Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Isteklo vreme za edit.
Sad gledam preko 6300 kupovina svi 5 zvzdica, preskup je onda bio a i sad samo sto je postarina sad 63€ fedexom, to je njihov zvanicni store, mozda neki preprodavci ko zna sta pod imenom ugreen.

Pa rekose iznad da CAT7 nije standard? Valjda je do sestrice. Ako sam ja dobro razumeo. Da bude jasno, vec imam Cat6 od Ugreen, pljosnati, kupio pre koju godinu kad su postarine bile normalne, deluje mi extra, nemam problema nikakvih al slabo se razumem u to pa et da proverim kakva je to bila kupovinam. Kupio jedan od 15M, jedan valjda od 5m i jedan od metar.

cat6 i bolji kablovi treba da imaju same parice twistovane oko centra kabla (zato ima onaj plasticni + unutra), kako bi to izveli sa flat kablom ? ovi ugreen kablovi sto gledam pisu da jesu cist bakar, ali stede na precniku, 32AWG je izuzetno tanka zica unutra, znaci da nece raditi na nekim vecim razdaljinama jer ce se signal brzo izgubiti na tako tankim provodnicima, znaci na svemu stede a naplacuju skupo ako si platio 1000dinara za 3metra (mada na netu vidim da ima nekih 15 metra kabl za 6evra)
32AWG je precnik 0.2mm za svaku zicu
normalan cat5e kabl je 24AWG sto je precnik 0.5mm za svaku zicu
naravno verovatno da bilo sta da kupis ce i dalje raditi, gigabit na kratkim razdaljinama nije uopste razbirljiv, tema je otisla previse off topic sada

Radi se o ovom kablu
https://a.aliexpress.com/_mMgPn1m
Sto rece odosmo predaleko ali ovaj kabl je odlican i centa mu ne pada cena a svi prezadovoljni, a upravo i pricam o tim kablovima ko zna sta si ti uzeo tu gde gledas cat7 15m za 6€, to ne moze biti nikako ako ima bakra zaista unutra i ako je pozlaceno konektor.
Kod nas u prodaji ne bi bio ovaj moj kabl ispod 3-4000 dinara, al odosmo daleko.
Uglavnom, necu se nastavljati na tu temu ali imas od mene preporuke ukoliko uzmes pravi original ugreenov kabl ali samo iz njihovog zvanicnog store-a kao ja ali sad nema ni logike ni ekonomije jer sad je postarina za ovaj kabl za nas 63€.
Za druge navodno ugreen kablove ne mogu da garantujem jer vidis da ima puno i losih iskustava onih koji ne kupuju sa zvanicnog storea(nisu videli ili je jeftinije-sa razlogom, ili bilo sta trece da je) tako da ako mozes iz zvanicnog store-a uzmi bices zadovoljan, ako ne mozes, batali kupi kod nas i cao.

Prilozi

• IMG_20220202_103001.jpg
    IMG_20220202_103001.jpg
    187.2 KB · Pregleda: 53
  • IMG_20220202_103137.jpg
    IMG_20220202_103137.jpg
    162.8 KB · Pregleda: 53
Ugreen store na joom-u cat7 shiping besplatan 20m 4700.

Prilozi

• Screenshot_2022-02-02-11-45-48-258_com.joom.jpg
    Screenshot_2022-02-02-11-45-48-258_com.joom.jpg
    88.3 KB · Pregleda: 46
Ma imas na joomu i jeftinije i sve ali koliko si siguran da je original ugreen? Kolega napisa ima i 15m za 6€, a na joomu nemas oficijelnu prodavnicu ugreen na AE imas.
Mozda na ebayu proveriti.

Ja sam ipak ovaj navodno CAT7 uzeo, direktno Ugreen store, dobijes lepo zapakovano, neke cicak trake, sve vrhunski, jos sam ja to uzeo pre mozda 2.5 godine e sad nemam pojma dal je standard, kopija, uglavnom sluzi me super.

