Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Digne mi se kosa na glavi kad procitam da neko kuka na busenje zbog uvodjenja instalacija. Ubice vas jedna rupica u zidu? Ucice medjed kroz nju ili sta? Eto ne znam čemu tolika sitnicavost, sta vam jedna mala rupica moze da uradi?

Ja juce pozvao , jutros se prvo javio jedan bara a sada seka. Kazu : popodne ,ako ste tu , dolaze monteri :). Samo sto sam odlozio za utorak . A onda hitro u poslovnicu da predam zahtev za javnom IP zbog posla. Ako me odbiju , podnesem zahtev za raskid . SBB ionako jos nisam otkazao , tu imam javnu ip . Gimnastika .

svi opticki korisnici MTS-a imaju javan IP... samo *DSL korisnici su pod CGNAT. zar nisi ti nesto sa telenorom hteo
staticki ip je nesto drugo i dodatno se placa

Poslednja izmena:
Danas postavili kutiju tik ispred mojih vrata.Cekam da mi istekne ugovor u avgustu pa da se ganjam koliko mogu da dobijem meseci dzabe.

svi opticki korisnici MTS-a imaju javan IP... samo *DSL korisnici su pod CGNAT. zar nisi ti nesto sa telenorom hteo
staticki ip je nesto drugo i dodatno se placa
Vise mi se isplati MTS .Da bar imam neki od brojeva u Telenoru , uzeo bih kod njih jer supliraju za svoje korisnike. Ovako ipak mi MTS sa 400/160 ( za pocetak) nekako bolja solucija.

@Gargamel83
Ok, moj sarkazam u prošlom komentaru ti nije bio očigledan.

Evo ilustracija mog stava na temu rupa 😂

IMG_20220121_170406.jpg

IMG_20220121_170508.jpg

Na dnu zida 2 LAN kabla idu ka bratovoj sobi a gore gde je nekad bila utičnica sa coax konektorom za TV antenu (coax kabl izbačen naravno a na njegovo mesto došla 2 UTP kabla :D ) uz uzidano budžir crevo ide LAN kab koji tavanom ide do dnevne sobe a niz budžir crevo kabl sa fixni telefon koji sam stavljao bolji & noviji kad sam prelazio sa ADSL na VDSL :D A gore na plafonu je rupica kuda je ZLOrion sa tavana spustio optički kabl u sobu :D

I to su samo rupe u okruženju stola za komp :D :D :D

Dakle, kad je u pitanju internet usluga ne ustručavam se da izbušim pola kuće ako treba :p

@shamanNS nee, shvatio sam sarkazam samo sam obrazlozio svoj stav usput,, nema veze sa tobom, zato sam stavio tuzan smajli za reakciju. Sve OK zaista, nisu mi jasni ovi sto kukaju za busenje jedne rupe u zidu.. no dobro

@shamanNS barem imas buzir, meni je coaksijalni i cat5e kabl koji ide izmedju spratova u zidu omalterisan (sa druge strane ispod izolacije, jer je bio tu pre nego sto je stavljena) bez buzira pa nikada ne mogu da ih zamenim bez kvarenja spoljasnosti, a taj koaksijalni ni za sta mi ne treba i zamenio bi ga cat6 ili optikom

Pomoc profesionalaca potrebna :)
Presao bih na mt:s optiku sa SBBa, u pitanju je kuca, optika je stigla do bandere.
Da li to znaci da opticki kabl stize do kuce i povezuje se direktno sa njihovim modemom pa onda sa njihovim wifi ruterom ili je to mozda jedan uredjaj?
Da li ja mogu kasnije da na taj njihov ruter povezem moj ruter i koristim ga kao AP za ostale delove kuce?
Da bi radio onaj njihov TV box, moram da obezbedim mrezni kabl do njega, ne moze da se nakaci preko WiFi-a?
Generalno, imate li neki savet sta da pripremim a da ne bude nekih neprijatnih iznenadjenja koja trenutno ne vidim, hvala!

Koliko vidim, kolege savetuju da zamenim koaksijalac iz buzira i gurnem mrezni kabl, koaksijalni vise nije potreban?

