Po meni SN ima prednost u televiziji,ako imaju opciju CAM modula na optici,to je boks manje,samo tv i jedan daljjnac.
Ne znam samo kakav je kvalitet slike dvb-c vs mts box.
Da bi se ljudi animirali za potpis,moraju da znaji za prednosti koje bi dobili.

Poslednja izmena:
Neko kome je net prioritetan, nema sta da poredi SN optiku i mts optiku, to su nebo i zemlja. Nisam verovao da u Srbiji nesto moze da funkcionise savrseno, ali mts optika kao da BAS TO jeste.
A sto se tice televizije, tu je stvar kontra. SN koristi, kao sto @rajkosto i ostali vec napisase, DVB-C, koji je u ovom slucaju NEBO, a ovi Irisi, mirisi i te IPTV platforme sa lose transcodovanim kanlima su ZEMLJA.
E sad, posto je situacija 1-1, neko ce reci, sta sad.... Ali ako mene pitas, ipak bih glasao za SN, jer Televizija je nesto sto mnogo bolje radi kod SN, nego sto mts optika radi bolje od S-Novine.
Ili da bolje kazem: mts optika radi savrseno kao i DVB-C od SN. Ali optika kod SN je jaako dobra, a na nekim lokacijama i odlicna, tako da ne zaostaje mnogo, a negde ni malo. A mts televizija putem IPTV, zaostaje za DVB-C, celu svetlosnu godinu.

Ako nisam zbunio, garant sam ti pomogao. 😁

Neko kome je net prioritetan, nema sta da poredi SN optiku i mts optiku, to su nebo i zemlja. Nisam verovao da u Srbiji nesto moze da funkcionise savrseno, ali mts optika kao da BAS TO jeste.
A sto se tice televizije, tu je stvar kontra. SN koristi, kao sto @rajkosto i ostali vec napisase, DVB-C, koji je u ovom slucaju NEBO, a ovi Irisi, mirisi i te IPTV platforme sa lose transcodovanim kanlima su ZEMLJA.
E sad, posto je situacija 1-1, neko ce reci, sta sad.... Ali ako mene pitas, ipak bih glasao za SN, jer Televizija je nesto sto mnogo bolje radi kod SN, nego sto mts optika radi bolje od S-Novine.
Ili da bolje kazem: mts optika radi savrseno kao i DVB-C od SN. Ali optika kod SN je jaako dobra, a na nekim lokacijama i odlicna, tako da ne zaostaje mnogo, a negde ni malo. A mts televizija putem IPTV, zaostaje za DVB-C, celu svetlosnu godinu.

Ako nisam zbunio, garant sam ti pomogao. 😁
Neznam da li imas supernovu ili mts, ali nisi u pravu za tv. Supernovin move je tolko djubre i tako lose radi, da sam ja na kraju njega sklonio, i stavio dodatni stb, koji nema vracanje unazad video klub... I sve one pogodnosti koje nosi move.

Iris TV STB nije toliko losh, barem nije OTT kao sto je Orion/Yettel TV box pa krene da secka, radi 100% 24/7

Neznam da li imas supernovu ili mts, ali nisi u pravu za tv. Supernovin move je tolko djubre i tako lose radi, da sam ja na kraju njega sklonio, i stavio dodatni stb, koji nema vracanje unazad video klub... I sve one pogodnosti koje nosi move.
Uopste ne citas lepo sta pisem. Kad spominjem SN, pisem o DVB-C, a ne o IPTV.
Ko gleda kablovske operatere preko IPTV, to treba da radi SAMO ako nema nacin da gleda DVB-C. Svi IPTV ( SN, mts, SBB..... ) su djubre, sto se tice gledanja TV. Svi, naravno sem nekih profi uradjenih IPTV systema koji postoje.

Da li MTS , i dalje ima Supernova nasledjenu optičku infrastrukturu,mislim tamo gde optika ide preko bandera javne rasvete,ili su to prebacili na njihovu infrastrukturu?

Kako im radi Android aplikacija za gledanje kanala?
Plan je da na CAM modulu,preko optike gledam kanale,a da na android boksu,gledam kanale ,samo u varijanti gledaj odloženo.

Poslednja izmena:
Move box kad podese na 60fps da šalje sliku... 😂 to je cirkus nad cirkusima
Mts iris video klub koji je u SD rezoluciji 😂

Konkurencija žestoka 😂

Move box može da se namesti da bude pristojan, ali ne može da se poredi sa slikom koju TV daje kroz svoj ugrađeni DVB-C tjuner.

Iris box može da se podesi da radi dobro (ja sam ga spustio na 1080i50 jer želim da i deinterlace i AI upscaling radi sam TV.

@HDMI supernova i mts optika ne koriste iste kablove (ne tip - svi su single mode fiber) nego ne koriste iste trase... SN ide gde je išao provajder kog su kupili, mts ide kroz mts kanale, preko mts stubova, preko eps stubova, preko stubova javne rasvete (gde kako).

Meni je mts optika došla vazdušno preko kombinacije mts stubova i eps stubova do lokacije (300m od mene) gde izlazi iz zemlje i dalje ide kroz mts kanale podzemno.

