Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Vezes direktno stb ili bilo koji uredjaj utp kablom iz pla adaptera, ne zavisi od wifi konekcije.

Ako misliš da ti je to bolje, go for it)) meni Huawei ovo čudovište od rutera sa 4 antene savršeno pokriva stan (60kvm) i ne treba mi extender, ovo mi je elegentnije rešenje

Da li se nekom desilo da ceo dan odprilike svakih sat vremena nestane opticki signal na 5-10 minuta ?
Evo meni drugi put, prvi put je bilo na kraju 2021, isto tako ceo dan dok nisu popravili (i odgovorili da je bio "grupni kvar")
Nije toliko cesto da pravi problem ali opet ne znam sta bi moglo to da prouzrokuje, jer je signal odlican, i sve radi punim brzinom, kada ga ima
Neko slucajno ugasio ventilator koji duva u OLT SFP module koji izbacuju signal pa se pregrejavaju ? :ROFLMAO:
2023-02-18_07-04-27_eaSfDrbnB.png

Nisam primetio. Kod mene u kući bi izbila pobuna i za kraće prekide :ROFLMAO:
TV se gleda EON strim, to bismo primetili.

@rajkosto ja sam na Supernovi (Exe Net infrastruktura), ali identičan slučaj. Ovako nešto sam doživljavao na ADSL-u sa POTS priključkom.

@rajkosto ja sam na Supernovi (Exe Net infrastruktura), ali identičan slučaj. Ovako nešto sam doživljavao na ADSL-u sa POTS priključkom.
identican slucaj = desavalo ti se ?
meni su popravili danas u 10 ujutro, nije strasno ako je jednom godisnje samo da ne krene češće (izludeli me uptime emailovi svakih sat vremena sto dobijam down/up)
za ADSL ima smisla ako si na ivici signala i onda padne kisha, desavalo se meni i na koaksijalnom da malo-malo gubi/dobija upstream signal u takvim uslovima
ali na optici ne bi trebalo da ima tih problema

Poslednja izmena:
identican slucaj = desavalo ti se ? Na optici ne bi trebalo da ima tih problema.
Upravo. Kao što sam već naveo, kada je ExeNet zakupljivao link od Mtel-a (A1 Bugarska), sve je išlo besprekorno, plus je svako imao statičku adresu. Međutim, otkad je krenuo Telekomov link, ping se povećao tri puta i kad im dune nešto da čačkaju, prekine se. U početku su isključivali samo DNS pa je konektovanje kroz VPN moglo to da premosti, a sad ide totalni prekid veze na 10 minuta, kroz kojih uređaj pokušava da se rekonektuje na internet.

ovo je bilo totalno gubljenje optickog signala, ne samo interneta (ode i iptv i fiks. tel u isto vreme, signal stranica kaze no input/no output)
desavalo mi se ranije i da nestane samo internet, ali to je bilo samo jednom svakih nekoliko meseci, i vrati se za 10 minuta, ne zeza konstantno ceo dan
2023-02-18_21-03-02_M1R0s621O.jpg
2023-02-18_21-04-49_vN6kyssnQ.jpg

razumem da se desilo jednom/dvaput na neko duze vreme, mozda nesto rade, ali se desavalo 12 puta, odprilike jednom svakih sat vremena
u svakom slucaju vec je popravljeno i valjda ce tako ostati (izmerio sam sa nezavisnim uredjajem u slikama jer sam mislio da se mozda kvari/pregrejava ovaj mts ONT sto je kod mene)

sa samim internet rutiranjem MTS-a nemam nikakvih problema od kako sam uzeo optiku (mada naravno ne koristim njihov DNS)

Poslednja izmena:
ovo nije moguce jer wifi MAC adresa STB-a nije autorizovana na MTS IPTV DHCP serveru
Šteta... U svakom slučaju zahvaljujem na iscrpnom odgovoru.

Tako da je wifi na STB-u kompletno beskoristan za IPTV, jedino se moze koristiti za aplikacije koje dodatno hakom instaliras na njegovom Androidu, ali onda moras da izvuces ethernet kabl da bi STB preshao da koristi wifi mrezu.
Kako sam razumeo na forumu, sa HP4024 iz MTS-a ni ovo ne može. Postoji način da se instaliraju aplikacije?

