Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Ma neko je pominjao da će iris dobiti ažuriranje u februaru gde će box biti otključan za korišćenje (da se koristi kao klasičan android box), kao što je EON box. Nadam se da neće ništa dirati, taman ovo radi solidno, a znajući njihove proizvode, trebaće vremena da sve postane stabilno ako nešto promene.

za oko 1dB losije ali to nema veze jer ide punom brzinom cak do -30dBm receive power bez problema i to ne utice na ping
za transmit hoces manje vrednosti jer onda ONT slabije salje do centrale (ne mora da trosi struju jace jer su gubitci do centrale manji)
za receive hoces vece vrednosti jer onda ima manje gubitaka od centrale do tebe
naravno -16.4dBm je malo nizi broj od -15.5dBm

Danas mi spojili optiku ali izlaz na net ne može još uvek, fali im nekih slotova ili čega već..

Da li je ovaj status signala ok? RX je unutar referentnih vrednosti, mada prilično nisko rekao bih

Screen Shot 2022-01-29 at 12.27.40 AM.png

koji je to ruter ? vrednost jeste unutar "sigurnog" opsega ali nije idealna, mozda ima previse korisnika na tom vlaknu ili je nedge los splajs uradjen, ali i dalje ce ti raditi bez greske osim ako ga ne podele ponovo negde (a ako im "fali slotova" mozda te eventualno i prebace na drugi OLT port koji ima manje korisnika pa ce ti signal biti bolji)
jedan drugar u susednoj zemlji ima slicnu vrednost signala kao ti (screenshot nokia) i radi mu ceo gigabit bez problema vec godinama tako bez brige

Huawei HG8245W5-6T

Paket je 200/80 tako da nisu nikakve sulude brzine, više me je zanimalo zbog ping-a, bar sudeći po prethodnim komentarima na temi.

Monteri su komentarisali kako je ceo kraj nakačen na tu jednu banderu, ne znam koliko to ima veze..

Citajuci razne komentare prethodnih godina o tome kako ISS treba da ima svoju opremu na strani korisnika, nisam zeleo da prihvatim da je to zaista potrebno kao sto neki pisu.

Obzirom da sebe smatram naprednijim korisnikom, i imam dosta svoje opreme, na svake dve godine prilikom promene provajdera sam provodio sate cekajuci korisnicku podrsku da mi prebace uredjaj u bridge mod, ili sam ceprkajuci pokusavao da izvucem kredencijale za prebacivanje ONT-a u bridge mod, kao i PPPoE username/password kombinacije...

Konacno mogu reci da sam uspeo da izbacim Telekomov Huawei ruter iz kombinacije.

Kupio sam Ubiquiti UFiber Loco, opticki terminal. Prilikom povezivanja na opticku infrastrukturu Telekoma nisam dobijao link. To je zato sto Telekom koristi serijski broj uredjaja (S/N) za autentifikaciju (mozete videti na samom ruteru u "System tools/ONT Authentication") . Na samom Loco-u postoji opcija da se zameni serijski broj, sto sam i uradio... Odmah nakon toga sam dobio link!

loco.png

Evo i dokaza da MTS Huawei nije konektovan:
mts_front.png

Zadnja strana rutera:
mts_back.jpeg

Evo pinga do cloudflare-a:

--- 1.1.1.1 ping statistics ---

279 packets transmitted, 279 packets received, 0.0% packet loss

round-trip min/avg/max/stddev = 1.802/2.828/10.108/0.508 ms

Speedtest:

https://www.speedtest.net/result/12695821861

Screenshot 2022-02-01 at 10.04.13.png

Izmedju Loco-a i laptopa mi trenutno stoji Mikrotik RB3011 - njega ne koristim u produkciji vec samo za test.

Obzirom da sam svoje ispunio, danas cu vratiti celokupnu opremu Telekomu i ovo isto pokusati na Orionu (to je onaj ONT levo od telekoma)...

Eto, cisto da razbijemo mit da nije moguce imati svoju opremu na optickoj mrezi :)

Ako nekog zanima nesto dodatno, tu sam...

Poz!

znaci ufiber je kompatibilan sa huawei OLT, ali verovatno nije sa nokija OLT koja se koristi u drugim gradovima (jer tu sam probao huawei ONT sa promenjenim SN i ne radi, dobija O5 ali ne propusta pakete, verovatno baguje pri OMCI konfiguraciji)
na ubiquity sajtu pise da su njihovi ONT garantovani da rade samo na njihovim ubiquity OLT, tako da kompatibilnost sa drugim brendovima OLT nije garantovana
btw postoji i SFP verzija tih ubiquity ONT, a i ovih nokia ONT, da se ubaci direktno u ruter, ali mislim da opet nece raditi na nokia mrezi jer OMCI mu kaze da specificno portove 2,3 bridguje na neku mrezu a SFP (ali i obican ONT) ima samo jedan izlazni port, naravno, pa tu kaze ERROR i nece da nastavi
pitanje za tebe @mirop : kako taj ufiber radi sa VLAN-ovima koji su na mts mrezi ? da li ih izbacuje sve pa onda u mikrotiku ih delis, ili izbacuje samo jedan koji ti izaberes ?
i kako bi mu namestio TR069 da radi sa mts parametrima da ne bi ti nesto rekli ako prijavis kvar a oni ne mogu da pristupe da urade bw/ping test ?