Većina kuća su slično povezane (samo u nekim mestima ide skroz podzemno).

Stamvene zgrade (i nove i stare) su potpuni mix. Negde ide podzembo, negde preko mts stubova za telefon pa onda u zgradu vazdušno, negde preko javne rasvete, zavisi gde šta su imali...

Ne bih koristio Move Box,samo CAM modul,i android app.
Kako im radi ta android app?
Ako sam sada MTS korisnik,da li prvim prelaskom sa MTS-a na Supernovu,dobijam beneficije,ili ne?

Pozdrav
uveo sam optiku MTS pa se sad mucim sa HG8245W5-6T. Bio bih prezahvalan ako bi se nasao neko da mi pomogne

Ja sam HG8245W5-6T, vucem LAN na moj TP-Link ruter sa koga delim net na 3 racunara. Laptop koji mi je bitan takodje se kaci na wireles koji ide sa HG8245W5-6T
Znaci meni TP-Link sluzi kao svic i lokalna mreza izmedju tri racunara. Imao pre ovoga SBB tehnicolor ruter i sve je radilo godinama bez problema.
Na TP-link sam iskljucio DHCP i stavio ga na 192.168.1.101 i on radi u bridge modu. MTS-ov ruter je na 192.168.1.1 (ne mogu da ga stavim na 192.168.0.1 kao sto sa radio na SBB-ovom jer nastane haos)

Sta je problem : ja dobijem sve kako treba i to radi neko vreme i samo pc masine ispadnu sa interneta. Ja ih vidim u lokalnoj mrezi (tp-link) ali ispadnu sa interneta. Ako cakckam utaknem istaknem lan sve se vrati i posle nekog vremena opet nestane. Wireless sa MTS-a radi bez problema

Nisam network strucnjak ali sam i do sad uspevao da setujem ovakve stvari ali evo dva dana sam kosu pocupao i nemam pojma u cemu je stvar.

Poslednja izmena:
Pozdrav
uveo sam optiku MTS pa se sad mucim sa HG8245W5-6T. Bio bih prezahvalan ako bi se nasao neko da mi pomogne

Ja sam HG8245W5-6T, vucem LAN na moj TP-Link ruter sa koga delim net na 3 racunara. Laptop koji mi je bitan takodje se kaci na wireles koji ide sa HG8245W5-6T
Znaci meni TP-Link sluzi kao svic i lokalna mreza izmedju tri racunara. Imao pre ovoga SBB tehnicolor ruter i sve je radilo godinama bez problema.
Na TP-link sam iskljucio DHCP i stavio ga na 192.168.1.101 i on radi u bridge modu. MTS-ov ruter je na 192.168.1.1 (ne mogu da ga stavim na 192.168.0.1 kao sto sa radio na SBB-ovom jer nastane haos)

Sta je problem : ja dobijem sve kako treba i to radi neko vreme i samo pc masine ispadnu sa interneta. Ja ih vidim u lokalnoj mrezi (tp-link) ali ispadnu sa interneta. Ako cakckam utaknem istaknem lan sve se vrati i posle nekog vremena opet nestane. Wireless sa MTS-a radi bez problema

Nisam network strucnjak ali sam i do sad uspevao da setujem ovakve stvari ali evo dva dana sam kosu pocupao i nemam pojma u cemu je stvar.
Izbaci ruter, stavi običan svič i za male pare resis se tih problema..

pa radilo mi je ovo. Taj mi je ruter ostao od ranije i odgovara mi jer su lan portovi gigbitni ... ne kupuje mi se sad nesto drugo. Kapiram da moze ali da ima neko podesavanje a nisam bas expert. Ako je moguce da se setuje ovo ja bi to uradio ...ako nije kupicu i switch.

pa radilo mi je ovo. Taj mi je ruter ostao od ranije i odgovara mi jer su lan portovi gigbitni ... ne kupuje mi se sad nesto drugo. Kapiram da moze ali da ima neko podesavanje a nisam bas expert. Ako je moguce da se setuje ovo ja bi to uradio ...ako nije kupicu i switch.
Sa svičom nema nikakvih podešavanja, manji su.. i jeftini.
npr.

Cudy GS105D 5-Port gbit desktop switch, 5x RJ45 10/100/1000​

za 1500 moze da se nađe

Pozdrav

To ce ti najbolje objasniti kolega @rajkosto

@xaver

Koji tacno svoj ruter imas?

Koji paket imas, ako imas neki jaci box paket imas pravo na wifi extender za 1 dinar. On isto ima gigabitne portove a imao bi wifi mesh u celom stanu.

Da li MTS i dalje ima Supernova nasledjenu optičku infrastrukturu,mislim tamo gde optika ide preko bandera javne rasvete,ili su to prebacili na njihovu infrastrukturu? Kako im radi Android aplikacija za gledanje kanala?
Gde je Supernova nasleđena optika, tu uglavnom mts zaobilazi i prema navodima jednog člana, upravnici stambenih zajednica, bilo izabrani ili profesionalni, moraju da zovu mts i predaju saglasnost uz potpise stanara za uvođenje. mts takođe sprovodi optiku preko bandera i javne rasvete, ako vlasnici privatnih svojina stopiraju prisilne radove za ukopavanje. Supernova daje CAM, mts ne i funkcioniše isključivo uz IPTV.