BAM 4.85 30%OFF | UGREEN Ethernet Cable Cat 7 Lan Network Cable rj 45 High Speed Flat Internet Lan Patch Cords for Router Modem Cat6 Cabo Ethernet

Ugreen store na joom-u cat7 shiping besplatan 20m 4700.

a zasto placati toliko kada mozes uzeti ovaj nash schrack (jer ovo nije flat kabl, izgleda kao obichan) i napraviti 20m cat6a/cat7 za < 2500 dinara ? koji definitivno prolazi tu certifikaciju koju kaze da je
sve mi ovo izgleda kao oni skupi fensi usb kablovi koje mozes kupiti u PC prodavnicama a posle 2 nedelje koriscenja kazu "usb device could not be recognized"

A pritom ni ne znas kakav je kabl sto bi dobio sa joom-a.
Najbolje i najsigurnije iz oficijelnog stora, ali vise se ne isplati, ostalo sve lutrija i sto kazes onda bolje uzeti nas i napraviti.
@Gargamel83 odatle i ja uzeh pre 3 god original jeste.

Forumasi, moze pitanje? Imam stanarku u stanu, ugovor na moje ime istice sledeceg meseca (box 3 optika), pa bih da pitam jel neko obnavljao ugovor i sta nude za to (neke mesece besplatno), ili mogu eventualno da stanarku prijavim na adresu pa da sama na svoje ime uzme ugovor i dobije punu povoljnost?

ako ti istice sledeci mesec moras da im prijavis 30 dana pre isteka da ne zelis vise da koristis uslugu, inace naplacuju i sledeci mesec sa 300dinara vise jer ti je istekla ugovorna obaveza
cim ti istekne usluga skroz (30 dana posle odjavljanja) mozes da se prijavis kao novi korisnik i dobijes sve pogodnosti (kao 12 meseci po 1 dinar) i na svoje ime
ako samo "obnavljas" ugovor (tj. nikada nisi trazio da ti se prekine usluga), onda jedina pogodnost ti je prvi mesec 50% cena manje... pogledaj fusnote na MTS BOX paketima na njihovom sajtu.

https://mts.rs/Privatni/BOX/BOX-3/FIKSNA-TV-NET "Detaljne informacije"

Nije bas tako. Uopste ne mora da se najavi raskid 30 dana unapred. Ja isao da najavim u poslovnicu, oni mi rekli da nema potrebe. Dosta je i dva dana unapred. Mozda zavisi od poslovnice.
Sto se tice drugog pitanja, stanarku ne moras ni da prijavljujes na adresu. Dovoljno je da ona potpise, da da svoju licnu kartu i to je to. Briga mts da li si ti prijavio stanara ili ne.

@rajkosto
"cim ti istekne usluga skroz (30 dana posle odjavljanja)"

Treba da istekne 30 dana od vracanja opreme i zvanicnog raskida. Mada neko rece da treba da prodje i 3 meseca, da bi kao isti/stari vlasnik dobio 12 meseci po 1 dinar

neko je istog dana kada je vratio opremu potpisao zahtev za nov ugovor i dobio, a neko i pre nego sto je vratio opremu zvali su ga da uradi isto i dobija promociju tako da...
za odjavu mozda zavisi od kada ti racunaju "start" usluge, ako krene sledeci mesec ti moras da sacekas da se taj zavrsi i naravno duzan si im za taj mesec iako je to van ugovorne obaveze

Box paket ugovor može da potpiše samo osoba na koju se vodi fixni ;)
Kakav bre fixni?! Ja koristio box3, a fiksni nisam ni imao. Mislim aparat. Par dana pre isteka, potpisan novi box3, tj. isti, ali na drugog vlasnika "stanara" i on je dobio novi fiksni, koji opet niko ne koristi. To sve odradjeno sad pocetkom januara.
Dok smo zavrsavali ugoovor na novog korisnika, meni nude 12 meseci po dinar, samo da produzim ugovor. Ali ja vec sredio sa "stanarom" 🙂, a onda otisao i vratio opremu i raskinuo stari ugovor (raskid najavljen 3-4 dana pre raskida).