Poslednja izmena:
Razlog zasto sam ovo stavio je da bi sklonio taj prokleti TR069 (mene to toliko nervira da ti ne mogu opisati).

Ako je UFiber u bridge-u, svaki vlan moras praviti na svom ruteru - na wan interfejsu. Nisam probao, da li radi, obzirom da mene zanima samo Internet. Jedan od razloga mog prelaska na Orion telekom je i TV servis, tj on ne zahteva da bude u izolovnaoj mrezi vec radi preko standarnog internet porta (sto mi omogucava da STB nosim na bilo koji internet link), tako da samim tim izbegavam bilo kakvu konfiguraciju VLAN-ova na provajderovom uplinku...

Nadam se da me razumes :) Rekoh da sam specifican u svojim prohtevima :)

edit: zaboravio sam da napisem, UFiber se podesi na "profil 2" koji je kompatibilan sa Huawei-em. Koliko vidim na njihovom sajtu, nema kompatibilnosti za Nokiu :(
1643712852996.png

nema nista nokia kompatibilnost, rade nesto vendor-specific, ali ti taj ufiber nisi ni morao da kupujes jer huawei ionako dozvoljava korisniku da bridguje VLAN-ove na specificne portove, ne moras nista mts da zoves + imas pristojan free wifi AP ako ti treba
a ako vratis huawei mts-u da mu nece oni mozda deaktivirati serijski broj i onda nema vise interneta za tebe ?
ja sam, kao sto sam napisao, kupio bas Nokia SFP ONT i stavio mu serijski broj mog, ali zato sto nema portove 2,3 koji mu OMCI konfiguracija trazi, blokira se prilikom toga i nece dalje
ali opet, nema potrebe posle zvanja mts-a da mi stavi njihov nokia ruter u bridge mode na portu 4...
jedna prednost toga sto MTS ima IPTV mrezu na posebnom VLAN-u/portovima je sto ti ne trosi internet mbps, sto ima posledicu da ako skidas kao blesav na nekom kompu sa 100 konekcija i maxujes svih 400mbps, IPTV i dalje radi besprekorno, sto nije slucaj ako IPTV ide preko normalnog interneta (+ delay na UDP iptv mrezi je samo 1-2 sekunde, a ako IPTV ide OTA preko HTTP HLS metode, onda je delay 20-40sekundi od realnog TV signala)
ako si stavio ufiber u bridge mode, da li si morao da stavis VLAN 100 na mikrotiku ? da bi prosao pppoe ?

ne, bez ikakvog tagovanja je radilo.

Vratio sam im opremu, i ukinut mi je PPPoE nalog :) Ne treba mi, ionako sam ih drzao skoro mesec dana samo znatizelje radi, da probam hoce li raditi... presao sam na Orion, tako da cu ovih dana videti na njihovoj IPoE konekciji da li ce raditi... (kod njih sam isto na Huewei-u).

U svakom slucaju ne volim da imam provajderovu opremu. Mnogo vise mi se svidja ovaj maleni ONT, koji moze da se napaja i sa PoE-a switcha. Po specifikacijama trosi 2-3W, provericu kasnije.

pa ako hoces "maleno" ili to za rackmount, mozes da probas da uzmes huawei ma5671a SFP ONT stick (naravno ne garantujem da ovo radi jer nisam na huawei mrezi i ne znam) i ubacis u neki ruter koji ima SFP port kao sto je https://mikrotik.com/product/hex_s onda ti nista ne visi od kablova i dodatnih napajanja, kao da ti internet dolazi sa kabla direktno u ruter, ali dobro to je sad sve cepidlacenje, ako radi, radi
cudno da nisi morao da stavljas vlan tag ako ti je ufiber u bridge modu bio, mozda na njemu se konfigurise koji VLAN propusta na ethernet port ? definitivno ne bi koristio taj uredjaj u route modu, ima slab cpu za to

Poslednja izmena:
A da li je pokušao neko da ih uceni i da dobije samo optički internet bez fiksnog telefona. Ja kad dodje sledeći put promoter rećiću mu hoću internet ali bez fiksnog telefona ako može može ako ne ništa.