Da li se nekom desilo da ceo dan odprilike svakih sat vremena nestane opticki signal na 5-10 minuta ?
Evo meni drugi put, prvi put je bilo na kraju 2021, isto tako ceo dan dok nisu popravili (i odgovorili da je bio "grupni kvar")
Nije toliko cesto da pravi problem ali opet ne znam sta bi moglo to da prouzrokuje, jer je signal odlican, i sve radi punim brzinom, kada ga ima
Neko slucajno ugasio ventilator koji duva u OLT SFP module koji izbacuju signal pa se pregrejavaju ? :ROFLMAO:
2023-02-18_07-04-27_eaSfDrbnB.png
Meni se dešava u poslednjih mesec dana, gubitak signala, pad brzine i prazan hod (prikazuje da je konektovan ali nema interneta). Doći će da mi zamene modem pa ćemo videti da li je do uredjaja ili je problem druge prirode.

Kako se instalira ovaj opticki internet?....

Meni radnici Telekoma najavili da bi im trebalo oko 2 sata (?!) da uvedu opticki internet u kucu....kazu da se povezuje sa obliznjom banderom,ali kako kablovi sa bandere ulaze u moju kucu,nije valjda da buse zid ili tako nesto?

Buse, kako mislis da udju u kucu ako nema rupe?

Au,pa kolika bude rupa u zidu?........da li ti radnici to OK obave,da ne naprave neki haos po kuci?

Ja sam mislio da je to nesto podzemno ili kako vec,slicno kao kada su uvodili postojeci ADSL internet...

Ti si za jednu rupicu 😂 moze kroz futer na ulaznim vratima, opticki kabli se provuce kroz pancir crevo koje ga stiti a ujedno je ta kanalica lepljiva i lepi se na zid, tako da nema loma

Ne naprave haos ako urade kako treba a urade uglavnom, rupa je minimalna, naravno moze preko tavana ili podruma zavisi od kuce ali negde moraju da udju...

Kada je kuća u pitanju, a već postoji put preko krova/tavana kojim ide bakarna parica za telekomov fiksni telefon, pretpostavljam da istim putem, preko iste telekomove bandere i krova, može da ide i optički kabel(?) Ovo je i pitanje a i konstatacija, pošto u mojoj ulici, sa puno privatnih kuća, upravo sada kopaju za optiku a kod svake bandere u podnožju prave malo šire "jame" koje kasnije povezuju "rovom" između bandera.

Šta to ne može samo da ima optičku vidljivost ka banderi? :p
Ne moze to bez kabla :ROFLMAO:

Moze da ide kako god zelite, ali je poenta da mora negde da udje a obicno to ide uz busenje male ali ipak rupe... ako postoji vec negde put i nije mnogo komplikovano ici ce tu...

Kada je kuća u pitanju, a već postoji put preko krova/tavana kojim ide bakarna parica za telekomov fiksni telefon, pretpostavljam da istim putem, preko iste telekomove bandere i krova, može da ide i optički kabel(?) Ovo je i pitanje a i konstatacija, pošto u mojoj ulici, sa puno privatnih kuća, upravo sada kopaju za optiku a kod svake bandere u podnožju prave malo šire "jame" koje kasnije povezuju "rovom" između bandera.
Tako je meni urađeno, ide direktno do prozorceta tavana odmah pored bakarne parice (koja se davno nije koristila ali niko nije sklonio, i dalje stoji). Kabl je crn, tanji od koaksijalnog ali čvrst (i za spoljašnost kuće zakačen nekom kukom da se ne bi polomio kada duva vetar)

Poslednja izmena:
Kod mene su sa njihove bandere zakačili paralelno sa njihovim starim kablom za fiksni telefon, istom trasom su ušli u hodnik na spratu kuće gde je i pre bio xdsl ruter. Nisam baš običan korisnik, odnosno tu gore na spratu u hodniku imam mrežni ormarić tu je i ruter (moj) tu je i patch polje sa koga idu po 2 CAT6 kabla do svake od 7 soba. Tu mi je i switch, tu je i NAS mašina, tu su povezani i IRIS box-evi, 3 wifi access pointa.