Kakvi stručnjaci svakodnevno iskaču na ovom forumu ... Imao si Box 3 a "nisi" imao uslugu fixne telefonije.

Naravno da ne mislim na aparat nego na "liniju" / broj / uslugu. Na postojeći broj ne može podstanar da uzme Box paket, jedino da vlasnik prvo prebaci isti na ime te osobe koja sklapa Box ugovor.

Pa može da uzme novi broj, sa svojim imenom i eto 12 meseci za po dinar

Kakvi stručnjaci svakodnevno iskaču na ovom forumu ... Imao si Box 3 a "nisi" imao uslugu fixne telefonije.

Naravno da ne mislim na aparat nego na "liniju" / broj / uslugu. Na postojeći broj ne može podstanar da uzme Box paket, jedino da vlasnik prvo prebaci isti na ime te osobe koja sklapa Box ugovor.
"Stručnjače", pre nego pokusas da uvredis nekog, potrudi se da procitas i shvatis sta sam napisao.

"Ja koristio box3, a fiksni nisam ni imao. Mislim aparat."

Ajde da pojasnim, posto ti ocigledno dodatno pojasnjenje treba. Dakle, naravno da svaki box paket ukljucuje fiksni broj, nigde suprotno nisam napisao!!! Samo sam napisao da aparat nisam imao, niti koristio.

Drugo, ko je uopste pominjao postojeci broj? Lepo sam napisao da sam raskinuo ugovor, a novi korisnik potpisao novi ugovor za box 3, sa novim fixnim brojem. Ni "njemu" (mrzi me da ti ove navodnike objasnjavam) ne treba fixni broj. I ko bi danas uopšte prebacivao fixni broj na nekog, ako taj broj nikad nije ni koristio?

Treće, niko ne iskace na ovom forumu. Registrovan sam iste godine kad i ti.

Drugo, ko je uopste pominjao postojeci broj

Korisnik koji je postavio pitanje tj tražio savet. Da li sa umesto "obnove" ugovora ide na varijantu "ajd sad na postanara ugovor".

Već je korisnik / ima ugovor sa UO koja ističe = već postoji "linija" u stanu.
Nije samo precizirano kakav ima stav na temu da li jeste ili nije opcija da ili menja broj telefona (= gasi stari pa da stanar uvodi novi) ili da li je voljan da postojeći broj "prevodi" na tuđe ime.

A ta poslovna praksa MTS-a da svaka budala na bilo kojoj adresi može da podnese zahtev za uvođenje fixnog je u prošlosti bila fin izvor glavobolje i finansijskih problema ljudima koji iznajmljuju svoje stanove.

Korisnik koji je postavio pitanje tj tražio savet. Da li sa umesto "obnove" ugovora ide na varijantu "ajd sad na postanara ugovor".

Već je korisnik / ima ugovor sa UO koja ističe = već postoji "linija" u stanu.
Nije samo precizirano kakav ima stav na temu da li jeste ili nije opcija da ili menja broj telefona (= gasi stari pa da stanar uvodi novi) ili da li je voljan da postojeći broj "prevodi" na tuđe ime.

A ta poslovna praksa MTS-a da svaka budala na bilo kojoj adresi može da podnese zahtev za uvođenje fixnog je u prošlosti bila fin izvor glavobolje i finansijskih problema ljudima koji iznajmljuju svoje stanove.
Pa ja sam i napisao sta bi bilo najpovoljnije po njega, a i po stanarku eventualno.

A to u prošlosti je bio problem za stanodavce, dok sada sa optikom naravno da nije. Zato nisam ni uzeo u razmatranje.
Sve sto sam napisao, napisao sam iz sopstvenog iskustva od pre nepunih mesec dana.

I ja sam samo napisao jednu činjenicu: da vlasnik fixne linije (= onaj na koga se broj vodi) i potpisnik Box ugovora mora biti ista osoba.
Što je činjenica koje nisu svesni baš svi ljudi.