Da li to znaci da opticki kabl stize do kuce i povezuje se direktno sa njihovim modemom pa onda sa njihovim wifi ruterom ili je to mozda jedan uredjaj?
ici ce ti od bandere do tavana pa sa tavana do sobe (ali mozes ti da im kazes gde hoces da ti ide, meni su zakacili za nosac od klime pa kroz zid umesto kroz tavan) gde hoces da bude ruter, na zidu ce staviti 5cm ZOK sa mts logom koji pretvara taj banderski kabl u prikljucak (koji ne mozes ti da pomeras posle mnogo, jer je vezan za kabl) za zuti opticki patch kabl, i onda taj kabl ide u ruter (jos 2 metra moze, taj je flexibilan i mozes da ga pomeras) koji ti daju (huawei ili nokia, nemas izbora koja je marka)

Da li ja mogu kasnije da na taj njihov ruter povezem moj ruter i koristim ga kao AP za ostale delove kuce?
mozes da povezes jos koliko god hoces AP-ova u portove 1 ili 4 (po defaultu), ili u bilo koji switch koji stavis izmedju, ali moraju da rade u AP modu, znaci iskljucen DHCP server
napredni korisnici koji ne zele da uopste koriste dat ruter za internet mogu da traze da se port 4 prebaci u bridge mode, ali ne znam da li je za to preduslov da imas kupljen dodatak staticki ip ili ne (posto ne daju pristupne parametre za dinamicki ip koji ti dolazi uz ruter)
Da bi radio onaj njihov TV box, moram da obezbedim mrezni kabl do njega, ne moze da se nakaci preko WiFi-a?
portovi 2 i 3 (po defaultu) na ruteru koji daju su za iptv, i IPTV box mora da se ethernet KABLOM(ima neki izuzetak ako imas huawei ruter i huawei wifi extender, ali da ne ulazim u to) poveze do tih portova ili do switcha koji je na tim portovima (posebna je mreza). instalateri ce ti dati i vuci ovaj kabl i busiti zidove do mesta gde imas televizor za iptv box (dace ti i svic ako si kupio dodatne iptv boxove tako da imas vise od 2 komada)

Poslednja izmena:
Puno hvala @rajkosto
Ja bih ostavio njihov ruter u potkrovlju koji bi pokrivao gornje spratove i povezao mreznim kablom moj AP koji bi pokrivao donje spratove. Da li mogu da se oslonim na njihove majstore da izvuku sve koaksijalne iz buzira i postave mrezne kablove plus jedan telefonski kabl, pretpostavljam da telefon i dalje koristi onaj stari tanki kabl?
Navikao sam da sam gazda u svojoj mrezi a vidim da ne daju parametre za napredni pristup ruteru pa sam tu znaci malo limitiran. Pitacu ih za taj tvoj savet oko bridge mode-a.

imas admin sifre za sve rutere koje daju na https://forum.benchmark.rs/threads/telekom-adsl-optika-parametri-za-pristup-mts-ruter-sifra.295731/, i mozes sa exportovanjem i desifrovanjem config fajla (sto sam vec objasnio u ovom threadu) da izvuces WAN user/pass iz rutera ali to je onda "nepodrzano" i ne znam da li ce ti dati bridge mod tako. telefon i dalje koristi stari tanki kabl (RJ12 prikljucak) koji sada ide iz rutera. tako da ce moci da ti provuku ethernet i telefonski kabl kroz taj buzir do IPTV boxova i telefona, ako im kazes da sklone coax sklonice ga. e sad tehnicki oni ne vuku i ne daju ethernet kabl za ostale uredjaje koje ti hoces, pa osim ako nisu ljubazni i to ti urade za dz moraces sam da vuces kablove do drugog AP-a i racunara

Poslednja izmena od urednika:
Bili mi danas da ugrade optiku, i postavili su mi Q2 ko sto sam i trazio. Al malo me bune ove brzine pa moze li neko objasnjenje, naime:
1. U ugovoru pise 204.800 kb/s
2. Na sajtu stoji 200 MB/s
3. A kod nas na pc i mob izmereno 24MB/s (204 Mbp/s) u zavisnosti u kojim jedninicama merim!
Znaci da ovi iz mts podrske nisu pustili pun protok ili ja sam blesav! Prijavljeno im je pa sad oni to nesto kontrolisu!