BOX4 imam, net 250/80
dobio sam HG8245W5-6T

a ja imam TP-Link TD-W8970_V3

znaci ovako:

Optika ---- > HG8245 - on salje wireless i u LAN4 kacim TV a u LAN1 kacim kabl za TP-LINK a njega koristim kao switch za ---> 3 PC-a

3 PC-a mi trebaju u gigabitnoj mrezi, koristim WOL pa sam uradio mac binding na HG8245 i zakucao ip za ta tri PC-a. TP Link sam ubacio u bridge mode, ugasio DHCP i setovao sam mu IP na 192.168.1.101. Tri PC-a sam zakucao na 192.168.1.102 ...103...104.
E sad koristim 3PC-a u lokalnoj mrezi a koristim i laptop koji kacim iskljucivo na wireless preko HG8245 ... koristim netscool i desktop shareing na svim PC/laptpovima

Ima li jos nesto sto bi mogao da podesim ili obratim paznju. Ranije sam imao SBB Tehnicolor ruter i tamo nikakvih problema nisam imao

Kao da HG8245 periodicno otkacinje internet preko LAN1 , nekad traje 10min nekad 1h ... ne mogu da ukapiram sta se desava

TV mi radi bez problema nema prekida. RJ45 konektori su u redu

da li si sigurno ugasio DHCP i UPNP server na TP-linku ?
kada ti nestane internet i dalje mozes da uradis dhcp release/renew i dobijes isti ip sa istim default gateway ?
kada pingujes nesto u lanu kada nestane internet to i dalje radi ?
kada pingujes 192.168.1.1 u lanu kada nestane internet, da li to i dalje radi ?
kada pingujes 1.1.1.1 u lanu kada nestane internet, da li to i dalje radi ? ako ne, uradi tracert 1.1.1.1 da vidis gde staje.

Nije ga bilo dugo, znaci dobili...

Jel definitivno radi samo na istoj fazi?
Dal je ista faza ili ne, ubo sam ga u istu utičnicu sa tvom pa u drugu sobu, automatski se povezalo sve i sljaka

jesam ugasio DHCP. UPNP ne znam sta je nemam ga u podesavanjima.
Ja sam ranije imao upaljen DHCP na oba rutera (dok je bio tehnicolor) i radilo je sve
Sad sam ugasio
Kad internet nestane meni ona 3PC-a se vide medjusobno u lokanoj mrezi, radi sharesceen. Cudno mi je da kad nestane net ja internet imam na recimo 2 pc-a a nemam na jednom
Ja na PC-u br1 nemam internet, onda skocim na sharescreen na PC2 i iz njega browsujem po netu bez problema. Ako na kratko iskacim lan kabl iz PC1 i vratim ubrzo se vrati net

Ceo dan danas sam izgubio i evo poslednjih 2 sata radi bez problema sve ... ok...super sto radi nego ne kapiram zasto nije radilo i sta sam uradio da sad radi. Plasi me ako se desi opet sta da radim

jesam ugasio DHCP. UPNP ne znam sta je nemam ga u podesavanjima.
Ja sam ranije imao upaljen DHCP na oba rutera (dok je bio tehnicolor) i radilo je sve
nema sanse da ti radi kako treba ako imas 2 DHCP servera na mrezi koji daju drugaciji gateway klijentima, kada neki PC radi renew moze da se desi da se prebaci na drugi server (zavisi koji prvi odgovori) koji ima pogresan gateway i na njemu ostane ti LAN ali nema vise neta...
da bi video informacije koje je DHCP server dao nekom PC-u otvori command prompt i ukucaj ipconfig/all, tu vidis koja je IP adresa, default gateway, dhcp server, i DNS server
si na TP-Link gde mu namestas IP adresu stavio da je gateway i DNS server 192.168.1.1 ?
si ga prebacio u wireless router mode? da ne pokusava da radi bilo kakav WAN routing
UPNP se nalazi ovde: Slika podesavanja prastarog TP-Linka i treba da bude ugasen na svim ruterima koji ti ne daju internet
switch koji bi ti vrsio posao i ne bi pravio probleme: https://www.gembird.rs/artikal/cudy...5x-rj45-10-100-1000--alt--sg105--pfs3005-gt-l

Poslednja izmena:
rajkosto:

napisao sam mozda je sve zbrkano pa je promaklo

sad imam MTS HG8245 dhcp enable 192.168.1.1 (default) a odatle vucem lan1 na TP-Link DHCP Disable i radi kao bridge. A na HG8245 sam uradio mac binding za adrese Pc-eva da ne setaju jer mi tako radi wake on lan
i evo za sad radi sve. Wireless za mobilne, tablete i laptop ide preko ovog prvog rutera a ovaj TPlink funkcionise kao switch.

A ranije sam imao dva rutera sa DHCP enable samo sto je prvi bio 192.168.0.1 a drugi je bio 192.168.1.1 i radilo je

Nazad
Vrh Dno