Nakon toga sam samo komentarisao tvoje "ma kakav bre fixni".

Optika ili ne zakonski ne menja ništa :ugovori su potpisani, važeći i računi će da stižu... tako da za vlasnika stana nikako nije pametno da dozvoljava da stanari uvode tek tako još dodatnih XYZ brojeva na toj adresi. I kontam većina neće da se cima oko toga na čije ime će da glase računi i koga će posle da ganjaju agencije za naplatu dugova.

Kakve ima veze sa vlasnikom stana što podstanar uzme na svoje ime fiksni telefon i internet? Jel vlasnik stana potpisao nešto ili dao saglasnost? Nije. To je isto kao da kažeš: vlasnik stana treba da brine što je podstanar potpisao ugovor za mobilni telefon i paket gde je naveo da mu računi dolaze na adresi gde živi kao podstanar.

Mobilni nosi sa sobom i može da koristi bez obzira gde se preseli (unutar Srbije). Box da li hoće ili neće da "prebacuje" na drugu adresu pitanje je.

Kakve mrezne kablove monteri postavljaju, da li da kupujem sam ili da se oslonim na njih?
Kad vec menjam koaksijalce u buziru da kupim onda dobre kablove, cat 5e / 1Gbit/s, to bi bilo ok?
evo sad sam nasao ovaj kabl sto mi je mts monter ostavio, na njemu pise "NETIKS CAT 5E UTP PATCH CABLE ISO/IEC 11801 & TIA/EIA 568B"
neutralno belo sive boje, fleksibilni omotac, savitljiv, spoljni precnik 5mm celog kabla, unutrasnji provodnici su multi-strand, znaci vise malih zicica, nije solid core, tako da mu samo odprilike mogu da izmerim precnik 0.2mm-0.3mm sto je izmedju AWG32 i AWG28 negde, i prolazi upaljac test pa je od cistog bakra sigurno. na ovih 16m sto su meni ostavili radi gigabit bez problema (https://www.speedtest.net/result/12703593924).
jedino sto bi moglo biti problem je sto izgleda stavljaju cat6 RJ45 uticnice na krajeve (barem su meni te ostavili), koje imaju vece rupe za provodnike (jer cat6 treba da ima deblje provodnike), sto u kombinaciji sa lisnastim tankim provodnikom moze da se desi da zub ili ne uhvati lepo provodnik ili da se to otkaci posle ako se malo jace povuce...
ja bi definitivno radije uzeo 26/24AWG solid core kabal ako ce ici kroz zidove...

@rajkosto super informacije, hvala puno. taj kabl mi svakako zavrsava posao, jedino da ja kupim 5e uticnice za svaki slucaj, ne treba puno, 3-4 komada.

za 6-15 dinara po rj45 cat5 uticnici mnogo ces se potrositi (+ jos 6 dinara ako hoces onu gumicu preko da izgleda lepse i da se ne polomi plasticki klip)
stvarno ne znam zasto koriste cat6 kada su one skuplje, a gore ako se u njih ubacuje cat5e kabl... mada kada su caletu radili ADSL koristili su isti ovaj kabl za telefonsku zicu... i ostavili da ostalih 6 provodnika vise na oba kraja, tako da mudrost instalatera nije velika

@shamanNS @phoboskv Stanarka:cool: je u pitanju, broj mi je posve nevazan. E sad ako uspem sam da dobijem na moje ime ekstra (sam sam skupio saglasnost i iscimao Telekom da cela zgrada (ko god je zeleo predje i dobije 10x1 kada su nudili samo 8x1), ako ne, nikom nista :D Svakako ce na stanarku:cool: biti prebaceno sve i dovidjenja :D

Imam od sinoc problema sa pingom ka nekim gaming serverima gde in-game network test ukazuje na "Regional broadband delay" tj na MTS.

Jos neko slicno?

Nazad
Vrh Dno