Inace momci su bili korektni i brzi, sve su postavili za 2 sata!

204800kb/s=200Mb/s=~25MB/s
Ako stoji na sajtu 200MB/s onda mts ne zna razliku između bajta i bita

Bili mi danas da ugrade optiku, i postavili su mi Q2 ko sto sam i trazio. Al malo me bune ove brzine pa moze li neko objasnjenje, naime:
1. U ugovoru pise 204.800 kb/s
2. Na sajtu stoji 200 MB/s
3. A kod nas na pc i mob izmereno 24MB/s (204 Mbp/s) u zavisnosti u kojim jedninicama merim!
Znaci da ovi iz mts podrske nisu pustili pun protok ili ja sam blesav! Prijavljeno im je pa sad oni to nesto kontrolisu!

Inace momci su bili korektni i brzi, sve su postavili za 2 sata!
gledaj u task manageru Ethernet ili Wi-FI send/receive Mbps dok pustas speedtest i videces da ti daju bas tih 204Mbps sto ti pise u ugovoru
broj koji daje speedtest.net je uvek manji jer meri "GOODput" (koliko je KORISNIH podataka preneseno), ne "THROUGHput" koji ukljucuje i TCP/IP hedere
telekomunikacije uvek koriste MEGA 1000000 (ne Mibi 1024*1024) i bitOVE (ne Bajtove) jedinice, tako da su te jedinice na speedtest.net i Task Manageru
200 Mega BAJTA u sekundi bi bilo skoro duplo 1gbps protoka ethernet portova na ovim uredjajima, i kostalo bi te malo mnogo (i verovatno bi bilo dostupno samo na XGPON/XGSPON standardu ONT/OLT, ne GPON koji se koristi)

Poslednja izmena:
@rajkosto U mojoj sobi ima budžir crevo u zidu ali zato u dnevnoj sobi jok (isto neka pametnica uzidala coax kabl) tako da je UTP kabl u samolepljivoj PVC kanalici koja je na zidu.

Jeste upravu si 200MBs bi bilo 2gbs, al mi je zena unela zabunu sa porukom sta je ispregovarala sa kolegama *(ono mala velika slova) a ja se zalepio ko saran i neodustajem od toga sto mi je rekla iako u ugovoru pise drugo!😂

to rekla kazala preko telefona nista ne vazi, ono sto ti pise u ugovoru sto si potpisao oni su u obavezi da daju 80% od toga, nista vise, zato tu pise tacna vrednost a ne marketinskih "200mbps"

Da li je uvod optičkog vlakna u zok moguć na više načina: bočno, direktno iz zida, ..., ili samo kao na slici?
Koje su oznake proizvođač/model optičkog vlakna i zok-a?

Prilozi

• mts zok.JPG
    mts zok.JPG
    11.9 KB · Pregleda: 147
Pitao sam za optičko vlakno (sa slike), ne kabl.
Hvala za HUAWEI ATB3101 info/link.

ne vidim nikakvo vlakno na slici ? osim ako ne mislis patch kabl do rutera ? koji je singlemode SC/APC sa obe strane
opticko vlakno koje vuku po stanovima je neko tanko 2mm belo bez oznaka

Slika je sa YT klipa "Instalacije optike u vašem stanu"
Terminologija bi mogla da bude i "tanak beli optički kabl sa jednim vlaknom"
Ulaz u zok se bolje vidi na ovoj slici:

Prilozi

• Access-Terminal-Box-ATB.jpg
    Access-Terminal-Box-ATB.jpg
    63.1 KB · Pregleda: 114
@mon: šta tebe u stvari muči? ZOK može da se okrene kako hoćeš - ako ti je neophodno da dolazno vlakno uđe sa strane, samo zarotiraj ZOK za 90 stepeni i rešio si problem.
Ako hoćeš da vlakno udje sa zadnje strane - traži od montera da probuši rupu na ZOK pre montaže i gotovo. ZOK je mali pasivni uredjaj koji možeš da sakriješ gde god hoćeš.
Pozdrav

Vrh Dno