A da li je pokušao neko da ih uceni i da dobije samo optički internet bez fiksnog telefona. Ja kad dodje sledeći put promoter rećiću mu hoću internet ali bez fiksnog telefona ako može može ako ne ništa.
To s fiksnim je retardirano, ali očigledno neće da se dozovu pameti. Nema niko tamo da kaže alo ljudi 2022. nikome skoro ne treba fisksni, imaju mobilne, i uvodimo optiku, a ne ADSL...

jeste ali svaki BOX paket se vodi po broju fiksnog telefona u moj.mts.rs najgore je bilo kada su prvi put uvodili optiku jer su tada paketi bili identicni kao ADSL, (20/2 na optici hehe, veoma brzo) cak i kada prijavljujes kvar na sajtu pita te sve kao da imas ADSL (prvo broj fiksnog telefona), nije to jos unapredjeno za optiku gde ne ide nista preko telefonske linije
da su internet paketi jeftiniji nego BOX2 net+tel onda bi imalo smisla svadjati se sa njima da ti ne treba fixni, ali zasto bi se svadjao da dobijes LOSIJI INTERNET za VISE PARA ? fixni jednostavno mozes da ignorises, samo ne ukljucis fixni telefon u ruter

Meni je išlo na nerve i kad je SBB uveo fiksni i krenuli da smaraju da uvedeš. Što pre izbace fiksne kao obavezne to bolje.

barem je SBB fixni imao opcije blokiranja odlaznih poziva prema odredjenim tarifama, call forwarding, itd, sve dostupno preko mojsbb.rs, a mts to uopste nema na optickim "fixnim" brojevima (tj SIP klijentima), ima zabranu odlaznih poziva samo na bakarnim paricama i to mora da se ukljuci rucno pozivom podrske

Kakve mrezne kablove monteri postavljaju, da li da kupujem sam ili da se oslonim na njih?
Kad vec menjam koaksijalce u buziru da kupim onda dobre kablove, cat 5e / 1Gbit/s, to bi bilo ok?

CAT7 nije TIA standard tako da su skoro svi ti kablovi falsh (pravi standard tog tipa je cat6a), mada kod nas svi uvezeni kineski kablovi su ionako falsh, jedine sto sam nasao da su pravi bakar (sto mora da bude da bi prolazilo bilo koju cat kategorizaciju) su ovi domaci schrack cat5e/cat6. pravi cat6 je dovoljan za 10gbps do 65metara tako da bi trebalo da si osiguran tada. cat5e moze samo 1gbps/2.5gbps do 100m, za vise nije uopste garantovano da radi na cat5e. ako se gura u zid trajno onda nemojte falsh kablove da kupujete, treba to da traje a ne da cim se negde presavije da pukne aluminujum koji kinezi samo premazu slojem bakra da ima izgled zut.

Meni je išlo na nerve i kad je SBB uveo fiksni i krenuli da smaraju da uvedeš. Što pre izbace fiksne kao obavezne to bolje.

Ja bih najviše voleo da po normalanoj ceni kupim samo optički internet. I ovako gledam samo Netflix. Ništa drugo mi ne treba
Kakve mrezne kablove monteri postavljaju, da li da kupujem sam ili da se oslonim na njih?
Kad vec menjam koaksijalce u buziru da kupim onda dobre kablove, cat 5e / 1Gbit/s, to bi bilo ok?

ja sam sam razvukao sam kod mene kabalove. Kupio sam one plave Cat neke, do 1 GB

@rajkosto @ejlaj hvala na savetima, mislim da mi je taj njihov 5e dovoljan ali zvacu i shrack da vidim kakvo je stanje. Negde oko 20-30m je potrebno na 4 etaze, ne znam samo izgledaju deblji, mislim da su kroz ovaj moj buzir maksimalno isla tri koaksijalca, valjda nisu deblji od njih.

za 1gbps naravno njihov cat5e je dovoljan, ali treba da ga testiram da li je pravi bakar, ali u stanu mi je visak sto su oni ostavili i nisam tamo trenutno (ovako se testira )

cat6 kabl je otprilike iste debljine kao koaksijalni (<8mm precnik), a cat5e je prilicno tanji (<5.5mm precnik). cat6a je deblji nego coax jer ima foliju oko svakog para zica, zato se teze savija
schrack naravno ne kupujes direktno od njih osim ako ti ne treba 500m, ima distributera koji prodaju na metar (nekada i jeftinije po metru nego schrack direktno)

Poslednja izmena:
Ma to je prava glupost sa fiksnim, zašto da plaćam nešto što ne koristim nikad. Ovim samo odbija jaju nove korisnike.

Kakav je onaj tanki tj pljosnati sa Aliexpress, od Ugreen, Cat6?
Odlican, zapravo ti kazem za Cat7 kojeg sam uzeo pre 3 godine 3m vrh je. Nema greske bas ugreen-ov, e sad kakav je Cat6 to ne znam ali 7ica radi za svih cca 1000 din koliko sam platio pre 3 godine.
Iz licnog iskustva, preporuka.

Vrh Dno