Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Bili mi danas da ugrade optiku, i postavili su mi Q2 ko sto sam i trazio. Al malo me bune ove brzine pa moze li neko objasnjenje, naime:
1. U ugovoru pise 204.800 kb/s
2. Na sajtu stoji 200 MB/s
3. A kod nas na pc i mob izmereno 24MB/s (204 Mbp/s) u zavisnosti u kojim jedninicama merim!
Znaci da ovi iz mts podrske nisu pustili pun protok ili ja sam blesav! Prijavljeno im je pa sad oni to nesto kontrolisu!

Inace momci su bili korektni i brzi, sve su postavili za 2 sata!
Nemoj da se ljutis, ali sve si izbrkao ovde.
Dakle: kb/s tj. mb/s (kbps - mbps) je kilobit (megabit) u sekundi = protok ; kB tj. mB (kBps - mBps) je kilobajt (megabajt) u sekundu = kolicina podataka.

Na sajtu pise: 200 Mb/s = 200 megabita u sekundi, kako i treba. Ako je izmereno 24 MB/s to je 192 Mb/s. Ne znam gde ti pronalazis problem? Protok ce uvek varirati malo, cak i na optici. U ugovoru pise maksimalni protok.

Poslednja izmena:
Beše danas dečko promoter za optički internet i razmišljam se da predjem sa orion adesela na mts optiku.
Kada postave oni njihov rutern hoću li moći posle ja na taj njihov ruter bežično da povežem svoja dva koja mi služe kao pojačivači signala. Znači ne kabovima nego bežično kao što su mi sada povezani.

Opet prekid, danas je bio već jedan od 5min, evo više od 10min od kako nema interneta.
Neću da 💩, ali za ovih godinu dana od kako imam MTS optiku bilo je minimum 10 prekida od po 10-30min... A na ovoj temi neki (khm khm) preach kako je najstabilniji.

Izgleda da su neki radovi. Zvao call centar, automat kaže celo jutro neće biti signala.

Opet prekid, danas je bio već jedan od 5min, evo više od 10min od kako nema interneta.
Neću da 💩, ali za ovih godinu dana od kako imam MTS optiku bilo je minimum 10 prekida od po 10-30min... A na ovoj temi neki (khm khm) preach kako je najstabilniji.

Prekid traje od 00:52.

Tv i telefonija su i dalje up, ali Internet Vlan kaže 'Connecting'...

Meni je internet prekid trajao 20ak minuta, od ~00:10 do pola 1. Drugari na ADSL su imali prekid u istom preiodu. Ako vama prekid traje od oko 10 do 1 to me navodi da pomislim da prekid zavisi od kraja u kome ste (i POP na koji ste povezani), i da je možda u pitanju neko (ne?)planirano održavanje.

Ja na optici imao prekid cca 20 min od 00 do 0:20 zvao kad automat kaze zbog unapredjivanja mreze u BG, SD, NS itd nece biti neta od 00-06 medjutim to su izgleda rekli vreme nadogradjivanja ne konstantnog prekida.
Za 4-5 godina koliko imam optiku prvi prekid i to najavljeni na automatu i kratkotrajan.

🥪 team assemble!
Sve ok, manji prekid, nikad do sada nije bio. Plus smo obavesteni. MTS stronk

ja nisam iz BG, SD, NS (ali koristi se ovde NBG PPPOE aggregator) i isto je bio pppoe down 20tak minuta graph (0:50-1:25)

Poslednja izmena:
Beše danas dečko promoter za optički internet i razmišljam se da predjem sa orion adesela na mts optiku.
Kada postave oni njihov rutern hoću li moći posle ja na taj njihov ruter bežično da povežem svoja dva koja mi služe kao pojačivači signala. Znači ne kabovima nego bežično kao što su mi sada povezani.
Svaki ruter operatora je nezavistan od ta dva koja imas. Ako tvoji podrzavaju opciju da reprodukuješ wifi signal i da ti veza sa njim bude wifi, radiće.
Ja imam mts optiku, povezao sam mikrotik wifi-em, mikrotik mi pušta dodatno wifi i plus iz njega imam 4 lan porta. Nisam želeo da razvlačim kablove.
E sada, razmisljam se da uzmem one adaptere za Lan preko strujnog kabla, kažu da extra radi. Da smanjim wifi zracenje u stanu.
svi opticki korisnici MTS-a imaju javan IP... samo *DSL korisnici su pod CGNAT. zar nisi ti nesto sa telenorom hteo
staticki ip je nesto drugo i dodatno se placa
Nisu baš svi + mozeš da tražiš izuzeće, trajno je.

