Naravno da je bolji. Stabilniji je, bolja podrška i mnogo bolja i pokrivenost.
Можда ако би поредили екстремне случајеве тј некога ко има сталне проблеме са СББ-ом и некога ко је на пар метара од истуреног степена и има добар vdsl. Шта са осталима? СББ користим десетак година, углавном без проблема а најчешће су ти проблеми брзо решавани после позива. Осим једном, када су мало више подигли брзине па се нису баш снашли, требало је неколико дана свађе на њиховом форуму (има ли Телеком свој форум за a/vdsl?) док то нису решили. Ако се нешто пореди, онда се то ради тако што се пореде просечни или најбољи примери а не овако.
Тренутно имам интернет 60/3, upload за торенте сам ограничио на 300kbps да се не гуши остали саобраћај. Нисам пробао више, мислим да може још доста да се повећа али ми није толико битно. Download иде око 7MBps, некад мало више, некад мало мање. То може у неком Бокс пакету? А боље да се не јаве они са Премиум СББ пакетом који имају 100/3,5 а све то нимало не смета да на пар пријемника гледају све HD канале.
Да не буде да једне хвалим, још имам Бокс пакет, обичан јер сам на ~700м од централе (по њиховим мерењима) и сасвим добро ми ради интернет ... кад га уопште пробам. Имам 10/1, upload не смем да оставим преко 100kbps јер онда гуши остало, download није преко 1,2MBps. Немам IPTV јер ми је било глупо да плаћам и да имам само на једном телевизору (и да не могу да гледам на старом који нема видео улазе) али имам 300+300 мобилни постпејд. Плаћам слично колико и за СББ ... мада сам имао једну повластицу код СББ-а која ће ускоро да престане да важи.
Практично, сада (мање од пола године до вероватно нове СББ понуде) СББ нуди интернет минималне брзине 25/2 док Телеком нуди adsl 10/1 а код срећника код којих може и vdsl, то иде до максималних 50/2. Мислим на пакете.
Све у свему, ако би се ставило на кантар, Телеком би вероватно био бољи по томе што за исте паре даје мало више, мада су те услуге и мало слабије. Телевизија и интернет су апсолутно на страни СББ-а, телефонија је ту негде, мобилна на страни Телекома као и општа цена.