Sve u svemu lako sam se dogovorio sa radnicima da iskoriste postojeći put starog telefonskog kabla, i postavili su mi ZOK (Završnu optičku kutiju) tik pored mrežnog ormarića... Nikakav haos nisu napravili.

A sad jedno "smešno" pitanje. Da li je neko uvodio optiku u kuću samo da je u datom trenutku dobije (da iskoristi kampanju besplatnog uvođenja i instalacije), a da je koristi samo za fiksni telefon (zamena za postojeći aktivni bakarni fiksni broj)? Meni trenutno ne treba optički tv ni internet jer imam stabilan SBB sa javnom dinamičkom adresom i čistim modemom, već bih samo uveo optiku da je imam u rezervi, a fiksni bih zadržao kao "opravdanje" za uvođenje.

Vidim da je do sada bilo brojnih pitanja, da li može inicijalno da se uvede telekomov optički internet bez fiksnog tel. (i koliko sam shvatio ne može), a ja pitam obrnuto-da li može uvođenje optičkog fiksnog tel.(optika umesto bakra) bez mts interneta i tv?

Uvek ce biti besplatno uvodjenje uz ugovor... Ne moze bez fixnog, a samo fixni preko optike moze ukoliko u tvom kraju ne postoji vise korisnika na bakru koji nisu presli na optiku. pa se seli cela centrala, do tada ne...

Jeste smešno, da ti daju ceo gigabitni wifi ruter da bi ga ti samo koristio kao adapter za stari fiksni telefon. Pošto takve pakete nemaju na sajtu, verovatno nije moguće. Zašto misliš da će instalacija optike poskupeti u budućnosti ? Oni to pokrivaju ugovornom obavezom

Pa u tome je caka. Ja imam ugovor za fiksni na neodređeno od 1983 godine. A cini mi se nema tog paketa za optičku fiksnu telefoniju, sa ugovornom obavezom. Ili to nema veze ? Oni uvode fisni kao novi broj? A ostaje stari bakarni broj i veza preko parice? To mi ne treba.

Možeš prebaciti broj ili na mts optiku, ili na SBB što imaš, a i natrag na mts optiku ako odustaneš od sbba

Jasno je to meni, samo trenutno bi mi odgovaralo da mi uvedu mts optiku besplatno, koju trenutno ne bih koristio ni za šta drugo osim za njihov, dakle mts, postojeći fiksni telefon koji je sada na bakru.

Oni inače stalno vezuju dostupnost optike na prvom mestu sa njihovom postojećom fiksnom linijom, a na drugom mestu sa adresom stanovanja.

Pošto su baš jako zapeli da kopaju moju ulicu, očekujem da ce na proleće, sigurno do početka leta početi uvoditi zainteresovanima u kuće. U mnoge obližnje novoizgrađene zgrade već jesu. Nije mi samo jasno kakva im je strategija. Da li im ostaju obe tehnologije aktivne? I optički fiksni i bakarni fiksni (za one koji neće da se odreknu starog bakarnog fiksnog i neće da uvedu optiku). Ili će jednostavno svu svoju bakarnu infrasrukturu na ulici povaditi i ugasiti signal na bakru i svim njihovim korisnicima fiksne telefonije uvesti optički fiksni, pa dalje ko šta hoće, uvesti internet ili tv.

Kolko ja znam, ne vade ništa. Ostaje bakar gde jeste, samo paralelno puštaju optiku. Kako za zgrade, tako i za kuće.

Čak uvode i nove korisnike na bakru (ko hoće samo fiksni) ako imaju dovoljno parica do bandere. Kolko je to isplativo, to je drugo pitanje.

^^ E ovo nisam znao. Hvala.
Znači još žica i kablova po banderama 🤨

Bakarni fiksni radi i kada nestane struja što je nekima bitno, takodje napredne opcije centrale kao što je zabrana odlaznih poziva ka inostranstvu ili platnim brojevima nisu trenutno dostupne na optičkoj telefoniji
Tako da neće prinudno menjati ljudima bakarne linije na optičke u skorije vreme

Nazad
Vrh Dno