hoces da smanjis wifi zracenje ali da napravis da ti je cela kuca VHF antena ? posto to rade ovi powerline adapteri jer strujni kablovi nisu niti twisted pair niti coax pa su efikasne antene. "extra" radi zavisi kako je uradjena el. instalacija u kuci, i takodje moraju oba biti na istoj fazi, i max protok je nekih 100mbps (sa savrsenim signalom) na onima sto kazu da su 200mbps.

Meni je zanimljivo kako Telenor Optika radi, a mts ne.. Hmh
Drugi gateway... Jeste fizički ista mreža, ali vlan je drugačiji i Telenor korisnici izlaze na net iz Telenor-a, a mts iz mts-a.
hoces da smanjis wifi zracenje ali da napravis da ti je cela kuca VHF antena ? posto to rade ovi powerline adapteri jer strujni kablovi nisu niti twisted pair niti coax pa su efikasne antene. "extra" radi zavisi kako je uradjena el. instalacija u kuci, i takodje moraju oba biti na istoj fazi, i max protok je nekih 100mbps (sa savrsenim signalom) na onima sto kazu da su 200mbps.
Razmišljao sam o tome... Mogu doći do uređaja za merenje zračenja, pa ću uporediti.
Zidovi su zidani, nisu gips... Pa se uzdam u "izolaciju". A faze sve tri imam u svakoj sobi pa ću videti.

ja nisam iz BG, SD, NS (ali koristi se ovde NBG PPPOE aggregator) i isto je bio pppoe down 20tak minuta graph (0:50-1:25)
Napisao sam i tako dalje jer me mrzelo vise da nabrajam ona je izdeklamovala 7-8 gradova/mesta ja sam prva 3 napisao tako da ti potpadas pod one koje sam stavio pod "itd".

Jesam vala "prozvan" sa M:Tel ADSL-om, wow 😆 svaka cast sto si uspeo mene da "prozoves" iz RS 😁

Zdravo svima na ovoj temi. Imam pitanje, u mojoj zgradi su konacno proveli opticku infrastrukturu. Za koliko bi okvirni to trebalo biti priključeno na mrežu. Hvala svima u napred.

Sve zavisi kada komisija "izađe" i odobri. Od 3 dana do 6 meseci.

Verovatno će brzo odobriti i biti pušteno.

Ako ima dosta zainteresovanih za korišćenje usluga onda može i brzo (recimo za 10ak dana), a može trajati i duže ako je malo ljudi zainteresavno jer treba svako vlakno da se dodeli određenom korisniku, a to rade softverski.

Važi, hvala vam svima! :D

A kako oni delele to jest račvaju taj optički, kod mene bi jedno vlakno išlo za ruter jedno za fiksni, a razvod bi trebao biti na krovu. Da li ga oni dele na tavanu ili dva vlakna vuku sa bandere?

A kako oni delele to jest račvaju taj optički, kod mene bi jedno vlakno išlo za ruter jedno za fiksni, a razvod bi trebao biti na krovu. Da li ga oni dele na tavanu ili dva vlakna vuku sa bandere?
Ne račva se kabl, fiksni telefon uključuju u ruter tj. ont.

Vlakno ide do terminalne optičke kutije, odatle patch kabl u ONT. Na ONT se poveže fiksni telefon i sve ostalo.

pa onda koriste postojeci obicni telefonski kabl za fiksni ili vuku nov, ruter stave tamo gde ti kazes i do njega vuku opticki kabl (koji je za kuce izgleda kao tanji crni koaksijalni, a u stanovima kao beli najlonski konac) i na kraju stavljaju ZOK u koji se ruter prikljucuje preko patch kabla, a posle tv i telefon prikljucuje u ruter normalnim bakarnim telefonskim ili ethernet kablovima

Jel još nekom pukao ceo box? LOS lampica sija crveno, NBG, Fontana.

Nazad
Vrh Dno